ERAÕIGUSAsjaõigus

Teksti suurus:

Kinnisasja omandamise kitsendamise seadus

Väljaandja:Riigikogu
Akti liik:seadus
Teksti liik:terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.01.2004
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:30.06.2005
Avaldamismärge:

Kinnisasja omandamise kitsendamise seadus

Vastu võetud 12.02.2003
RT I 2003, 23, 145
jõustunud vastavalt §-le 8.

Muudetud järgmiste aktidega (näita)

VastuvõtmineAvaldamineJõustumine
17.12.2003RT I 2003, 88, 59101.01.2004

§ 1.  Seaduseeesmärk ja ulatus

  (1) Käesolevseadussätestabavalikusthuvisttulenevadkinnisasjaomandamisekitsendused. Käesolevaseadusetähenduses on avalikukshuvikseelkõigepõllumajandus-võimetsamaakõlvikutsisaldavatekinnisasjadesihtotstarbelisemajandamiseedendamine.

  (2) Kinnisasjaomandamisega on käesolevasseadusesvõrdsustatud:
  1) kinnisasjamõttelise osa omandamine;
  2) kinnisasjakoormaminekasutusvaldusegarohkemkui 10 aastaksvõitähtajatult Eesti võiEuroopaMajanduspiirkonnalepinguriigi (edaspidilepinguriik) kodanikuksmitteolevafüüsiliseisikuvõi Eesti vastavasseregistrissekandmatajuriidiliseisikukasuks, väljaarvatudjuhul, kuikinnisasikoormataksekasutusvaldusegakinnisasjaomanikukasuks;
  3) kinnisasjakoormaminehoonestusõigusega Eesti võilepinguriigikodanikuksmitteolevafüüsiliseisikuvõi Eesti vastavasseregistrissekandmatajuriidiliseisikukasuksninghoonestusõiguseomandaminenimetatudisikupooltsellevõõrandamisetulemusena, väljaarvatudjuhul, kuikinnisasikoormataksehoonestusõigusegakinnisasjaomanikukasuksvõikuihoonestusõiguseomandabkinnisasjaomanik.

  (3) Käesolevasseadusessätestatut ei kohaldatakinnisasjaomandamisel:
  1) maareformi seaduse (RT 1991, 34, 426; RT I 2001, 52, 304; 93, 565; 2002, 11, 59; 47, 297 ja 298; 99, 579; 100, 586) alusel;
  2) kuiomandajaks on Eesti riikvõi Eesti kohalikuomavalitsuseüksus;
  3) kuivõõrandajaks on Eesti riik;
  4) kuiomandajaks on VabariigiValitsusemäärusegakehtestatudnimekirjakantudavalik-õiguslikjuriidilineisikvõiavalikkefunktsioonetäiteveraõiguslikjuriidilineisik, kesomandabkinnisasja oma funktsioonidetäitmiseks;
  5) kuikaasomanikomandabkinnisasjamõttelise osa teiseltkaasomanikult;
  6) võõrandajaabikaasa, alanejavõiülenejasugulasepoolt;
  7) pärimiseteel.

  (4) Käesolevasseadusesettenähtudhaldusmenetluselekohaldataksehaldusmenetluseseaduse (RT I 2001, 58, 354; 2002, 53, 336; 61, 375) sätteid, arvestadeskäesolevaseaduse erisusi.

§ 2.  Kinnisasjaomandamine

  (1) Kinnisasja on õigus omandada igalisikul, kuiseadusega ei ole sätestatudteisiti.

  (2) Kinnisasja, mille kõlvikuliseskoosseisus on põllumajandusmaad 10 hektaritvõirohkem, võib omandada täiendavatetingimusteta:
  1) Eesti kodanik;
  2) müügilepingusõlmimisehetkeksvähemaltkolmviimastaastatEestispüsivaltelanudlepinguriigikodanik, kes on tegelenudEestisvähemalt kolme majandusaastajooksul Eesti registreissekantudfüüsilisestisikustettevõtjanapõllumajandussaadustetootmisegamaaelu ja põllumajandusturukorraldamiseseaduse (RT I 2000, 82, 526; 2001, 42, 235; 88, 531; 2002, 16, 93; 56, 352; 96, 566) § 5 tähenduses.
  3) Eesti äriregistrissekantudjuriidilineisik, kelle põhikirjalisekstegevuseks on põllumajandussaadustetootmine ja kes on tegelenudEestisvähemalt kolme majandusaastajooksulpõllumajandussaadustetootmisegamaaelu ja põllumajandusturukorraldamiseseaduse § 5 tähenduses. Samadeltingimustelvõibkäesolevaslõikesnimetatudkinnisasja omandada lepinguriigijuriidilineisik, kelle filiaal on kantud Eesti äriregistrisse.

