Toidutoormes ja toidus lubatud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide loetelu ja piirnormid1
Vastu võetud 22.07.2004 nr 254
Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» (RT I 1999, 30, 415; 2002, 13, 81; 61, 375; 63, 387; 102, 603; 2004, 27, 177; 34, 236) § 19 lõike 3 alusel.
§ 1. Loomses toidutoormes ja toidus lubatud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide piirnormid
Loomses toidutoormes ja toidus ei tohi lubatud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide sisaldus ületada Euroopa Ühenduste Nõukogu direktiivis 86/363/EMÜ, millega kehtestatakse loomses toidus sisalduvate ja selle pinnal esinevate pestitsiidide jääkide lubatud piirnormid (EÜT L 221, 7.08.1986, lk 43–47), kehtestatud piirnorme.
§ 2. Taimses toidutoormes ja toidus lubatud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide piirnormid
(1) Taimses toidutoormes ja toidus ei tohi lubatud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide sisaldus ületada Euroopa Ühenduste Nõukogu direktiivis 76/895/EMÜ, millega kehtestatakse puu- ja köögiviljas sisalduvate ja nende pinnal esinevate pestitsiidide jääkide piirnormid (EÜT L 340, 9.12.1976, lk 26–31), ja Euroopa Ühenduste Nõukogu direktiivis 90/642/EMÜ, millega kehtestatakse teatavates taimset päritolu saadustes, sealhulgas puu- ja köögiviljas sisalduvate ja nende pinnal esinevate pestitsiidide jääkide lubatud piirnormid (EÜT L 350, 14.12.1990, lk 71–79), kehtestatud piirnorme.
(2) Taimses toidutoormes ja toidus ei tohi lisas 1 loetletud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide sisaldus, mille kohta ei ole kehtestatud Euroopa Liidu norme, ületada samas lisas toodud piirnorme.
(3) Teraviljas ei tohi lubatud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide sisaldus ületada Euroopa Ühenduste Nõukogu direktiivis 86/362/EMÜ, millega kehtestatakse teraviljas sisalduvate ja nende pinnal esinevate pestitsiidide jääkide lubatud piirnormid (EÜT L 221, 7.08.1986, lk 37–42), kehtestatud piirnorme.
(4) Teraviljas ei tohi lisas 2 loetletud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide sisaldus, mille kohta ei ole kehtestatud Euroopa Liidu norme, ületada samas lisas toodud piirnorme.
§ 3. Kuivatatud, muul viisil töödeldud või mitmest komponendist koosnevas toidutoormes ja toidus lubatud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide piirnormid
(1) Paragrahvides 1 ja 2 sätestatud nõudeid kohaldatakse ka kuivatatud või muul viisil töödeldud toidutoorme ja toidu suhtes ning mitmest komponendist koosneva toidutoorme ja toidu suhtes.
(2) Kuivatatud või muul viisil töödeldud toidutoormes ja toidus ei tohi lubatud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide sisaldus ületada §-s 1 ning § 2 lõigetes 1 ja 3 nimetatud direktiivides või lisades 1 ja 2 kehtestatud piirnorme, võttes arvesse kuivatamisest põhjustatud kontsentreerumist või muul viisil töötlemisest põhjustatud kontsentreerumist või lahjenemist.
(3) Mitmest komponendist koosnevas toidutoormes ja toidus ei tohi lubatud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide sisaldus ületada §-s 1 ning § 2 lõigetes 1 ja 3 nimetatud direktiivides või lisades 1 ja 2 kehtestatud piirnorme, võttes arvesse koostisosade suhtelist sisaldust.
§ 4. Määruse kehtetuks tunnistamine
Vabariigi Valitsuse 20. mai 2003. a määrus nr 159 «Toidutoormes ja toidus
lubatud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide loetelu ja piirnormid1»
(RT I 2003, 43, 296; 66, 452) tunnistatakse kehtetuks.
