Teksti suurus:

Eesti Vabariigi maanteeseadus

Väljaandja:Ülemnõukogu
Akti liik:seadus
Teksti liik:algtekst
Avaldamismärge:RT 1992, 1, 1

Eesti Vabariigi maanteeseadus

(õ) 10.10.2008


I osa
ÜLDSÄTTED

§ 1. Eesti Vabariigi maanteeseaduse ülesanded

(1) Eesti Vabariigi maanteeseadus reguleerib maanteede hoiu, kasutamise ja kaitse alaseid suhteid maantee omaniku või haldaja ning maantee kasutajate vahel.

(2) Käesolev seadus on aluseks teistele Eesti Vabariigi maanteealastele normatiivaktidele.

§ 2. Maantee mõiste

(1) Maanteeks nimetatakse väljaspool linnu ja aleveid paiknevat rajatist, mis on ette nähtud sõidukite (sh liikurmasinate) ning jalakäijate liiklemiseks.

(2) Maantee koosneb Eesti Normidega määratletud tarinditest ja elementidest, hõlmates nende paigutamiseks ning korrashoiuks eraldatud teemaad ja ohutusgabariitidega piiratud õhuruumi selle kohal.

§ 3. Maanteede liigitus kasutuse järgi

Eesti Vabariigis paiknevad maanteed jagunevad kasutuse järgi:
1) üldkasutatavad maanteed, mis on avatud kõigile liiklejatele;
2) piiratult kasutatavad maanteed, millel sõidukid võivad liigelda maantee omaniku või haldaja loal ja käesolevas seaduses näidatud juhtudel.

§ 4. Maanteede liigitus omandivormi järgi

Eesti Vabariigis paiknevad maanteed jagunevad omandivormi järgi:
1) riigimaanteed;
2) vallamaanteed;
3) eramaanteed.

§ 5. Riigimaanteed

(1) Riigimaantee on Eesti Vabariigi omand.

(2) Riigimaantee on üldkasutatav.

(3) Riigimaanteed jagunevad talitluslikult:
1) põhimaanteed, milleks on pealinna ja vabariiklikke linnu omavahel ning tähtsate piiripunktidega ühendavad maanteed, sealhulgas euromaanteed;
2) tugimaanteed, milleks on maakonnakeskusi, teisi maakonnalinnu ja tähtsaid transpordisõlmi omavahel ning põhimaanteedega ühendavad maanteed;
3) kohalikud maanteed, milleks on vallakeskusi ja teisi aleveid ning külasid omavahel ja maakonnakeskustega ning põhi- ja tugimaanteedega ühendavad maanteed.

§ 6. Vallamaanteed

(1) Vallamaantee on munitsipaalomand.

(2) Vallamaanteel liiklejatele kehtestab tingimused kohalik omavalitsus, lähtudes käesolevast seadusest ning teistest Eesti Vabariigi seadusandlikest ja muudest normatiivaktidest.

§ 7. Eramaanteed

(1) Eramaantee on juriidilise või füüsilise isiku omand.

(2) Eramaanteel liiklejatele kehtestab tingimused eramaantee omanik, lähtudes käesolevast seadusest ning teistest Eesti Vabariigi seadusandlikest ja muudest normatiivaktidest.

§ 8. Maantee kaitsetsoon

(1) Maantee omandivormist ja talitluslikust liigitusest lähtuvalt kehtestatakse maanteega külgnevatel maavaldustel maantee kaitseks, arendusvõimaluste loomiseks ja korrashoiu- ning liiklusolude püsivuse tagamiseks kaitsetsoon, mille piires kehtivad maaomanikele ja -kasutajatele erinõuded.

(2) Riigimaanteede kaitsetsooni laiuseks on 50 m mõlemale poole tee teljest.

(3) Vallamaanteedel ja teistel omaniku maavaldusega külgnevatel eramaanteedel kehtestab kaitsetsooni laiuse kohalik omavalitsus.

§ 9. Maanteede liigitus tehniliste parameetrite järgi

Maanteed jagunevad tehniliste parameetrite järgi klassidesse vastavalt Eesti Normidele.

§ 10. Maanteede registreerimine

Eesti Vabariigi riigimaanteed registreeritakse riiklikus registris ja valla- ning eramaanteed kohalikes registrites seadusega ettenähtud korras.

§ 11. Maanteede halduskorraldus

(1) Riigimaanteid haldab Eesti Vabariigi Maanteeamet (edaspidi Eesti Maanteeamet) oma keskasutuse – direktoraadi ja maakondlike asutuste – teedevalitsuste kaudu.

