Teksti suurus:

"Vara järelmaksuga erastamise tingimuste ja korra" kinnitamine

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst
Avaldamismärge:RT I 1993, 65, 927

"Vara järelmaksuga erastamise tingimuste ja korra" kinnitamine

(õ) 2.12.2008 11:35

"Vara järelmaksuga erastamise tingimuste ja korra" kinnitamise kohta
Vabariigi Valitsuse 29. septembri 1993. a määrus nr 302

Lähtudes erastamisseaduse (RT I, 1993, 45, 639) paragrahvist 26 Vabariigi Valitsus määrab:

Kinnitada juurdelisatud "Vara järelmaksuga erastamise tingimused ja kord".

 

Peaminister M. LAAR

Justiitsminister rahandusministri ülesannetes K. KAMA

Riigisekretär Ü. KAEVATS

 

 
K I N N I T A T U D
Vabariigi Valitsuse 29. septembri 1993.a.
määrusega nr. 302

  Vara järelmaksuga erastamise tingimused ja kord

1. Erastatavat vara võivad järelmaksuga osta Eesti kodanikud ja Eesti Vabariigis registreeritud juriidilised isikud (välja arvatud väliskapitaliga ettevõtted), kui vara müügihind on suurem kui 250 tuhat krooni.

2. Käesolev kord ei kehti erastamisseaduse paragrahvis 32 nimetatud vara kohta, kui seda erastatakse erastamisseaduse paragrahvi 32 lõikes 2 nimetatud ühistutele, samuti eluruumide ja maa erastamise kohta.

3. Järelmaksuga müüdava vara ja järelmaksu tingimused määrab käesoleva korra alusel kindlaks erastamise korraldaja ja kehtestab need ostu-müügilepingu omapoolsete tingimustena, mis tehakse teatavaks eelläbirääkimistega pakkumise korral enne lõpliku pakkumise vormistamist või enampakkumise korral enne enampakkumise toimumist.

4. Vara erastamisel järelmaksuga käesoleva korra järgi rakendatakse järelmaksu järgmistel tingimustel:
1) ostu-müügilepingu sõlmimisel tuleb tasuda vähemalt 20 protsenti vara müügihinnast kas rahas või erastamisväärtpaberites vastavalt ostu-müügilepingule;
2) järelmaksu tähtaja määramisel lähtutakse vara müügihinnast, kusjuures järelmaksu tasumise tähtaeg võib olla kuni 10 aastat;
3) järelmaksu tuleb tasuda vähemalt kaks korda aastas (kas rahas või erastamisväärtpaberites) vastavalt ostu- müügilepingule;
4) järelmaksu tasumisel rakendatakse erastamise korraldaja poolt kindlaksmääratud aastaintressi, mille suurus sõltub järelmaksu tasumise tähtajast ja erastamise lisatingimustest. Aastaintressi konkreetne suurus määratakse kindlaks ostu-müügilepingus. Intressi arvutatakse iga jooksva aasta alguses võla jääksummalt ja tasutakse koos järelmaksuga. Järelmaksu intressi saab tasuda ainult rahas. Kui makseperiood ei ole täisaasta, siis arvutatakse intressi proportsionaalselt aastaintressiga ainult makseperioodi kuude eest;
5) järelmaksu mittetähtaegse tasumise korral rakendatakse viivist 0,1 protsenti tasumisele kuuluvast järelmaksusummast iga viivitatud päeva eest, alates maksetähtajale järgnevast päevast. Viivist saab tasuda ainult rahas.

5. Erastamise korraldajal on õigus kohtu korras nõuda vara ostu-müügilepingu tühistamist, kui ostja ei täida lepingu tingimusi.

6. Enne käesoleva korra jõustumist sõlmitud ostu-müügilepingutes sätestatud järelmaksutingimused jäävad kehtima. Järelmaksusummade väljaarvutamisel rakendatakse inflatsioonikordajana Statistikaameti poolt avaldatavat tarbijahinnaindeksit.


Õiend
Akti metaandmetesse lisatud avaldamise andmed, parandatud vorming.

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json