___________
1 EÜ Nõukogu direktiiv 76/895/EMÜ, millega kehtestatakse puu- ja köögiviljas
sisalduvate ja nende pinnal esinevate pestitsiidide jääkide piirnormid
(EÜT L 340, 9.12.1976, lk 26–31), muudetud direktiividega 80/428/EMÜ (EÜT
L 102, 19.04.1980, lk 26), 81/36/EMÜ (EÜT L 46, 19.02.1981, lk 33–34), 82/528/EMÜ
(EÜT L 234, 9.08.1982, lk 1–4), 88/298/EMÜ (EÜT L 126, 20.05.1988, lk 53–54),
89/186/EMÜ (EÜT L 66, 10.03.1989, lk 36), 93/58/EMÜ (EÜT L 211, 23.08.1993,
lk 6–39), 96/32/EÜ (EÜT L 144, 18.06.1996, lk 12–34), 97/41/EÜ (EÜT L 184,
12.07.1997, lk 33–49), 2000/24/EÜ (EÜT L 107, 4.05.2000, lk 28–37), 2000/57/EÜ
(EÜT L 244, 29.09.2000, lk 76–77), 2000/82/EÜ (EÜT L 3, 6.01.2001, lk 18–26),
2002/66/EÜ (EÜT L 192, 20.07.2002, lk 47–53), 2002/71/EÜ (EÜT L 225, 22.08.2002,
lk 21–28), 2002/79/EÜ (EÜT L 291, 28.10.2002, lk 1–19), 2003/60/EÜ (ELT
L 155, 24.06.2003, lk 15–34), 2003/118/EÜ (ELT L 327, 16.12.2003, lk 25–32);
EÜ Nõukogu direktiiv 86/362/EMÜ, millega kehtestatakse teraviljas sisalduvate
ja nende pinnal esinevate pestitsiidide jääkide lubatud piirnormid (EÜT
L 221, 7.08.1986, lk 37–42), muudetud direktiividega 88/298/EMÜ (EÜT L
126, 20.05.1988, lk 53–54), 93/57/EMÜ (EÜT L 211, 23.08.1993, lk 1–5), 94/29/EÜ
(EÜT L 189, 23.07.1994, lk 67–69), 95/39/EÜ (EÜT L 197, 22.08.1995, lk
29–31), 96/33/EÜ (EÜT L 144, 18.06.1996, lk 35–38), 97/41/EÜ (EÜT L 184,
12.07.1997, lk 33–49), 97/71/EÜ (EÜT L 347, 18.12.1997, lk 42–44), 98/82/EÜ
(EÜT L 290, 29.10.1998, lk 25–54), 99/65/EÜ (EÜT L 172, 8.07.1999, lk 40–41),
99/71/EÜ (EÜT L 194, 27.07.1999, lk 36–44), 2000/24/EÜ (EÜT L 107, 4.05.2000,
lk 28–37), 2000/42/EÜ (EÜT L 158, 30.06.2000, lk 51–75), 2000/48/EÜ (EÜT
L 197, 3.08.2000, lk 26–31), 2000/58/EÜ (EÜT L 244, 29.09.2000, lk 78–83),
2000/81/EÜ (EÜT L 326, 22.12.2000, lk 56–62), 2000/82/EÜ (EÜT L 3, 6.01.2001,
lk 18–26), 2001/39/EÜ (EÜT L 148, 1.06.2001, lk 70–77), 2001/48/EÜ (EÜT
L 180, 3.07.2001, lk 26–33), 2001/57/EÜ (EÜT L 208, 1.08.2001, lk 36–43),
2002/23/EÜ (EÜT L 64, 7.03.2002, lk 13–19), 2002/42/EÜ (EÜT L 134, 22.05.2002,
lk 29–36), 2002/66/EÜ (EÜT L 192, 20.07.2002, lk 47–53), 2002/71/EÜ (EÜT
L 225, 22.08.2002, lk 21–28), 2002/76/EÜ (EÜT L 240, 7.09.2002, lk 45–50),
2002/79/EÜ (EÜT L 291, 28.10.2002, lk 1–19), 2002/97/EÜ (EÜT L 343, 18.12.2002,
lk 23–30), 2003/60/EÜ (ELT L 155, 24.06.2003, lk 15–34), 2003/62/EÜ (ELT
L 154, 21.06.2003, lk 70–78), 2003/113/EÜ (ELT L 324, 11.12.2003, lk 24–35),
2003/118/EÜ (ELT L 327, 16.12.2003, lk 25–32), 2004/2/EÜ (ELT L 14, 21.01.2004,
lk 10–18), 2004/61/EÜ (ELT L 127, 29.04.2004, lk 81–91); EÜ Nõukogu direktiiv
86/363/EMÜ, millega kehtestatakse loomses toidus sisalduvate ja selle pinnal
esinevate pestitsiidide jääkide lubatud piirnormid (EÜT L 221, 7.08.1986,
lk 43–47), muudetud direktiividega 93/57/EMÜ (EÜT L 211, 23.08.1993, lk
1–5), 94/29/EÜ (EÜT L 189, 23.07.1994, lk 67–69), 95/39/EÜ (EÜT L 197,
22.08.1995, lk 29–31), 96/33/EÜ (EÜT L 144, 18.06.1996, lk 35–38), 97/41/EÜ
