Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määruse nr 81 "Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord" muutmine
Vastu võetud 06.11.2003 nr 280
Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» (RT I 1999, 30, 415; 2002, 13, 81; 61, 375; 63, 387; 102, 603) § 16 lõike 3 ning § 38 lõike 5 alusel.
§ 1. Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määruses nr 81 «Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord1» (RT I 2000, 23, 131; 66, 428; 2002, 40, 248) tehakse järgmised muudatused:
1) paragrahvi 1 täiendatakse lõikega 11 järgmises sõnastuses:
« (11) Kui tavatoitu käsitatakse eritoiduna vastavalt «Toiduseaduse» paragrahvile 14, tohib selle käitlemisel kasutada lisaaineid vastava tavatoidu lisaainete piirnormide kohaselt, mis on toodud määruse lisas 2.»;
2) paragrahvi 2 punkt 27 tunnistatakse kehtetuks;
3) paragrahvi 4 lõike 1 punkt 9 sõnastatakse järgmiselt:
« 9) makarontooted, välja arvatud gluteenivabad ja vähendatud valgusisaldusega tooted;»;
4) paragrahvi 4 lõike 1 punkt 11 sõnastatakse järgmiselt:
« 11) töötlemata kala, vähilaadsed ja molluskid;»;
5) paragrahvi 4 lõige 2 sõnastatakse järgmiselt:
« (2) Käesolevas paragrahvis ja määruse lisas 2 käsitatakse töötlemata toiduna ka toitu, mida on töödeldud viisil, mille käigus toidu esialgsed omadused oluliselt ei muutu, nagu näiteks tükeldatud, lõigatud, raiutud, konditustatud, hakitud, nahatustatud (nülitud), kooritud, peenestatud, puhastatud, korrastatud, külmutatud (kaasa arvatud sügavkülmutatud), jahutatud, jahvatatud või kestast vabastatud, pakitud või lahti pakitud toit.»;
6) paragrahvi 5 lõike 1 punkt 4 tunnistatakse kehtetuks;
7) paragrahvi 5 lõike 1 punkt 8 sõnastatakse järgmiselt:
« 8) valmimata ja valminud maitsestamata juustud;»;
8) paragrahvi 5 lõike 1 punkt 12 sõnastatakse järgmiselt:
« 12) ekstra džemmid ja želeed, kastanipüree ning Crème de pruneaux;»;
9) paragrahvi 5 lõike 1 punkt 26 sõnastatakse järgmiselt:
« 26) konserveeritud tomatid, tomatipasta ja tomatipõhised kastmed;»;
10) paragrahvi 7 lõige 1 sõnastatakse järgmiselt:
« (1) Määruse lisas 2 toodud toidus lubatud lisaainete sisalduse piirnormid arvestatakse tarbijale üleandmiseks ettenähtud tarvitamiseks valmis toidu või valmistaja antud tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toidu kohta, välja arvatud ortofosforhappe (E 338) ja fosfaatide (E 339–341, E 343) piirnormid, mille puhul on lisas 2 esitatud maksimaalne lubatud lisatav kogus valmistoote kohta.»;
11) paragrahvi 7 lõige 3 sõnastatakse järgmiselt:
« (3) Enam kui ühest koostisosast koosnev toit tohib sisaldada lisaaineid tema koostisosades kasutada lubatud kogustes, välja arvatud lõigetes 4–7 nimetatud juhtudel.»;
12) paragrahvi 7 täiendatakse lõigetega 4–8 järgmises sõnastuses:
« (4) Lisaaineid, välja arvatud toiduvärvid ja magusained, ei tohi esineda paragrahvi 4 lõikes 1 toodud toidugruppi kuuluvas enam kui ühest koostisosast koosnevas toidus.
(5) Järgmistes enam kui ühest koostisosast koosnevates toitudes tohib
esineda vaid lisas 2 esitatud lisaaineid, välja arvatud toiduvärvid ja
magusained, sealtoodud koguses:
1) kondenseeritud piim (lisa 2
punktis 1.3.1);
2) piimapulbrid ja koorepulbrid (lisa 2 punktis
1.5.1);
3) Mozzarella (lisa 2 punktis 1.6.1);
4) valminud
juustud, sealhulgas viilutatud ja riivitud valminud juustud (lisa 2
punktis 1.6.2);
5) vadakujuustud (lisa 2 punktis 1.6.3);
6)
konserveeritud puu- ja köögivili, kaasa arvatud marjad (lisa 2 punktis
4.2.3);
7) džemmid, želeed, keedised ja teised sarnased tooted (lisa
2 punktis 4.2.4);
8) puuvilja-marjakompotid (lisa 2 punktis
4.2.8);
9) kakao- ja šokolaaditooted (lisa 2 punktis 5.1);
10) üksnes nisujahust, veest, soolast, pärmist või juuretisest
valmistatud pagaritooted ja pain courant française (lisa 2
punktis 7.1);
11) pakendatud värskest hakklihast tooted ja
Gehakt (lisa 2 punktis 8.4.1);
12) Foie gras, foie gras
entier, blocs de foie gras (lisa 2 punktis 8.4.2);
13) puuvilja-
ja marjamahlad (lisa 2 punktis 14.1.2);
14) puuvilja- ja
marjanektarid (lisa 2 punktis 14.1.3);
15) õlu (lisa 2 punktis
14.2.1);
16) veinid ja vahuveinid (lisa 2 punktis 14.2.3).
