Külmutatud toidu käitlemise ja märgistamise erinõuded1
Vastu võetud 28.03.2000 nr 106
RT I 2000, 27, 162
jõustumine 03.04.2000
Muudetud
järgmiste määrustega (kuupäev, number, avaldamine Riigi Teatajas,
jõustumise aeg):
27.04.2004 nr 153 (RT
I 2004, 35, 246) 1.05.2004
Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» (RT I 1999, 30, 415; 58, 608) paragrahvi 15 lõike 2 ja paragrahvi 38 lõike 5 alusel.
§ 1. Üldsätted
(1) Määruses sätestatakse käitlemise ja märgistamise erinõuded külmutatuna turustatava toidutoorme ja toidu (edaspidi toit) kohta, mis on läbinud sügavkülmutamisprotsessi ning mille lõplik temperatuur pärast stabiliseerumist säilib kogu toidu ulatuses miinus 18 ºC juures või sellest madalamal temperatuuril.
(2) Kui «Toiduseaduse» paragrahvi 26 lõike 4 alusel on kehtestatud toiduhügieeni tagamiseks vajalikud eeskirjad ning nendes on sätestatud nõuded külmutatud toidu käitlemise kohta, siis peab käitleja järgima nimetatud eeskirjades sätestatud nõudeid.
(3) Määrust ei kohaldata jäätise ja toidujääde käitlemise kohta.
[RT I 2004, 35, 246 – jõust. 1.05.2004]
§ 2. Külmutatud toidu valmistamise erinõuded
(1) Külmutatud toidu valmistamiseks kasutatakse puhast, tervet, kvaliteetset ja nõuetekohase värskusega toorainet.
(2) Toidu ohutuse tagamiseks ning keemiliste, biokeemiliste ja mikrobioloogiliste protsesside pidurdamiseks toidus peab sügav külmutamine toimuma selleks ettenähtud külmutamisseadmes võimalikult kiiresti.
(3) Sügavkülmutamise käigus peab külmutatav toit läbima jääkristallide moodustumise etapi võimalikult kiiresti ning saavutama kogu toidu ulatuses püsiva temperatuuri, mis on miinus 18 ºC või sellest madalam.
(4) Toiduga kokkupuutuvad külmutusained peavad olema piisavalt inertsed ning nendest ei tohi migreeruda toidule koostisosi sellises koguses, mis võiks ohustada inimese tervist, saastata toitu või halvendada selle omadusi. Toidu külmutamise käigus võivad toiduga otseselt kokku puutuda õhk, lämmastik ja süsinikdioksiid.
(5) Külmutatud toidu valmistaja või pakendaja peab tarbija jaoks külmutatud toidu pakendama sobivasse müügipakendisse, mis kaitseb toitu mikrobioloogilise või muu saastumise ning kuivamise eest.
[RT I 2004, 35, 246 – jõust. 1.05.2004]
§ 3. Külmutatud toidu säilitamise erinõuded
(1) Külmutatud toitu peab säilitama nii, et külmutatud toidu temperatuur on kogu toidu ulatuses miinus 18 ºC või madalam.
(2) Külmutatud toidu temperatuuri lühiajaline tõus on lubatud mitte rohkem kui 3 ºC võrra külmutatud toidu säilitamisel kaupluse külmletis ja kohaliku turustamise käigus, kui seejuures järgitakse häid ladustamis- ja turustamistavasid.
(3) [kehtetu - RT I 2004, 35, 246 – jõust. 1.05.2004]
(4) Külmutatud toidu hoiuruumides ning säilitamis- ja müügiseadmetes, sealhulgas külmlettides, peab olema tagatud külmutatud toidu nõuetekohane temperatuur ja selle säilimine.
(5) Külmutatud toidu hoiuruumis peab olema sageli ja korrapäraste ajavahemike järel õhutemperatuuri registreeriv mõõtevahend.
