Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määruse nr 81 "Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord" muutmine
Vastu võetud 17.01.2005 nr 4
Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» (RT I 1999, 30, 415; 2002, 13, 81; 61, 375; 63, 387; 102, 603; 2004, 27, 177; 34, 236) § 16 lõike 3 ja § 38 lõike 5 alusel.
§ 1. Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määrust nr 81 «Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord» (RT I 2000, 23, 131; 66, 428; 2002, 40, 248; 2003, 72, 482) muudetakse järgmiselt:
1) paragrahvi 2 punkt 7 sõnastatakse järgmiselt:
« 7) stabilisaatorid – ained, mis säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit. Stabilisaatorite hulka kuuluvad ained, mis hoiavad kahe või enama segunematu faasi ühtlast dispersiooni, säilitavad või tugevdavad toidu värvust või suurendavad toidu sidumisvõimet, sealhulgas valkudevaheliste võrkstruktuuride teket, mis võimaldavad siduda toidu osi taastatud toiduks;»;
2) paragrahvi 6 lõiget 3 täiendatakse lausetega järgmises sõnastuses:
«Imiku- ja väikelapsetoidud võivad sisaldada polüküllastumata rasvhapete preparaatide või vitamiinipreparaatide lisanditest tingituna naatriumoktenüülsuktsinaattärklist (E 1450). Tarvitamiseks valmis toitu võib vitamiinipreparaatidest üle kanduda naatriumoktenüülsuktsinaattärklist kuni 100 mg/kg ning polüküllastumata rasvhapete preparaatidest kuni 1000 mg/kg.»;
3) paragrahvi 7 lõige 1 sõnastatakse järgmiselt:
« (1) Määruse lisas 2 toodud toidus lubatud lisaainete sisalduse piirnormid arvestatakse tarbijale üleandmiseks ettenähtud tarvitamiseks valmis toidu või valmistaja antud tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toidu kohta, välja arvatud ortofosforhappe (E 338), fosfaatide (E 339–341, E 343) ning di-, tri- ja polüfosfaatide (E 450 – 452) piirnormid, mille puhul on lisas 2 esitatud maksimaalne lubatud lisatav kogus valmistoote kohta.»;
4) paragrahvi 7 täiendatakse lõigetega 9 ja 10 järgmises sõnastuses:
« (9) Toidus võib lõhna- ja maitseaines lubatud piirnormi piires sisalduda tema koostises kasutatud lõhna- ja maitseainest ülekandunud lisaainet eeldusel, et toitu ülekandunud lisaainel ei ole toidus tehnoloogilist funktsiooni.
(10) Lõhna- ja maitseainetes võib lisaaineid sisalduda minimaalses lõhna- ja maitseaine ohutuse ja kvaliteedi ning säilitamise tagamiseks vajalikus koguses. Lisaainete kasutamine lõhna- ja maitseainetes ei tohi eksitada tarbijat või ohustada nende tervist. Kui toitu lõhna- ja maitseainest ülekandunud lisaainel on selles tehnoloogiline funktsioon, käsitatakse seda toidu lisaainena, mitte lõhna- ja maitseaine lisaainena.»;
5) paragrahvi 12 lõike 4 punkt 5 sõnastatakse järgmiselt:
« 5) minimaalne säilimisaeg vastavalt Vabariigi Valitsuse 19. detsembri 2003. a määrusele nr 324 «Toidu märgistusele esitatavad nõuded ja märgistamise ning muul viisil teabe edastamise kord» (RT I 2003, 83, 562; 2004, 63, 442);»;
6) paragrahvi 12 lõige 6 sõnastatakse järgmiselt:
« (6) Eestis müüdava lisaaine puhul esitatakse lõigetes 2 ja 4 nõutav teave eesti keeles, välja arvatud juhul, kui teave on teises keeles või muul viisil esitatuna ostjale arusaadav.»;
