Teksti suurus:

Toote nõuetele vastavuse tõendamise seaduse muutmise seadus

Väljaandja:Riigikogu
Akti liik:seadus
Teksti liik:algtekst
Avaldamismärge:RT I 2001, 94, 579

Toote nõuetele vastavuse tõendamise seaduse muutmise seadus

Vastu võetud 14.11.2001

Välja kuulutatud
Vabariigi Presidendi 4. detsembri 2001. a otsusega nr 42

I. Toote nõuetele vastavuse tõendamise seaduses (RT I 1999, 92, 825) tehakse järgmised muudatused:

§ 1. Paragrahvi 2:

1) punktid 2–5 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« 2) tootja – isik või riigi- või kohaliku omavalitsuse asutus, kes valmistab toote või kontrollib toote valmistamist eesmärgiga lasta toode oma nimel turule või võtta see kasutusele;
3) volitatud esindaja – Eestis alaliselt elav füüsiline isik või seadusega või seaduse alusel asutatud Eesti juriidiline isik, keda tootja on volitanud täitma käesolevas seaduses sätestatud volitatud esindaja funktsioone;
4) toote turule laskmine – tegevus, millega toode tehakse Eestis esmakordselt tasu eest või tasuta kättesaadavaks kas levitamiseks või kasutusele võtmiseks;
5) toote kasutusele võtmine – tegevus, mis seisneb toote Eestis esmakordses ettenähtud otstarbel kasutamises;»;

2) punktid 7–9 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« 7) volitatud asutus – isik, kellele on käesoleva seaduse 3. peatükis sätestatud korras antud õigus tegutseda volitatud asutusena, või Euroopa Liidu liikmesriigi või Euroopa Vabakaubandusühendusega (EFTA) liitunud riigi territooriumil tegutsev isik, kes on riigilt saanud õiguse teostada vastavas valdkonnas toote nõuetele vastavuse tõendamiseks vajalikke vastavushindamise protseduure ja kellest on teavitatud Euroopa Komisjoni;
8) tootja kvaliteedisüsteem – tootja poolt rakendatud toote nõuetele vastavuse tagamiseks vajalik organisatsiooniline struktuur, protseduurid ja ressursid;
9) vastavushindamine – menetlus, mille eesmärk on teha kindlaks toote või tootja kvaliteedisüsteemi vastavus nõuetele;».

§ 2. Paragrahvi 3:

1) lõige 1 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (1) Toote nõuetele vastavust tõendab õigusaktis sätestatud juhtudel vastavussertifikaat, vastavusdeklaratsioon või vastavusmärk.»;

2) lõiked 5 ja 6 muudetakse ning sõnastatakse järgmiselt:

« (5) Toote nõuetele vastavuse tõendamiseks viiakse läbi vastavushindamine õigusaktis sätestatud vastavushindamise protseduuride kohaselt.

(6) Käesoleva paragrahvi nõudeid ei kohaldata sellise toote eksportimisel või turule laskmisel, mille puhul on tagatud, et toodet ei võeta kasutusele, kui õigusaktis või välislepingus ei ole sätestatud teisiti.»

§ 3. Paragrahvi 4 punkt 1 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« 1) vastavusdeklaratsiooni väljaandja poolne toote vastavushindamine;».

§ 4. Paragrahvi 6 täiendatakse lõigetega 3 ja 4 järgmises sõnastuses:

« (3) Kui toote vastavushindamisse oli kaasatud volitatud asutus, märgitakse õigusaktis ettenähtud juhtudel vastavusmärgi juurde asjaomase volitatud asutuse registreeringunumber.

(4) Õigusaktis ettenähtud juhtudel lisatakse vastavusmärgi juurde toote kasutamisega või muu tootega seonduv teave.»

§ 5. Paragrahv 7 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« § 7. Vastavusdeklaratsiooni väljaandja ja vastavusmärgi paigaldaja

(1) Tootja või tema volitatud esindaja annab välja vastavusdeklaratsiooni, kui on järgitud toote nõuetele vastavuse tõendamise korda, sealhulgas on ettenähtud juhtudel olemas vastavussertifikaat.

(2) Vastavusmärgi paigaldab tootja või tema volitatud esindaja, kui õigusakt ei sätesta teisiti. Vastavusmärk paigaldatakse, kui on järgitud toote nõuetele vastavuse tõendamise korda, sealhulgas on ettenähtud juhtudel olemas vastavussertifikaat või vastavusdeklaratsioon.»

§ 6. Paragrahvi 8 lõige 1 tunnistatakse kehtetuks.

§ 7. Paragrahv 9 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« § 9. Tootja volitatud esindaja tõendamise kohustus

Tootja volitatud esindaja peab suutma vajaduse korral tõendada, et tootja on teda volitanud täitma käesolevas seaduses ettenähtud volitatud esindaja funktsioone, samuti täies ulatuses oma volitusi käesolevas seaduses sätestatud volitatud esindaja ülesannete täitmisel.»

