Teksti suurus:

Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määruse nr 81 "Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord" muutmine

Lingimärkmikku lisamiseks pead olema MinuRT keskkonda sisse loginud

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst
Jõustumise kp:01.12.2003
Avaldamismärge:RT I 2003, 72, 482

Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määruse nr 81 "Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord" muutmine

Vastu võetud 06.11.2003 nr 280

Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» (RT I 1999, 30, 415; 2002, 13, 81; 61, 375; 63, 387; 102, 603) § 16 lõike 3 ning § 38 lõike 5 alusel.

§ 1. Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määruses nr 81 «Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord1» (RT I 2000, 23, 131; 66, 428; 2002, 40, 248) tehakse järgmised muudatused:

1) paragrahvi 1 täiendatakse lõikega 11 järgmises sõnastuses:

« (11) Kui tavatoitu käsitatakse eritoiduna vastavalt «Toiduseaduse» paragrahvile 14, tohib selle käitlemisel kasutada lisaaineid vastava tavatoidu lisaainete piirnormide kohaselt, mis on toodud määruse lisas 2.»;

2) paragrahvi 2 punkt 27 tunnistatakse kehtetuks;

3) paragrahvi 4 lõike 1 punkt 9 sõnastatakse järgmiselt:

« 9) makarontooted, välja arvatud gluteenivabad ja vähendatud valgusisaldusega tooted;»;

4) paragrahvi 4 lõike 1 punkt 11 sõnastatakse järgmiselt:

« 11) töötlemata kala, vähilaadsed ja molluskid;»;

5) paragrahvi 4 lõige 2 sõnastatakse järgmiselt:

« (2) Käesolevas paragrahvis ja määruse lisas 2 käsitatakse töötlemata toiduna ka toitu, mida on töödeldud viisil, mille käigus toidu esialgsed omadused oluliselt ei muutu, nagu näiteks tükeldatud, lõigatud, raiutud, konditustatud, hakitud, nahatustatud (nülitud), kooritud, peenestatud, puhastatud, korrastatud, külmutatud (kaasa arvatud sügavkülmutatud), jahutatud, jahvatatud või kestast vabastatud, pakitud või lahti pakitud toit.»;

6) paragrahvi 5 lõike 1 punkt 4 tunnistatakse kehtetuks;

7) paragrahvi 5 lõike 1 punkt 8 sõnastatakse järgmiselt:

« 8) valmimata ja valminud maitsestamata juustud;»;

8) paragrahvi 5 lõike 1 punkt 12 sõnastatakse järgmiselt:

« 12) ekstra džemmid ja želeed, kastanipüree ning Crème de pruneaux;»;

9) paragrahvi 5 lõike 1 punkt 26 sõnastatakse järgmiselt:

« 26) konserveeritud tomatid, tomatipasta ja tomatipõhised kastmed;»;

10) paragrahvi 7 lõige 1 sõnastatakse järgmiselt:

« (1) Määruse lisas 2 toodud toidus lubatud lisaainete sisalduse piirnormid arvestatakse tarbijale üleandmiseks ettenähtud tarvitamiseks valmis toidu või valmistaja antud tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toidu kohta, välja arvatud ortofosforhappe (E 338) ja fosfaatide (E 339–341, E 343) piirnormid, mille puhul on lisas 2 esitatud maksimaalne lubatud lisatav kogus valmistoote kohta.»;

11) paragrahvi 7 lõige 3 sõnastatakse järgmiselt:

« (3) Enam kui ühest koostisosast koosnev toit tohib sisaldada lisaaineid tema koostisosades kasutada lubatud kogustes, välja arvatud lõigetes 4–7 nimetatud juhtudel.»;

12) paragrahvi 7 täiendatakse lõigetega 4–8 järgmises sõnastuses:

« (4) Lisaaineid, välja arvatud toiduvärvid ja magusained, ei tohi esineda paragrahvi 4 lõikes 1 toodud toidugruppi kuuluvas enam kui ühest koostisosast koosnevas toidus.

(5) Järgmistes enam kui ühest koostisosast koosnevates toitudes tohib esineda vaid lisas 2 esitatud lisaaineid, välja arvatud toiduvärvid ja magusained, sealtoodud koguses:
1) kondenseeritud piim (lisa 2 punktis 1.3.1);
2) piimapulbrid ja koorepulbrid (lisa 2 punktis 1.5.1);
3) Mozzarella (lisa 2 punktis 1.6.1);
4) valminud juustud, sealhulgas viilutatud ja riivitud valminud juustud (lisa 2 punktis 1.6.2);
5) vadakujuustud (lisa 2 punktis 1.6.3);
6) konserveeritud puu- ja köögivili, kaasa arvatud marjad (lisa 2 punktis 4.2.3);
7) džemmid, želeed, keedised ja teised sarnased tooted (lisa 2 punktis 4.2.4);
8) puuvilja-marjakompotid (lisa 2 punktis 4.2.8);
9) kakao- ja šokolaaditooted (lisa 2 punktis 5.1);
10) üksnes nisujahust, veest, soolast, pärmist või juuretisest valmistatud pagaritooted ja pain courant française (lisa 2 punktis 7.1);
11) pakendatud värskest hakklihast tooted ja Gehakt (lisa 2 punktis 8.4.1);
12) Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras (lisa 2 punktis 8.4.2);
13) puuvilja- ja marjamahlad (lisa 2 punktis 14.1.2);
14) puuvilja- ja marjanektarid (lisa 2 punktis 14.1.3);
15) õlu (lisa 2 punktis 14.2.1);
16) veinid ja vahuveinid (lisa 2 punktis 14.2.3).

