Teksti suurus:

Põltsamaa valla heakorraeeskirja kehtestamine

Väljaandja:Põltsamaa Vallavolikogu
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst
Avaldamismärge:KO 2003, 74, 1651

Põltsamaa valla heakorraeeskirja kehtestamine

Vastu võetud 29.05.2003 nr 21

Vastavalt kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse (RT I 1993, 37, 558; 82, 755; 2000, 51, 322; 2001, 82, 489; 100, 642; 2002, 29, 174; 36, 220; 50, 313; 53, 336; 58, 362; 61, 375; 63, 387; 64, 390 ja 393; 82, 480; 96, 565; 99, 579; 2003, 1, 1; 4, 22; 23, 141) § 6 lõike 3 punktile 2 ja § 22 lõike 1 punktile 361, Põltsamaa Vallavolikogu määrab:

1. Kehtestada Põltsamaa valla heakorraeeskiri vastavalt lisale.

2. Avaldada määrus elektroonilises Riigi Teatajas ja valla veebilehel.

3. Määrus jõustub 10. juunil 2003. a.

Volikogu esimees Jaan AIAOTS

Põltsamaa Vallavolikogu
29. mai 2003. a määruse  nr 21

lisa

PÕLTSAMAA VALLA HEAKORRAEESKIRI

ÜLDSÄTTED

1. Põltsamaa valla heakorraeeskiri (edaspidi eeskiri) kehtestab puhtuse ja heakorra reeglid Põltsamaa valla haldusterritooriumil.

2. Eeskiri on kohustuslik täitmiseks kõigile seal elavatele, tegutsevatele ja viibivatele ning kinnisvara või maaüksust omavatele füüsilistele ja juriidilistele isikutele.

3. Heakorraeeskirja nõuete täitmisel on omanikuga võrdsustatud tema volitatud valdaja, haldaja või kasutaja, kuid eeskirja täitmise eest vastutab omanik.

HEAKORD AVALIKES KOHTADES

4. Avalik koht käesoleva eeskirja järgi on iga territoorium, rajatis, hoone või ruum, mis on antud üldiseks kasutamiseks või mis on tegelikult üldkasutatav.

5. Avalikus kohas on kõik isikud kohustatud järgima heakorra nõudeid ja teisi sellel territooriumil käitumiseks kehtestatud piiranguid.

6. Avalikku kohta tohib pinke, tõkkepiirdeid, reklaamtahvleid, viitasid, vitriine ja teisi teisaldatavaid väikevorme paigaldada vallavalitsuse loal, nende korrasoleku tagab omanik.

7. Parke, haljasalasid ning nendega külgnevaid kõnni- ja sõiduteid on kohustatud puhastama ja korras hoidma nende omanik.

8. Üldkasutatava lastemänguväljaku omanik on kohustatud välja vahetama liivakasti liiva vähemalt üks kord aastas ning tagama väikevormide hooldamise ja remondi.

9. Avalikes kohtades on keelatud lõkke tegemine vallavalitsuse loata lähemal kui 30 m hoonetest ja puudest, arvestades tuleohutuse nõudeid, ilmastikku (tuule tugevus, suund jne) ja teiste inimeste heaolu (suits).

10. Avalikes kohtades on keelatud prahi mahaloopimine, igasugune reostamine, puude, taimede ja muru kahjustamine, sh puudelt mahla võtmine.

11. Veoste ja koormate vedajad peavad tagama, et vedamisel ei tekiks teepeenarde, kraavide, sõidu- ja teiste teede rikkumist, risustamist ega reostamist.

12. Põllumajandustööde tegemisel peab tööde teostaja koristama tööde tegemisel teele pudenenud sõnniku, mulla, heina jms.

13. Avalikes kohtades on keelatud toksilisi ja teisi mürgiseid aineid sisaldava prahi, samuti autokummide põletamine.

14. Valla teede kasutamisel tuleb täita teeseadusega kehtestatud nõudeid.

15. Põltsamaa Vallavalitsus võib oma korraldusega valla teedel liikluse ajutiselt sulgeda või piirata sõltuvalt transpordivahendi kaalust, kui mõjuvate tegurite tõttu on tee konstruktsioon nõrgenenud ja liiklus võib teed kahjustada või liigelda on ohtlik.