7) paragrahvi 13 täiendatakse lõikega 5 järgmises sõnastuses:
« (5) Määruse 1. veebruaril 2005. a jõustunud nõuetele mittevastavate toodetega kauplemine ja nende kasutamine on lubatud kuni 27. jaanuarini 2006. a. Enne nimetatud kuupäeva turule viidud või märgistatud tooteid, mis ei vasta 1. veebruaril 2005. a jõustunud nõuetele, võib turustada kuni kauba lõppemiseni.»;
8) normitehnilist märkust 1 täiendatakse enne sõna «nõuetega» sõnadega «, 2003/114/EÜ (ELT L 24, 29.01.2004, lk 58)»;
9) normitehniline märkus 2 sõnastatakse järgmiselt:
«2 Tuleb esitada juriidilise isiku asukoht ja aadress, füüsilisest isikust ettevõtja puhul ettevõtte asukoht ja aadress või mõni muu aadress, mille kaudu on võimalik ühendust saada valmistaja, pakendaja või Euroopa Liidu liikmesriigis asutatud müüjaga.»;
10) lisa 1 «Lisaainete loetelu» veerus «Lisaaine nimetus» asendatakse sõna «Betaniin» sõnadega «Betaniin, peedipunane»;
11) lisa 1 veerus «Lisaaine nimetus» asendatakse sõnad «Kaltsiumkarbonaat (77 220) ja kaltsiumvesinikkarbonaat» sõnadega «Kaltsiumkarbonaat (77 220)»;
12) lisast 1 jäetakse välja rida:
Bifenüül | E 230 | säilitusaine |
13) lisa 1 veerus «Lisaaine nimetus» asendatakse sõnad «Naatriumkarboksümetüültselluloos, karboksümetüültselluloos» sõnadega «Naatriumkarboksümetüültselluloos, karboksümetüültselluloos, tsellulooskummi»;
14) lisa 1 veerus «Lisaaine nimetus» asendatakse sõnad «Ensümaatiliselt hüdrolüüsitud karboksümetüültselluloos» sõnadega «Ensümaatiliselt hüdrolüüsitud karboksümetüültselluloos, ensümaatiliselt hüdrolüüsitud tsellulooskummi»;
15) lisas 1 lisatakse rea
Mikrokristalne vaha | E 905 | glaseeraine |
järele rida
Hüdrogeenitud polü-1-detseen | E 907 | glaseeraine |
16) lisas 1 lisatakse rea
Trietüültsitraat | E 1505 | stabilisaator |
järele rida
Glütserüüldiatsetaat | E 1517 | lisaainete kandja |
17) lisas 1 lisatakse rea
Glütserüültriatsetaat | E 1518 | niiskusesäilitaja |
järele rida
Bensüülalkohol | E 1519 | lisaainete kandja |
18) lisa 1 veerus «Lisaaine nimetus» lisatakse sõnade «Karrageen», «Tselluloosi sisaldav karrageen» ning «Pektiinid: 1) pektiin 2) amiiditud pektiin» järele ülaindeks «6» ja lisa 1 lõppu normitehniline märkus järgmises sõnastuses:
«6 Lisaainet võib standardida suhkrutega eeldusel, et sellealane teave antakse lisaks nimetusele ja numbrile.»;
19) lisa 2 «Lisaainete kasutamine ja piirnormid toidugruppide kaupa» punktides 1.1.2, 1.2, 1.3.2, 1.4.2, 1.4.3, 1.5.2 ja 1.6.1 asendatakse veerus «Lisaaine nimetus» sõnad «Kaltsiumkarbonaadid (77 220)» sõnadega «Kaltsiumkarbonaat (77 220)»;
20) lisa 2 punkti 1.4.1 «Pastöriseeritud, kõrgpastöriseeritud (UHT) ja steriliseeritud koored» tabeliosasse «Segarühm» lisatakse rea
Ortofosforhape ja fosfaadid | E 338–341, E 343, 450–452 | Kokku 5 g/kg |
järele rida
Naatriumtsitraadid | E 331 | UHT kitsepiim, 4 g/l |
21) lisa 2 punkti 1.6.1 «Valmimata juustud» tabeliosasse «Segarühm» lisatakse rea
Rivieri titaanjuur | E 425 | 10 g/kg |
järele rida
Pulbertselluloos | E 460 (2) | Viilutatud ja riivitud Mozzarella juust, vajalik kogus |
22) lisa 2 punkti 1.6.3 «Vadakujuustud» tabeliosa «Segarühm» lõppu lisatakse rida