(6) Toiduvärve ei tohi esineda paragrahvi 5 lõikes 1 toodud toidugruppidesse kuuluvates enam kui ühest koostisosast koosnevates toitudes.

(7) Magusaineid tohib esineda üksnes järgmistes enam kui ühest koostisosast koosnevates toitudes, välja arvatud imiku- ja väikelapsetoit:
1) toit, mille energiasisaldust on vähendatud vähemalt 30% võrreldes esialgse või samalaadse toidu energiasisaldusega;
2) toit, millele ei ole lisatud mono- või disahhariide või mõnda teist toitu magustamise eesmärgil;
3) vähese energiasisaldusega eritoit;
4) kauasäiliv toit.

(8) Lisaainet võib esineda toidus, mida kasutatakse üksnes enam kui ühest koostisosast koosneva toidu valmistamiseks, kui selline toit vastab määruse lisas 2 esitatud lisaainete piirnormidele.»;

13) paragrahvi 12 lõike 2 punkt 8 sõnastatakse järgmiselt:

« 8) valmistaja, pakendaja või Euroopa Liidu liikmesriigis asutatud müüja nimi ja aadress2;»;

14) paragrahvi 12 lõiget 2 täiendatakse punktiga 81 järgmises sõnastuses:

« 81) Eestisse vabaks ringluseks sisseveetud (edaspidi sisseveetud) lisaaine puhul importija või valmistaja Eesti esindaja nimi ja aadress2;»;

15) paragrahvi 12 lõike 4 punkt 9 sõnastatakse järgmiselt:

« 9) valmistaja, pakendaja või Euroopa Liidu liikmesriigis asutatud müüja nimi ja aadress2;»;

16) paragrahvi 12 lõiget 4 täiendatakse punktiga 91 järgmises sõnastuses:

« 91) sisseveetud lisaaine puhul importija või valmistaja Eesti esindaja nimi ja aadress2;»;

17) paragrahvi 12 lõikes 6 asendatakse sõna «Imporditud» sõnaga «Sisseveetud»;

18) paragrahvi 13 täiendatakse lõikega 4 järgmises sõnastuses:

« (4) Paragrahvi 12 lõike 2 punkt 81 ja lõike 4 punkt 91 kehtivad kuni Eesti liitumiseni Euroopa Liiduga.»;

19) normitehniline märkus 1 sõnastatakse järgmiselt:
«1 Euroopa Liidu direktiivid 89/107/EÜ (EÜT L 40, 11.02.89, lk 27), 94/35/EÜ (EÜT L 237, 10.09.94, lk 3), 94/36/EÜ (EÜT L 237, 10.09.94, lk 13), 95/2/EÜ (EÜT L 61, 18.03.95, lk 1), 96/83/EÜ (EÜT L 48, 19.02.96, lk 16), 96/85/EÜ (EÜT L 86, 28.03.96, lk 4), 98/72/EÜ (EÜT L 295, 14.11.98, lk 18), 2001/5/EÜ (EÜT L 55, 24.02.2001, lk 59), 2003/52/EÜ (EÜT L 178, 17.07.2003, lk 23).»;

20) määrust täiendatakse normitehnilise märkusega 2 järgmises sõnastuses:
«2 Tuleb esitada isiku asukoht ja aadress, füüsilisest isikust ettevõtja puhul ettevõtte asukoht ja aadress.»;

21) lisa 2 «Lisaainete kasutamine ja piirnormid toidugruppide kaupa» punkti 1.3.1 «Kondenseeritud piim» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 9. rea veerus «Lisaaine nimetus» sõna «Naatriumkarbonaadid» sõnaga «Naatriumvesinikkarbonaat» ja veerus «E number» E number «E 500» E numbriga «E 500 (2)»;

22) lisa 2 punkti 1.3.1 «Kondenseeritud piim» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 10. rea veerus «Lisaaine nimetus» sõna «Kaaliumkarbonaadid» sõnaga «Kaaliumvesinikkarbonaat» ja veerus «E number» E number «E 501» E numbriga «E 501 (2)»;

23) lisa 2 punkti 1.5.1 «Piimapulbrid ja koorepulbrid» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 9. rea veerus «E number» E number «E 500» E numbriga «E 500 (2)»;

