Teksti suurus:

Tolliametnike vormiriietuse kirjeldus ja vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.05.2004
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:09.07.2005
Avaldamismärge:RT I 2004, 31, 221

Tolliametnike vormiriietuse kirjeldus ja vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad

Vastu võetud 26.04.2004 nr 131

Määrus kehtestatakse «Tolliseaduse» (RT I 2004, 28, 188) § 21 lõike 2 alusel.

1. peatükk
ÜLDSÄTTED

§ 1. Vormiriietuse esemed

Tolliametnike vormiriietuse hulka kuuluvad järgmised esemed:
1) päevasärk (lühikeste ja pikkade varrukatega);
2) tuulepluus;
3) talvejope;
4) sviiter;
5) poolkombinesoon;
6) talvekombinesoon;
7) kingad;
8) talvesaapad;
9) viigipüksid;
10) seelik;
11) pintsak;
12) jakk;
13) lips;
14) nokkmüts;
15) kindad.

§ 2. Eraldusmärgid

Vormiriietusel kantakse järgmisi eraldusmärke:
1) käisevapp;
2) kiriembleem.

§ 3. Vormiriietuse esemete värvitoonid

Käesolevas määruses kirjeldatud esemete helesiniseks värvitooniks on rahvusvahelise PANTONE TEXTILE värvitabeli järgi värvus 16-4132 TP LITTLE BOY BLUE, tumesiniseks värvitooniks 19-4125 TP MOJOLICA BLUE.

2. peatükk
VORMIRIIETUSE ESEMETE KIRJELDUS

§ 4. Päevasärk

(1) Päevasärk on valmistatud helesinisest puuvill-polüesterriidest, mille koostises on vähemalt 55% puuvilla. Nööbid on plastmassist ühes toonis pealismaterjaliga.

(2) Sirgelõikelisel särgil on kaks pealeõmmeldud klapiga ja lõõtsaga rinnataskut. Taskuklapid on suletavad nööbiga. Vasakpoolsel rinnataskul on pliiatsivahe. Seljaosa passe all on kaks avarusvolti. Särgi esikinnis on suletav kaheksa nööbiga, varruka mansett ühe nööbiga. Pagunid kinnituvad nööpidega.

(3) Päevasärk on lühikeste või pikkade varrukatega. Vasakul varrukal on hõbedase äärisega käisevapp, vasaku rinnatasku kohal kiriembleem.

§ 5. Tuulepluus

(1) Voodriga tuulepluus on tumesinisest mikrokiudriidest, pealismaterjaliga samas toonis vooder on puuvill-polüesterriidest. Tõmblukk on ühes toonis pealismaterjaliga, trukknööpide kübarad on musta värvi oksüdeeritud metallist.

(2) Pikk sirgelõikeline tuulepluus ulatub puusajoonest 20 cm allapoole. Tuulepluusil on pikad otsapandud varrukad, esipasse, püstkrae ning äravõetav kapuuts (kinnitub trukknööpidega krae alla). Tuulepluusi esikinnises on 60 mm laiune traktorlukk, mis on mõlemalt poolt avatav, ja klappkinnis, mis on suletav trukknööpidega. Tuulepluusil on neli pealeõmmeldud lõõtsaga ja klapiga taskut. Taskuklapid on suletavad ühe metallist trukknööbiga. Paremal varrukal on küünarnukist kõrgemal asetsev tasku. Voodri hõlmadele on töödeldud kaks põuetaskut, mis on suletavad tõmblukuga. Varrukaotstes on tuulekinnis. Vasakul varrukal on käisevapp ja vasaku hõlma passel kiriembleem.

§ 6. Talvejope

Talvejope kirjeldus vastab §-s 5 toodud tuulepluusi kirjeldusele. Lisaks kuulub talvejope juurde tumesinine äravõetav tehiskarusnahast vooder, mis kinnitub ühe pika spiraaltõmblukuga. Voodri varrukad on mahulisest vatiinist.

§ 7. Sviiter

(1) Kootud V-kaelusega sviiter on tumesinist värvi. Sviitri materjali koostises on 50% villa ja 50% akrüüli.

(2) Sviitril on tumesinisest impregneerriidest takjapaela kinnitusega õlakud, küünarnukikaitsed ja õlalapid. Vasakul esiküljel on klapiga riidest rinnatasku kahe pliiatsivahega. Kätised ja alläär on ühekordsed, kaelus tugevdatud. Vasakul varrukal on käisevapp ja rinnatasku ülemisel osal kiriembleem.

§ 8. Poolkombinesoon

(1) Suvine poolkombinesoon on valmistatud tumesinisest mikrokiudriidest. Pealismaterjaliga ühes toonis vooder on puuvill-polüesterriidest. Tõmblukud on ühes toonis pealismaterjaliga, trukknööpide kübarad on musta värvi oksüdeeritud metallist.