(6) Toiduvärve ei tohi esineda paragrahvi 5 lõikes 1 toodud toidugruppidesse kuuluvates enam kui ühest koostisosast koosnevates toitudes.
(7) Magusaineid tohib esineda üksnes järgmistes enam kui ühest
koostisosast koosnevates toitudes, välja arvatud imiku- ja
väikelapsetoit:
1) toit, mille energiasisaldust on vähendatud
vähemalt 30% võrreldes esialgse või samalaadse toidu energiasisaldusega;
2) toit, millele ei ole lisatud mono- või disahhariide või mõnda teist toitu
magustamise eesmärgil;
3) vähese energiasisaldusega eritoit;
4) kauasäiliv toit.
(8) Lisaainet võib esineda toidus, mida kasutatakse üksnes enam kui ühest koostisosast koosneva toidu valmistamiseks, kui selline toit vastab määruse lisas 2 esitatud lisaainete piirnormidele.»;
13) paragrahvi 12 lõike 2 punkt 8 sõnastatakse järgmiselt:
« 8) valmistaja, pakendaja või Euroopa Liidu liikmesriigis asutatud müüja nimi ja aadress2;»;
14) paragrahvi 12 lõiget 2 täiendatakse punktiga 81 järgmises sõnastuses:
« 81) Eestisse vabaks ringluseks sisseveetud (edaspidi sisseveetud) lisaaine puhul importija või valmistaja Eesti esindaja nimi ja aadress2;»;
15) paragrahvi 12 lõike 4 punkt 9 sõnastatakse järgmiselt:
« 9) valmistaja, pakendaja või Euroopa Liidu liikmesriigis asutatud müüja nimi ja aadress2;»;
16) paragrahvi 12 lõiget 4 täiendatakse punktiga 91 järgmises sõnastuses:
« 91) sisseveetud lisaaine puhul importija või valmistaja Eesti esindaja nimi ja aadress2;»;
17) paragrahvi 12 lõikes 6 asendatakse sõna «Imporditud» sõnaga «Sisseveetud»;
18) paragrahvi 13 täiendatakse lõikega 4 järgmises sõnastuses:
« (4) Paragrahvi 12 lõike 2 punkt 81 ja lõike 4 punkt 91 kehtivad kuni Eesti liitumiseni Euroopa Liiduga.»;
19) normitehniline märkus 1 sõnastatakse
järgmiselt:
«1 Euroopa Liidu
direktiivid 89/107/EÜ (EÜT L 40, 11.02.89, lk 27), 94/35/EÜ (EÜT L 237,
10.09.94, lk 3), 94/36/EÜ (EÜT L 237, 10.09.94, lk 13), 95/2/EÜ (EÜT L
61, 18.03.95, lk 1), 96/83/EÜ (EÜT L 48, 19.02.96, lk 16), 96/85/EÜ (EÜT
L 86, 28.03.96, lk 4), 98/72/EÜ (EÜT L 295, 14.11.98, lk 18), 2001/5/EÜ
(EÜT L 55, 24.02.2001, lk 59), 2003/52/EÜ (EÜT L 178, 17.07.2003, lk
23).»;
20) määrust täiendatakse normitehnilise märkusega
2 järgmises sõnastuses:
«2
Tuleb esitada isiku asukoht ja aadress, füüsilisest isikust ettevõtja
puhul ettevõtte asukoht ja aadress.»;
21) lisa 2 «Lisaainete kasutamine ja piirnormid toidugruppide kaupa» punkti 1.3.1 «Kondenseeritud piim» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 9. rea veerus «Lisaaine nimetus» sõna «Naatriumkarbonaadid» sõnaga «Naatriumvesinikkarbonaat» ja veerus «E number» E number «E 500» E numbriga «E 500 (2)»;
22) lisa 2 punkti 1.3.1 «Kondenseeritud piim» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 10. rea veerus «Lisaaine nimetus» sõna «Kaaliumkarbonaadid» sõnaga «Kaaliumvesinikkarbonaat» ja veerus «E number» E number «E 501» E numbriga «E 501 (2)»;
23) lisa 2 punkti 1.5.1 «Piimapulbrid ja koorepulbrid» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 9. rea veerus «E number» E number «E 500» E numbriga «E 500 (2)»;
24) lisa 2 punkti 1.5.1 «Piimapulbrid ja koorepulbrid» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 10. rea veerus «Lisaaine nimetus» sõna «Kaaliumkarbonaadid» sõnaga «Kaaliumvesinikkarbonaat» ja veerus «E number» E number «E 501» E numbriga «E 501 (2)»;
25) lisa 2 punkti 1.7 «Piimatoodetel põhinevad desserdid» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse 1. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «15 mg/kg» piirnormiga «10 mg/kg»;
26) lisa 2 punkti 1 «Piim ja piimatooted» märkuse 1, punkti 2 «Rasvad ja õlid» märkuse 4, punkti 3 «Toidujääd» märkuse 2, punkti 4 «Puu- ja köögiviljad (kaasa arvatud marjad, seemned, juurviljad ja seened)» märkuse 3, punkti 5 «Kondiitritooted» märkuse 1, punkti 6 «Teraviljad ja teraviljatooted» märkuse 3, punkti 7 «Pagaritooted» märkuse 3, punkti 10 «Munad ja munatooted» märkuse 2, punkti 12 «Sool ja maitseained, supid, puljongid, kastmed, salatid, pärm ning valgutooted» märkuse 3, punkti 14 «Joogid» märkuse 1 ja punkti 16 «Toidugrupid, mida eespool toodud grupid ei hõlma» märkuse 2 tekst asendatakse tekstiga järgmises sõnastuses:
«Toidu energiasisaldust on vähendatud vähemalt 30% võrreldes esialgse või samalaadse toidu energiasisaldusega või ei ole sellele lisatud mono- või disahhariide või mõnda teist toitu magustamise eesmärgil.»;