16. Põltsamaa Vallavalitsusel on lubatud metsade ajutine sulgemine tuleohutuse tagamiseks.

NÕUDED VALLAS ELAVALE VÕI VIIBIVALE ISIKULE

17. Heakorra tagamiseks on keelatud:

17.1. risustada ja reostada valla territooriumi ja ehitisi, kritseldada ehitiste seinale, müürile, piirdeaiale, pingile jms või kahjustada neid muul viisil;

17.2. välja panna teadet, kuulutust, plakatit ja reklaamstendi, järgimata vabariiklike ja valla õigusaktidega selleks kehtestatud korda, samuti jätta välja aegunud reklaami;

17.3. kahjustada haljasala, lilli, pargiinventari (pink, valgusti, lillekast, prügiurn jms), omavoliliselt ümber paigutada pargiinventari ja piirdeid;

17.4. vigastada ja omavoliliselt raiuda puid, põõsaid, rikkuda murukamarat, teekatet, kinnitada puude külge tarasid, traate, silte;

17.5. rajada haljastust, istutada või langetada puid ja põõsaid üldkasutataval maa-alal ilma vallavalitsuse määratud isiku kooskõlastuseta;

17.6. korterelamu rõdul kloppida vaipa ja kuivatada pesu rõdupiirdest kõrgemal;

17.7. pesta sõidukeid veekogudes ja veekogude ääres;

17.8. maha panna prügi metsa, maanteekraavi, prügikonteineri ümbrusesse jm selleks mitte ettenähtud kohtadesse;

17.9. lasta pinnasesse, veekogudesse või kanalisatsiooni kütte- ja määrdeõlisid ning teisi keskkonda saastavaid aineid;

17.10. matta jäätmeid pinnasesse, välja arvatud kompostimine;

17.11. matta põllumajandusloomi väljapoole Jõgevamaa Keskkonnateenistusega kooskõlastatud matmiskohta;

17.12. kuhjata sõiduteele lund;

17.13. kasutada mürkaineid, pestitsiide ja väetisi kehtestatud korra vastaselt;

17.14. paigaldada ilma projektita vedelkütuse mahutit;

17.15. tekitada ülenormatiivset müra, vibratsiooni või tolmu;

17.16. mootorsõidukiga kahjustada teekatet;

17.17. parkida mootorsõidukeid haljasaladele, lastemänguväljakutele, kalmistutele ja teistesse selleks mitte ettenähtud kohtadesse ning nendega seal sõita.

NÕUDED KÜTTEKOLDEVÄLISE TULE TEGEMISEL

18. Keelatud on põletada prahti prügikonteinerites.

19. Küttekoldevälise tule tegemine on lubatud väljaspool ehitist tuulevaikusega või vaikse tuulega (tuule kiirusel kuni 3 m/sek), selleks kohandatud mittepõleval alusel või taimestikust puhastatud mineraalpinnasel, põletamist teostava isiku juuresolekul ja järelevalvel.

20. Küttekoldevälist tuld võib teha vähemalt 15 m kaugusel mis tahes ehitisest või põlevmaterjali ladustamise kohast ja vähemalt 30 m kaugusel metsast.

21. Pärast lõkke põlemist tuleb põlemisjäägid hoolikalt kustutada veega ülevalamise või mulla või liivaga katmise teel.

22. Avaliku lõkke, s.o lõkke, mis on tehtud avalikus kohas üldiseks kasutamiseks, tegemise peab selle korraldaja eelnevalt kooskõlastama päästeteenistuse häirekeskusega (telefon 112) ja Põltsamaa Vallavalitsusega.