(2) Poolkombinesooni vööjoonel on sisseõmmeldud lai kummipael. Esikinnises on 60 mm laiune traktorlukk, mis on mõlemalt poolt avatav. Poolkombinesoonil on vasakul hõlmal pealeõmmeldud rinnatasku pliiatsivahega ja kaks sisselõigatud vertikaalset küljetaskut. Parema püksisääre ülaosas on pealeõmmeldud klapiga reietasku. Taskuklapp on suletav kahe metallist trukknööbiga. Traksid on pealismaterjalist, kummipaelaga ja nende pikkust saab reguleerida metallpandlaga. Mõlemale säärele on õmmeldud kaks helkurpaelariba. Rinnatasku kohal on kiriembleem.

(3) Talvine poolkombinesoon vastab suvise poolkombinesooni kirjeldusele, kuid lisaks on sellel mahulisest vatiinist vooder.

§ 9. Talvekombinesoon

(1) Kapuutsiga talvekombinesoon on valmistatud tumesinisest mikrokiudriidest. Vooder on tumesinisest tehiskarusnahast. Voodri varrukad on mahulisest vatiinist. Tõmblukud on ühes toonis pealismaterjaliga.

(2) Kombinesoonil on pikad otsapandud varrukad ning varrukaotsad on soonikkoelisest trikotaažist. Mõlemale varrukale ja püksisäärele on õmmeldud kaks helkurpaelariba. Vööjoonel on sisseõmmeldud lai kummipael. Seljaosal on passe ja kaks vertikaalset avarusvolti. Esikinnises on 60 mm laiune traktorlukk, mis on mõlemalt poolt avatav. Püksisääre välisküljel on pikk kahelt poolt avatav traktorlukk, mis võimaldab kombinesooni selga panna saapaid jalast võtmata. Hõlmal on kaks vertikaalset sisselõigatud rinnataskut, mis on suletavad 60 mm laiuste traktorlukkudega ja kaks sisselõigatud küljetaskut. Kombinesooni seljal on neoonvärviga trükitud kiri «TOLL». Vasakul varrukal on käisevapp ja vasakul esihõlmal on kiriembleem.

§ 10. Kingad

(1) Naiste kingad on musta värvi nahast pealis- ja voodrimaterjaliga ning sünteetilise, profileeritud (libisemist takistava) tallaga. Kingad on pealt poolkinnised ja kaunistusteta. Kontsad on keskmise kõrgusega (30–60 mm).

(2) Meeste kingad on musta värvi nahast pealis- ja voodrimaterjaliga ning valatud monoliitse või liimitud kummitallaga. Kingad on kinnised, pealt nööritavad, valmistatud kõva vaheninatsi ja kapiga.

§ 11. Talvesaapad

(1) Naiste talvesaapad on musta värvi, veekindlast nahast pealismaterjaliga, sooja sünteetilisest materjalist voodriga ning valatud monoliitse või liimitud kummitallaga. Saapad on valmistatud kõva vaheninatsi ja kapiga. Saapa siseküljel on tõmblukk, lühema säärega saapad võivad olla ka ilma lukuta. Kontsad on keskmise kõrgusega (30–60 mm).

(2) Meeste talvesaapad on musta värvi, veekindlast nahast pealismaterjaliga, sooja sünteetilisest materjalist voodriga ning valatud monoliitse või liimitud kummitallaga. Saapad on valmistatud kõva vaheninatsi ja kapiga. Saapad on madala säärega, eest nööritavad ja lisaks on siseküljel tõmblukk.

§ 12. Viigipüksid

(1) Viigipüksid on valmistatud tumesinisest poolvillasest ülikonnariidest. Tõmblukk on ühes toonis pealismaterjaliga.

(2) Püksid on sirgelõikelised ja sissetöödeldud küljetaskutega. Meeste viigipüksid on ühe nööbiga suletava tagataskuga paremal poolel. Vööjoonel mõlemal pool esikinnist on kaks avarusvolti, millest üks läheb üle sissepressitud viigiks. Esikeskõmblusesse on sisse töödeldud tõmblukk-kinnis. 4 cm laiune värvel on eest suletav ühe nööbi ja haagiga. Värvlil on kuus vöötrippi.

§ 13. Seelik

(1) Seelik on valmistatud tumesinisest poolvillasest ülikonnariidest. Vooder on sünteetilisest kangast ühes toonis pealismaterjaliga. Tõmblukk on ühes toonis pealismaterjaliga.

(2) Sirgelõikelisel seelikul on selja keskõmbluses lõhik ja tõmblukk-kinnis. Küljeõmblusesse on sisse töödeldud küljetaskud. Esi- ja seljaosal on sissevõtted. 4 cm laiusel värvlil on kuus vöötrippi. Värvel on suletav seljaosas ühe nööbiga. Seeliku pikkus on midi (65 cm).