(2) Vallamaanteid haldab kohaliku omavalitsuse täitevorgan.

(3) Eramaanteid haldab nende omanik.

§ 12. Järelevalve maanteeseaduse täitmise üle

Järelevalvet käesoleva seaduse ja teiste Eesti Vabariigi seadusandlike ning muude normatiivaktide täitmise üle maanteede haldamisel, kasutamisel ja kaitsel teostab Eesti Maanteeamet.

II osa
MAANTEEHOID

§ 13. Maanteehoiu mõiste ja eesmärk

(1) Maanteehoid on maanteevõrgu talitlust tagav tegevus, mis seisneb maanteevõrgu arengu ja teetööde kavandamises, maanteede ehituses ning remondis ja hooldes (korrashoid), kasutuskorralduses ning maanteede haldamisega seotud muus tegevuses.

(2) Maanteehoiu eesmärgiks on luua vabariigi maanteevõrgu kasutajatele säästlikud ja ohutud liiklustingimused.

§ 14. Maanteehoiu korraldus

(1) Riigimaanteede hoidu korraldab Eesti Maanteeamet, vallamaanteede hoidu kohaliku omavalitsuse täitevorgan ja eramaanteede hoidu nende omanik.

(2) Maanteehoiu korraldamine toimub vastavalt käesolevale seadusele, Eesti Normidele ja teistele normatiivaktidele.

§ 15. Maanteehoiu kavandamine

(1) Riigimaanteede arengukavade ja projektide kooskõlastamise, läbivaatamise ning kinnitamise korra kehtestab Eesti Vabariigi transpordi- ja sideminister.

(2) Valla- ja eramaanteede arengukavade ning projektide kooskõlastamise, läbivaatamise ja kinnitamise korra kehtestab kohalik omavalitsus. Riigi toetusrahaga tehtavad teetööd ja riigimaanteede hoiu- ning liiklusolusid mõjutavad projektid kooskõlastatakse Eesti Maanteeametiga.

§ 16. Maanteeprojektide avalik arutelu

(1) Kui maanteeprojekti kooskõlastamise käigus peab kohalik omavalitsus vajalikuks esitatud projekti avalikku arutelu, korraldatakse see huvitatud juriidiliste ja füüsiliste isikute osavõtul.

(2) Kooskõlastamise käigus tekkinud lahkhelid projekti õigsuse või otstarbekuse küsimustes lahendab riigimaanteede puhul Eesti Vabariigi Valitsus, valla- ja eramaanteede puhul kohalik omavalitsus.

§ 17. Maanteehoiu finantseerimine

(1) Riigimaanteede hoidu finantseeritakse Eesti Maanteefondist.

(2) Vallamaanteede hoidu finantseerib kohalik omavalitsus.

(3) Eramaanteede hoidu finantseerib maantee omanik.

(4) Toetusraha vallamaanteede hoiuks võidakse eraldada riigieelarvest, eramaanteede hoiuks riigieelarvest ning kohaliku omavalitsuse poolt.

§ 18. Tasulised maanteed ja maanteelõigud

(1) Eesti Vabariigi Valitsuse otsuse alusel võib rajada tasulisi riigimaanteid ja -maanteelõike (sh sildu, viadukte ja tunneleid), mille ehitus- ning korrashoiukulud korvatakse liiklustasust. Olemasoleval riigimaanteel liiklustasu ei kehtestata.

(2) Kohalik omavalitsus võib kehtestada vallamaanteel ja eramaantee omanik eramaanteel liiklustasu vastavalt vabariigi hinnaseadusele.

(3) Tasulise riigimaantee rajamisel peab liiklejale jääma võimalus sõita valitud sihtpunkti teist maanteed kaudu. Valla- või eramaanteel liiklustasu kehtestamise korral peab elanikele olema tagatud tasuta juurdepääs oma elukohta ja kinnisvarale.

III OSA
NÕUDED JA VASTUTUS MAANTEEHOIU KORRALDAMISEL

§ 19. Projekti- ja tehnoloogianõuded

(1) Maanteetarindite parameetrid, nõutavad omadused ja teetööde tehnoloogia kehtestatakse Eesti Normidega ning teiste normatiivaktidega.

(2) Maantee projekti- ja tehnoloogianõuetega tagatakse maantee rajamisel ning korrashoiul looduvarade säästlik kasutamine ja looduskeskkonna, loodusobjektide ning muinasmälestiste hoid ja säilitamine.