23. Kulu põletamine on lubatud tulekahju ennetamiseks kevadel esimese kahe nädala jooksul pärast lume sulamist keltsalt. Sellest tuleb eelnevalt teavitada päästeteenistuse häirekeskust telefonil 112. Kulu võib põletada päevasel ajal tuulevaikse või kergelt tuulise (kuni 3,3 m/sek) ilmaga. Tee- või hooneäärse kulu põletamisel tuleb teeserv ja hoone ümbrus eelnevalt kasta veega märjaks või mineraliseerida. Kulupõletajal peavad olema kaasas tulekustutusvahendid.

24. Keelatud on kulu põletamine puude ja põõsastega aladel.

HEAKORD KINNISTUL JA EHITISE TERRITOORIUMIL

25. Kinnistu või ehitise omanikul on keelatud omavoliliselt püstitada ehitisi, ehitada kinni rõdu või lod�at ilma kehtestatud korras kinnitatud projektita.

26. Kinnistu või ehitise omanik on kohustatud korras hoidma ning tegema (alevikes) lume- ja libedusetõrjet puhastusalal, mis tänava ääres ulatub kinnistu piirist selle laiuselt sõidutee perveni. Vallavalitsus võib määrata ka teistsuguse puhastusala, arvestades konkreetse kinnistu asendit.

27. Kinnistu omanik on kohustatud tähistama ja säilitama kinnistu piiri märgid, hoidma korras kinnistu piirdeaia selle olemasolul, hoidma söötis ja kasutuseta maa umbrohuvaba, tegema umbrohutõrjet vältimaks umbrohu levikut naaberalale, agrotehniliselt õigel ajal niitma muru ja rohu.

28. Kinnistu omanik peab regulaarselt puhastama krundil või puhastusalal olevad kraavid ja truubid ning rakendama meetmeid talle kuuluva kinnistu reostamise ja risustamise vältimiseks.

29. Kinnistu omanik ei või kahjustada ja risustada kinnistut läbivat avalikuks kasutamiseks ettenähtud teed ja selle kaitsevööndit, selleks on ta kohustatud õigeaegselt pügama heki, kärpima puude ja põõsaste oksi, mis kasvavad väljapoole kinnistu piire ja varjavad liiklust reguleerivat tehnilist vahendit, takistavad sõiduki liiklust või ulatuvad elektri- või sideliinidesse.

30. Kinnistu omanik peab tagama kinnistul ehitusmaterjali, küttepuude jms korrastatud hoidmise ja likvideerima oma territooriumilt lagunenud hooned, piirdeaiad, varemed ja prügihunnikud.

31. Kui kinnistu territooriumil asuvad avalikud tuletõrje veevõtukohad, peab kinnistu omanik need tähistama ja tagama neile juurdepääsu igal ajal.

32. Kaitseala piiridesse jäävate kinnistute omanikud peavad täiendavalt juhinduma nendel aladel kehtivatest eeskirjadest ja kitsendustest.

33. Ehitise omanik on kohustatud korras hoidma hoone fassaadi ja sinna kuuluvad elemendid – ööpäevaringselt nähtava numbrimärgi, välistrepi, vihmaveesüsteemid, antennid, vajadusel kõrvaldama tekkinud jääpurikad, varisemisohtlikud kivid, plaadid jms, kindlustama üldkasutatavate trepikodade korrasoleku ja pimedal ajal nende valgustamise võimaluse.

34. Kinnistu omanik, kelle kinnistul asub veevõtukoht, veekogu või selle osa, on kohustatud järgima veeseadusega kehtestatud nõudeid.

35. Ehitise omanik on kohustatud tagama kanalisatsiooni või heitveekogumiskaevu korrasoleku, veepidavuse, hermeetilise sulgumise, õigeaegse tühjendamise ja selle ümbruse hooldamise ning täitma teisi ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seadusega kehtestatud nõudeid.

36. Kinnistul asuva kaevu ja selle sanitaarkaitseala seisundi korrasoleku eest vastutab omanik. Puurkaevu sanitaarkaitseala on üldjuhul raadiusega 50 m.

37. Hoone või elamu omanik korraldab riigilipu heiskamise päevadel riigilipu heiskamise vastavalt «Riigilipu kasutamise korrale».