§ 8. Paragrahv 11 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« § 11. Välislepingute kohaldamine

Kui välislepingus nähakse ette käesolevas seaduses sätestatud nõuetele vastavuse tõendamise korrast erinev kord, kohaldatakse välislepingu sätteid.»

§ 9. 3. peatüki pealkiri muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

«3. peatükk
VOLITATUD ASUTUSENA TEGUTSEMISE ÕIGUSE ANDMINE, KEHTETUKS TUNNISTAMINE JA TÜHISTAMINE».

§ 10. Paragrahvi 13 lõige 4 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (4) Otsuses tunnistada kas osaliselt või täielikult kehtetuks või tühistada isiku õigus tegutseda volitatud asutusena peab olema põhjendatud, miks komisjon nimetatud õiguse kehtetuks tunnistab või tühistab.»

§ 11. Paragrahvis 14:

1) lõiked 2 ja 3 muudetakse ning sõnastatakse järgmiselt:

« (2) Isik, kes taotleb õigust tegutseda volitatud asutusena, peab olema õigusaktis sätestatud vastavushindamise protseduuride teostamiseks akrediteeritud.

(3) Komisjon keeldub volitatud asutusena tegutsemise õiguse andmisest, kui seda taotlev isik ei vasta käesoleva paragrahvi lõikes 1 esitatud nõuetele või kui isiku õigus tegutseda volitatud asutusena on käesoleva seaduse § 16 lõike 1 punkti 2, 3, 4 või 5 või lõike 2 alusel tunnistatud kehtetuks või tühistatud.»;

2) paragrahvi täiendatakse lõikega 6 järgmises sõnastuses:

« (6) Otsus isikule volitatud asutusena tegutsemise õiguse andmise või sellest keeldumise kohta tehakse isikule teatavaks ning antakse kätte allkirja vastu või saadetakse posti teel väljastusteatega kolme tööpäeva jooksul otsuse tegemise päevast arvates.»

§ 12. Seadust täiendatakse §-ga 141 järgmises sõnastuses:

« § 141 . Volitatud asutuse akrediteerimine

(1) Volitatud asutusena tegutsemise õigust taotleva isiku akrediteerimist teostab sihtasutus Eesti Akrediteerimiskeskus või Euroopa akrediteerimisalase koostööorganisatsiooniga (European co-operation for Accreditation) liitunud akrediteerimisasutus, kes on ühinenud mitmepoolse tunnustusleppega, või välislepingus ettenähtud isik (edaspidi akrediteerimisasutus).

(2) Akrediteerimise käigus hindab akrediteerimisasutus isiku vastavust volitatud asutusena tegutsemise õiguse andmisel esitatavatele nõuetele. Kui isik vastab esitatavatele nõuetele, väljastab akrediteerimisasutus isikule sellekohase kirjaliku tunnistuse.

(3) Akrediteerimisasutus peab pärast isikule käesolevas seaduses sätestatud korra kohaselt volitatud asutusena tegutsemise õiguse andmist vähemalt üks kord kalendriaasta jooksul käesoleva paragrahvi lõikes 2 nimetatud tunnistuse väljaandmisele järgnevast päevast arvates kontrollima isiku jätkuvat vastavust esitatavatele nõuetele. Kontrolli tulemused esitab akrediteerimisasutus kirjalikult volitatud asutusele ja Majandusministeeriumile hiljemalt viie tööpäeva jooksul kontrollimise lõppemise päevast arvates.

(4) Käesolevas paragrahvis sätestatud akrediteerimise ja kontrollimise kulud katab volitatud asutus või volitatud asutusena tegutsemise õigust taotlev isik.»

§ 13. Paragrahvi 15:

1) lõiked 1 ja 2 muudetakse ning sõnastatakse järgmiselt:

« (1) Taotluse volitatud asutusena tegutsemise õiguse saamiseks esitab isik kirjalikult Majandusministeeriumile. Taotluses peavad sisalduma vähemalt järgmised andmed:
1) isiku nimi, registri- või isikukood või viimase puudumise korral sünniaasta, -kuu ja -päev, aadress ja muud kontaktandmed;
2) vastutava isiku nimi ja kontaktandmed;
3) töötajate arv;
4) valdkond, milles isik soovib saada õigust tegutseda volitatud asutusena ning viited asjakohastele õigusaktidele;
5) funktsioonid, mida isik tahab täita volitatud asutusena ning viited asjakohastele õigusaktidele;
6) taotlusele allakirjutanud isiku nimi, ametinimetus ja kontaktandmed.