(3) Maanteele, sealhulgas teemaale paigutatavad rajatised peavad tagama liiklusest lähtuva reostuse vähendamise ja eluslooduse kaitse.

§ 20. Seisundinõuded

(1) Riigimaanteede ja üldkasutatavate valla- ning eramaanteede seisundinõuded kehtestatakse Eesti Normidega.

(2) Maantee seisundinõuetega tagatakse maanteel tingimused ohutuks ja takistusteta liiklemiseks.

§ 21. Talihoole ja erakorraliste liiklustakistuste kõrvaldamine

(1) Talihoole riigimaanteedel tagatakse:
1) põhi- ja tugimaanteedel kogu ulatuses;
2) kohalikel maanteedel kohaliku omavalitsuse täitevorganiga kooskõlastatud ulatuses.

(2) Üldkasutatavatel valla- ja eramaanteedel kehtestab talihoolde ulatuse kohaliku omavalitsuse täitevorgan.

(3) Avariidest, loodusõnnetustest, ilmastikuolude järsust muutumisest või muudest ettenägematutest asjaoludest põhjustatud erakorraliste liiklustakistuste kõrvaldamise nõuded kehtestab:
1) riigimaanteede puhul Eesti Vabariigi Valitsus;
2) vallamaanteede ja üldkasutatavate eramaanteede puhul kohalik omavalitsus.

§ 22. Ajutised liikluspiirangud maanteel

(1) Maanteel võib liiklust ajutiselt piirata või sulgeda avariide, loodusõnnetuste, tee kandevõime kaotuse või kasutuskõlbmatuks muutumise korral ja teetööde ning ettenähtud korras kooskõlastatud ürituste ajal.

(2) Liikluse ajutise piiramise või sulgemise otsustab maantee omanik või haldaja ning liiklusele maantee seisundist tuleneva otsese ohu korral ka liikluspolitsei.

(3) Liikluskorralduse muutmisel teetööde ja kooskõlastatud ürituste ajal tagatakse liiklejatele juurdepääs üldkasutatavatele paikadele, nende elukohta ning kinnisvarale.

§ 23. Maantee hoiu- ja kasutusnõuete, kasutuskorralduse ning seisundi avalikustamine

(1) Eesti Maanteeamet avalikustab:
1) maanteede seisundi, kasutamise ja kaitse põhinõuded;
2) Eesti Maanteeameti operatiiv-valvetalituse asukoha ja telefoninumbri.

(2) Eesti Maanteeamet annab üldsusele infolevi kanalite kaudu regulaarset teavet liiklusolude kohta riigimaanteedel Eesti Vabariigi transpordi- ja sideministri poolt kehtestatud korras.

(3) Riigimaanteede ja üldkasutatavate valla- ning eramaanteede omanik või haldaja avalikustab õigeaegselt liikluskorralduse muudatused ja ajutiste muudatuste korral nende kehtivuse tähtaja.

(4) Maantee omanik või haldaja annab juriidilistele ja füüsilistele isikutele nende järelepärimisel vajalikku teavet maanteede seisundi ning kasutuskorralduse kohta.

§ 24. Maantee omaniku või haldaja vastutus

(1) Maantee omanik või haldaja vastutab temale kuuluva või tema halduses oleva maantee seisundi eest ja on kohustatud hüvitama liiklejale maantee kasutamiskõlbmatuse ning asjakohase tähistuse ja teabe puudumise või puudulikkusega tekitatud kahju Eesti Vabariigi seadusega kehtestatud korras.

(2) Maantee omanik või haldaja ei vastuta liiklushäirete ja liiklejatele tekitatud kahju eest, kui nende tekkimine ei olenenud temast, sealhulgas:
1) liiklustakistuse või liiklusohtliku olukorra tekitamise korral liikleja enda, teise liikleja, veose omaniku või mõne teise isiku poolt;
2) erakorraliste liiklustakistuste korral nende kõrvaldamiseks kehtestatud tähtaja kestel.

(3) Maantee omanik või haldaja ei hüvita liiklejatele maanteehoiu korraldamisest tingitud liikluspiirangute tõttu tekkinud lisakulusid, kui Eesti Vabariigi normatiivaktis või lepingus ei ole ette nähtud teisiti.

IV osa
MAANTEEDE KASUTAMINE

§ 25. Üldnõuded

(1) Maanteede kasutamise ja kaitse nõuded kehtestatakse Eesti Normidega.