24) lisa 2 punkti 1.5.1 «Piimapulbrid ja koorepulbrid» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 10. rea veerus «Lisaaine nimetus» sõna «Kaaliumkarbonaadid» sõnaga «Kaaliumvesinikkarbonaat» ja veerus «E number» E number «E 501» E numbriga «E 501 (2)»;

25) lisa 2 punkti 1.7 «Piimatoodetel põhinevad desserdid» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse 1. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «15 mg/kg» piirnormiga «10 mg/kg»;

26) lisa 2 punkti 1 «Piim ja piimatooted» märkuse 1, punkti 2 «Rasvad ja õlid» märkuse 4, punkti 3 «Toidujääd» märkuse 2, punkti 4 «Puu- ja köögiviljad (kaasa arvatud marjad, seemned, juurviljad ja seened)» märkuse 3, punkti 5 «Kondiitritooted» märkuse 1, punkti 6 «Teraviljad ja teraviljatooted» märkuse 3, punkti 7 «Pagaritooted» märkuse 3, punkti 10 «Munad ja munatooted» märkuse 2, punkti 12 «Sool ja maitseained, supid, puljongid, kastmed, salatid, pärm ning valgutooted» märkuse 3, punkti 14 «Joogid» märkuse 1 ja punkti 16 «Toidugrupid, mida eespool toodud grupid ei hõlma» märkuse 2 tekst asendatakse tekstiga järgmises sõnastuses:

«Toidu energiasisaldust on vähendatud vähemalt 30% võrreldes esialgse või samalaadse toidu energiasisaldusega või ei ole sellele lisatud mono- või disahhariide või mõnda teist toitu magustamise eesmärgil.»;

27) lisa 2 punkti 3 «Toidujääd» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 8. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 500 g/kg» piirnormiga «Kokku 500 mg/kg»;

28) lisa 2 punkti 4.2.3 «Konserveeritud puu- ja köögiviljad» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega

Kurkumiin E 100    
Tartrasiin E 102 Püreeritud köögiviljad ja aedherned, 100 mg/kg

Konserveeritud punased marjad, kokku 200 mg/kg   2)

Kinoliinkollane E 104  
Päikeseloojangukollane FCF E 110
Karmiin E 120
Asorubiin E 122
Erkpunane 4R E 124
Võlupunane AC E 129
Patentsinine V E 131
Indigotiin E 132
Briljantsinine FCF E 133 Püreeritud köögiviljad ja aedherned, 20 mg/kg
Roheline S E 142 Püreeritud köögiviljad ja aedherned, 10 mg/kg
Must PN E 151  
Pruun HT E 155
Lükopeen E 160d
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f
Luteiin E 161b

29) lisa 2 punkti 4.2.3 «Konserveeritud puu- ja köögiviljad» tabeli osas «Magusained» asendatakse 4. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 200 mg/kg» piirnormiga «Kokku 250 mg/kg»;

30) lisa 2 punkti 4.2.4.1 «Džemmid, moosid, keedised, ekstra džemmid, želeed, ekstra želeed, tsitrusmarmelaadid ja magustatud kastanipüreed, mille lahustuva kuivaine sisaldus on vähemalt 60%» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kinoliinkollane» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega

Kinoliinkollane E 104

Kokku 100 mg/kg, välja arvatud ekstra tooted, kastanipüree ja  Crème de Pruneaux

Päikeseloojangukollane FCF E 110
Karmiin E 120
Erkpunane 4R E 124
Roheline S E 142
Lükopeen E 160d
Luteiin E 161b

31) lisa 2 punkti 4.2.4.1 «Džemmid, moosid, keedised, ekstra džemmid, želeed, ekstra želeed, tsitrusmarmelaadid ja magustatud kastanipüreed, mille lahustuva kuivaine sisaldus on vähemalt 60%» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 11. rea veerus «E number» E numbrid «E 400–402, E 404» E numbritega «E 400–404»;

32) lisa 2 punkti 4.2.4.2 «Punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted, sealhulgas vähendatud energiasisaldusega džemmid, ekstra džemmid, keedised, moosid, želeed, ekstra želeed, tsitrusmarmelaadid ja magustatud kastanipüreed» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202–203    
Bensoehape ja bensoaadid E 210–213 Dulce de membrillo, 1 g/kg; Mermeladas ja teised punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted (sealhulgas vähese suhkrusisaldusega ja suhkruta džemmid, želeed, marmelaadid ja magustatud kastanipüreed), välja arvatud Marmelada, kokku 500 mg/kg

Marmelada kokku 1,5 g/kg; Mermeladas ja teised punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted (sealhulgas vähese suhkrusisaldusega ja suhkruta džemmid, želeed, marmelaadid ja magustatud kastanipüreed), välja arvatud Dulce de membrillo, 1 g/kg