Pulbertselluloos | E 460 (2) | Viilutatud ja riivitud juustud, vajalik kogus |
23) lisa 2 punkti 4.1.2 «Töödeldud pealispinnaga puu- ja köögiviljad» tabeliosast «Antioksüdandid, säilitusained» jäetakse välja rida
Bifenüül | E 230 | Tsitrusviljade pealispinna töötlemiseks, 70 mg/kg |
24) lisa 2 punkti 4.1.2 «Töödeldud pealispinnaga puu- ja köögiviljad» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read
Meevaha | E 901 |
Tsitrusviljad, melonid, pähklid, pirnid, õunad, virsikud ja ananassid, vajalik kogus pealispinna töötlemiseks |
Candelilla vaha | E 902 | |
Karnaubavaha | E 903 | |
Šellak | E 904 |
ridadega
Meevaha | E 901 |
Tsitrusviljad, melonid, pähklid, pirnid, õunad, virsikud ja ananassid, vajalik kogus pealispinna töötlemiseks |
Candelilla vaha | E 902 | |
Šellak | E 904 | |
Karnaubavaha | E 903 | Tsitrusviljad, melonid, pähklid, pirnid, õunad, virsikud ja ananassid, pealispinna töötlemiseks, 200 mg/kg |
25) lisa 2 punkti 4.1.3 «Kooritud ja/või tükeldatud puu- ja köögiviljad» tabeliosasse «Segarühm» lisatakse enne ridu
Askorbiinhape ja askorbaadid | E 300–302 |
Kooritud kartulid, tarbimiseks valmis pakendatud jahutatud puu- ja köögivili, vajalik kogus |
Sidrunhape ja tsitraadid | E 330–333 |
rida
Õunhape (DL-) | E 296 | Kooritud kartulid, vajalik kogus |
26) lisa 2 punkti 4.2.1 «Kuivatatud puu- ja köögiviljad» tabeliosasse «Segarühm» lisatakse rea
Loetelu lisas 3 | Vajalik kogus |
ette rida
Hüdrogeenitud polü-1-detseen | E 907 | Pealispinna töötlemiseks, 2 g/kg |
27) lisa 2 punkti 4.2.4.2 «Punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted, sealhulgas vähendatud energiasisaldusega džemmid, ekstra džemmid, keedised, moosid, želeed, ekstra želeed, tsitrusmarmelaadid ja magustatud kastanipüreed» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read
Algiinhape ja alginaadid | E 400–404 |
Kokku 10 g/kg |
Agar | E 406 | |
Karrageen | E 407 | |
Jaanileivapuujahu | E 410 | |
Guarkummi | E 412 | |
Ksantaankummi | E 415 | |
Gellankummi | E 418 |
ridadega
Algiinhape ja alginaadid | E 400–404 |
Kokku 10 g/kg |
|
Agar | E 406 | ||
Karrageen | E 407 | ||
Jaanileivapuujahu | E 410 |
Kastanid vedelikus, vajalik kogus |
|
Guarkummi | E 412 | ||
Ksantaankummi | E 415 | ||
Gellankummi | E 418 |
28) lisa 2 punkti 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7» tabeliosasse «Segarühm» lisatakse rea
Rivieri titaanjuur | E 425 | 10 g/kg, välja arvatud puuvilja-marjakompotid |
järele read
Pektiin | E 440 |
Puuvilja-marjakompotid, välja arvatud õunakompotid, vajalik kogus |
Kaltsiumkloriid | E 509 |
29) lisa 2 punkti 5.1 «Kakao- ja šokolaaditooted» tabeliosasse «Segarühm» lisatakse rea
Rasvhapete mono- ja diglütseriidid | E 471 | Vajalik kogus |
järele rida
Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid sidrunhappega | E 472c | Vajalik kogus |
30) lisa 2 punkti 5.1 «Kakao- ja šokolaaditooted» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read
Meevaha | E 901 |
Šokolaadi pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Karnaubavaha | E 903 | |
Šellak | E 904 |
ridadega
Meevaha | E 901 |
Šokolaadi pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Šellak | E 904 | |