(2) Piiratult kasutatavatel ja tasulistel maanteedel tagatakse tasuta ning takistusteta läbipääs politsei-, pääste-, tuletõrje-, meditsiini-, veterinaar- ning riiklike kontrolltalituste ja Eesti Maanteeameti sõidukitele tööülesannete täitmisel, samuti Eesti Vabariigi seadusandlike aktidega sätestatud muudel juhtudel.

§ 26. Maanteede kasutamine

(1) Maanteel liiklevate sõidukite gabariidid ja muud parameetrid peavad vastama Eesti Normidele. Sõidukid ei tohi kahjustada, risustada ega saastata maanteed.

(2) Sõidukite juhid ja jalakäijad peavad maanteedel liiklemisel järgima vabariigi liiklusseadust.

(3) Maantee kasutamine mis tahes muuks otstarbeks peale liiklemise võib toimuda ainult maantee omaniku või haldaja eriloal, häirimata liiklust teistel, antud maanteega ühendatud maanteedel.

§ 27. Erakorralised veod ja läbisõidud

(1) Eesti Normidele mittevastavate sõidukite läbisõiduks või maantee ületamiseks ja muudeks erivedudeks annab loa maantee omanik või haldaja. Loal näidatakse meetmed, mille rakendamine on liiklejale kohustuslik.

(2) Eesti Normidele mittevastavad veod või läbisõidud toimuvad eritasu eest vastavalt vabariigi hinnaseadusele. Tasu laekub maantee omaniku või haldaja pangaarvele.

(3) Eriti ohtlike ainete (lõhke-, mürk- ja radioaktiivsed ained) vedude kord kehtestatakse vastava eeskirjaga, kusjuures veomarsruudid kooskõlastab Eesti Maanteeamet.

§ 28. Liiklus jääteedel

Mere, järvede, jõgede ja muude veekogude jääl ajutiseks liiklemiseks avatud teedel kehtestab liikluskorralduse Eesti Maanteeamet.

§ 29. Sõidukijuhi kohustused liiklustakistuse kõrvaldamiseks

(1) Maanteel hädapeatunud või muu liiklustakistuse tekitanud sõiduki juht on kohustatud viivitamatult liiklustakistuse kõrvaldama.

(2) Kui sõidukijuht ei ole suuteline liiklustakistust maanteelt kõrvaldama, on ta kohustatud selle vabariigi liiklusseadusega ettenähtud korras tähistama ja teatama takistusest Eesti Maanteeameti operatiiv-valvetalitusele või liikluspolitseile.

V osa
MAANTEE OMANIKU VÕI HALDAJA JA KASUTAJATE ÕIGUSSUHTED

§ 30. Maantee omaniku või haldaja korralduste täitmise kohustuslikkus

Juriidilised ja füüsilised isikud on maantee kasutamisel või selle talitlusega seotud muus tegevuses kohustatud täitma maantee omaniku või haldaja korraldusi.

§ 31. Nõuded maanteel või selle kaitsetsoonis maanteehoiuväliseid töid tegevatele juriidilistele ja füüsilistele isikutele

(1) Maanteel (sh teemaal) maanteehoiuväliste tööde tegemine või sinna töövahendite ja materjalide paigutamine, samuti teemaale hoonete, rajatiste, istandike ning muude objektide projekteerimine ja paigaldamine võib toimuda ainult maantee omaniku või haldaja kirjalikul loal.

(2) Maantee kaitsetsoonis maapõuevarade kaevandamine, metsa lageraie või muud looduskeskkonda ümberkujundavad tööd, samuti kaitsetsooni hoonete, rajatiste, istandike ja muude objektide projekteerimine ning paigaldamine toimub vastavalt käesoleva seaduse § 25 1. lõike nõuetele.

(3) Maanteel või selle kaitsetsoonis tööd tegev juriidiline või füüsiline isik tagab tingimused ohutuks liiklemiseks ja järgib maantee omaniku või haldaja poolt antud loal näidatud tähtaegu ja ettekirjutusi ning teetarindite ümberehitamisel või nendele tekitatud kahjustuste kõrvaldamisel Eesti Normidega kehtestatud ehitusnõudeid.

§ 32. Maanteega külgneva maa omaniku või kasutaja kohustused

Maanteega külgneva maa omanik või kasutaja kaitsetsooni piires:
1) hoiab korras temale kuuluvad juurdesõiduteed kuni teemaani ja paigaldab nendele Eesti Normide kohaselt liiklusmärgid;
2) hoiab maanteega külgneva maa-ala ning sellel paiknevad rajatised korras ega halvenda oma tegevusega maantee seisundit või maanteehoiu tingimusi.