27) lisa 2 punkti 3 «Toidujääd» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 8. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 500 g/kg» piirnormiga «Kokku 500 mg/kg»;
28) lisa 2 punkti 4.2.3 «Konserveeritud puu- ja köögiviljad» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega
Kurkumiin | E 100 | ||
Tartrasiin | E 102 | Püreeritud köögiviljad ja aedherned, 100 mg/kg |
Konserveeritud punased marjad, kokku 200 mg/kg 2) |
Kinoliinkollane | E 104 | ||
Päikeseloojangukollane FCF | E 110 | ||
Karmiin | E 120 | ||
Asorubiin | E 122 | ||
Erkpunane 4R | E 124 | ||
Võlupunane AC | E 129 | ||
Patentsinine V | E 131 | ||
Indigotiin | E 132 | ||
Briljantsinine FCF | E 133 | Püreeritud köögiviljad ja aedherned, 20 mg/kg | |
Roheline S | E 142 | Püreeritud köögiviljad ja aedherned, 10 mg/kg | |
Must PN | E 151 | ||
Pruun HT | E 155 | ||
Lükopeen | E 160d | ||
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) | E 160e | ||
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) | E 160f | ||
Luteiin | E 161b |
29) lisa 2 punkti 4.2.3 «Konserveeritud puu- ja köögiviljad» tabeli osas «Magusained» asendatakse 4. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 200 mg/kg» piirnormiga «Kokku 250 mg/kg»;
30) lisa 2 punkti 4.2.4.1 «Džemmid, moosid, keedised, ekstra džemmid, želeed, ekstra želeed, tsitrusmarmelaadid ja magustatud kastanipüreed, mille lahustuva kuivaine sisaldus on vähemalt 60%» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kinoliinkollane» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega
Kinoliinkollane | E 104 |
Kokku 100 mg/kg, välja arvatud ekstra tooted, kastanipüree ja Crème de Pruneaux |
Päikeseloojangukollane FCF | E 110 | |
Karmiin | E 120 | |
Erkpunane 4R | E 124 | |
Roheline S | E 142 | |
Lükopeen | E 160d | |
Luteiin | E 161b |
31) lisa 2 punkti 4.2.4.1 «Džemmid, moosid, keedised, ekstra džemmid, želeed, ekstra želeed, tsitrusmarmelaadid ja magustatud kastanipüreed, mille lahustuva kuivaine sisaldus on vähemalt 60%» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 11. rea veerus «E number» E numbrid «E 400–402, E 404» E numbritega «E 400–404»;
32) lisa 2 punkti 4.2.4.2 «Punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted, sealhulgas vähendatud energiasisaldusega džemmid, ekstra džemmid, keedised, moosid, želeed, ekstra želeed, tsitrusmarmelaadid ja magustatud kastanipüreed» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Sorbiinhape ja sorbaadid | E 200, E 202–203 | |||
Bensoehape ja bensoaadid | E 210–213 | Dulce de membrillo, 1 g/kg; Mermeladas ja teised punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted (sealhulgas vähese suhkrusisaldusega ja suhkruta džemmid, želeed, marmelaadid ja magustatud kastanipüreed), välja arvatud Marmelada, kokku 500 mg/kg |
Marmelada kokku 1,5 g/kg; Mermeladas ja teised punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted (sealhulgas vähese suhkrusisaldusega ja suhkruta džemmid, želeed, marmelaadid ja magustatud kastanipüreed), välja arvatud Dulce de membrillo, 1 g/kg |
Ridadega
Sorbiinhape ja sorbaadid | E 200, E 202–203 |
Marmelada kokku 1,5 g/kg; Mermeladas ja teised punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted (sealhulgas vähese suhkrusisaldusega ja suhkruta džemmid, želeed, marmelaadid ja magustatud kastanipüreed), välja arvatud Dulce de membrillo, 1 g/kg |
|
Bensoehape ja bensoaadid | E 210–213 | Dulce de membrillo, 1 g/kg; Mermeladas ja teised punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted (sealhulgas vähese suhkrusisaldusega ja suhkruta džemmid, želeed, marmelaadid ja magustatud kastanipüreed), välja arvatud Marmelada, kokku 500 mg/kg |
33) lisa 2 punkti 4.2.5 «Suhkrustatud puu- ja köögiviljad» tabeli osast «Segarühm» jäetakse välja rida
Stearüüllaktülaadid | E 481–482 | Mostarda di Frutta, kokku 2 g/kg |
34) lisa 2 punkti 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega
Kurkumiin | E 100 |
Marinaadid, kastmed, Chutney ja Piccalilli, kokku 500 mg/kg 2) |
Tartrasiin | E 102 | |
Kinoliinkollane | E 104 | |
Päikeseloojangukollane FCF | E 110 | |
Karmiin | E 120 | |
Asorubiin | E 122 | |
Erkpunane 4R | E 124 | |
Võlupunane AC | E 129 | |
Patentsinine V | E 131 | |
Indigotiin | E 132 | |
Briljantsinine FCF | E 133 | |
Roheline S | E 142 | |
Must PN | E 151 | |
Pruun HT | E 155 | |
Lükopeen | E 160d | |
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) | E 160e | |
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) | E 160f | |