38. Kinnistu ja ehitise omanik on kohustatud korraldama oma kinnistul tekkivate jäätmete kogumise ja vajadusel sorteerimise, tekkinud jäätmed toimetama valla poolt kindlaksmääratud kogumiskohta või lepingu alusel üle andma jäätmeluba omavale jäätmekäitlejale või taaskasutama või kõrvaldama jäätmed vastavalt jäätmeseadusele ja Põltsamaa valla jäätmehoolduseeskirjale.

HEAKORD EHITUS- JA KAEVETÖÖDE TEGEMISEL

39. Ehitus- ja kaevetöid tohib teha ainult vallavalitsuse ja maaüksuse omaniku või valdaja loal, sealjuures arvestades maa-aluste kommunikatsioonide säilimisega.

40. Ehitus- ja kaevetööde tegemisel tuleb järgida planeerimisseaduse, ehitusseaduse, Põltsamaa valla ehitusmääruse ja Põltsamaa valla kaevetööde eeskirja nõudeid.

41. Kommunikatsioonide vigastamisel tuleb kohe informeerida kommunikatsiooni valdajat või vastavat talitust ning asuda tagajärgede likvideerimisele.

42. Pärast mulla- või kaevetööde lõpetamist tuleb taastada haljastus, pinnase-, sõidu- või muu tee endine seisund vastavalt aastaaja võimalustele ning vallavalitsuse poolt väljaantud loal näidatud tähtajaks.

HEAKORD KODULOOMADE JA -LINDUDE PIDAMISEL

43. Kariloomade ja kodulindude pidamine on lubatud vaid loomapidamiseks sobilikes kohtades ja sellekohast kasutusluba omavates hoonetes nii, et on välistatud reostuse sattumine põhjavette ning veekogudesse, kõik loomakasvatushooned peavad vastama kehtivatele ehitus-, tervisekaitse-, tuleohutus- ja keskkonnakaitse nõuetele.

44. Karjatatavaid loomi tuleb karjatada aia või elektrikarjusega piiratud alal, omanik peab tagama, et tema loomad või linnud ei kahjustaks naabruses asuvaid aia- või põllukultuure ega reostaks avalikke kohti, samuti on omanik kohustatud vältima avalike teede ja kohtade reostamist loomade väljaheidetega ning kodanike ja liikluse häirimist.

45. Kariloomade või kodulindude pidamisega tekitatud kahjud peab korvama kariloomade või kodulindude omanik, samuti on ta kohustatud kinni pidama veterinaariaeeskirjadest ja loomakaitseseadusest.

HEAKORD AVALIKEL ÜRITUSTEL JA KAUPLEMISEL

46. Avalike ürituste korraldajad peavad tagama ürituse territooriumi koristamise hiljemalt üritusele järgneva päeva hommikul kella 10.00-ks või loal märgitud ajaks.

47. Ürituse korraldajad peavad tagama piisava arvu prügikaste ja tualette või nõudma üritusel kauplevatelt müügikohtadelt nende olemasolu.

48. Kaubanduse või teenindusega tegelev ettevõte peab tagama piisava arvu prügikaste, vajadusel tualette ning korras hoidma kogu kauplemisest või teenindamisest mõjutatud ümbruse.

49. Tänavatel kauplemisel peavad ajutiste müügikohtade müüjad tagama heakorra müügikoha ümbruses kauplemise ajal ja pärast kauplemist.

VASTUTUS JA KONTROLL

50. Eeskirja rikkumise eest karistatakse kuni 100 trahviühiku suuruse rahatrahviga. Sama teo eest, kui see põhjustas varalise kahju või inimesele tervisekahjustuse, karistatakse kuni 200 trahviühiku suuruse rahatrahviga.

51. Eeskirja rikkumise korral on kohtuväliseks menetlejaks Põltsamaa Vallavalitsus ja Jõgeva Politseiprefektuur.

52. Eeskirja rikkumise eest kohaldatakse karistusseadustiku üldosa ja väärteomenetluse seadustiku sätteid.

Volikogu esimees Jaan AIAOTS

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json