§ 33. Maanteel paiknevate maantee koosseisu mittekuuluvate rajatiste hoid

(1) Maanteel (sh teemaal) paiknevate melioratsiooni- ja hüdrotehniliste ning teiste maantee koosseisu mittekuuluvate rajatiste hoidu korraldab nende omanik või haldaja kooskõlastatult maantee omaniku või haldajaga.

(2) Maanteed ületavaid raudteeviadukte ja maanteega ühel tasapinnal asuvaid raudtee-ülesõidukohti hoiab korras raudtee omanik või haldaja vastavalt Eesti Vabariigi seadusandlikele ning teistele normatiivaktidele.

§ 34. Vastutus maanteede kasutamise korra rikkumise eest

Juriidilised ja füüsilised isikud, kes maanteede kasutamise või muu tegevusega on kahjustanud, risustanud või saastanud maanteid, kasutanud neid ebasihipäraselt või rikkunud käesoleva seaduse teisi sätteid, kannavad vastutust vastavalt Eesti Vabariigi seadusele.

§ 35. Eesti Maanteeameti volitatud töötajate õigused

(1) Eesti Maanteeameti volitatud töötajatel on kõigil maanteedel õigus:
1) peatada vabariigi liiklusseadusega ettenähtud korras sõidukeid tööülesannetega seonduva teabe edastamiseks või maanteede nõuetekohase kasutamise tagamiseks;
2) koostada protokolle maanteedele tekitatud kahju eest hüvituse sissenõudmiseks;
3) kohaldada Eesti Vabariigi seaduses ettenähtud alustel ja korras administratiivkaristusi maanteede kasutamise ning kaitse nõudeid rikkunud füüsilistele isikutele;
4) eemaldada maanteelt sinna jäetud liiklust ohustava sõiduki või veose sõidukijuhi või omaniku kulul.

(2) Administratiivkaristuste kohaldamise õigust omavate Eesti Maanteeameti töötajate loetelu kehtestatakse Eesti Vabariigi seadusega, teisi käesolevas paragrahvis näidatud õigusi omavate töötajate loetelu ja vastavate tõendusdokumentide väljastamise korra kehtestab Eesti Vabariigi transpordi- ja sideminister.

VI osa
MAAKASUTUS MAANTEEHOIUL

§ 36. Alaline ja ajutine maakasutus

(1) Maanteehoiu otstarbeks maa eraldamine ja maa omanikele või kasutajatele kahjude hüvitamine toimub Eesti Vabariigi seadusandlike ning teiste normatiivaktidega ettenähtud korras.

(2) Maantee seisundist või teetöödest tingitud ajutisteks ümbersõitudeks või muuks maanteehoiu korraldamisest tulenevaks vajaduseks sõlmitakse maa omaniku või kasutajaga ajutise maakasutuse leping.

(3) Maantee omanikul või haldajal on õigus anda teemaad juriidilistele ja füüsilistele isikutele rendile tingimusel, et teemaa kasutajate tegevus ei halvenda maanteehoiu tingimusi.

§ 37. Maakasutuse erijuhud talvel

Maantee talihooldeks on maa omanik või kasutaja kohustatud võimaldama maanteega külgnevale maale ajutiste lumetõkete paigaldamist, lumevallide ja -kraavide rajamist tuisklume tõkestamiseks ning lume paiskamist väljapoole teemaad, kui nimetatud tegevus ei kahjusta maa omaniku või kasutaja vara ega takista juurdepääsu tema elukohta ja kinnisvarale.

§ 38. Maantee alusmaa kasutamine

(1) Maantee-ehitusel maantee alusmaalt eemaldatud mulda kasutatakse projektikohaselt.

(2) Teetöödel vabanenud maantee-alusmaa viib maantee omanik või haldaja piirneva kõlvikuga samaväärsesse või projektis ettenähtud seisundisse ja selle edasise kasutamise otsustab kohaliku omavalitsuse täitevorgan.

VII osa
LÕPPSÄTTED

§ 39. Rahvusvahelised lepingud

Kui rahvusvahelise lepinguga laienevad Eesti Vabariigile maanteede hoiu- ja kasutusnõuded, mis erinevad käesoleva seadusega ning Eesti Vabariigi teiste normatiivaktidega kehtestatuist, siis kohaldatakse rahvusvahelise lepingu nõudeid.

  Eesti Vabariigi Ülemnõukogu esimees A. RÜÜTEL

Tallinn, 19. detsembril 1991.



Õiend

Lisatud avaldamisandmed.

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json