(2) Isik peab koos käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud taotlusega esitama käesoleva seaduse § 141 lõikes 2 nimetatud tunnistuse või selle väljaandja poolt või notariaalselt kinnitatud koopia.»;

2) lõike 4 teine lause muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (4) Kui selleks tähtajaks ei ole täiendavaid dokumente esitatud, jäetakse taotlus rahuldamata.»

§ 14. Paragrahv 16 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« § 16. Volitatud asutusena tegutsemise õiguse kehtetuks tunnistamine ja tühistamine

(1) Komisjon tunnistab isiku õiguse tegutseda volitatud asutusena kas osaliselt või täielikult kehtetuks, kui volitatud asutus:
1) on esitanud sellesisulise kirjaliku avalduse;
2) ei vasta volitatud asutusele esitatavatele nõuetele;
3) ei ole käesoleva seaduse § 29 alusel tehtud ettekirjutuses määratud tähtaja jooksul kõrvaldanud puudusi;
4) ei võimalda riikliku järelevalve teostamist oma tegevuse üle;
5) on oma tegevuses olulisel määral või pidevalt rikkunud tema tegevusele esitatud nõudeid;
6) likvideeritakse või on välja kuulutatud tema pankrot.

(2) Komisjon tühistab isiku õiguse tegutseda volitatud asutusena, kui nimetatud õiguse andmise aluseks olid volitatud asutuse poolt esitatud tegelikkusele mittevastavad olulised andmed. Sellisel juhul tühistatakse nimetatud õigus ilma eelneva ettekirjutuseta.

(3) Otsus isiku volitatud asutusena tegutsemise õiguse kehtetuks tunnistamise või tühistamise kohta tehakse isikule teatavaks ning antakse kätte allkirja vastu või saadetakse posti teel väljastusteatega kolme tööpäeva jooksul otsuse tegemise päevast arvates.

(4) Volitatud asutusena tegutsemise õiguse tühistamise korral muutuvad volitatud asutuse poolt väljaantud vastavussertifikaadid tühiseks. Volitatud asutus on kohustatud teisele isikule hüvitama volitatud asutusena tegutsemise õiguse tühistamisega tekitatud kahju.»

§ 15. Paragrahv 17 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« § 17. Volitatud asutuse registreerimine

(1) Isikule volitatud asutusena tegutsemise õiguse andmisel kannab Majandusministeerium isiku komisjoni otsuse alusel sellel otstarbel asutatud registrisse ning annab talle kordumatu registreeringunumbri.

(2) Kui isiku õigus tegutseda volitatud asutusena tunnistatakse kehtetuks või tühistatakse, kustutab Majandusministeerium komisjoni otsuse alusel tema andmed registrist.

(3) Kui isikule, kelle õigus tegutseda volitatud asutusena on tunnistatud kehtetuks, antakse see õigus uuesti, kantakse ta registrisse vana registreeringunumbriga. Registreeringunumber ei muutu, kui isiku funktsioone volitatud asutusena tegutsemisel laiendatakse või kitsendatakse.

(4) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 sätestatud register asutatakse riikliku registrina ja tema põhimääruse kinnitab Vabariigi Valitsus. Registri vastutav töötleja on Majandusministeerium. Registreeringuandmed avaldatakse registri veebilehel.

(5) Registrisse kantakse volitatud asutuse kohta järgmised andmed:
1) registreeringunumber;
2) registreeringu tegemise kuupäev;
3) volitatud asutusena tegutseva isiku nimi, registri- või isikukood või viimase puudumise korral sünniaasta, -kuu ja -päev, aadress ja muud kontaktandmed;
4) funktsioonid, mida isikul on õigus volitatud asutusena täita;
5) teave komisjoni otsuse kohta, millega isikule on antud õigus mingis valdkonnas volitatud asutusena tegutseda;
6) teave komisjoni otsuse kohta, millega tunnistati kehtetuks või tühistati isiku õigus mingis valdkonnas volitatud asutusena tegutseda;
7) teave volitatud asutusele tehtud ettekirjutuse kohta.

(6) Registrisse kantakse andmed ka käesoleva paragrahvi lõikes 5 nimetatud andmete muutmise kohta.

(7) Volitatud asutus on kohustatud komisjoni teavitama registreeringuandmete ja käesoleva seaduse § 14 lõike 1 nõudeid tõendavate andmete muutumisest ning volitatud asutusena tegutsemise lõpetamisest hiljemalt viie tööpäeva jooksul andmete muutumisest või tegutsemise lõpetamise päevast arvates.»

§ 16. Paragrahv 18 tunnistatakse kehtetuks.

§ 17. Paragrahv 21 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« § 21. Volitatud asutuse dokumentatsioon

(1) Volitatud asutus on kohustatud oma vastavushindamisalast tegevust dokumenteerima ja säilitama vastavad dokumendid vähemalt 10 aasta jooksul pärast vastavushindamist, kui õigusakt ei näe ette teisiti.