Ridadega

Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202–203  

Marmelada kokku 1,5 g/kg; Mermeladas ja teised punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted (sealhulgas vähese suhkrusisaldusega ja suhkruta džemmid, želeed, marmelaadid ja magustatud kastanipüreed), välja arvatud Dulce de membrillo, 1 g/kg

Bensoehape ja bensoaadid E 210–213 Dulce de membrillo, 1 g/kg; Mermeladas ja teised punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted (sealhulgas vähese suhkrusisaldusega ja suhkruta džemmid, želeed, marmelaadid ja magustatud kastanipüreed), välja arvatud Marmelada, kokku 500 mg/kg

33) lisa 2 punkti 4.2.5 «Suhkrustatud puu- ja köögiviljad» tabeli osast «Segarühm» jäetakse välja rida

Stearüüllaktülaadid E 481–482 Mostarda di Frutta, kokku 2 g/kg

34) lisa 2 punkti 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega

Kurkumiin E 100

Marinaadid, kastmed, Chutney ja Piccalilli, kokku 500 mg/kg   2)

Tartrasiin E 102
Kinoliinkollane E 104
Päikeseloojangukollane FCF E 110
Karmiin E 120
Asorubiin E 122
Erkpunane 4R E 124
Võlupunane AC E 129
Patentsinine V E 131
Indigotiin E 132
Briljantsinine FCF E 133
Roheline S E 142
Must PN E 151
Pruun HT E 155
Lükopeen E 160d
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f
Luteiin E 161b

35) lisa 2 punkti 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7» tabeli osa «Segarühm» asendatakse järgmise tabeliga:

Segarühm

Askorbiinhape ja askorbaadid E 300–302

Puuvilja-marjakompotid, vajalik kogus

Sidrunhape ja tsitraadid E 330–333
Ortofosforhape ja fosfaadid E 338–341, E 343, 450–452

Puuvilja-marjatooted, kokku 800 mg/kg; kartulitooted, kokku 5 g/kg

1,2-propaandioolalginaat E 405

5 g/kg

Rivieri titaanjuur E 425

10 g/kg, välja arvatud puuvilja-marjakompotid

Stearüüllaktülaadid E 481–482

Mostarda di Frutta, kokku 2 g/kg

Glutamiinhape ja glutamaadid E 620–625 Kokku 10 g/kg

Välja arvatud puuvilja-marjakompotid

Guanüülhape ja guanülaadid E 626–629

Kokku 500 mg/kg

Inosiinhape ja inosinaadid E 630–633
Ribonukleotiidid E 634–635
Sorbitool ja sorbitoolsiirup E 420

Vajalik kogus mitte magusainena

Mannitool E 421
Isomalt E 953
Maltitool ja maltitoolsiirup E 965
Laktitool E 966
Ksülitool E 967
Süsinikdioksiid E 290

Vajalik kogus

Argoon E 938
Heelium E 939
Lämmastik E 941
Dilämmastikmonooksiid E 942
Hapnik E 948
Loetelu lisas 3  

Vajalik kogus, välja arvatud puuvilja-marjakompotid

36) lisa 2 punkti 4 «Puu- ja köögiviljad (kaasa arvatud marjad, seemned, juurviljad ja seened)» märkuse 4 tekst asendatakse tekstiga järgmises sõnastuses:

« 4) Toidu energiasisaldust on vähendatud vähemalt 30% võrreldes esialgse või samalaadse toidu energiasisaldusega.»;

37) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Alumiinium» kuni sõnaga «Kuld» algavad read ridadega

Alumiinium E 173 Valikpagaritoodete kaunistamisel kasutatavate suhkruliste kondiitritoodete pinnakatted, vajalik kogus
Hõbe E 174

Kondiitritoodete pinnakatted, vajalik kogus

Kuld E 175

38) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 4. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «10 g/kg» piirnormiga «10 g/kg, välja arvatud želeetooted»;

39) lisa 2 punkti 5.3 «Närimiskumm» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega

Kurkumiin E 100

Kokku 300 mg/kg   4)

Tartrasiin E 102
Kinoliinkollane E 104
Päikeseloojangukollane FCF E 110
Karmiin E 120
Asorubiin E 122
Erkpunane 4R E 124
Võlupunane AC E 129
Patentsinine V E 131
Indigotiin E 132
Briljantsinine FCF E 133
Roheline S E 142
Must PN E 151
Pruun HT E 155
Lükopeen E 160d
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f
Luteiin E 161b  

40) lisa 2 punkti 5.3 «Närimiskumm» tabeli ossa «Toiduvärvid» lisatakse rea

Raudoksiidid ja -hüdroksiidid E 172  

järele read

Hõbe E 174

Pinnakatted, vajalik kogus

Kuld E 175

41) lisa 2 punkti 6.6 «Taignad» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 1. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 5 g/kg» piirnormiga «Kokku 12 g/kg»;

42) lisa 2 punkti 7.2 «Valikpagaritooted» tabeli osas «Magusained» asendatakse read

