Teksti suurus:

Aiandus- ja suvilakooperatiivide vara erastamise kohta

Väljaandja:Ülemnõukogu
Akti liik:seadus
Teksti liik:algtekst
Avaldamismärge:RT 1992, 28, 371

Aiandus- ja suvilakooperatiivide vara erastamise kohta

(õ) 10.11.2008


EESTI VABARIIGI SEADUS

§ 1. Seaduse eesmärk

Käesoleva seadusega määratakse Eesti Vabariigi territooriumil asuvate aiandus- ja suvilakooperatiivide (-ühistute) (edaspidi kooperatiiv) vara erastamise ja nende kooperatiivide reorganiseerimise kord.

§ 2. Kooperatiivi vara erastamine ja kooperatiivi reorganiseerimine

(1) Kooperatiivi vara erastatakse ja kooperatiiv reorganiseeritakse kooperatiivi liikmete üldkoosoleku otsuse alusel.

(2) Kooperatiivi üldkoosoleku kutsub kokku juhatus omal initsiatiivil või vähemalt 1/5 kooperatiivi liikmete nõudmisel.

(3) Otsused käesoleva paragrahvi 1. lõikes nimetatud küsimustes võtab üldkoosolek vastu kooperatiivi liikmete lihthäälteenamusega.

§ 3. Erastatav vara

Erastada võib kooperatiivi kogu vara, s.o. kooperatiivi liikmete rajatud ja nende kasutuses olevad aiamajad (suvilad), muud hooned, rajatised, sealhulgas istandikud, kooperatiivi liikmete sihtotstarbeliste maksete ja teiste põhivara soetamiseks ning uuendamiseks ettenähtud maksete ning muude laekumiste, sealhulgas teiste juriidiliste isikute sihtfinantseerimise arvel soetatud ja rajatud materiaalsed väärtused (üldkasutatavad hooned, elektertoite-, vesivarustus-, kuivendus- ja vihmutussüsteemid, teed, piirdetarad, veehoidlad jmt. objektid), projektdokumentatsioon, kooperatiivi osamaksud asukohapiirkonna kooperatiivide üldkasutatavate objektide (teed, elektriliinid, transformaatorid jmt.) rajamiseks, samuti eelloetletud allikatest laekunud raha jääk kooperatiivi arvel ja kassas ning muu kooperatiivile kuuluv vara.

§ 4. Erastamise subjekt

(1) Erastamise subjektiks on kooperatiivi liige, tema alaliselt Eesti Vabariigis elav abikaasa ja sugulased alanevas liinis, õed ja vennad ning nende sugulased alanevas liinis.

(2) Kooperatiivi liikme alaliselt Eesti Vabariigis elav abikaasa ja sugulased alanevas liinis, õed ja vennad ning nende sugulased alanevas liinis on erastamise subjektiks, kui kooperatiivi liige on esitanud kooperatiivile notariaalselt tõestatud avalduse vara erastamise õiguse loovutamise kohta.

(3) Kui kooperatiivi liikmele erastatav vara on abikaasade ühisvara, peavad käesoleva paragrahvi 2. lõikes nimetatud avaldusele vara erastamise õiguse loovutamise kohta alla kirjutama mõlemad abikaasad.

§ 5. Erastamise viis

(1) Kooperatiivi vara erastatakse tasuta käesoleva seaduse §-s 4 nimetatud erastamise subjektile kooperatiivi liikme kasutuses oleva vara (aiamaja või suvila ja muud hooned ning rajatised, sealhulgas istandikud ja muu vara) natuuras eraomandusse andmise ja kooperatiivi liikmete ühises kasutuses olevas varas kaasomandiõiguse osa määramise teel.

(2) Kaasomandi osa suurus määratakse proportsionaalselt tasutud sihtotstarbeliste maksetega.

§ 6. Ühisesse omandusse jäetav vara

Vara erastamisel ühisesse omandusse jäetud vara on kaasomand, mis liigub tsiviilkäibes üksnes koos erastamisel natuuras eraomandusse antud varaga (hooned, rajatised jmt. vara). Nimetatud kaasomandi osale ei laiene teiste kaasomanike ostueesõigus.

§ 7. Omandiõiguse teostamine ühise omandi suhtes

Ühisesse omandusse jäetud vara omandiõiguse teostamiseks võivad omanikud asutada ühistu või sõlmida ühise tegutsemise lepingu. Ühistu põhikiri registreeritakse kohalikus omavalitsuses.

§ 8. Erastamise kohustus

(1) Kui kooperatiivi üldkoosolek otsustab jätta kooperatiivi vara erastamata, on kooperatiivi juhatus kohustatud liikmele tema sellekohase kirjaliku avalduse alusel erastama ühe kuu jooksul, arvates avalduse esitamisest, talle kuuluva osa kooperatiivi varast natuuras ja määrama kooperatiivi liikmete ühises kasutuses olevas varas temale kaasomandina kuuluva osa. Kaasomandi osa suurus määratakse proportsionaalselt tasutud sihtotstarbeliste maksetega ja selle suhtes kehtivad käesoleva seaduse §-s 6 sätestatud tingimused.

(2) Käesoleva paragrahvi 1. lõikes nimetatud kohustuse täitmata jätmisel võib kooperatiivi liige pöörduda kohtusse.

§ 9. Erastamise vormistamine

(1) Erastatav vara antakse erastamise subjektile üle kooperatiivi üldkoosoleku või käesoleva seaduse §-s 8 nimetatud juhul kooperatiivi juhatuse otsusega.

(2) Kooperatiivi üldkoosoleku või juhatuse otsus vara erastamise kohta peab sisaldama andmeid vara uue omaniku, vara koosseisu ja asendi kohta kooperatiivi kasutuses oleva maa-ala asendiplaanil ning andmeid varaga seotud õiguste ja kohustuste kohta. Nimetatud otsus esitatakse kohaliku omavalitsuse täitevorganile, kelle haldusterritooriumil kooperatiiv asub.

§ 10. Omandiõiguse tekkimine

(1) Omandiõigus erastatud varale tekib alates vara üleandmisest kooperatiivi poolt erastamise subjektile üleandmise-vastuvõtmise akti allakirjutamisel.

(2) Nimetatud akt esitatakse kohaliku omavalitsuse täitevorganile, kelle haldusterritooriumil kooperatiiv asub.

§ 11. Õigus maale

Kooperatiivi üldkoosoleku või juhatuse otsuse alusel hoone erastamise kohta tekib erastamise subjektil hoone omanikule kuuluv õigus saada Eesti Vabariigi maareformi seaduses ettenähtud korras maad tagastamise, asendamise, ostmise või lepingulise kasutamise teel.

§ 12. Vaidluste lahendamine

Kooperatiivi liikmel on õigus kooperatiivi üldkoosoleku või juhatuse otsuse peale vara jaotamise küsimuses pöörduda kohtusse.

  Eesti Vabariigi Ülemnõukogu esimees A. RÜÜTEL

Tallinn, 15. juunil 1992.



Õiend

Lisatud avaldamisandmed.

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json