Luteiin | E 161b |
35) lisa 2 punkti 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7» tabeli osa «Segarühm» asendatakse järgmise tabeliga:
Segarühm |
|||
Askorbiinhape ja askorbaadid | E 300–302 |
Puuvilja-marjakompotid, vajalik kogus |
|
Sidrunhape ja tsitraadid | E 330–333 | ||
Ortofosforhape ja fosfaadid | E 338–341, E 343, 450–452 |
Puuvilja-marjatooted, kokku 800 mg/kg; kartulitooted, kokku 5 g/kg |
|
1,2-propaandioolalginaat | E 405 |
5 g/kg |
|
Rivieri titaanjuur | E 425 |
10 g/kg, välja arvatud puuvilja-marjakompotid |
|
Stearüüllaktülaadid | E 481–482 |
Mostarda di Frutta, kokku 2 g/kg |
|
Glutamiinhape ja glutamaadid | E 620–625 | Kokku 10 g/kg |
Välja arvatud puuvilja-marjakompotid |
Guanüülhape ja guanülaadid | E 626–629 |
Kokku 500 mg/kg |
|
Inosiinhape ja inosinaadid | E 630–633 | ||
Ribonukleotiidid | E 634–635 | ||
Sorbitool ja sorbitoolsiirup | E 420 |
Vajalik kogus mitte magusainena |
|
Mannitool | E 421 | ||
Isomalt | E 953 | ||
Maltitool ja maltitoolsiirup | E 965 | ||
Laktitool | E 966 | ||
Ksülitool | E 967 | ||
Süsinikdioksiid | E 290 |
Vajalik kogus |
|
Argoon | E 938 | ||
Heelium | E 939 | ||
Lämmastik | E 941 | ||
Dilämmastikmonooksiid | E 942 | ||
Hapnik | E 948 | ||
Loetelu lisas 3 |
Vajalik kogus, välja arvatud puuvilja-marjakompotid |
36) lisa 2 punkti 4 «Puu- ja köögiviljad (kaasa arvatud marjad, seemned, juurviljad ja seened)» märkuse 4 tekst asendatakse tekstiga järgmises sõnastuses:
« 4) Toidu energiasisaldust on vähendatud vähemalt 30% võrreldes esialgse või samalaadse toidu energiasisaldusega.»;
37) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Alumiinium» kuni sõnaga «Kuld» algavad read ridadega
Alumiinium | E 173 | Valikpagaritoodete kaunistamisel kasutatavate suhkruliste kondiitritoodete pinnakatted, vajalik kogus |
Hõbe | E 174 |
Kondiitritoodete pinnakatted, vajalik kogus |
Kuld | E 175 |
38) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 4. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «10 g/kg» piirnormiga «10 g/kg, välja arvatud želeetooted»;
39) lisa 2 punkti 5.3 «Närimiskumm» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega
Kurkumiin | E 100 |
Kokku 300 mg/kg 4) |
Tartrasiin | E 102 | |
Kinoliinkollane | E 104 | |
Päikeseloojangukollane FCF | E 110 | |
Karmiin | E 120 | |
Asorubiin | E 122 | |
Erkpunane 4R | E 124 | |
Võlupunane AC | E 129 | |
Patentsinine V | E 131 | |
Indigotiin | E 132 | |
Briljantsinine FCF | E 133 | |
Roheline S | E 142 | |
Must PN | E 151 | |
Pruun HT | E 155 | |
Lükopeen | E 160d | |
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) | E 160e | |
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) | E 160f | |
Luteiin | E 161b |
40) lisa 2 punkti 5.3 «Närimiskumm» tabeli ossa «Toiduvärvid» lisatakse rea
Raudoksiidid ja -hüdroksiidid | E 172 |
järele read
Hõbe | E 174 |
Pinnakatted, vajalik kogus |
Kuld | E 175 |
41) lisa 2 punkti 6.6 «Taignad» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 1. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 5 g/kg» piirnormiga «Kokku 12 g/kg»;
42) lisa 2 punkti 7.2 «Valikpagaritooted» tabeli osas «Magusained» asendatakse read
Sorbitool ja sorbitoolsiirup | E 420 | Vajalik kogus 3) |
Mannitool | E 421 |
Ridadega
Sorbitool ja sorbitoolsiirup | E 420 |
Vajalik kogus 3) |
Mannitool | E 421 |
43) lisa 2 punkti 7.2 «Valikpagaritooted» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 5. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Täidised, katted ja kaunistused, 6 g/kg» piirnormiga «Täidised, katted ja kaunistused, 5 g/kg»;
44) lisa 2 punkti 8.3.2 «Kuumtöödeldud raie- või tükilihatooted» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Gallaadid | E 310–312 | Kuivatatud tooted, kokku 200 mg/kg 1) |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
Ridadega
Gallaadid | E 310–312 |
Kuivatatud tooted, kokku 200 mg/kg 1) |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
45) lisa 2 punkti 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse sõnadega «Sorbiinhape ja sorbaadid» kuni sõnaga «p-hüdroksübensoaadid» algavad read ridadega
Sorbiinhape ja sorbaadid | E 200, E 202–203 |
Pasteedid, kokku 1 g/kg |
Kuivatatud toodete pinna töötlemiseks, vajalik kogus |
p-hüdroksübensoaadid | E 214–218 | ||
Bensoehape ja bensoaadid | E 210–213 |
46) lisa 2 punkti 9.1.1 «Värske kala ja kalatooted» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse rida