Karnaubavaha | E 903 | Šokolaadi pealispinna töötlemiseks, 500 mg/kg |
31) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read
Rasvhapete propüleenglükoolestrid | E 477 | 5 g/kg |
Suhkrulised kondiitritooted |
Stearüüllaktülaadid | E 481–482 | Kokku 5 g/kg | |
Rasvhapete sorbitaanestrid | E 491–495 | Kokku 5 g/kg |
ridadega
Rasvhapete propüleenglükoolestrid | E 477 | 5 g/kg |
Suhkrulised kondiitritooted |
Stearüüllaktülaadid | E 481–482 | Kokku 5 g/kg | |
Rasvhapete sorbitaanestrid | E 491–495 | Kokku 5 g/kg | |
Hüdrogeenitud polü-1-detseen | E 907 | Pealispinna töötlemiseks, 2 g/kg |
32) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read
Meevaha | E 901 |
Pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Karnaubavaha | E 903 | |
Šellak | E 904 |
ridadega
Meevaha | E 901 |
Pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Šellak | E 904 | |
Karnaubavaha | E 903 | Pealispinna töötlemiseks, 500 mg/kg |
33) lisa 2 punkti 5.3 «Närimiskumm» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read
Meevaha | E 901 |
Pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Karnaubavaha | E 903 | |
Šellak | E 904 | |
Mikrokristalliline vaha | E 905 |
ridadega
Meevaha | E 901 |
Pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Šellak | E 904 | |
Mikrokristalliline vaha | E 905 | |
Karnaubavaha | E 903 | Pealispinna töötlemiseks, 1200 mg/kg |
34) lisa 2 punkti 5.3 «Närimiskumm» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read
Atsesulfaamkaalium | E 950 | 800 g/kg |
10 mg/kg, maitse tugevdamiseks toodetele, kuhu on lisatud suhkrut 3) |
Aspartaam | E 951 | 2,5 g/kg | |
Taumatiin | E 957 | 10 mg/kg | |
Neohesperidiin DC | E 959 | 150 mg/kg |
ridadega
Atsesulfaamkaalium | E 950 | 800 mg/kg |
3); taumatiini 10 mg/kg, ainult maitse tugevdamiseks |
Aspartaam | E 951 | 2,5 g/kg | |
Taumatiin | E 957 | 10 mg/kg | |
Neohesperidiin DC | E 959 | 150 mg/kg |
35) lisa 2 punkti 7.1 «Leib ja teised lihtpagaritooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida
Sorbiinhape ja sorbaadid | E 200, E 202–203 | Pakendatud viilutatud või pakendatud osaliselt küpsetatud tooted (ainult jaemüügiks), kokku 2 g/kg |
reaga
Sorbiinhape ja sorbaadid | E 200, E 202–203 | Jaemüügiks pakendatud viilutatud ja pakendatud osaliselt küpsetatud ning vähendatud energiasisaldusega tooted, kokku 2 g/kg |
36) lisa 2 punkti 7.2 «Valikpagaritooted» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read
Meevaha | E 901 |
Šokolaadiglasuuriga magusate küpsiste pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Karnaubavaha | E 903 | |
Šellak | E 904 |
ridadega
Meevaha | E 901 |
Šokolaadiglasuuriga magusate küpsiste pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Šellak | E 904 | |
Karnaubavaha | E 903 | Šokolaadiglasuuriga magusate küpsiste pealispinna töötlemiseks, 200 mg/kg |
37) lisa 2 punkti 8.3.1 «Kuumtöötlemata raie- või tükilihatooted» tabeliosasse «Antioksüdandid, säilitusained» lisatakse ridade
Gallaadid | E 310–312 |
Kuivatatud tooted, kokku 200 mg/kg 1) |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 |
järele rida
Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat | E 315–316 | Kauasäilivad ja soolatud tooted, kokku 500 mg/kg, arvestatuna isoaskorbiinhappena |