(2) Volitatud asutusena tegutsemise lõppemisel või lõpetamisel on volitatud asutus kohustatud käesoleva paragrahvi lõike 1 alusel säilitatud dokumentatsiooni arhiveerima vastavalt kehtivale korrale.»

§ 18. Paragrahvi 24 lõige 1 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (1) Volitatud asutusel peab olema kogu volitatud asutusena tegutsemise aja jooksul kehtiv vastutuskindlustusleping tema tegevuses volitatud asutusena tekkida võiva kahju hüvitamiseks.»

§ 19. Paragrahvi 26:

1) pealkirjas ja tekstis asendatakse sõna «alltöövõtt» sõnaga «töövõtt» ning tekstis sõna «alltöövõtja» sõnaga «töövõtja» vastavas käändes;

2) lõige 7 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (7) Volitatud asutusel peab olema töövõtjaga sõlmitud töövõtuleping.»

§ 20. Paragrahv 27 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« § 27. Järelevalve teostaja

(1) Riiklikku järelevalvet isiku volitatud asutusena tegutsemise üle teostab Majandusministeerium või muu õigusaktiga sätestatud isik.

(2) Järelevalve käigus saadud andmed esitatakse komisjonile.»

§ 21. Paragrahv 28 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« § 28. Järelevalve teostaja õigused ja kohustused

(1) Järelevalvet teostavatel ametiisikutel on õigus siseneda volitatud asutuse ruumidesse, tutvuda tema dokumentidega ning saada nendest koopiaid ja teavet volitatud asutusena tegutsemist puudutavates küsimustes.

(2) Järelevalvet teostavatel ametiisikutel on õigus tutvuda käesoleva seaduse §-s 141 sätestatud akrediteerimise ja kontrollimisega seonduvate akrediteerimisasutuse dokumentidega ja saada neist koopiaid.

(3) Käesoleva seaduse § 14 lõikes 1 ja §-s 16 sätestatu kontrollimiseks on komisjoni liikmetel käesoleva paragrahvi lõigetes 1 ja 2 loetletud õigused.

(4) Järelevalvet teostavad ametiisikud ja komisjoni liikmed peavad sellealases tegevuses tõendama oma isikut ja enda kuulumist järelevalvet teostama õigustatud isikute hulka.

(5) Järelevalvet teostava ametiisiku nõudmisel tuleb talle esitada eestikeelne tõlge järelevalve teostamiseks vajalikest vastavushindamisalastest dokumentidest.»

§ 22. Paragrahv 29 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« § 29. Ettekirjutus

(1) Kui järelevalve käigus ilmneb, et volitatud asutus ei vasta talle või tema tegevusele esitatavatele nõuetele, teeb järelevalvet teostav ametiisik talle ettekirjutuse puuduste kõrvaldamiseks ning määrab ettekirjutuse täitmise tähtaja.

(2) Majandusministeeriumi pädev ametiisik peatab käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud ettekirjutuse või eraldi aktiga isiku õiguse tegutseda volitatud asutusena juhul, kui volitatud asutus ei vasta käesoleva seaduse § 14 lõikes 1 esitatud nõuetele.

(3) Ettekirjutuses peavad sisalduma vähemalt järgmised andmed:
1) asutus, kellele ettekirjutus on suunatud;
2) andmed ettekirjutuse objektiks oleva mittevastavuse kohta ning nõue vastavusse viimiseks;
3) ettekirjutuse täitmise tähtaeg;
4) ettekirjutuse tegemise põhjendus ning volitatud asutusena tegutsemise õiguse peatamise korral peatamise kestus ning põhjendus;
5) ettekirjutuse tegemise kuupäev, ettekirjutuse teinud isiku nimi, ametinimetus ja allkiri;
6) märge ettekirjutuse vaidlustamise võimaluse, korra ja tähtaja kohta.

(4) Ettekirjutuse peale võib esitada kaebuse halduskohtusse 30 päeva jooksul ettekirjutusest teadasaamise päevast arvates. Kaebuse esitamine ei võta kohustust täita ettekirjutus.»

§ 23. Paragrahvi 30 lõige 2 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

« (2) Kui komisjon teeb otsuse keelduda isikule volitatud asutusena tegutsemise õiguse andmisest või tunnistada kehtetuks või tühistada nimetatud õigus, võib isik kolme kuu jooksul pärast vastavast otsusest teada saamist pöörduda halduskohtusse.»

II. § 24. Käesolev seadus jõustub 2002. aasta 1. jaanuaril.

§ 25. Vabariigi Valitsus korraldab käesoleva seaduse väljakuulutamisest ühe kuu jooksul toote nõuetele vastavuse tõendamise seaduse tervikteksti avaldamise Riigi Teatajas koos kõigi muudatuste ja täiendustega.

Riigikogu esimees Toomas SAVI

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json