Väljaandja: Vabariigi Valitsus Akti liik: määrus Teksti liik: algtekst Jõustumise kp: 01.12.2003 Avaldamismärge: RT I 2003, 72, 482 Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määruse nr 81 "Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord" muutmine Vastu võetud 06.11.2003 nr 280 Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» (RT I 1999, 30, 415; 2002, 13, 81; 61, 375; 63, 387; 102, 603) § 16 lõike 3 ning § 38 lõike 5 alusel. § 1. Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määruses nr 81 «Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord1» (RT I 2000, 23, 131; 66, 428; 2002, 40, 248) tehakse järgmised muudatused: 1) paragrahvi 1 täiendatakse lõikega 11 järgmises sõnastuses: « (11) Kui tavatoitu käsitatakse eritoiduna vastavalt «Toiduseaduse» paragrahvile 14, tohib selle käitlemisel kasutada lisaaineid vastava tavatoidu lisaainete piirnormide kohaselt, mis on toodud määruse lisas 2.»; 2) paragrahvi 2 punkt 27 tunnistatakse kehtetuks; 3) paragrahvi 4 lõike 1 punkt 9 sõnastatakse järgmiselt: « 9) makarontooted, välja arvatud gluteenivabad ja vähendatud valgusisaldusega tooted;»; 4) paragrahvi 4 lõike 1 punkt 11 sõnastatakse järgmiselt: « 11) töötlemata kala, vähilaadsed ja molluskid;»; 5) paragrahvi 4 lõige 2 sõnastatakse järgmiselt: « (2) Käesolevas paragrahvis ja määruse lisas 2 käsitatakse töötlemata toiduna ka toitu, mida on töödeldud viisil, mille käigus toidu esialgsed omadused oluliselt ei muutu, nagu näiteks tükeldatud, lõigatud, raiutud, konditustatud, hakitud, nahatustatud (nülitud), kooritud, peenestatud, puhastatud, korrastatud, külmutatud (kaasa arvatud sügavkülmutatud), jahutatud, jahvatatud või kestast vabastatud, pakitud või lahti pakitud toit.»; 6) paragrahvi 5 lõike 1 punkt 4 tunnistatakse kehtetuks; 7) paragrahvi 5 lõike 1 punkt 8 sõnastatakse järgmiselt: « 8) valmimata ja valminud maitsestamata juustud;»; 8) paragrahvi 5 lõike 1 punkt 12 sõnastatakse järgmiselt: « 12) ekstra džemmid ja želeed, kastanipüree ning Crème de pruneaux;»; 9) paragrahvi 5 lõike 1 punkt 26 sõnastatakse järgmiselt: « 26) konserveeritud tomatid, tomatipasta ja tomatipõhised kastmed;»; 10) paragrahvi 7 lõige 1 sõnastatakse järgmiselt: « (1) Määruse lisas 2 toodud toidus lubatud lisaainete sisalduse piirnormid arvestatakse tarbijale üleandmiseks ettenähtud tarvitamiseks valmis toidu või valmistaja antud tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toidu kohta, välja arvatud ortofosforhappe (E 338) ja fosfaatide (E 339–341, E 343) piirnormid, mille puhul on lisas 2 esitatud maksimaalne lubatud lisatav kogus valmistoote kohta.»; 11) paragrahvi 7 lõige 3 sõnastatakse järgmiselt: « (3) Enam kui ühest koostisosast koosnev toit tohib sisaldada lisaaineid tema koostisosades kasutada lubatud kogustes, välja arvatud lõigetes 4–7 nimetatud juhtudel.»; 12) paragrahvi 7 täiendatakse lõigetega 4–8 järgmises sõnastuses: « (4) Lisaaineid, välja arvatud toiduvärvid ja magusained, ei tohi esineda paragrahvi 4 lõikes 1 toodud toidugruppi kuuluvas enam kui ühest koostisosast koosnevas toidus. (5) Järgmistes enam kui ühest koostisosast koosnevates toitudes tohib esineda vaid lisas 2 esitatud lisaaineid, välja arvatud toiduvärvid ja magusained, sealtoodud koguses: 1) kondenseeritud piim (lisa 2 punktis 1.3.1); 2) piimapulbrid ja koorepulbrid (lisa 2 punktis 1.5.1); 3) Mozzarella (lisa 2 punktis 1.6.1); 4) valminud juustud, sealhulgas viilutatud ja riivitud valminud juustud (lisa 2 punktis 1.6.2); 5) vadakujuustud (lisa 2 punktis 1.6.3); 6) konserveeritud puu- ja köögivili, kaasa arvatud marjad (lisa 2 punktis 4.2.3); 7) džemmid, želeed, keedised ja teised sarnased tooted (lisa 2 punktis 4.2.4); 8) puuvilja-marjakompotid (lisa 2 punktis 4.2.8); 9) kakao- ja šokolaaditooted (lisa 2 punktis 5.1); 10) üksnes nisujahust, veest, soolast, pärmist või juuretisest valmistatud pagaritooted ja pain courant française (lisa 2 punktis 7.1); 11) pakendatud värskest hakklihast tooted ja Gehakt (lisa 2 punktis 8.4.1); 12) Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras (lisa 2 punktis 8.4.2); 13) puuvilja- ja marjamahlad (lisa 2 punktis 14.1.2); 14) puuvilja- ja marjanektarid (lisa 2 punktis 14.1.3); 15) õlu (lisa 2 punktis 14.2.1); 16) veinid ja vahuveinid (lisa 2 punktis 14.2.3). (6) Toiduvärve ei tohi esineda paragrahvi 5 lõikes 1 toodud toidugruppidesse kuuluvates enam kui ühest koostisosast koosnevates toitudes. (7) Magusaineid tohib esineda üksnes järgmistes enam kui ühest koostisosast koosnevates toitudes, välja arvatud imiku- ja väikelapsetoit: 1) toit, mille energiasisaldust on vähendatud vähemalt 30% võrreldes esialgse või samalaadse toidu energiasisaldusega; 2) toit, millele ei ole lisatud mono- või disahhariide või mõnda teist toitu magustamise eesmärgil; 3) vähese energiasisaldusega eritoit; 4) kauasäiliv toit. (8) Lisaainet võib esineda toidus, mida kasutatakse üksnes enam kui ühest koostisosast koosneva toidu valmistamiseks, kui selline toit vastab määruse lisas 2 esitatud lisaainete piirnormidele.»; 13) paragrahvi 12 lõike 2 punkt 8 sõnastatakse järgmiselt: « 8) valmistaja, pakendaja või Euroopa Liidu liikmesriigis asutatud müüja nimi ja aadress2;»; 14) paragrahvi 12 lõiget 2 täiendatakse punktiga 81 järgmises sõnastuses: « 81) Eestisse vabaks ringluseks sisseveetud (edaspidi sisseveetud) lisaaine puhul importija või valmistaja Eesti esindaja nimi ja aadress2;»; 15) paragrahvi 12 lõike 4 punkt 9 sõnastatakse järgmiselt: « 9) valmistaja, pakendaja või Euroopa Liidu liikmesriigis asutatud müüja nimi ja aadress2;»; 16) paragrahvi 12 lõiget 4 täiendatakse punktiga 91 järgmises sõnastuses: « 91) sisseveetud lisaaine puhul importija või valmistaja Eesti esindaja nimi ja aadress2;»; 17) paragrahvi 12 lõikes 6 asendatakse sõna «Imporditud» sõnaga «Sisseveetud»; 18) paragrahvi 13 täiendatakse lõikega 4 järgmises sõnastuses: « (4) Paragrahvi 12 lõike 2 punkt 81 ja lõike 4 punkt 91 kehtivad kuni Eesti liitumiseni Euroopa Liiduga.»; 19) normitehniline märkus 1 sõnastatakse järgmiselt: «1 Euroopa Liidu direktiivid 89/107/EÜ (EÜT L 40, 11.02.89, lk 27), 94/35/EÜ (EÜT L 237, 10.09.94, lk 3), 94/36/EÜ (EÜT L 237, 10.09.94, lk 13), 95/2/EÜ (EÜT L 61, 18.03.95, lk 1), 96/83/EÜ (EÜT L 48, 19.02.96, lk 16), 96/85/EÜ (EÜT L 86, 28.03.96, lk 4), 98/72/EÜ (EÜT L 295, 14.11.98, lk 18), 2001/5/EÜ (EÜT L 55, 24.02.2001, lk 59), 2003/52/EÜ (EÜT L 178, 17.07.2003, lk 23).»; 20) määrust täiendatakse normitehnilise märkusega 2 järgmises sõnastuses: «2 Tuleb esitada isiku asukoht ja aadress, füüsilisest isikust ettevõtja puhul ettevõtte asukoht ja aadress.»; 21) lisa 2 «Lisaainete kasutamine ja piirnormid toidugruppide kaupa» punkti 1.3.1 «Kondenseeritud piim» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 9. rea veerus «Lisaaine nimetus» sõna «Naatriumkarbonaadid» sõnaga «Naatriumvesinikkarbonaat» ja veerus «E number» E number «E 500» E numbriga «E 500 (2)»; 22) lisa 2 punkti 1.3.1 «Kondenseeritud piim» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 10. rea veerus «Lisaaine nimetus» sõna «Kaaliumkarbonaadid» sõnaga «Kaaliumvesinikkarbonaat» ja veerus «E number» E number «E 501» E numbriga «E 501 (2)»; 23) lisa 2 punkti 1.5.1 «Piimapulbrid ja koorepulbrid» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 9. rea veerus «E number» E number «E 500» E numbriga «E 500 (2)»; 24) lisa 2 punkti 1.5.1 «Piimapulbrid ja koorepulbrid» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 10. rea veerus «Lisaaine nimetus» sõna «Kaaliumkarbonaadid» sõnaga «Kaaliumvesinikkarbonaat» ja veerus «E number» E number «E 501» E numbriga «E 501 (2)»; 25) lisa 2 punkti 1.7 «Piimatoodetel põhinevad desserdid» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse 1. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «15 mg/kg» piirnormiga «10 mg/kg»; 26) lisa 2 punkti 1 «Piim ja piimatooted» märkuse 1, punkti 2 «Rasvad ja õlid» märkuse 4, punkti 3 «Toidujääd» märkuse 2, punkti 4 «Puu- ja köögiviljad (kaasa arvatud marjad, seemned, juurviljad ja seened)» märkuse 3, punkti 5 «Kondiitritooted» märkuse 1, punkti 6 «Teraviljad ja teraviljatooted» märkuse 3, punkti 7 «Pagaritooted» märkuse 3, punkti 10 «Munad ja munatooted» märkuse 2, punkti 12 «Sool ja maitseained, supid, puljongid, kastmed, salatid, pärm ning valgutooted» märkuse 3, punkti 14 «Joogid» märkuse 1 ja punkti 16 «Toidugrupid, mida eespool toodud grupid ei hõlma» märkuse 2 tekst asendatakse tekstiga järgmises sõnastuses: «Toidu energiasisaldust on vähendatud vähemalt 30% võrreldes esialgse või samalaadse toidu energiasisaldusega või ei ole sellele lisatud mono- või disahhariide või mõnda teist toitu magustamise eesmärgil.»; 27) lisa 2 punkti 3 «Toidujääd» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 8. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 500 g/kg» piirnormiga «Kokku 500 mg/kg»; 28) lisa 2 punkti 4.2.3 «Konserveeritud puu- ja köögiviljad» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega Kurkumiin E 100     Tartrasiin E 102 Püreeritud köögiviljad ja aedherned, 100 mg/kg Konserveeritud punased marjad, kokku 200 mg/kg   2) Kinoliinkollane E 104   Päikeseloojangukollane FCF E 110 Karmiin E 120 Asorubiin E 122 Erkpunane 4R E 124 Võlupunane AC E 129 Patentsinine V E 131 Indigotiin E 132 Briljantsinine FCF E 133 Püreeritud köögiviljad ja aedherned, 20 mg/kg Roheline S E 142 Püreeritud köögiviljad ja aedherned, 10 mg/kg Must PN E 151   Pruun HT E 155 Lükopeen E 160d Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f Luteiin E 161b 29) lisa 2 punkti 4.2.3 «Konserveeritud puu- ja köögiviljad» tabeli osas «Magusained» asendatakse 4. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 200 mg/kg» piirnormiga «Kokku 250 mg/kg»; 30) lisa 2 punkti 4.2.4.1 «Džemmid, moosid, keedised, ekstra džemmid, želeed, ekstra želeed, tsitrusmarmelaadid ja magustatud kastanipüreed, mille lahustuva kuivaine sisaldus on vähemalt 60%» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kinoliinkollane» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega Kinoliinkollane E 104 Kokku 100 mg/kg, välja arvatud ekstra tooted, kastanipüree ja  Crème de Pruneaux Päikeseloojangukollane FCF E 110 Karmiin E 120 Erkpunane 4R E 124 Roheline S E 142 Lükopeen E 160d Luteiin E 161b 31) lisa 2 punkti 4.2.4.1 «Džemmid, moosid, keedised, ekstra džemmid, želeed, ekstra želeed, tsitrusmarmelaadid ja magustatud kastanipüreed, mille lahustuva kuivaine sisaldus on vähemalt 60%» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 11. rea veerus «E number» E numbrid «E 400–402, E 404» E numbritega «E 400–404»; 32) lisa 2 punkti 4.2.4.2 «Punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted, sealhulgas vähendatud energiasisaldusega džemmid, ekstra džemmid, keedised, moosid, želeed, ekstra želeed, tsitrusmarmelaadid ja magustatud kastanipüreed» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202–203     Bensoehape ja bensoaadid E 210–213 Dulce de membrillo, 1 g/kg; Mermeladas ja teised punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted (sealhulgas vähese suhkrusisaldusega ja suhkruta džemmid, želeed, marmelaadid ja magustatud kastanipüreed), välja arvatud Marmelada, kokku 500 mg/kg Marmelada kokku 1,5 g/kg; Mermeladas ja teised punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted (sealhulgas vähese suhkrusisaldusega ja suhkruta džemmid, želeed, marmelaadid ja magustatud kastanipüreed), välja arvatud Dulce de membrillo, 1 g/kg Ridadega Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202–203   Marmelada kokku 1,5 g/kg; Mermeladas ja teised punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted (sealhulgas vähese suhkrusisaldusega ja suhkruta džemmid, želeed, marmelaadid ja magustatud kastanipüreed), välja arvatud Dulce de membrillo, 1 g/kg Bensoehape ja bensoaadid E 210–213 Dulce de membrillo, 1 g/kg; Mermeladas ja teised punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted (sealhulgas vähese suhkrusisaldusega ja suhkruta džemmid, želeed, marmelaadid ja magustatud kastanipüreed), välja arvatud Marmelada, kokku 500 mg/kg 33) lisa 2 punkti 4.2.5 «Suhkrustatud puu- ja