38) lisa 2 punkti 8.3.2 «Kuumtöödeldud raie- ja tükilihatooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida
Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat | E 315–316 | Poolkonservid (pastöriseeritud) ja täiskonservid (steriliseeritud), kokku 500 mg/kg |
reaga
Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat | E 315–316 | Kauasäilivad tooted, kokku 500 mg/kg, arvestatuna isoaskorbiinhappena |
39) lisa 2 punkti 8.4.1 «Kuumtöötlemata hakklihast tooted» tabeliosasse «Antioksüdandid, säilitusained» lisatakse rea
Nitraadid | E 251–252 | Soolatud tooted, lisatav kogus kokku 300 mg/kg, jääksisaldus kokku 250 mg/kg |
järele rida
Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat | E 315–316 | Kauasäilivad ja soolatud tooted, kokku 500 mg/kg, arvestatuna isoaskorbiinhappena |
40) lisa 2 punkti 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida
Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat | E 315–316 | Poolkonservid (pastöriseeritud) ja täiskonservid (steriliseeritud), kokku 500 mg/kg, arvestatuna isoaskorbiinhappele |
reaga
Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat | E 315–316 | Kauasäilivad tooted, kokku 500 mg/kg, arvutatuna isoaskorbiinhappena |
41) lisa 2 punkti 9.3.1.2 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud vähilaadsed, molluskid ja tooted nendest» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read
Sorbiinhape ja sorbaadid | E 200, E 202–203 |
Krevetid, kokku 2 g/kg; Crangon crangon ja Crangon vulgaris, kokku 6 g/kg |
Bensoehape ja bensoaadid | E 210–213 |
ridadega
Sorbiinhape ja sorbaadid | E 200, E 202–203 | Keedetud vähilakad ja keedetud marineeritud pakendatud molluskid, kokku 2 g/kg |
Krevetid, kokku 2 g/kg; Crangon crangon ja Crangon vulgaris, kokku 6 g/kg |
Bensoehape ja bensoaadid | E 210–213 |
42) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read
Meevaha | E 901 |
Vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Karnaubavaha | E 903 | |
Šellak | E 904 |
ridadega
Meevaha | E 901 |
Vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Šellak | E 904 | |
Karnaubavaha | E 903 | 200 mg/kg |
43) lisa 2 punkti 14.1.5 «Kohv, kohviasendajad, tee, taimsed leotised ja teised kuumad joogid, välja arvatud kakao» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read
Meevaha | E 901 |
Kohviubade pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Karnaubavaha | E 903 | |
Šellak | E 904 |
ridadega
Meevaha | E 901 |
Kohviubade pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Šellak | E 904 | |
Karnaubavaha | E 903 | Kohviubade pealispinna töötlemiseks, 200 mg/kg |
44) lisa 2 punkti 14.2.2 «Õunasiider ja pirnisiider» tabeliosast «Segarühm» jäetakse välja rida
Ortofosforhape ja fosfaadid | E 338–341, E 343, 450–452 | Kokku 2 g/l |
45) lisa 2 punkti 14.2.3.1 «Naturaalsed veinid» tabeliosa «Antioksüdandid, säilitusained» lõppu lisatakse rida
Lüsotsüüm | E 1105 | Vajalik kogus |
46) lisa 2 punkti 14.2.6.2 «Lahjad alkohoolsed joogid (alkoholisisaldusega alla 15 mahuprotsendi)» tabeliosas «Segarühm» asendatakse rida
Kampoli glütseroolestrid | E 445 | Hägused joogid, 100 mg/l |