Sorbitool ja sorbitoolsiirup E 420 Vajalik kogus   3)
Mannitool E 421  

Ridadega

Sorbitool ja sorbitoolsiirup E 420

Vajalik kogus   3)

Mannitool E 421

43) lisa 2 punkti 7.2 «Valikpagaritooted» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 5. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Täidised, katted ja kaunistused, 6 g/kg» piirnormiga «Täidised, katted ja kaunistused, 5 g/kg»;

44) lisa 2 punkti 8.3.2 «Kuumtöödeldud raie- või tükilihatooted» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Gallaadid E 310–312 Kuivatatud tooted, kokku 200 mg/kg   1)
Butüülhüdroksüanisool E 320  

Ridadega

Gallaadid E 310–312

Kuivatatud tooted, kokku 200 mg/kg  1)

Butüülhüdroksüanisool E 320

45) lisa 2 punkti 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse sõnadega «Sorbiinhape ja sorbaadid» kuni sõnaga «p-hüdroksübensoaadid» algavad read ridadega

Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202–203

Pasteedid, kokku 1 g/kg

Kuivatatud toodete pinna töötlemiseks, vajalik kogus

p-hüdroksübensoaadid E 214–218
Bensoehape ja bensoaadid E 210–213  

46) lisa 2 punkti 9.1.1 «Värske kala ja kalatooted» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse rida

Amarant E 123 30 mg/kg  

Reaga

Amarant E 123 Kalamari, 30 mg/kg

47) lisa 2 punkti 9.2.1 «Külmutatud kala ja kalatooted» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega

Kurkumiin E 100 Kalamari, kokku 300 mg/kg; surimitooted, kokku 500 mg/kg   1)
Tartrasiin E 102

Kalamari, kokku 300 mg/kg; surimitooted, kokku 500 mg/kg   1)

Kinoliinkollane E 104
Päikeseloojangukollane FCF E 110
Karmiin E 120
Asorubiin E 122
Erkpunane 4R E 124
Võlupunane AC E 129
Patentsinine V E 131
Indigotiin E 132
Briljantsinine FCF E 133
Roheline S E 142
Must PN E 151
Pruun HT E 155
Lükopeen E 160d
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f
Luteiin E 161b

48) lisa 2 punkti 9.2.1 «Külmutatud kala ja kalatooted» tabeli osa «Segarühm» asendatakse järgmise tabeliga:

Segarühm

Askorbiinhape ja askorbaadid E 300–302

Töötlemata kala, vajalik kogus

Sidrunhape ja tsitraadid E 330–333
Ortofosforhape ja fosfaadid E 338–341, E 343, 450–452 Töötlemata kalafilee, kokku 5 g/kg; surimitooted, kokku 1 g/kg
Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg, välja arvatud töötlemata kala
Sorbitool ja sorbitoolsiirup E 420

Töötlemata kala, vajalik kogus mitte magusainena

Mannitool E 421
Isomalt E 953
Maltitool ja maltitoolsiirup E 965
Laktitool E 966
Ksülitool E 967
Süsinikdioksiid E 290

Vajalik kogus

Argoon E 938
Heelium E 939
Lämmastik E 941
Dilämmastikmonooksiid E 942
Hapnik E 948
Vesinik E 949
Loetelu lisas 3   Vajalik kogus, välja arvatud töötlemata kala

49) lisa 2 punkti 9.4.2 «Lõheasendajad, kaaviar ja muud kalamarjatooted» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega

Kurkumiin E 100

Kokku 300 mg/kg; lõheasendajad, kokku 500 mg/kg   1)

Tartrasiin E 102
Kinoliinkollane E 104
Päikeseloojangukollane FCF E 110
Karmiin E 120
Asorubiin E 122
Erkpunane 4R E 124
Võlupunane AC E 129
Patentsinine V E 131
Indigotiin E 132
Briljantsinine FCF E 133
Roheline S E 142
Must PN E 151
Pruun HT E 155
Lükopeen E 160d
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f
Luteiin E 161b

50) lisa 2 punkti 9.4.3 «Kala, kalatooted (sh pastöriseeritud) ja kalapreservid peale punktides 9.4.1–9.4.2 toodute» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega

Kurkumiin E 100

Surimitooted, kokku 500 mg/kg   1)

Tartrasiin E 102
Kinoliinkollane E 104
Päikeseloojangukollane FCF E 110
Karmiin E 120
Asorubiin E 122
Erkpunane 4R E 124
Võlupunane AC E 129
Patentsinine V E 131
Indigotiin E 132
Briljantsinine FCF E 133
Roheline S E 142
Must PN E 151
Pruun HT E 155
Lükopeen E 160d
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f
Luteiin E 161b