  (3) Kinnisasja, mille kõlvikuliseskoosseisus on metsamaad 10 hektaritvõirohkem, võib omandada täiendavatetingimusteta:
  1) Eesti kodanik;
  2) müügilepingusõlmimisehetkeksvähemaltkolmviimastaastatEestispüsivaltelanudlepinguriigikodanik, kes on tegelenudEestisvähemalt kolme majandusaastajooksul Eesti registrissekantudfüüsilisestisikustettevõtjanametsamajandamisegametsaseaduse (RT I 1998, 113/114, 1872; 1999, 54, 583; 82, 750; 95, 843; 2000, 51, 319; 102, 670; 2001, 50, 282; 2002, 61, 375; 63, 387) §-de 9, 11 ja 16–18 tähendusesvõipõllumajandussaadustetootmisegamaaelu ja põllumajandusturukorraldamiseseaduse § 5 tähenduses;
  3) Eesti äriregistrissekantudjuriidilineisik, kelle põhikirjalisekstegevuseks on metsamajandaminevõipõllumajandussaadustetootmine ja kes on tegelenudEestisvähemalt kolme majandusaastajooksulmetsamajandamisegametsaseaduse§-de 9, 11 ja 16–18 tähendusesvõipõllumajandussaadustetootmisegamaaelu ja põllumajandusturukorraldamiseseaduse § 5 tähenduses. Samadeltingimustelvõibkäesolevaslõikesnimetatudkinnisasja omandada lepinguriigijuriidilineisik, kelle filiaal on kantud Eesti äriregistrisse.

  (4) Kuiisik ei vasta käesolevaparagrahvilõikes 2 või 3 sätestatudnõuetele, võibta omandada kinnisasja, mille kõlvikuliseskoosseisus on vastavaltpõllumajandus-võimetsamaad 10 hektaritvõirohkem, üksnesmaavanemaloal. Eesti võilepinguriigikodanikuksmitteolevfüüsilineisikvõi Eesti vastavasseregistrissekandmatajuriidilineisikvõib omandada kinnisasja, mille kõlvikuliseskoosseisus on põllumajandus-võimetsamaad, üksnesmaavanemaloal.

  (5) Käesolevaparagrahvilõikes 2 või 3 s��testatudnõuetelevastavustvõilõikes 4 nimetatudloa olemasolu kontrollibnotar. Käesolevaparagrahvilõikes 2 või 3 sätestatudnõuetelevastavusekontrollimisekstulebnotarilevastavaltesitada:
  1) Maksu- ja Tolliametitõendselle kohta, et füüsilisestisikustettevõtjavõijuriidilineisik on tegelenudEestisvähemalt kolme majandusaastajooksulpõllumajandussaadustetootmisega;
  2) keskkonnateenistusetõendselle kohta, et füüsilisestisikustettevõtjavõijuriidilineisik on tegelenudEestisvähemalt kolme majandusaastajooksulmetsamajandamisega ja on sealhulgasteinudmetsauuendamistkooskõlasmetsaseadusegavõimetsaseaduse§-des 16–18 nimetatudhooldustöid;
  3) rahvastikuregistrivolitatudtöötlejatõendselle kohta, et isik on Eestiselanudvähemaltkolmviimastaastat;
  4) füüsilisestisikustettevõtja, juriidiliseisikuvõi filiaali registrikaardiärakiri;
  5) juriidiliseisikupõhikiri.
[RT I 2003, 88, 591 - jõust. 01.01.2004]

§ 3.  Riigikaitselisedkitsendused

  (1) Isikul, kes ei ole Eesti egalepinguriigikodanikvõi Eesti egalepinguriigijuriidilineisik, on keelatudkinnisasjaomandaminejärgmistelmaa-aladelvõinendesuurusevõinimemuutumiselnende 1999. aasta 31. detsembriseisugaeksisteerinudpiirides:
  1) meresaared, väljaarvatudSaare- ja Hiiumaa, MuhuningVormsi;
  2) Ida-Virumaa: Narva, Narva-Jõesuu ja Sillamäelinn, Alajõe, Iisaku, Illuka, Toila ja Vaivaravald;
  3) Tartumaa: Meeksi ja Piirissaarevald;
  4) Põlvamaa: Mikitamäe, Orava, Räpina ja Värskavald;
  5) Võrumaa: Meremäe, Misso ja Vastseliinavald.

  (2) RiigileolulistelpõhjustelvõibVabariigiValitsusandaloakinnisasjaomandamisekskäesolevaparagrahvilõikes 1 nimetatudmaa-aladel ka teisteleisikutele.

§ 4.  Kinnisasjaomandamiseluba

  (1) Maavanemotsustabkäesolevaseaduse § 2 lõikes 4 sätestatudjuhulloaandmise 60 päevajooksultaotlusesaamisest. Maavanempeabära kuulama kinnisasjaasukohajärgsekohalikuomavalitsusevolikoguseisukoha. Taotlusedastataksekohalikuomavalitsusevolikoguleviivitamataningviimanekohustubandmaseisukoha 45 päevajooksuledastatudtaotlusesaamisest. Seisukoha mitteandmine nimetatud tähtaja jooksul loetakse nõusolekuks.