§ 14. Pintsak

(1) Meeste pintsak on valmistatud tumesinisest poolvillasest ülikonnariidest. Vooder on sünteetilisest kangast ühes toonis pealismaterjaliga.

(2) Pintsak on kaherealine, avatud nurkadega reväärkraega, voodriga, ilma lõhikuta. Pintsak kinnitub eest kahe suure hõbedase metallnööbiga. Esihõlmadel on kaks nelinurkse klapiga sisseõmmeldud nööpauktaskut. Vasakul hõlmal on sisseõmmeldud klapita rinnatasku. Pintsaku varruka allosas on kolm väikest hõbedast metallnööpi. Vasaku hõlma rinnatasku peal on käisevapp.

§ 15. Jakk

Naiste jaki kirjeldus vastab §-s 14 toodud meeste pintsaku kirjeldusele, kuid jakk on kergelt taljesse töödeldud.

§ 16. Lips

Lips on valmistatud tumesinisest lipsusiidist, teravnurkse otsaga ning voodriga. Lipsu pikkus on 140 cm, alumise osa laius 9 cm. 10 cm kõrgusel lipsu alt otsast paikneb «Tolliseaduse» § 15 lõike 2 alusel kehtestatud Vabariigi Valitsuse määruses toodud tollilipu erimärk, mille suurus on 1,9x1,9 cm.

§ 17. Nokkmüts

Nokkmüts on tumesinine. Mütsi põhi on õmmeldud kuuest ühesugusest siilust. Mütsi nokk on riidega kaetud. Mütsi põhjal esikeskõmbluse peal on sõna TOLL.

§ 18. Kindad

Kindad on tumesinist või musta värvi ning on kootud või valmistatud nahast. Kindad on kas sõrmkindad või sõrmkinda-labakinda kombinatsioon, kus sõrmeotsad jäävad vabaks.

3. peatükk
ERALDUSMÄRKIDE KIRJELDUS

§ 19. Käisevapp

(1) Ovaalse kujuga käisevapp teostatakse mustale kangale masintikandis. Vapi kõrgus on 95 mm ja laius 70 mm. Käisevappi raamib 3 mm laiune hõbedast värvi ääris, mille sees asub hõbedane Mercuriuse tiibadega kiiver ning tiibade vahel hõbedane Mercuriuse sau kahe põimuva maoga. Mercuriuse saua kohal tiibade vahel asub väike riigivapp.

(2) Käisevapi kujutis on toodud lisas 1.

§ 20. Kiriembleem

(1) Nelinurkse kujuga kiriembleem teostatakse mustale kangale masintikandis. Embleemi kõrgus on 15 mm ja laius 80 mm. Kiriembleemi raamib 2 mm laiune hõbedast värvi ääris, mille sees asub hõbedase tikandiga kiri «EESTI TOLL».

(2) Kiriembleemi kujutis on toodud lisas 2.

4. peatükk
VORMIRIIETUSE ESEMETE KASUTAMISE TÄHTAJAD

§ 21. Vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad

Vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad on toodud lisas 3, kus on esitatud minimaalne ja maksimaalne kasutamise tähtaeg sõltuvalt teenistusülesannete täitmise tingimustest.

5. peatükk
RAKENDUSSÄTE

§ 22. Määruse jõustumine

Määrus jõustub 1. mail 2004. a.

Peaminister Juhan PARTS

Rahandusminister Taavi VESKIMÄGI

Riigisekretär Heiki LOOT

Vabariigi Valitsuse 26. aprilli 2004. a määruse nr 131 «Tolliametnike vormiriietuse kirjeldus ja vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad»
lisa 1

KÄISEVAPI KUJUTIS

Rahandusminister Taavi VESKIMÄGI

Vabariigi Valitsuse 26. aprilli 2004. a määruse nr 131 «Tolliametnike vormiriietuse kirjeldus ja vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad»
lisa 2

KIRIEMBLEEMI KUJUTIS

Rahandusminister Taavi VESKIMÄGI

Vabariigi Valitsuse 26. aprilli 2004. a määruse nr 131 «Tolliametnike vormiriietuse kirjeldus ja vormiriietuse esemete kasutamise tähtajad»
lisa 3

VORMIRIIETUSE ESEMETE KASUTAMISE TÄHTAJAD

Jrk nr Eseme nimetus Mõõtühik Kasutamisaeg (kuud)
1. Päevasärk tk 12
2. Tuulepluus tk 24
3. Talvejope tk 36
4. Sviiter tk 24
5. Poolkombinesoon tk 24–36
6. Talvekombinesoon tk 24–36
7. Kingad paar 12–24
8. Talvesaapad paar 24–36
9. Viigipüksid tk 12–24
10. Seelik tk 12–24
11. Pintsak tk 12–24
12. Jakk tk 12–24
13. Lips tk 24
14. Nokkmüts tk 24–36
15. Kindad paar 12–24

Rahandusminister Taavi VESKIMÄGI

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json