(EÜT L 184, 12.07.1997, lk 33–49), 97/71/EÜ (EÜT L 347, 18.12.1997, lk
42–44), 98/82/EÜ (EÜT L 290, 29.10.1998, lk 25–54), 99/71/EÜ (EÜT L 194,
27.07.1999, lk 36–44), 2000/24/EÜ (EÜT L 107, 4.05.2000, lk 28–37), 2000/42/EÜ
(EÜT L 158, 30.06.2000, lk 51–75), 2000/58/EÜ (EÜT L 244, 29.09.2000, lk 78–83),
2000/81/EÜ (EÜT L 326, 22.12.2000, lk 56–62), 2000/82/EÜ (EÜT L 3, 6.01.2001,
lk 18–26), 2001/39/EÜ (EÜT L 148, 1.06.2001, lk 70–77), 2001/57/EÜ (EÜT
L 208, 1.08.2001, lk 36–43), 2002/23/EÜ (EÜT L 64, 7.03.2002, lk 13–19),
2002/42/EÜ (EÜT L 134, 22.05.2002, lk 29–36), 2002/66/EÜ (EÜT L 192, 20.07.2002,
lk 47–53), 2002/71/EÜ (EÜT L 225, 22.08.2002, lk 21–28), 2002/79/EÜ (EÜT
L 291, 28.10.2002, lk 1–19), 2002/97/EÜ (EÜT L 343, 18.12.2002, lk 23–30),
2003/60/EÜ (ELT L 155, 24.06.2003, lk 15–34), 2003/113/EÜ (ELT L 324, 11.12.2003,
lk 24–35), 2003/118/EÜ (ELT L 327, 16.12.2003, lk 25–32), 2004/2/EÜ (ELT L 14,
21.01.2004, lk 10–18), 2004/61/EÜ (ELT L 127, 29.04.2004, lk 81–91); EÜ Nõukogu
direktiiv 90/642/EMÜ, millega kehtestatakse teatavates taimset päritolu
saadustes, sealhulgas puu- ja köögiviljas sisalduvate ja nende pinnal esinevate
pestitsiidide jääkide lubatud piirnormid (EÜT L 350, 14.12.1990, lk 71–79),
muudetud direktiividega 93/58/EMÜ (EÜT L 211, 23.08.1993, lk 6–39), 94/30/EÜ
(EÜT L 189, 23.07.1994, lk 70–83), 95/38/EÜ (EÜT L 197, 22.08.1995, lk
14–28), 95/61/EÜ (EÜT L 292, 7.12.1995, lk 27–30), 96/32/EÜ (EÜT L 144,
18.06.1996, lk 12–34), 97/41/EÜ (EÜT L 184, 12.07.1997, lk 33–49), 97/71/EÜ
(EÜT L 347, 18.12.1997, lk 42–44), 98/82/EÜ (EÜT L 290, 29.10.1998, lk
25–54), 99/65/EÜ (EÜT L 172, 8.07.1999, lk 40–41), 99/71/EÜ (EÜT L 194,
27.07.1999, lk 36–44), 2000/24/EÜ (EÜT L 107, 4.05.2000, lk 28–37), 2000/42/EÜ
(EÜT L 158, 30.06.2000, lk 51–75), 2000/48/EÜ (EÜT L 197, 3.08.2000, lk
26–31), 2000/57/EÜ (EÜT L 244, 29.09.2000, lk 76–77), 2000/58/EÜ (EÜT L 244,
29.09.2000, lk 78–83), 2000/81/EÜ (EÜT L 326, 22.12.2000, lk 56–62), 2000/82/EÜ
(EÜT L 3, 6.01.2001, lk 18–26), 2001/35/EÜ (EÜT L 136, 18.05.2001, lk 42–48),
2001/39/EÜ (EÜT L 148, 1.06.2001, lk 70–77), 2001/48/EÜ (EÜT L 180, 3.07.2001,
lk 26–33), 2001/57/EÜ (EÜT L 208, 1.08.2001, lk 36–43), 2002/5/EÜ (EÜT
L 34, 5.02.2002, lk 7–12), 2002/23/EÜ (EÜT L 64, 7.03.2002, lk 13–19),
2002/42/EÜ (EÜT L 134, 22.05.2002, lk 29–36), 2002/66/EÜ (EÜT L 192, 20.07.2002,
lk 47–53), 2002/71/EÜ (EÜT L 225, 22.08.2002, lk 21–28), 2002/76/EÜ (EÜT L 240,
7.09.2002, lk 45–50), 2002/79/EÜ (EÜT L 291, 28.10.2002, lk 1–19), 2002/97/EÜ
(EÜT L 343, 18.12.2002, lk 23–30), 2002/100/EÜ (EÜT L 2, 7.01.2003, lk 33–38),
2003/60/EÜ (ELT L 155, 24.06.2003, lk 15–34), 2003/62/EÜ (ELT L 154, 21.06.2003,
lk 70–78), 2003/69/EÜ (ELT L 175, 15.07.2003, lk 37–44), 2003/113/EÜ (ELT
L 324, 11.12.2003, lk 24–35), 2003/118/EÜ (ELT L 327, 16.12.2003, lk 25–32),
2004/2/EÜ (ELT L 14, 21.01.2004, lk 10–18), 2004/59/EÜ (ELT L 120, 24.04.2004,
lk 30–38), 2004/61/EÜ (ELT L 127, 29.04.2004, lk 81–91).