köögiviljad» tabeli osast «Segarühm» jäetakse välja rida Stearüüllaktülaadid E 481–482 Mostarda di Frutta, kokku 2 g/kg 34) lisa 2 punkti 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega Kurkumiin E 100 Marinaadid, kastmed, Chutney ja Piccalilli, kokku 500 mg/kg   2) Tartrasiin E 102 Kinoliinkollane E 104 Päikeseloojangukollane FCF E 110 Karmiin E 120 Asorubiin E 122 Erkpunane 4R E 124 Võlupunane AC E 129 Patentsinine V E 131 Indigotiin E 132 Briljantsinine FCF E 133 Roheline S E 142 Must PN E 151 Pruun HT E 155 Lükopeen E 160d Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f Luteiin E 161b 35) lisa 2 punkti 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7» tabeli osa «Segarühm» asendatakse järgmise tabeliga: Segarühm Askorbiinhape ja askorbaadid E 300–302 Puuvilja-marjakompotid, vajalik kogus Sidrunhape ja tsitraadid E 330–333 Ortofosforhape ja fosfaadid E 338–341, E 343, 450–452 Puuvilja-marjatooted, kokku 800 mg/kg; kartulitooted, kokku 5 g/kg 1,2-propaandioolalginaat E 405 5 g/kg Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg, välja arvatud puuvilja-marjakompotid Stearüüllaktülaadid E 481–482 Mostarda di Frutta, kokku 2 g/kg Glutamiinhape ja glutamaadid E 620–625 Kokku 10 g/kg Välja arvatud puuvilja-marjakompotid Guanüülhape ja guanülaadid E 626–629 Kokku 500 mg/kg Inosiinhape ja inosinaadid E 630–633 Ribonukleotiidid E 634–635 Sorbitool ja sorbitoolsiirup E 420 Vajalik kogus mitte magusainena Mannitool E 421 Isomalt E 953 Maltitool ja maltitoolsiirup E 965 Laktitool E 966 Ksülitool E 967 Süsinikdioksiid E 290 Vajalik kogus Argoon E 938 Heelium E 939 Lämmastik E 941 Dilämmastikmonooksiid E 942 Hapnik E 948 Loetelu lisas 3   Vajalik kogus, välja arvatud puuvilja-marjakompotid 36) lisa 2 punkti 4 «Puu- ja köögiviljad (kaasa arvatud marjad, seemned, juurviljad ja seened)» märkuse 4 tekst asendatakse tekstiga järgmises sõnastuses: « 4) Toidu energiasisaldust on vähendatud vähemalt 30% võrreldes esialgse või samalaadse toidu energiasisaldusega.»; 37) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Alumiinium» kuni sõnaga «Kuld» algavad read ridadega Alumiinium E 173 Valikpagaritoodete kaunistamisel kasutatavate suhkruliste kondiitritoodete pinnakatted, vajalik kogus Hõbe E 174 Kondiitritoodete pinnakatted, vajalik kogus Kuld E 175 38) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 4. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «10 g/kg» piirnormiga «10 g/kg, välja arvatud želeetooted»; 39) lisa 2 punkti 5.3 «Närimiskumm» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega Kurkumiin E 100 Kokku 300 mg/kg   4) Tartrasiin E 102 Kinoliinkollane E 104 Päikeseloojangukollane FCF E 110 Karmiin E 120 Asorubiin E 122 Erkpunane 4R E 124 Võlupunane AC E 129 Patentsinine V E 131 Indigotiin E 132 Briljantsinine FCF E 133 Roheline S E 142 Must PN E 151 Pruun HT E 155 Lükopeen E 160d Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f Luteiin E 161b   40) lisa 2 punkti 5.3 «Närimiskumm» tabeli ossa «Toiduvärvid» lisatakse rea Raudoksiidid ja -hüdroksiidid E 172   järele read Hõbe E 174 Pinnakatted, vajalik kogus Kuld E 175 41) lisa 2 punkti 6.6 «Taignad» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 1. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 5 g/kg» piirnormiga «Kokku 12 g/kg»; 42) lisa 2 punkti 7.2 «Valikpagaritooted» tabeli osas «Magusained» asendatakse read Sorbitool ja sorbitoolsiirup E 420 Vajalik kogus   3) Mannitool E 421   Ridadega Sorbitool ja sorbitoolsiirup E 420 Vajalik kogus   3) Mannitool E 421 43) lisa 2 punkti 7.2 «Valikpagaritooted» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 5. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Täidised, katted ja kaunistused, 6 g/kg» piirnormiga «Täidised, katted ja kaunistused, 5 g/kg»; 44) lisa 2 punkti 8.3.2 «Kuumtöödeldud raie- või tükilihatooted» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read Gallaadid E 310–312 Kuivatatud tooted, kokku 200 mg/kg   1) Butüülhüdroksüanisool E 320   Ridadega Gallaadid E 310–312 Kuivatatud tooted, kokku 200 mg/kg  1) Butüülhüdroksüanisool E 320 45) lisa 2 punkti 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse sõnadega «Sorbiinhape ja sorbaadid» kuni sõnaga «p-hüdroksübensoaadid» algavad read ridadega Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202–203 Pasteedid, kokku 1 g/kg Kuivatatud toodete pinna töötlemiseks, vajalik kogus p-hüdroksübensoaadid E 214–218 Bensoehape ja bensoaadid E 210–213   46) lisa 2 punkti 9.1.1 «Värske kala ja kalatooted» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse rida Amarant E 123 30 mg/kg   Reaga Amarant E 123 Kalamari, 30 mg/kg 47) lisa 2 punkti 9.2.1 «Külmutatud kala ja kalatooted» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega Kurkumiin E 100 Kalamari, kokku 300 mg/kg; surimitooted, kokku 500 mg/kg   1) Tartrasiin E 102 Kalamari, kokku 300 mg/kg; surimitooted, kokku 500 mg/kg   1) Kinoliinkollane E 104 Päikeseloojangukollane FCF E 110 Karmiin E 120 Asorubiin E 122 Erkpunane 4R E 124 Võlupunane AC E 129 Patentsinine V E 131 Indigotiin E 132 Briljantsinine FCF E 133 Roheline S E 142 Must PN E 151 Pruun HT E 155 Lükopeen E 160d Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f Luteiin E 161b 48) lisa 2 punkti 9.2.1 «Külmutatud kala ja kalatooted» tabeli osa «Segarühm» asendatakse järgmise tabeliga: Segarühm Askorbiinhape ja askorbaadid E 300–302 Töötlemata kala, vajalik kogus Sidrunhape ja tsitraadid E 330–333 Ortofosforhape ja fosfaadid E 338–341, E 343, 450–452 Töötlemata kalafilee, kokku 5 g/kg; surimitooted, kokku 1 g/kg Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg, välja arvatud töötlemata kala Sorbitool ja sorbitoolsiirup E 420 Töötlemata kala, vajalik kogus mitte magusainena Mannitool E 421 Isomalt E 953 Maltitool ja maltitoolsiirup E 965 Laktitool E 966 Ksülitool E 967 Süsinikdioksiid E 290 Vajalik kogus Argoon E 938 Heelium E 939 Lämmastik E 941 Dilämmastikmonooksiid E 942 Hapnik E 948 Vesinik E 949 Loetelu lisas 3   Vajalik kogus, välja arvatud töötlemata kala 49) lisa 2 punkti 9.4.2 «Lõheasendajad, kaaviar ja muud kalamarjatooted» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega Kurkumiin E 100 Kokku 300 mg/kg; lõheasendajad, kokku 500 mg/kg   1) Tartrasiin E 102 Kinoliinkollane E 104 Päikeseloojangukollane FCF E 110 Karmiin E 120 Asorubiin E 122 Erkpunane 4R E 124 Võlupunane AC E 129 Patentsinine V E 131 Indigotiin E 132 Briljantsinine FCF E 133 Roheline S E 142 Must PN E 151 Pruun HT E 155 Lükopeen E 160d Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f Luteiin E 161b 50) lisa 2 punkti 9.4.3 «Kala, kalatooted (sh pastöriseeritud) ja kalapreservid peale punktides 9.4.1–9.4.2 toodute» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega Kurkumiin E 100 Surimitooted, kokku 500 mg/kg   1) Tartrasiin E 102 Kinoliinkollane E 104 Päikeseloojangukollane FCF E 110 Karmiin E 120 Asorubiin E 122 Erkpunane 4R E 124 Võlupunane AC E 129 Patentsinine V E 131 Indigotiin E 132 Briljantsinine FCF E 133 Roheline S E 142 Must PN E 151 Pruun HT E 155 Lükopeen E 160d Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f Luteiin E 161b 51) lisa 2 punkti 11.1 «Suhkrutooted (poolvalge, valge ja ekstravalge suhkur; suhkrulahus; invertsuhkrulahus; invertsuhkrusiirup; glükoosisiirup; kuivatatud glükoosisiirup; dekstroosi monohüdraat; veevaba dekstroos)» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 10 mg/kg; glükoosisiirup, kokku 20 mg/kg» piirnormiga «Kokku 10 mg/kg; glükoosisiirup ja kuivatatud glükoosisiirup, kokku 20 mg/kg»; 52) lisa 2 punkti 12.2 «Ürdid, vürtsid, maitseainete segud» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega Kurkumiin E 100 Maitseainesegud, välja arvatud ainult vürtsidest koosnevad segud, kokku 500 mg/kg   1) Tartrasiin E 102 Kinoliinkollane E 104 Päikeseloojangukollane FCF E 110 Karmiin E 120 Asorubiin E 122 Erkpunane 4R E 124 Võlupunane AC E 129 Patentsinine V E 131 Indigotiin E 132 Briljantsinine FCF E 133 Roheline S E 142 Must PN E 151 Pruun HT E 155 Lükopeen E 160d Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f Luteiin E 161b 53) lisa 2 punkti 12.2 «Ürdid, vürtsid, maitseainete segud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 3. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 10 g/kg» piirnormiga «Vajalik kogus»; 54) lisa 2 punkti 12.7 «Valmis salatid; kakaol, kuivatatud puuviljal, rasval või piimal põhinevad võileivakatted» tabeli osas «Magusained» asendatakse sõna «Salatid,» sõnaga « Feinkostsalat,»; 55) lisa 2 punkti 13.1 «Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 2. rea veerus «Lisaaine nimetus» sõna «Rasvhapete askorbüülestrid» sõnaga «L -askorbüülpalmitaat»; 56) lisa 2 punkti 13.1 «Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 4. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Jätkupiimasegud, 1 g/l   2)» piirnormiga «1 g/l   2)»; 57) lisa 2 punkti 13.1 «Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 9. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «1 g/l   6)» piirnormiga «Kokku 1 g/l   6)»; 58) lisa 2 punkti 13.1 «Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 12. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «1 g/l   5)» piirnormiga «Imiku jätkupiimasegud, 1 g/l; osaliselt hüdrolüüsitud valke sisaldavad vedelad imiku piimasegud, 1 g/l   5)»; 59) lisa 2 punkti 13.2 «Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegud ning jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 26. ja 27. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 5 mg/kg» piirnormiga «Kokku 5 g/kg»; 60) lisa 2 punkti 13.3 «Imiku- ja väikelapsetoidud meditsiinilise näidustuse korral» tabeli osa «Segarühm» asendatakse järgmise tabeliga: Segarühm Kaltsiumkarbonaat (77 220) E 170 Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, happesuse regulaatorina vajalik kogus Äädikhape ja atsetaadid E 260–263 L-piimhape E 270 Vajalik kogus L-õunhape E 296 Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, happesuse regulaatorina vajalik kogus L-askorbiinhape ja L-askorbaadid E 300–302 Rasva sisaldavad teraviljatooted ja -saadused, sealhulgas kuivikud ja küpsised, kokku 200 mg/kg; puu- ja köögivilja- ning marjatoidud, kokku 300 mg/kg L-askorbüülpalmitaat E 304 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, 10 mg/l Rasva sisaldavad teraviljatoidud, küpsised, kuivikud ja muud imiku- ja väikelapsetoidud, kokku 100 mg/kg Tokoferoolid E 306–309 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, kokku 10 mg/l Letsitiin E 322 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud   2), 1 g/kg; imiku- ja väikelapsetoidud, kokku 10 g/kg L-laktaadid E 325–327   Imiku ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, happesuse regulaatorina vajalik kogus Sidrunhape E 330 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, vajalik kogus Naatriumtsitraadid E 331 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud 2 g/l   6) Kaaliumtsitraadid E 332 Kaltsiumtsitraadid E 333   L-viinhape ja L-tartraadid E 334–336, E 354 Küpsised ja kuivikud, kokku 5 g/kg Dinaatriumdivesinikfosfaat E 450a Glükoondeltalaktoon E 575 Ortofosforhape E 338 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud   3), vajalik kogus; imiku- ja väikelapsetoidud, happesuse regulaatorina, 1 g/kg Naatriumfosfaadid E 339 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud kokku 1 g/l   3) ja   6) Teraviljatoidud, kokku 1 g/kg Kaaliumfosfaadid E 340 Kaltsiumfosfaadid E 341   Algiinhape ja alginaadid E 400   Pudingud ja desserdid, kokku 500 mg/kg Naatriumalginaat E 401 Ainevahetushäirete ja sonditoitmise puhuks kohandatud koostisega toidud imikutele vanuses alates 4 kuust, 1 g/l Kaaliumalginaat E 402   Kaltsiumalginaat E 403 Propüleenglükoolalginaat E 405 Toidud lehmapiimavalgu suhtes allergilistele ja kaasasündinud ainevahetushäiretega väikelastele, 200 mg/l Karrageen E 407 Imiku jätkupiimasegud, 300 mg/l   5) Jaanileivapuujahu E 410 Imiku jätkupiimasegud   5), 1 g/l; maost ja söögitorust tagasivoolavuse vähendamiseks ettenähtud toidud, 10 g/l Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegu ja jätkupiimasegu, kokku 