Amarant | E 123 | 30 mg/kg |
Reaga
Amarant | E 123 | Kalamari, 30 mg/kg |
47) lisa 2 punkti 9.2.1 «Külmutatud kala ja kalatooted» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega
Kurkumiin | E 100 | Kalamari, kokku 300 mg/kg; surimitooted, kokku 500 mg/kg 1) |
Tartrasiin | E 102 |
Kalamari, kokku 300 mg/kg; surimitooted, kokku 500 mg/kg 1) |
Kinoliinkollane | E 104 | |
Päikeseloojangukollane FCF | E 110 | |
Karmiin | E 120 | |
Asorubiin | E 122 | |
Erkpunane 4R | E 124 | |
Võlupunane AC | E 129 | |
Patentsinine V | E 131 | |
Indigotiin | E 132 | |
Briljantsinine FCF | E 133 | |
Roheline S | E 142 | |
Must PN | E 151 | |
Pruun HT | E 155 | |
Lükopeen | E 160d | |
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) | E 160e | |
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) | E 160f | |
Luteiin | E 161b |
48) lisa 2 punkti 9.2.1 «Külmutatud kala ja kalatooted» tabeli osa «Segarühm» asendatakse järgmise tabeliga:
Segarühm |
||
Askorbiinhape ja askorbaadid | E 300–302 |
Töötlemata kala, vajalik kogus |
Sidrunhape ja tsitraadid | E 330–333 | |
Ortofosforhape ja fosfaadid | E 338–341, E 343, 450–452 | Töötlemata kalafilee, kokku 5 g/kg; surimitooted, kokku 1 g/kg |
Rivieri titaanjuur | E 425 | 10 g/kg, välja arvatud töötlemata kala |
Sorbitool ja sorbitoolsiirup | E 420 |
Töötlemata kala, vajalik kogus mitte magusainena |
Mannitool | E 421 | |
Isomalt | E 953 | |
Maltitool ja maltitoolsiirup | E 965 | |
Laktitool | E 966 | |
Ksülitool | E 967 | |
Süsinikdioksiid | E 290 |
Vajalik kogus |
Argoon | E 938 | |
Heelium | E 939 | |
Lämmastik | E 941 | |
Dilämmastikmonooksiid | E 942 | |
Hapnik | E 948 | |
Vesinik | E 949 | |
Loetelu lisas 3 | Vajalik kogus, välja arvatud töötlemata kala |
49) lisa 2 punkti 9.4.2 «Lõheasendajad, kaaviar ja muud kalamarjatooted» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega
Kurkumiin | E 100 |
Kokku 300 mg/kg; lõheasendajad, kokku 500 mg/kg 1) |
Tartrasiin | E 102 | |
Kinoliinkollane | E 104 | |
Päikeseloojangukollane FCF | E 110 | |
Karmiin | E 120 | |
Asorubiin | E 122 | |
Erkpunane 4R | E 124 | |
Võlupunane AC | E 129 | |
Patentsinine V | E 131 | |
Indigotiin | E 132 | |
Briljantsinine FCF | E 133 | |
Roheline S | E 142 | |
Must PN | E 151 | |
Pruun HT | E 155 | |
Lükopeen | E 160d | |
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) | E 160e | |
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) | E 160f | |
Luteiin | E 161b |
50) lisa 2 punkti 9.4.3 «Kala, kalatooted (sh pastöriseeritud) ja kalapreservid peale punktides 9.4.1–9.4.2 toodute» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega
Kurkumiin | E 100 |
Surimitooted, kokku 500 mg/kg 1) |
Tartrasiin | E 102 | |
Kinoliinkollane | E 104 | |
Päikeseloojangukollane FCF | E 110 | |
Karmiin | E 120 | |
Asorubiin | E 122 | |
Erkpunane 4R | E 124 | |
Võlupunane AC | E 129 | |
Patentsinine V | E 131 | |
Indigotiin | E 132 | |
Briljantsinine FCF | E 133 | |
Roheline S | E 142 | |
Must PN | E 151 | |
Pruun HT | E 155 | |
Lükopeen | E 160d | |
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) | E 160e | |
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) | E 160f | |
Luteiin | E 161b |
51) lisa 2 punkti 11.1 «Suhkrutooted (poolvalge, valge ja ekstravalge suhkur; suhkrulahus; invertsuhkrulahus; invertsuhkrusiirup; glükoosisiirup; kuivatatud glükoosisiirup; dekstroosi monohüdraat; veevaba dekstroos)» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 10 mg/kg; glükoosisiirup, kokku 20 mg/kg» piirnormiga «Kokku 10 mg/kg; glükoosisiirup ja kuivatatud glükoosisiirup, kokku 20 mg/kg»;
52) lisa 2 punkti 12.2 «Ürdid, vürtsid, maitseainete segud» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega
Kurkumiin | E 100 |
Maitseainesegud, välja arvatud ainult vürtsidest koosnevad segud, kokku 500 mg/kg 1) |
Tartrasiin | E 102 | |
Kinoliinkollane | E 104 | |
Päikeseloojangukollane FCF | E 110 | |
Karmiin | E 120 | |
Asorubiin | E 122 | |
Erkpunane 4R | E 124 | |
Võlupunane AC | E 129 | |
Patentsinine V | E 131 | |
Indigotiin | E 132 | |
Briljantsinine FCF | E 133 | |
Roheline S | E 142 | |
Must PN | E 151 | |
Pruun HT | E 155 | |
Lükopeen | E 160d | |
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) | E 160e | |
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) | E 160f | |
Luteiin | E 161b |
53) lisa 2 punkti 12.2 «Ürdid, vürtsid, maitseainete segud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 3. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 10 g/kg» piirnormiga «Vajalik kogus»;