(6) Kaupluse ja toitlustusettevõtte hoiuruumis, mille maht on väiksem kui 10 kuupmeetrit ning kus hoitakse külmutatud toitu, võib kasutada selgesti nähtavat ja jälgitavat õhutemperatuuri mõõtevahendit, mis ei registreeri näitusid.
(7) Kaupluse külmletis ja kohaliku turustamise käigus tuleb õhutemperatuuri mõõta vähemalt ühe selgesti nähtava termomeetriga. Lahtises külmletis peab õhutemperatuuri mõõtevahend asuma külmleti avatud siseküljel ning kõrgusel, mis vastab leti maksimaalsele täiteastmele.
(8) Temperatuurinäidud peavad olema külmutatud toidu käitleja poolt dateeritud ja säilitatud vähemalt ühe aasta jooksul või kauem, sõltuvalt toidu olemusest.
[RT I 2004, 35, 246 – jõust. 1.05.2004]
§ 4. Külmutatud toidu veo erinõuded
(1) Külmutatud toidu veovahendites peab olema tagatud külmutatud toidu nõuetekohane temperatuur ja selle säilimine.
(2) Veol võib külmutatud toidu temperatuur tõusta lühiajaliselt mitte rohkem kui 3 ºC võrra.
(3) Külmutatud toidu veovahendis peab olema sageli ja korrapäraste ajavahemike järel õhutemperatuuri registreeriv mõõtevahend, välja arvatud § 3 lõikes 7 nimetatud juhtudel.
(4) Temperatuurinäidud peavad olema külmutatud toidu käitleja poolt dateeritud ja säilitatud vähemalt ühe aasta jooksul või kauem, sõltuvalt toidu olemusest.
(5) Lõigetes 3 ja 4 nimetatud nõudeid ei kohaldata veo kohta raudteel.
[RT I 2004, 35, 246 – jõust. 1.05.2004]
§ 5. Külmutatud toidu märgistamise erinõuded
(1)
Lisaks toidu märgistamise ja muul viisil teabe edastamise nõuetele
peab tarbijale ja toitlustusettevõttele turustatava külmutatud toidu
müügipakendi märgistamise puhul lisama:
1) toidu
nimetusele sõna «sügavkülmutatud» või «külmutatud»;
2)
aja, mille jooksul tarbija või toitlustusettevõte võib külmutatud
toitu säilitada, ning vastava säilitamistemperatuuri ja/või
säilitamisseadme tüübi;
3) toidupartii
identifitseerimiseks vajalikud andmed;
4) juhise «Pärast sulatamist
uuesti mitte külmutada» või «Sulanud toitu uuesti mitte külmutada» või
muu sama tähendusega väljendi.
(2)
Külmutatud toidu, mida turustatakse edasisele käitlejale järgnevaks
töötlemiseks, välja arvatud toitlustusettevõttele turustatav toit, pakendil
või konteineril või neile kinnitatud etiketil peab esitama järgmise
teabe:
1) toidu nimetus koos sõnaga
«sügavkülmutatud» või «külmutatud»;
2)
netokogus massiühikutes;
3) toidupartii identifitseerimiseks
vajalikud andmed;
4) valmistaja, pakendaja või Euroopa
Liidu liikmesriigis asutatud müüja nimi ja aadress2.
(3) Toidu nimetusele võib lisada sõna «külmutatud» või «sügavkülmutatud» üksnes siis, kui toit vastab § 1 lõikes 1 ning § 2 lõikes 3 toodud nõuetele.
[RT I 2004, 35, 246 – jõust. 1.05.2004]
§ 6. [käesolevast tekstist välja jäetud]
1
Määruses on arvestatud Euroopa Ühenduse direktiivide 89/108/EMÜ (EÜT L
40, 11.02.1989, lk 34) ja 92/1/EMÜ (EÜT L 34, 11.02.1992, lk 28)
nõudeid.
2
Tuleb esitada juriidilise isiku asukoht ja aadress, füüsilisest
isikust ettevõtja puhul tema ettevõtte asukoht ja aadress.
[RT I 2004, 35, 246 – jõust. 1.05.2004]