Peaminister Juhan PARTS |
Põllumajandusminister Ester TUIKSOO |
Riigikantselei peadirektor riigisekretäri ülesannetes Marten KOKK |
Vabariigi Valitsuse 22. juuli 2004. a määruse nr 254 «Toidutoormes ja toidus
lubatud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide loetelu ja piirnormid» lisa 1 |
PUU- JA KÖÖGIVILJAS, MARJADES, ÕLISEEMNETES, TEES, HUMALAS JA VÜRTSIDES SELLISTE LUBATUD KEEMILISTE TAIMEKAITSEVAHENDITE JÄÄKIDE LOETELU JA PIIRNORMID, MILLE KOHTA EI OLE KEHTESTATUD EUROOPA LIIDU NORME
Tabel 1. Puu- ja köögiviljas, marjades, õliseemnetes, tees, humalas ja vürtsides selliste lubatud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide piirnormid, mille kohta ei ole kehtestatud Euroopa Liidu norme
Taimne toit1 |
Taimekaitsevahendi toimeaine ja selle piirnorm (mg/kg) |
|||||
Butüülfluasifop | Desmetriin | Diafentiuroon | Difenokonasool | Diflubensuroon | Dikamba | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1. Puuvili või mari: värske, kuivatatud, keetmata, külmutatud, suhkruta; pähklid | ||||||
1.1. TSITRUSELISED | 0,5 | 0,05 | ||||
1.2. PÄHKLIPUU VILJAD (lüditud või lüdimata) | 0,05 | |||||
1.3. SEEMNEVILJALISED PUUVILJAD | 0,1 | 0,05 | ||||
1.4. LUUVILJALISED PUUVILJAD | 0,05 | |||||
Kirss | 0,05 | |||||
Ploom | 0,05 | |||||
1.5. MARJAD JA VÄIKESED PUUVILJAD | 0,05 | |||||
1.5.1. Laua- ja veiniviinamari | 0,1 | |||||
1.5.2. Maasikas (v.a metsmaasikas) | 0,1 | |||||
1.5.3. Koguviljad | ||||||
Vaarikas | 0,05 | |||||
1.6. MITMESUGUSED | 0,05 | |||||
2. Köögivili: värske või keetmata, külmutatud või kuivatatud | ||||||
2.1. JUUR- JA MUGULKÖÖGIVILI | 0,05 | |||||
Söögipeet | 0,1 | |||||
Porgand | 0,03 | |||||
Juurseller | 0,5 | |||||
2.2. SIBULKÖÖGIVILI | 0,05 | |||||
Sibul | 0,1 | 0,05 | ||||
Varane sibul | 0,05 | |||||
2.3. VILIKÖÖGIVILI | 0,05 | |||||
2.3.1. Maavitsalised | ||||||
Tomat | 0,5 | |||||
2.3.2. Kõrvitsalised – söödava koorega | ||||||
Kurk | 0,2 | |||||
2.4. RISTÕIELISED KÖÖGIVILJAD | 0,05 | |||||
2.4.1. Õisik-ristõielised | 0,02 | 0,05 | 0,2 | |||
2.4.2. Pea-ristõielised | 0,02 | 0,05 | 0,2 | |||
2.5. LEHTKÖÖGIVILJAD JA VÄRSKED ROHELISED TAIMED | 0,05 | |||||
2.5.1. Salat ja samalaadsed | ||||||
Aedsalat | 0,01 | |||||
2.5.2. Rohelised taimed | ||||||
Lehtseller | 0,01 | |||||
2.6. KAUNKÖÖGIVILI (värske) | 0,05 | |||||
Uba | 1,0 | |||||
Hernes | 0,1 | |||||
2.7. VARSKÖÖGIVILI | 0,05 | |||||
Porrulauk | 0,05 | |||||
2.8. SEENED | 0,1 | 0,05 | ||||
3. Kaunviljad | 0,05 | |||||