54) lisa 2 punkti 12.7 «Valmis salatid; kakaol, kuivatatud puuviljal, rasval või piimal põhinevad võileivakatted» tabeli osas «Magusained» asendatakse sõna «Salatid,» sõnaga « Feinkostsalat,»;
55) lisa 2 punkti 13.1 «Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 2. rea veerus «Lisaaine nimetus» sõna «Rasvhapete askorbüülestrid» sõnaga «L -askorbüülpalmitaat»;
56) lisa 2 punkti 13.1 «Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 4. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Jätkupiimasegud, 1 g/l 2)» piirnormiga «1 g/l 2)»;
57) lisa 2 punkti 13.1 «Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 9. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «1 g/l 6)» piirnormiga «Kokku 1 g/l 6)»;
58) lisa 2 punkti 13.1 «Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 12. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «1 g/l 5)» piirnormiga «Imiku jätkupiimasegud, 1 g/l; osaliselt hüdrolüüsitud valke sisaldavad vedelad imiku piimasegud, 1 g/l 5)»;
59) lisa 2 punkti 13.2 «Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegud ning jätkupiimasegud» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 26. ja 27. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 5 mg/kg» piirnormiga «Kokku 5 g/kg»;
60) lisa 2 punkti 13.3 «Imiku- ja väikelapsetoidud meditsiinilise näidustuse korral» tabeli osa «Segarühm» asendatakse järgmise tabeliga:
Segarühm |
|||
Kaltsiumkarbonaat (77 220) | E 170 |
Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, happesuse regulaatorina vajalik kogus |
|
Äädikhape ja atsetaadid | E 260–263 | ||
L-piimhape | E 270 |
Vajalik kogus |
|
L-õunhape | E 296 |
Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, happesuse regulaatorina vajalik kogus |
|
L-askorbiinhape ja L-askorbaadid | E 300–302 |
Rasva sisaldavad teraviljatooted ja -saadused, sealhulgas kuivikud ja küpsised, kokku 200 mg/kg; puu- ja köögivilja- ning marjatoidud, kokku 300 mg/kg |
|
L-askorbüülpalmitaat | E 304 | Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, 10 mg/l |
Rasva sisaldavad teraviljatoidud, küpsised, kuivikud ja muud imiku- ja väikelapsetoidud, kokku 100 mg/kg |
Tokoferoolid | E 306–309 | Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, kokku 10 mg/l | |
Letsitiin | E 322 |
Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud 2), 1 g/kg; imiku- ja väikelapsetoidud, kokku 10 g/kg |
|
L-laktaadid | E 325–327 |
Imiku ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, happesuse regulaatorina vajalik kogus |
|
Sidrunhape | E 330 | Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, vajalik kogus | |
Naatriumtsitraadid | E 331 |
Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud 2 g/l 6) |
|
Kaaliumtsitraadid | E 332 | ||
Kaltsiumtsitraadid | E 333 | ||
L-viinhape ja L-tartraadid | E 334–336, E 354 |
Küpsised ja kuivikud, kokku 5 g/kg |
|
Dinaatriumdivesinikfosfaat | E 450a | ||
Glükoondeltalaktoon | E 575 | ||
Ortofosforhape | E 338 |
Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud 3), vajalik kogus; imiku- ja väikelapsetoidud, happesuse regulaatorina, 1 g/kg |
|
Naatriumfosfaadid | E 339 |
Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud kokku 1 g/l 3) ja 6) |
Teraviljatoidud, kokku 1 g/kg |
Kaaliumfosfaadid | E 340 | ||
Kaltsiumfosfaadid | E 341 | ||
Algiinhape ja alginaadid | E 400 |
Pudingud ja desserdid, kokku 500 mg/kg |
|
Naatriumalginaat | E 401 | Ainevahetushäirete ja sonditoitmise puhuks kohandatud koostisega toidud imikutele vanuses alates 4 kuust, 1 g/l | |
Kaaliumalginaat | E 402 | ||
Kaltsiumalginaat | E 403 | ||
Propüleenglükoolalginaat | E 405 |
Toidud lehmapiimavalgu suhtes allergilistele ja kaasasündinud ainevahetushäiretega väikelastele, 200 mg/l |
|
Karrageen | E 407 |
Imiku jätkupiimasegud, 300 mg/l 5) |
|
Jaanileivapuujahu | E 410 | Imiku jätkupiimasegud 5), 1 g/l; maost ja söögitorust tagasivoolavuse vähendamiseks ettenähtud toidud, 10 g/l |
Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegu ja jätkupiimasegu, kokku 10 g/kg; gluteenivabad teraviljatooted ja -saadused, kokku 20 g/kg |
Guarkummi | E 412 | Imiku jätkupiimasegud 5), 1 g/l; hüdrolüüsitud valke, peptiide või aminohappeid sisaldavad vedelad toidud, 10 g/l 4) | |
Kummiaraabik | E 414 | ||