51) lisa 2 punkti 11.1 «Suhkrutooted (poolvalge, valge ja ekstravalge suhkur; suhkrulahus; invertsuhkrulahus; invertsuhkrusiirup; glükoosisiirup; kuivatatud glükoosisiirup; dekstroosi monohüdraat; veevaba dekstroos)» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 10 mg/kg; glükoosisiirup, kokku 20 mg/kg» piirnormiga «Kokku 10 mg/kg; glükoosisiirup ja kuivatatud glükoosisiirup, kokku 20 mg/kg»;

52) lisa 2 punkti 12.2 «Ürdid, vürtsid, maitseainete segud» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega

Kurkumiin E 100

Maitseainesegud, välja arvatud ainult vürtsidest koosnevad segud, kokku 500 mg/kg   1)

Tartrasiin E 102
Kinoliinkollane E 104
Päikeseloojangukollane FCF E 110
Karmiin E 120
Asorubiin E 122
Erkpunane 4R E 124
Võlupunane AC E 129
Patentsinine V E 131
Indigotiin E 132
Briljantsinine FCF E 133
Roheline S E 142
Must PN E 151
Pruun HT E 155
Lükopeen E 160d
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f
Luteiin E 161b

53) lisa 2 punkti 12.2 «Ürdid, vürtsid, maitseainete segud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 3. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 10 g/kg» piirnormiga «Vajalik kogus»;

54) lisa 2 punkti 12.7 «Valmis salatid; kakaol, kuivatatud puuviljal, rasval või piimal põhinevad võileivakatted» tabeli osas «Magusained» asendatakse sõna «Salatid,» sõnaga « Feinkostsalat,»;

55) lisa 2 punkti 13.1 «Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 2. rea veerus «Lisaaine nimetus» sõna «Rasvhapete askorbüülestrid» sõnaga «L -askorbüülpalmitaat»;

56) lisa 2 punkti 13.1 «Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 4. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Jätkupiimasegud, 1 g/l   2)» piirnormiga «1 g/l   2)»;

57) lisa 2 punkti 13.1 «Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 9. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «1 g/l   6)» piirnormiga «Kokku 1 g/l   6)»;

58) lisa 2 punkti 13.1 «Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 12. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «1 g/l   5)» piirnormiga «Imiku jätkupiimasegud, 1 g/l; osaliselt hüdrolüüsitud valke sisaldavad vedelad imiku piimasegud, 1 g/l   5)»;

59) lisa 2 punkti 13.2 «Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegud ning jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 26. ja 27. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 5 mg/kg» piirnormiga «Kokku 5 g/kg»;

60) lisa 2 punkti 13.3 «Imiku- ja väikelapsetoidud meditsiinilise näidustuse korral» tabeli osa «Segarühm» asendatakse järgmise tabeliga:

Segarühm

Kaltsiumkarbonaat (77 220) E 170

Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, happesuse regulaatorina vajalik kogus

Äädikhape ja atsetaadid E 260–263
L-piimhape E 270

Vajalik kogus

L-õunhape E 296

Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, happesuse regulaatorina vajalik kogus

L-askorbiinhape ja L-askorbaadid E 300–302

Rasva sisaldavad teraviljatooted ja -saadused, sealhulgas kuivikud ja küpsised, kokku 200 mg/kg; puu- ja köögivilja- ning marjatoidud, kokku 300 mg/kg

L-askorbüülpalmitaat E 304 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, 10 mg/l

Rasva sisaldavad teraviljatoidud, küpsised, kuivikud ja muud imiku- ja väikelapsetoidud, kokku 100 mg/kg

Tokoferoolid E 306–309 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, kokku 10 mg/l
Letsitiin E 322

Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud   2), 1 g/kg; imiku- ja väikelapsetoidud, kokku 10 g/kg

L-laktaadid E 325–327  

Imiku ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, happesuse regulaatorina vajalik kogus

Sidrunhape E 330 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, vajalik kogus
Naatriumtsitraadid E 331

Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud 2 g/l   6)

Kaaliumtsitraadid E 332
Kaltsiumtsitraadid E 333  
L-viinhape ja L-tartraadid E 334–336, E 354

Küpsised ja kuivikud, kokku 5 g/kg

Dinaatriumdivesinikfosfaat E 450a
Glükoondeltalaktoon E 575
Ortofosforhape E 338

Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud   3), vajalik kogus; imiku- ja väikelapsetoidud, happesuse regulaatorina, 1 g/kg

Naatriumfosfaadid E 339

Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud kokku 1 g/l   3) ja   6)

Teraviljatoidud, kokku 1 g/kg

Kaaliumfosfaadid E 340
Kaltsiumfosfaadid E 341  
Algiinhape ja alginaadid E 400  

Pudingud ja desserdid, kokku 500 mg/kg

Naatriumalginaat E 401 Ainevahetushäirete ja sonditoitmise puhuks kohandatud koostisega toidud imikutele vanuses alates 4 kuust, 1 g/l
Kaaliumalginaat E 402  
Kaltsiumalginaat E 403
Propüleenglükoolalginaat E 405