4. Õliseemned | 0,05 | |||||
5. Kartul | 0,05 | 0,05 | ||||
6. Tee (must tee Camellia sinensis lehtedest) | 0,1 | 0,1 | 0,05 | |||
7. Humal (kuivatatud), sh humalakäbid ja kontsentreerimata pulber | ||||||
8. Vürtsid | 0,05 | 0,02 | 0,2 | 0,05 |
Taimne toit |
Taimekaitsevahendi toimeaine ja selle piirnorm (mg/kg) |
||||||
Etofumesaat | Etüültrineksapak | Fenmedifaan | Fuberidasool | Imidaklopriid | Klopüraliid | Kloridasoon | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
1. Puuvili või mari: värske, kuivatatud, keetmata, külmutatud, suhkruta; pähklid | |||||||
1.1. TSITRUSELISED | 0,05 | ||||||
1.2. PÄHKLIPUU VILJAD (lüditud või lüdimata) | 0,05 | ||||||
1.3. SEEMNEVILJALISED PUUVILJAD | 0,05 | ||||||
1.4. LUUVILJALISED PUUVILJAD | 0,05 | ||||||
1.5. MARJAD JA VÄIKESED PUUVILJAD | 0,05 | ||||||
1.5.1. Maasikas (v.a metsmaasikas) | 0,1 | ||||||
1.6. MITMESUGUSED | 0,05 | 0,5 | |||||
2. Köögivili: värske või keetmata, külmutatud või kuivatatud | |||||||
2.1. JUUR- JA MUGULKÖÖGIVILI | 0,05 | ||||||
Söögipeet | 0,1 | 0,2 | 0,1 | 0,1 | |||
2.2. SIBULKÖÖGIVILI | 0,05 | ||||||
2.3. VILIKÖÖGIVILI | 0,05 | ||||||
2.3.1. Maavitsalised | |||||||
Tomat | 0,1 | ||||||
2.3.2. Kõrvitsalised – söödava koorega | |||||||
Kurk | 0,1 | ||||||
2.4. RISTÕIELISED KÖÖGIVILJAD | 0,05 | ||||||
2.4.1. Õisik-ristõielised | 0,05 | ||||||
2.4.2. Pea-ristõielised | 0,05 | ||||||
2.5. LEHTKÖÖGIVILJAD JA VÄRSKED ROHELISED TAIMED | 0,05 | ||||||
2.6. KAUNKÖÖGIVILI (värske) | 0,05 | ||||||
2.7. VARSKÖÖGIVILI | 0,05 | ||||||
2.8. SEENED | 0,05 | ||||||
3. Kaunviljad | 0,05 | ||||||
4. Õliseemned | 0,05 | ||||||
Rapsiseemned | 1 | 0,05 | |||||
5. Kartul | 0,05 | ||||||
6. Tee (must tee Camellia sinensis lehtedest) | 0,05 | 0,05 | |||||
7. Humal (kuivatatud), sh humalakäbid ja kontsentreerimata pulber | |||||||
8. Vürtsid | 0,05 |
Taimne toit |
Taimekaitsevahendi toimeaine ja selle piirnorm (mg/kg) |
||||||
Kvisalofop | Lenatsiil | MCPA | Metaldehüüd | Metkonasool | Metamitroon | Metasakloor | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
1. Puuvili või mari: värske, kuivatatud, keetmata, külmutatud, suhkruta; pähklid | |||||||
1.1. TSITRUSELISED | 0,2 | 0,1 | |||||
1.2. PÄHKLIPUU VILJAD (lüditud või lüdimata) | 0,1 | ||||||
1.3. SEEMNEVILJALISED PUUVILJAD | 0,5 | 0,1 | |||||
1.4. LUUVILJALISED PUUVILJAD | 0,5 | 0,1 | |||||
1.5. MARJAD JA VÄIKESED PUUVILJAD | 0,5 | 0,1 | |||||
1.5.1. Maasikas (v.a metsmaasikas) | 0,1 | ||||||