Ksantaankummi | E 415 | Aminohapetel või peptiididel põhinevad toidud mao- ja sooletrakti kahjustusega, valgu imendumishäiretega või kaasasündinud ainevahetushäiretega imikutele ja väikelastele, 1,2 g/l | |
Pektiinid | E 440 | Fermenteeritud jätkupiimasegu, 5 g/l; toidud mao- ja sooletrakti haigustega imikutele ja väikelastele, 10 g/l | Imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegu ja jätkupiimasegu, kokku 10 g/kg; gluteenivabad teraviljatooted ja -saadused, kokku 20 g/kg |
Naatriumkarbosümetüültselluloos | E 466 |
Toidud ainevahetushäiretega imikutele ja väikelastele, 10 g/l või 10 g/kg |
|
Rasvhapete mono- ja diglütseriidid | E 471 | Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud 5), 4 g/l; vähendatud valgusisaldusega toidud, 5 g/l |
Teraviljatoidud, küpsised ja kuivikud ning muud imiku- ja väikelapsetoidud, välja arvatud imiku piimasegu ja jätkupiimasegu, kokku 5 mg/kg 2) |
Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid äädikhappega | E 472a | ||
Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid piimhappega | E 472b | ||
Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid sidrunhappega | E 472c | Pulbrina müüdavad imiku piimasegud ja jätkupiimasegud 2), 7,5 g/l; vedelad tooted, mis sisaldavad osaliselt hüdrolüüsitud valke, peptiide või aminohappeid 2) ja 4), 9 g/l | |
Rasvhapete sahharoosestrid | E 473 |
Hüdrolüüsitud valke, peptiide või aminohappeid sisaldavad imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, 120 mg/l 2) |
|
Karbonaadid | E 500–503 |
Kergitusainetena vajalik kogus, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud |
|
Soolhape | E 507 |
Happesuse regulaatorina vajalik kogus, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud |
|
Hüdroksiidid | E 524–526 | ||
Ränidioksiid | E 551 |
Kuivad teraviljatoidud, 2 g/kg |
|
Süsinikdioksiid | E 290 |
Vajalik kogus |
|
Argoon | E 938 | ||
Heelium | E 939 | ||
Lämmastik | E 941 |
Vajalik kogus |
|
Dilämmastikmonooksiid | E 942 | ||
Hapnik | E 948 | ||
Vesinik | E 949 | ||
Oksüdeeritud tärklis | E 1404 |
Kokku 50 g/kg, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud |
|
Monotärklisfosfaat | E 1410 | ||
Ditärklisfosfaat | E 1412 | ||
Fosfaaditud ditärklisfosfaat | E 1413 | ||
Atsetüülitud ditärklisfosfaat | E 1414 | ||
Atsetüülitud tärklis | E 1420 | ||
Atsetüülitud ditärklisadipaat | E 1422 | ||
Naatriumoktenüülsuktsinaattärklis | E 1450 | Imiku piimasegud ja jätkupiimasegud, 20 g/l | |
Atsetüülitud oksüdeeritud tärklis | E 1451 |
50 g/kg, välja arvatud imiku piimasegud ja jätkupiimasegud |
61) lisa 2 punkti 13.4 «Eritoidud meditsiinilisel eesmärgil» tabeli ossa «Magusained» lisatakse rea
Sahhariin ja tema soolad | E 954 | Kokku 200 mg/kg |
järele rida
Neohesperidiin DC | E 959 | 100 mg/kg |
62) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega
Kurkumiin | E 100 |
Tahked tooted, kokku 300 mg/kg; vedelad tooted, kokku 100 mg/kg 7) |
Tartrasiin | E 102 | |
Kinoliinkollane | E 104 | |
Päikeseloojangukollane FCF | E 110 | |
Karmiin | E 120 | |
Asorubiin | E 122 | |
Erkpunane 4R | E 124 | |
Võlupunane AC | E 129 | |
Patentsinine V | E 131 | |
Indigotiin | E 132 | |
Briljantsinine FCF | E 133 | |
Roheline S | E 142 | |
Must PN | E 151 | |
Pruun HT | E 155 | |
Lükopeen | E 160d | |
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) | E 160e | |
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) | E 160f | |
Luteiin | E 161b |
63) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeli osa «Magusained» asendatakse järgmise tabeliga
Magusained |
||
Atsesulfaamkaalium | E 950 |
Tahked tooted, 500 mg/kg; vedelad tooted, 350 mg/l; vitamiinidel või
mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 2 g/kg |
Aspartaam | E 951 | Tahked tooted, 2 g/kg; vedelad tooted, 600 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 5,5 g/kg |
Tsüklamiinhape ja tsüklamaadid | E 952 | Tahked tooted, 500 mg/kg; vedelad tooted, 400 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 1,25 g/kg |
Sahhariin ja tema soolad | E 954 | Tahked tooted, 500 mg/kg; vedelad tooted, 80 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 1,2 g/kg |
Taumatiin | E 957 | Vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 400 mg/kg |
Neohesperidiin DC | E 959 | Tahked tooted, 100 mg/kg; vedelad tooted, 50 mg/l; vitamiinidel või mineraalainetel põhinevad tooted siirupina või närimistablettidena, 400 mg/kg |
Sorbitool ja sorbitoolsiirup | E 420 |
Tahked tooted, vajalik kogus |
Mannitool | E 421 | |
Isomalt | E 953 | |