  (2) Loa taotluse vormi kehtestab Vabariigi Valitsus.

  (3) Loa andmise otsustamisel ja seisukoha andmisel võrreldakse taotleja vastavust käesoleva seaduse § 2 lõikes 2 või 3 sätestatud nõuetega. Täiendavate hindamiskriteeriumidena võetakse arvesse taotleja eeldusi kinnisasja sihtotstarbele vastavaks ja efektiivseks kasutamiseks, eelkõige:
  1) taotleja esitatud tegevuskava omandatava kinnisasja sihtotstarbeliseks kasutamiseks;
  2) taotleja kasutuses olevaid vahendeid, sealhulgas finantsvahendeid põllumajandussaaduste tootmiseks või metsa majandamiseks;
  3) taotleja kogemust majandustegevuse või muu tööalase tegevuse valdkonnas.

  (4) Luba antakse, kui vähemalt üks käesoleva seaduse § 2 lõikes 2 või 3 sätestatud nõuetest on osaliselt täidetud (Eestis elamise aeg või põllumajandussaaduste tootmise või metsa majandamise kogemus ei vasta nõutule) ja käesoleva paragrahvi lõikes 3 sätestatud täiendavad kriteeriumid on loa andja hinnangul piisaval määral täidetud, et tagada kinnisasja efektiivne ja sihtotstarbeline kasutamine.

  (5) Kohaliku omavalitsuse volikogu ei toeta loa andmist ning maavanem ei anna luba, kui see on vastuolus riigi või kohaliku omavalitsuse avaliku huviga käesoleva seaduse tähenduses või julgeolekuga. Eelkõige ei toeta kohaliku omavalitsuse volikogu loa andmist ja maavanem ei anna luba, kui käesoleva paragrahvi lõikes 4 sätestatud nõuded ei ole täidetud või kui taotleja esitatud dokumendid ei võimalda kõiki hindamiseks vajalikke asjaolusid tuvastada.

  (6) Kui kohaliku omavalitsuse volikogu ei toeta loa andmist, kuid maavanem soovib luba anda, peab maavanem esitama taotluse loa andmise otsustamiseks põllumajandusministrile. Põllumajandusminister otsustab loa andmise ühe kuu jooksul taotluse saamisest.

§ 5.  Kitsendusi rikkuva tehingu tühisus

  (1) Käesolevas seaduses sätestatud kinnisasja omandamise kitsendusi rikkuv tehing on tühine.

  (2) Kitsendusi rikkuva tehingu puhul on kinnisasja asukohajärgne maavanem kohustatud riigi nimel taotlema kinnistusraamatu kande parandamist ja pöörduma vaidluse korral kohtusse tehingu tühisuse tunnustamiseks.

§ 6.  [Käesolevast tekstist välja jäetud]

§ 7.  Seaduse rakendamine

  (1) Enne käesoleva seaduse jõustumist esitatud kinnistamisavaldusele ja loataotlusele kohaldatakse senikehtinud nõudeid ning neid menetletakse senikehtinud alustel ja korras. Kui pooled on enne käesoleva seaduse jõustumist sõlminud notariaalselt tõestatud eellepingu kinnisasja võõrandamiseks ja senikehtinud seaduse kohaselt ei olnud ostjal keelatud kinnisasja omandada, kohaldatakse kinnisasja omandamisele, sealhulgas loataotlusele ja menetlusele, senikehtinud nõudeid.

  (2) Käesoleva seaduse § 1 lõike 2 punkte 2 ja 3 ei kohaldata pärast Eesti Euroopa Liiduga liitumise lepingus sätestatava põllumajandus- ja metsamaa omandamist puudutava üleminekuperioodi lõppu lepinguriigi juriidilise isiku suhtes.

  (3) Käesoleva seaduse § 2 lõigetes 2 ja 3 sätestatud nõudeid kohaldatakse lepinguriigi kodaniku või juriidilise isiku suhtes pärast Eesti Euroopa Liiduga liitumise lepingus sätestatava põllumajandus- ja metsamaa omandamist puudutava üleminekuperioodi lõppu niivõrd, kuivõrd need kehtivad Eesti füüsilise või juriidilise isiku suhtes. Pärast üleminekuperioodi lõppu ei kohaldata lepinguriigi isikute suhtes Eestis elamise, Eesti äriregistrisse kandmise ja põllumajandussaaduste tootmise või metsa majandamise kogemuse Eestis omandamise nõudeid.

§ 8.  Seaduse jõustumine

  (1) Käesolev seadus jõustub 2003. aasta 1. aprillil.

  (2) Käesoleva seaduse § 1 lõike 3 punkt 4 ja § 4 lõige 2 jõustuvad Riigi Teatajas avaldamisele järgneval päeval.

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json