2. Köögivili: värske või keetmata, külmutatud või kuivatatud | |||||||
2.1. JUUR- JA MUGULKÖÖGIVILI | 0,4 | 0,2 | 0,1 | ||||
Söögipeet | 0,5 | 0,1 | |||||
Porgand | 0,1 | ||||||
2.2. SIBULKÖÖGIVILI | 0,4 | 0,2 | 0,1 | ||||
Sibul | 0,05 | ||||||
Varane sibul | 0,05 | ||||||
2.3. VILIKÖÖGIVILI | 0,4 | 0,2 | 0,1 | ||||
2.4. RISTÕIELISED KÖÖGIVILJAD | 0,4 | 0,2 | 0,1 | ||||
2.4.1. Õisik-ristõielised | 0,05 | ||||||
2.4.2. Pea-ristõielised | 0,05 | ||||||
2.5. LEHTKÖÖGIVILJAD JA VÄRSKED ROHELISED TAIMED | 0,4 | 0,2 | 0,1 | ||||
2.6. KAUNKÖÖGIVILI (värske) | 0,4 | 0,05 | 0,2 | 0,1 | |||
2.7. VARSKÖÖGIVILI | 0,4 | 0,2 | 0,1 | ||||
2.8. SEENED | 0,1 | ||||||
3. Kaunviljad | 0,4 | 0,05 | 0,2 | 0,1 | |||
4. Õliseemned | 0,1 | ||||||
Rapsiseemned | 0,1 | ||||||
5. Kartul | 0,1 | 0,05 | 0,2 | 0,1 | |||
6. Tee (must tee Camellia sinensis lehtedest) | 0,1 | 0,1 | |||||
7. Humal (kuivatatud), sh humalakäbid ja kontsentreerimata pulber | 0,1 | ||||||
8. Vürtsid | 0,02 | 0,1 |
Taimne toit |
Taimekaitsevahendi toimeaine ja selle piirnorm (mg/kg) |
|||||
Metiraam | Metribusiin | Metüüldiklofop | Metüültiofanaat | Metüültribenuroon | Oksadiksüül | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1. Puuvili või mari: värske, kuivatatud, keetmata, külmutatud, suhkruta; pähklid | ||||||
1.1. TSITRUSELISED | 2 | |||||
1.3. SEEMNEVILJALISED PUUVILJAD | 0,8 | 0,5 | ||||
1.4. LUUVILJALISED PUUVILJAD | 0,8 | |||||
1.5. MARJAD JA VÄIKESED PUUVILJAD | 1 | |||||
1.5.1. Laua- ja veiniviinamari | 0,5 | 0,5 | ||||
1.6. MITMESUGUSED | 0,1 | 1 | ||||
2. Köögivili: värske või keetmata, külmutatud või kuivatatud | ||||||
2.1. JUUR- JA MUGULKÖÖGIVILI | 1 | |||||
2.2. SIBULKÖÖGIVILI | 1 | |||||
Sibul | 0,5 | |||||
2.3. VILIKÖÖGIVILI | 1 | |||||
2.3.1. Maavitsalised | ||||||
Tomat | 0,5 | 0,5 | ||||
2.3.2. Kõrvitsalised – söödava koorega | ||||||
Kurk | 0,5 | 0,5 | 0,5 | |||
2.4. RISTÕIELISED KÖÖGIVILJAD | 1 | |||||
2.5. LEHTKÖÖGIVILJAD JA VÄRSKED ROHELISED TAIMED | 1 | |||||
2.6. KAUNKÖÖGIVILI (värske) | 1 | |||||
2.7. VARSKÖÖGIVILI | 1 | |||||
3. Kaunviljad | 1 | |||||
4. Kartul | 0,1 | 0,1 | 0,1 | |||
5. Tee (must tee Camellia sinensis lehtedest) | ||||||
6. Humal (kuivatatud), sh humalakäbid ja kontsentreerimata pulber | 1 | 1 |
Taimne toit |
Taimekaitsevahendi toimeaine ja selle piirnorm (mg/kg) |
|||||
Pendimetaliin | Pentsükoroon | Prometriin | Propakloor | Propamokarb | Rimsulfuroon | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1. Puuvili või mari: värske, kuivatatud, keetmata, külmutatud, suhkruta; pähklid | ||||||