Maltitool ja maltitoolsiirup | E 965 | |
Laktitool | E 966 | |
Ksülitool | E 967 |
64) lisa 2 punkti 14.1.1.1 pealkiri sõnastatakse järgmiselt:
«14.1.1.1. Looduslikud mineraalveed ja allikaveed»;
65) lisa 2 punkti 14.1.4 «Vee baasil maitsestatud joogid ja nende sarnased tooted» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 1. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Puuviljal põhinevad joogipulbrid, 1 g/l» piirnormiga «Puuvilja- ja marjamaitselise joogi pulbrid, 1 g/l»;
66) lisa 2 punkti 14.1.4 «Vee baasil maitsestatud joogid ja nende sarnased tooted» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 2. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 700 mg/l; jõujoogid, kokku 0,5 mg/l; taimsel valgul põhinevad joogid, kokku 20 g/l» piirnormiga «Kokku 700 mg/l; spordijoogid, kokku 500 mg/l; taimsel valgul põhinevad joogid, kokku 20 g/l»;
67) lisa 2 punkti 14.2.2 «Õunasiider ja pirnisiider» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega
Kurkumiin | E 100 |
Kokku 200 mg/l 2) |
Välja arvatud Cidre bouché |
Tartrasiin | E 102 | ||
Kinoliinkollane | E 104 | ||
Päikeseloojangukollane FCF | E 110 | ||
Karmiin | E 120 | ||
Asorubiin | E 122 | ||
Erkpunane 4R | E 124 | ||
Võlupunane AC | E 129 | ||
Patentsinine V | E 131 | ||
Indigotiin | E 132 | ||
Briljantsinine FCF | E 133 | ||
Roheline S | E 142 | ||
Must PN | E 151 | ||
Pruun HT | E 155 | ||
Lükopeen | E 160d | ||
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) | E 160e | ||
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) | E 160f | ||
Luteiin | E 161b |
68) lisa 2 punkti 14.2.4 «Puuvilja- ja marjaveinid» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega
Kurkumiin | E 100 |
Kokku 200 mg/l 2) |
Tartrasiin | E 102 | |
Kinoliinkollane | E 104 | |
Päikeseloojangukollane FCF | E 110 | |
Karmiin | E 120 | |
Asorubiin | E 122 | |
Erkpunane 4R | E 124 | |
Võlupunane AC | E 129 | |
Patentsinine V | E 131 | |
Indigotiin | E 132 | |
Briljantsinine FCF | E 133 | |
Roheline S | E 142 | |
Must PN | E 151 | |
Pruun HT | E 155 | |
Lükopeen | E 160d | |
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) | E 160e | |
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) | E 160f | |
Luteiin | E 161b |
69) lisa 2 punkti 14.2.6.1 pealkiri sõnastatakse järgmiselt:
«14.2.6.1. Kanged alkohoolsed joogid (rumm, viski, teraviljapõhine piiritusjook, veinist valmistatud piiritusjook, brändi, rosinatest valmistatud piiritusjook, viinamarjade pressimisjääkidest valmistatud piiritusjook, puuviljade või marjade pressimisjääkidest valmistatud piiritusjook, puuvilja-marjaviin, puuviljadest või marjadest valmistatud piiritusjook, õuna- või pirniveinist valmistatud piiritusjook ehk õuna- või pirniveinibrändi, gentsiaanpiiritusjook, kadakamarjamaitseline piiritusjook, köömnemaitseline piiritusjook, aniisimaitseline piiritusjook, mõrumaitseline piiritusjook ehk bitter, viin ehk vodka, liköör)»;
70) lisa 2 punkti 14.2.6.1 «Kanged alkohoolsed joogid» tabeli osas «Toiduvärvid» asendatakse sõnaga «Kurkumiin» kuni sõnaga «Luteiin» algavad read ridadega
Kurkumiin | E 100 |
Toiduvärvide nr E 150a-d juurde kuuluvas veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» nimetamata tooted, välja arvatud puuviljapiiritus, destilleeritud puuviljapiiritus, Ouzo, Grappa, London Gin, Marachino, Mistra ja Sambuca, kokku 200 mg/l 2) |
Tartrasiin | E 102 | |
Kinoliinkollane | E 104 | |
Päikeseloojangukollane FCF | E 110 | |
Karmiin | E 120 | |
Asorubiin | E 122 | |
Erkpunane 4R | E 124 | |
Võlupunane AC | E 129 | |
Patentsinine V | E 131 | |
Indigotiin | E 132 | |
Briljantsinine FCF | E 133 | |
Roheline S | E 142 | |
Must PN | E 151 | |
Pruun HT | E 155 | |
Lükopeen | E 160d | |
Beeta-apo-8'-karotenaal (C 30) (40 820) | E 160e | |
Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester (C30) (40825) | E 160f | |
Luteiin | E 161b |
71) lisa 2 punkti 15.2 «Töödeldud pähklid» tabeli osas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse 2. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «Kokku 300 mg/kg» piirnormiga «Kattega tooted, kokku 300 mg/kg»;
72) lisa 2 punkti 15.2 «Töödeldud pähklid» tabeli osas «Segarühm» asendatakse 2. rea veerus «Piirnorm tarbijale müüdavas tootes» piirnorm «10 g/kg» piirnormiga «Katted, 10 g/kg».
§ 2. Määrus jõustub 1. detsembril 2003. a.
Peaminister Juhan PARTS |
Põllumajandusminister Tiit TAMMSAAR |
Riigisekretär Heiki LOOT |