Toidud lehmapiimavalgu suhtes allergilistele ja kaasasündinud ainevahetushäiretega väikelastele, 200 mg/l

Karrageen E 407

Imiku jätkupiimasegud, 300 mg/l   5)

Jaanileivapuujahu E 410 Imiku jätkupiimasegud   5), 1 g/l; maost ja söögitorust tagasivoolavuse vähendamiseks ettenähtud toidud, 10 g/l

Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegu ja jätkupiimasegu, kokku 10 g/kg; gluteenivabad teraviljatooted ja -saadused, kokku 20 g/kg

Guarkummi E 412 Imiku jätkupiimasegud   5), 1 g/l; hüdrolüüsitud valke, peptiide või aminohappeid sisaldavad vedelad toidud, 10 g/l   4)
Kummiaraabik E 414  
Ksantaankummi E 415 Aminohapetel või peptiididel põhinevad toidud mao- ja sooletrakti kahjustusega, valgu imendumishäiretega või kaasasündinud ainevahetushäiretega imikutele ja väikelastele, 1,2 g/l
Pektiinid E 440 Fermenteeritud jätkupiimasegu, 5 g/l; toidud mao- ja sooletrakti haigustega imikutele ja väikelastele, 10 g/l Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegu ja jätkupiimasegu, kokku 10 g/kg; gluteenivabad teraviljatooted ja -saadused, kokku 20 g/kg
Naatriumkarbosümetüültselluloos E 466

Toidud ainevahetushäiretega imikutele ja väikelastele, 10 g/l või 10 g/kg

Rasvhapete mono- ja diglütseriidid E 471 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud   5), 4 g/l; vähendatud valgusisaldusega toidud, 5 g/l

Teraviljatoidud, küpsised ja kuivikud ning muud imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegu ja jätkupiimasegu, kokku 5 mg/kg   2)

Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid äädikhappega E 472a  
Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid piimhappega E 472b  
Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid sidrunhappega E 472c Pulbrina müüdavad imiku piimasegud ja jätkupiimasegud   2), 7,5 g/l; vedelad tooted, mis sisaldavad osaliselt hüdrolüüsitud valke, peptiide või aminohappeid   2) ja   4), 9 g/l
Rasvhapete sahharoosestrid E 473

Hüdrolüüsitud valke, peptiide või aminohappeid sisaldavad imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, 120 mg/l   2)

Karbonaadid E 500–503

Kergitusainetena vajalik kogus, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud

Soolhape E 507

Happesuse regulaatorina vajalik kogus, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud

Hüdroksiidid E 524–526
Ränidioksiid E 551

Kuivad teraviljatoidud, 2 g/kg

Süsinikdioksiid E 290

Vajalik kogus

Argoon E 938
Heelium E 939
Lämmastik E 941

Vajalik kogus

Dilämmastikmonooksiid E 942
Hapnik E 948
Vesinik E 949
Oksüdeeritud tärklis E 1404  

Kokku 50 g/kg, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud

Monotärklisfosfaat E 1410
Ditärklisfosfaat E 1412
Fosfaaditud ditärklisfosfaat E 1413
Atsetüülitud ditärklisfosfaat E 1414
Atsetüülitud tärklis E 1420
Atsetüülitud ditärklisadipaat E 1422
Naatriumoktenüülsuktsinaattärklis E 1450 Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, 20 g/l
Atsetüülitud oksüdeeritud tärklis E 1451

50 g/kg, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud

61) lisa 2 punkti 13.4 «Eritoidud meditsiinilisel eesmärgil» tabeli ossa «Magusained» lisatakse rea

Sahhariin ja tema soolad E 954 Kokku 200 mg/kg

järele rida

Neohesperidiin DC E 959 100 mg/kg

62) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega

Kurkumiin E 100

Tahked tooted, kokku 300 mg/kg; vedelad tooted, kokku 100 mg/kg   7)

Tartrasiin E 102
Kinoliinkollane E 104
Päikeseloojangukollane FCF E 110
Karmiin E 120
Asorubiin E 122
Erkpunane 4R E 124
Võlupunane AC E 129
Patentsinine V E 131
Indigotiin E 132
Briljantsinine FCF E 133
Roheline S E 142
Must PN E 151
Pruun HT E 155
Lükopeen E 160d
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f
Luteiin E 161b

63) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeli osa «Magusained» asendatakse järgmise tabeliga

Magusained

Atsesulfaamkaalium E 950 Tahked tooted, 500 mg/kg; vedelad tooted, 350 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena,
2 g/kg
Aspartaam E 951 Tahked tooted, 2 g/kg; vedelad tooted, 600 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 5,5 g/kg
Tsüklamiinhape ja tsüklamaadid E 952 Tahked tooted, 500 mg/kg; vedelad tooted, 400 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 1,25 g/kg
Sahhariin ja tema soolad E 954 Tahked tooted, 500 mg/kg; vedelad tooted, 80 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 1,2 g/kg
Taumatiin E 957 Vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 400 mg/kg
Neohesperidiin DC E 959 Tahked tooted, 100 mg/kg; vedelad tooted, 50 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 400 mg/kg
Sorbitool ja sorbitoolsiirup E 420