10 g/kg; gluteenivabad teraviljatooted ja -saadused, kokku 20 g/kg Guarkummi E 412 Imiku jätkupiimasegud   5), 1 g/l; hüdrolüüsitud valke, peptiide või aminohappeid sisaldavad vedelad toidud, 10 g/l   4) Kummiaraabik E 414   Ksantaankummi E 415 Aminohapetel või peptiididel põhinevad toidud mao- ja sooletrakti kahjustusega, valgu imendumishäiretega või kaasasündinud ainevahetushäiretega imikutele ja väikelastele, 1,2 g/l Pektiinid E 440 Fermenteeritud jätkupiimasegu, 5 g/l; toidud mao- ja sooletrakti haigustega imikutele ja väikelastele, 10 g/l Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegu ja jätkupiimasegu, kokku 10 g/kg; gluteenivabad teraviljatooted ja -saadused, kokku 20 g/kg Naatriumkarbosümetüültselluloos E 466 Toidud ainevahetushäiretega imikutele ja väikelastele, 10 g/l või 10 g/kg Rasvhapete mono- ja diglütseriidid E 471 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud   5), 4 g/l; vähendatud valgusisaldusega toidud, 5 g/l Teraviljatoidud, küpsised ja kuivikud ning muud imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegu ja jätkupiimasegu, kokku 5 mg/kg   2) Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid äädikhappega E 472a   Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid piimhappega E 472b   Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid sidrunhappega E 472c Pulbrina müüdavad imiku piimasegud ja jätkupiimasegud   2), 7,5 g/l; vedelad tooted, mis sisaldavad osaliselt hüdrolüüsitud valke, peptiide või aminohappeid   2) ja   4), 9 g/l Rasvhapete sahharoosestrid E 473 Hüdrolüüsitud valke, peptiide või aminohappeid sisaldavad imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, 120 mg/l   2) Karbonaadid E 500–503 Kergitusainetena vajalik kogus, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud Soolhape E 507 Happesuse regulaatorina vajalik kogus, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud Hüdroksiidid E 524–526 Ränidioksiid E 551 Kuivad teraviljatoidud, 2 g/kg Süsinikdioksiid E 290 Vajalik kogus Argoon E 938 Heelium E 939 Lämmastik E 941 Vajalik kogus Dilämmastikmonooksiid E 942 Hapnik E 948 Vesinik E 949 Oksüdeeritud tärklis E 1404   Kokku 50 g/kg, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud Monotärklisfosfaat E 1410 Ditärklisfosfaat E 1412 Fosfaaditud ditärklisfosfaat E 1413 Atsetüülitud ditärklisfosfaat E 1414 Atsetüülitud tärklis E 1420 Atsetüülitud ditärklisadipaat E 1422 Naatriumoktenüülsuktsinaattärklis E 1450 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, 20 g/l Atsetüülitud oksüdeeritud tärklis E 1451 50 g/kg, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud 61) lisa 2 punkti 13.4 «Eritoidud meditsiinilisel eesmärgil» tabeli ossa «Magusained» lisatakse rea Sahhariin ja tema soolad E 954 Kokku 200 mg/kg järele rida Neohesperidiin DC E 959 100 mg/kg 62) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega Kurkumiin E 100 Tahked tooted, kokku 300 mg/kg; vedelad tooted, kokku 100 mg/kg   7) Tartrasiin E 102 Kinoliinkollane E 104 Päikeseloojangukollane FCF E 110 Karmiin E 120 Asorubiin E 122 Erkpunane 4R E 124 Võlupunane AC E 129 Patentsinine V E 131 Indigotiin E 132 Briljantsinine FCF E 133 Roheline S E 142 Must PN E 151 Pruun HT E 155 Lükopeen E 160d Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f Luteiin E 161b 63) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeli osa «Magusained» asendatakse järgmise tabeliga Magusained Atsesulfaamkaalium E 950 Tahked tooted, 500 mg/kg; vedelad tooted, 350 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 2 g/kg Aspartaam E 951 Tahked tooted, 2 g/kg; vedelad tooted, 600 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 5,5 g/kg Tsüklamiinhape ja tsüklamaadid E 952 Tahked tooted, 500 mg/kg; vedelad tooted, 400 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 1,25 g/kg Sahhariin ja tema soolad E 954 Tahked tooted, 500 mg/kg; vedelad tooted, 80 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 1,2 g/kg Taumatiin E 957 Vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 400 mg/kg Neohesperidiin DC E 959 Tahked tooted, 100 mg/kg; vedelad tooted, 50 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 400 mg/kg Sorbitool ja sorbitoolsiirup E 420 Tahked tooted, vajalik kogus Mannitool E 421 Isomalt E 953 Maltitool ja maltitoolsiirup E 965 Laktitool E 966 Ksülitool E 967 64) lisa 2 punkti 14.1.1.1 pealkiri sõnastatakse järgmiselt: «14.1.1.1. Looduslikud mineraalveed ja allikaveed»; 65) lisa 2 punkti 14.1.4 «Vee baasil maitsestatud joogid ja nende sarnased tooted» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 1. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Puuviljal põhinevad joogipulbrid, 1 g/l» piirnormiga «Puuvilja- ja marjamaitselise joogi pulbrid, 1 g/l»; 66) lisa 2 punkti 14.1.4 «Vee baasil maitsestatud joogid ja nende sarnased tooted» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 2. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 700 mg/l; jõujoogid, kokku 0,5 mg/l; taimsel valgul põhinevad joogid, kokku 20 g/l» piirnormiga «Kokku 700 mg/l; spordijoogid, kokku 500 mg/l; taimsel valgul põhinevad joogid, kokku 20 g/l»; 67) lisa 2 punkti 14.2.2 «Õunasiider ja pirnisiider» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega Kurkumiin E 100 Kokku 200 mg/l   2) Välja arvatud Cidre bouché Tartrasiin E 102 Kinoliinkollane E 104 Päikeseloojangukollane FCF E 110 Karmiin E 120 Asorubiin E 122 Erkpunane 4R E 124 Võlupunane AC E 129 Patentsinine V E 131 Indigotiin E 132 Briljantsinine FCF E 133 Roheline S E 142 Must PN E 151 Pruun HT E 155 Lükopeen E 160d Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f Luteiin E 161b 68) lisa 2 punkti 14.2.4 «Puuvilja- ja marjaveinid» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega Kurkumiin E 100 Kokku 200 mg/l   2) Tartrasiin E 102 Kinoliinkollane E 104 Päikeseloojangukollane FCF E 110 Karmiin E 120 Asorubiin E 122 Erkpunane 4R E 124 Võlupunane AC E 129 Patentsinine V E 131 Indigotiin E 132 Briljantsinine FCF E 133 Roheline S E 142 Must PN E 151 Pruun HT E 155 Lükopeen E 160d Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f Luteiin E 161b 69) lisa 2 punkti 14.2.6.1 pealkiri sõnastatakse järgmiselt: «14.2.6.1. Kanged alkohoolsed joogid (rumm, viski, teraviljapõhine piiritusjook, veinist valmistatud piiritusjook, brändi, rosinatest valmistatud piiritusjook, viinamarjade pressimisjääkidest valmistatud piiritusjook, puuviljade või marjade pressimisjääkidest valmistatud piiritusjook, puuvilja-marjaviin, puuviljadest või marjadest valmistatud piiritusjook, õuna- või pirniveinist valmistatud piiritusjook ehk õuna- või pirniveinibrändi, gentsiaanpiiritusjook, kadakamarjamaitseline piiritusjook, köömnemaitseline piiritusjook, aniisimaitseline piiritusjook, mõrumaitseline piiritusjook ehk bitter, viin ehk vodka, liköör)»; 70) lisa 2 punkti 14.2.6.1 «Kanged alkohoolsed joogid» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega Kurkumiin E 100 Toiduvärvide nr E 150a-d juurde kuuluvas veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» nimetamata tooted, välja arvatud puuviljapiiritus, destilleeritud puuviljapiiritus, Ouzo, Grappa, London Gin, Marachino, Mistra ja Sambuca, kokku 200 mg/l   2) Tartrasiin E 102 Kinoliinkollane E 104 Päikeseloojangukollane FCF E 110 Karmiin E 120 Asorubiin E 122 Erkpunane 4R E 124 Võlupunane AC E 129 Patentsinine V E 131 Indigotiin E 132 Briljantsinine FCF E 133 Roheline S E 142 Must PN E 151 Pruun HT E 155 Lükopeen E 160d Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f Luteiin E 161b 71) lisa 2 punkti 15.2 «Töödeldud pähklid» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse 2. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 300 mg/kg» piirnormiga «Kattega tooted, kokku 300 mg/kg»; 72) lisa 2 punkti 15.2 «Töödeldud pähklid» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 2. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «10 g/kg» piirnormiga «Katted, 10 g/kg». § 2. Määrus jõustub 1. detsembril 2003. a. Peaminister Juhan PARTS Põllumajandusminister Tiit TAMMSAAR Riigisekretär Heiki LOOT