1.1. TSITRUSELISED | 0,02 | 0,05 | ||||
1.2. PÄHKLIPUU VILJAD (lüditud või lüdimata) | 0,02 | 0,05 | ||||
1.3. SEEMNEVILJALISED PUUVILJAD | 0,02 | 0,05 | ||||
1.4. LUUVILJALISED PUUVILJAD | 0,02 | 0,05 | ||||
1.5. MARJAD JA VÄIKESED PUUVILJAD | 0,02 | 0,05 | ||||
1.6. MITMESUGUSED | 0,02 | 0,5 | 0,05 | |||
2. Köögivili: värske või keetmata, külmutatud või kuivatatud | ||||||
2.1. JUUR- JA MUGULKÖÖGIVILI | 0,05 | 0,02 | 0,05 | |||
Porgand | 0,1 | |||||
Kaalikas | 0,1 | |||||
Naeris | 0,3 | |||||
2.2. SIBULKÖÖGIVILI | 0,05 | 0,02 | 0,05 | |||
Küüslauk | 0,1 | |||||
Sibul | 0,1 | 0,05 | ||||
Varane sibul | 0,05 | |||||
2.3. VILIKÖÖGIVILI | 0,05 | 0,02 | 0,05 | |||
2.3.1. Maavitsalised | ||||||
Tomat | 0,2 | |||||
2.3.2. Kõrvitsalised – söödava koorega | ||||||
Kurk | 0,2 | |||||
2.4. RISTÕIELISED KÖÖGIVILJAD | 0,05 | 0,02 | 0,05 | |||
2.4.1. Õisik-ristõielised | 0,3 | 0,05 | ||||
2.4.2. Pea-ristõielised | 0,3 | 0,05 | ||||
2.5. LEHTKÖÖGIVILJAD JA VÄRSKED ROHELISED TAIMED | 0,05 | 0,02 | 0,05 | |||
2.6. KAUNKÖÖGIVILI (värske) | 0,05 | 0,02 | 0,1 | 0,05 | ||
2.7. VARSKÖÖGIVILI | 0,05 | 0,02 | 0,05 | |||
Porrulauk | 0,1 | |||||
2.8. SEENED | 0,05 | |||||
3. Kaunviljad | 0,05 | 0,02 | 0,1 | 0,05 | ||
4. Õliseemned | 0,02 | 0,05 | ||||
5. Kartul | 0,05 | 0,02 | 0,1 | 0,05 | ||
6. Tee (must tee Camellia sinensis lehtedest) | 0,02 | 0,1 | 0,05 | |||
7. Humal (kuivatatud), sh humalakäbid ja kontsentreerimata pulber | 0,1 | 0,02 | 0,05 | |||
8. Vürtsid | 0,02 | 0,02 | 0,05 |
Taimne toit |
Taimekaitsevahendi toimeaine ja selle piirnorm (mg/kg) |
||||
Soksamiid | Tiaklopriid | Terbutriin | Trifluraliin | Tsüasofamiid | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1. Puuvili või mari: värske, kuivatatud, keetmata, külmutatud, suhkruta; pähklid | |||||
1.3. SEEMNEVILJALISED PUUVILJAD | |||||
Õun, pirn | 0,5 | ||||
2. Köögivili: värske või keetmata, külmutatud või kuivatatud | |||||
2.1. JUUR- JA MUGULKÖÖGIVILI | |||||
Kaalikas | 0,05 | ||||
Sibul | 0,05 | ||||
2.4. RISTÕIELISED KÖÖGIVILJAD | |||||
2.4.1. Õisik-ristõielised | 0,05 | ||||
2.4.2. Pea-ristõielised | 0,05 | ||||
3. Kaunviljad | |||||
4. Õliseemned | |||||
Rapsi- ja rüpsiseemned | 0,05 | ||||
5. Kartul | 0,1 | 0,02 | 0,1 | 0,01 |
1 Taimse toidu gruppidesse kuuluvate puu- ja köögiviljade, marjade ning õliseemnete loetelu on esitatud määruse lisa 1 tabelis 2.