Tahked tooted, vajalik kogus

Mannitool E 421
Isomalt E 953
Maltitool ja maltitoolsiirup E 965
Laktitool E 966
Ksülitool E 967

64) lisa 2 punkti 14.1.1.1 pealkiri sõnastatakse järgmiselt:

«14.1.1.1. Looduslikud mineraalveed ja allikaveed»;

65) lisa 2 punkti 14.1.4 «Vee baasil maitsestatud joogid ja nende sarnased tooted» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 1. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Puuviljal põhinevad joogipulbrid, 1 g/l» piirnormiga «Puuvilja- ja marjamaitselise joogi pulbrid, 1 g/l»;

66) lisa 2 punkti 14.1.4 «Vee baasil maitsestatud joogid ja nende sarnased tooted» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 2. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 700 mg/l; jõujoogid, kokku 0,5 mg/l; taimsel valgul põhinevad joogid, kokku 20 g/l» piirnormiga «Kokku 700 mg/l; spordijoogid, kokku 500 mg/l; taimsel valgul põhinevad joogid, kokku 20 g/l»;

67) lisa 2 punkti 14.2.2 «Õunasiider ja pirnisiider» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega

Kurkumiin E 100

Kokku 200 mg/l   2)

Välja arvatud Cidre bouché

Tartrasiin E 102
Kinoliinkollane E 104
Päikeseloojangukollane FCF E 110
Karmiin E 120
Asorubiin E 122
Erkpunane 4R E 124
Võlupunane AC E 129
Patentsinine V E 131
Indigotiin E 132
Briljantsinine FCF E 133
Roheline S E 142
Must PN E 151
Pruun HT E 155
Lükopeen E 160d
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f
Luteiin E 161b

68) lisa 2 punkti 14.2.4 «Puuvilja- ja marjaveinid» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega

Kurkumiin E 100

Kokku 200 mg/l   2)

Tartrasiin E 102
Kinoliinkollane E 104
Päikeseloojangukollane FCF E 110
Karmiin E 120
Asorubiin E 122
Erkpunane 4R E 124
Võlupunane AC E 129
Patentsinine V E 131
Indigotiin E 132
Briljantsinine FCF E 133
Roheline S E 142
Must PN E 151
Pruun HT E 155
Lükopeen E 160d
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f
Luteiin E 161b

69) lisa 2 punkti 14.2.6.1 pealkiri sõnastatakse järgmiselt:

«14.2.6.1. Kanged alkohoolsed joogid (rumm, viski, teraviljapõhine piiritusjook, veinist valmistatud piiritusjook, brändi, rosinatest valmistatud piiritusjook, viinamarjade pressimisjääkidest valmistatud piiritusjook, puuviljade või marjade pressimisjääkidest valmistatud piiritusjook, puuvilja-marjaviin, puuviljadest või marjadest valmistatud piiritusjook, õuna- või pirniveinist valmistatud piiritusjook ehk õuna- või pirniveinibrändi, gentsiaanpiiritusjook, kadakamarjamaitseline piiritusjook, köömnemaitseline piiritusjook, aniisimaitseline piiritusjook, mõrumaitseline piiritusjook ehk bitter, viin ehk vodka, liköör)»;

70) lisa 2 punkti 14.2.6.1 «Kanged alkohoolsed joogid» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega

Kurkumiin E 100

Toiduvärvide nr E 150a-d juurde kuuluvas veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» nimetamata tooted, välja arvatud puuviljapiiritus, destilleeritud puuviljapiiritus, Ouzo, Grappa, London Gin, Marachino, Mistra ja Sambuca, kokku 200 mg/l   2)

Tartrasiin E 102
Kinoliinkollane E 104
Päikeseloojangukollane FCF E 110
Karmiin E 120
Asorubiin E 122
Erkpunane 4R E 124
Võlupunane AC E 129
Patentsinine V E 131
Indigotiin E 132
Briljantsinine FCF E 133
Roheline S E 142
Must PN E 151
Pruun HT E 155
Lükopeen E 160d
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) E 160e
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) E 160f
Luteiin E 161b

71) lisa 2 punkti 15.2 «Töödeldud pähklid» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse 2. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 300 mg/kg» piirnormiga «Kattega tooted, kokku 300 mg/kg»;

72) lisa 2 punkti 15.2 «Töödeldud pähklid» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 2. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «10 g/kg» piirnormiga «Katted, 10 g/kg».

§ 2. Määrus jõustub 1. detsembril 2003. a.

Peaminister Juhan PARTS

Põllumajandusminister Tiit TAMMSAAR

Riigisekretär Heiki LOOT

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json