Tabel 2. Tabelis 1 nimetatud taimse toidu gruppidesse kuuluvate puu- ja köögiviljade, marjade ning õliseemnete loetelu
Puuvilja, köögivilja või marja nimetus |
|
1. Puuvili või mari: värske, kuivatatud, keetmata, külmutatud, suhkruta; pähklid |
|
1.1. |
TSITRUSELISED: |
greip, sidrun, laim, mandariin (sh klementiin jm hübriidid), apelsin, pomel jms | |
1.2. |
PÄHKLIPUU VILJAD (lüditud või lüdimata): |
mandel, brasiilia pähkel, kašupähkel, kastan, kookospähkel, sarapuupähkel, makadaamia, pekanipähkel, seedripähkel, pistaatsiapähkel, kreeka pähkel jms | |
1.3. |
SEEMNEVILJALISED PUUVILJAD: |
õun, pirn, küdoonia jms | |
1.4. |
LUUVILJALISED PUUVILJAD: |
aprikoos, kirss, virsik (sh nektariin jm hübriidid), ploom jms | |
1.5. |
MARJAD JA VÄIKESED PUUVILJAD: |
laua- ja veiniviinamari; maasikas (v.a metsmaasikas); koguviljad: murakas, põldmari, logani murakas, vaarikas jms; teised väikesed puuviljad ja marjad (v.a metsamarjad): mustikas (viljad liigist Vaccinium myrtyllus), jõhvikas, sõstar (punane, must, valge), karusmari jms; metsamarjad ja metsapuuviljad |
|
1.6. |
MITMESUGUSED: |
avokaado, banaan, dattel, viigimari, kiivi, kumkvaat e kinkan, litši, mango, oliiv, lauaoliiv, oliivid õli ekstraheerimiseks, granadil, ananass, granaatõun, papaia jms | |
2. Köögivili: värske või keetmata, külmutatud või kuivatatud |
|
2.1. |
JUUR- JA MUGULKÖÖGIVILI: |
söögipeet, porgand, juurseller, mädarõigas, maapirn, pastinaak, juurpetersell, redis, mustjuur, maguskartul, kaalikas, naeris, jamss jms | |
2.2. |
SIBULKÖÖGIVILI: |
küüslauk, sibul, šalott, varane sibul | |
2.3. |
VILIKÖÖGIVILI: |
maavitsalised: tomat, paprika, tšillipipar, baklažaan jms; kõrvitsalised söödava koorega: kurk, kornišon, kabatšokk jms; kõrvitsalised mittesöödava koorega: melon, patisson, arbuus jms; suhkrumais |
|
2.4. |
RISTÕIELISED KÖÖGIVILJAD: |
õisik-ristõielised: brokoli e spargelkapsas, lillkapsas jms; pea-ristõielised: rooskapsas, peakapsas jms; leht-ristõielised: hiina kapsas, lehtkapsas jms; nuikapsas |
|
2.5. |
LEHTKÖÖGIVILJAD JA VÄRSKED ROHELISED TAIMED: |
salat ja salatilaadsed taimed: kress-salat, põldsalat, aedsalat, eskariool
jms; spinat ja spinatilaadsed taimed: spinat, mangold (lehtpeet) jms; ürtallik-kress; salatsigur; rohelised maitsetaimed: harakputk, murulauk, lehtpetersell, lehtseller jms |
|
2.6. |
KAUNKÖÖGIVILI (värske): |
uba (poetamata ja poetatud), hernes (poetamata ja poetatud) jms | |
2.7. |
VARSKÖÖGIVILI: |
spargel, hispaania artišokk, varsseller, apteegitill, kera-artišokk, porrulauk, rabarber jms | |
2.8. |
SEENED: |
kultiveeritud söögiseened, metsa söögiseened | |
3. Kaunviljad |
|
oad, läätsed, herned jms | |
4. Õliseemned |
|
linaseemned, maapähklid, mooniseemned, seesamiseemned, päevalilleseemned (sh kestaga ja ilma kestata), rapsiseemned, rüpsiseemned, sojaoad, sinepiseemned, puuvillaseemned jms | |
5. Kartul |
|
varane ja säilituskartul, varane kartul, säilituskartul |
Põllumajandusminister Ester TUIKSOO |
Vabariigi Valitsuse 22. juuli 2004. a määruse nr 254 «Toidutoormes ja toidus
lubatud keemiliste taimekaitsevahendite jääkide loetelu ja piirnormid» lisa 2 |
TERAVILJAS SELLISTE LUBATUD KEEMILISTE TAIMEKAITSEVAHENDITE JÄÄKIDE LOETELU JA PIIRNORMID, MILLE KOHTA EI OLE KEHTESTATUD EUROOPA LIIDU NORME
Taimekaitsevahendi toimeaine | Piirnorm (mg/kg) |
Amidosulfuroon | 0,05 |
Difenokonasool | 0,05 |
Dikamba | 0,05 |
Etüültrineksapak | 0,2 |
Fenpropidiin | 0,5 |
Flutriafool | 0,1 |
Fuberidasool | 0,05 |
Isoproturoon | 0,01 |
Klopüraliid | 0,1 |
Kloridasoon | 0,1 |
MCPA | 0,05 |
MCPB | 0,1 |
Mekoprop P | 0,1 |
Metkonasool | 0,1 |
Metasakloor | 0,1 |
Metiraam | 0,2 |
Metüültiofanaat | 0,1 |
Metüültribenuroon | 0,05 |
Püraklostrobiin: nisu, rukis, tritikale | 0,1 |
Püraklostrobiin: oder, kaer | 0,3 |
Tebukonasool: nisu, rukis | 0,05 |
Tebukonasool: oder | 0,2 |
Tiraam: nisu, rukis, oder | 0,05 |
Tsüprokonasool | 0,01 |
Põllumajandusminister Ester TUIKSOO |