ridadega
Sahharoosdiatsetaat- heksaisobutüraat |
E 444 | 300 mg/l |
Hägused joogid |
Kampoli glütseroolestrid | E 445 | 100 mg/l |
47) lisa 2 punkti 15.1 «Teravilja, kartuli või tärklise baasil valmistatud suupisted» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read
Meevaha | E 901 |
Pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Karnaubavaha | E 903 | |
Šellak | E 904 |
ridadega
Meevaha | E 901 |
Pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus |
Candelilla vaha | E 902 | |
Šellak | E 904 | |
Karnaubavaha | E 903 | Pealispinna töötlemiseks, 200 mg/kg |
48) lisa 2 tabelit täiendatakse punktiga 17 järgnevas sõnastuses
17. Lõhna- ja maitseained |
||
Antioksüdandid, säilitusained |
||
Sorbiinhape ja sorbaadid | E 200, E 202–203 |
Kokku 1500 mg/kg |
Bensoehape ja bensoaadid | E 210–213 | |
Propüülgallaat | E 310 |
Eeterlikes õlides, 1000 mg/kg (gallaadid ja BHA üksikult või kombineeritult); lõhna- ja maitseainetes, välja arvatud eeterlikes õlides, 100 mg/kg (gallaadid üksikult või kombineeritult) või 200 mg/kg (BHA-d) |
Oktüülgallaat | E 311 | |
Dodetsüülgallaat | E 312 | |
Butüülhüdroksüanisool | E 320 | |
Segarühm |
||
Ortofosforhape ja fosfaadid | E 338–341, E 343, E 450–452 | Kokku 40 g/kg |
Karaiakummi | E 416 | 50 g/kg |
Rasvhapete polüoksüetüleensorbitaanestrid | E 432–436 | Lõhna- ja maitseained, välja arvatud vedelad suitsutuspreparaadid ning vürtside õlivaikudel põhinevad lõhna- ja maitseained, kokku 10 g/kg; toidus, mis sisaldab vedelaid suitsutuspreparaate ning vürtside õlivaikudel põhinevaid lõhna- ja maitseaineid, kokku 1 g/kg 1) |
Beeta-tsüklodekstriin | E 459 | Kapseldatud lõhna- ja maitseained maitsestatud teedes ja lahustuvates joogipulbrites, 500 mg/l; kapseldatud lõhna- ja maitseained maitsestatud suupistetes, tarvitamiseks valmis või valmistaja tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toitudes 1 g/kg |
Amorfne ränidioksiid | E 551 | 50 g/kg |
Dimetüülpolüsiloksaan | E 900 | 10 mg/kg |
Trietüültsitraat | E 1505 |
Lõhna- ja maitseained, tarvitamiseks valmis või valmistaja tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toitudes kokku 3 g/kg; üksikult või seguna. Jookide puhul on E 1520 piirnorm 1 g/l |
Glütserüüldiatsetaat | E 1517 | |
Glütserüültriatsetaat | E 1518 | |
Propaan-1,2-diool (propüleenglükool) | E 1520 | |
Bensüülalkohol | E 1519 | Lõhna- ja maitseained liköörides, aromatiseeritud veinides, aromatiseeritud veinide baasil jookides ja aromatiseeritud veinitoodete kokteilides kasutamiseks, 100 mg/l; lõhna- ja maitseained kondiitritoodetes, sh šokolaadis ja valikpagaritoodetes kasutamiseks, tarvitamiseks valmis või valmistaja tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toitudes kokku 250 mg/kg |
1) Vürtsi õlivaik on vürtsi ekstraktist ekstraheerimislahusti äraaurustamisel alles jääv eeterliku õli ja vaigu segu. |
49) lisas 3 «Vajalikus koguses kasutada lubatud lisaained» asendatakse rida
E 170 |
Kaltsiumkarbonaadid | 1) kaltsiumkarbonaat (77 220) |
2) kaltsiumvesinikkarbonaat |
reaga
E 170 | Kaltsiumkarbonaat (77 220) |
50) lisas 5 «Lisaainete kandjate loetelu» asendatakse rida
E 468 | Võrkstruktuuriga naatriumkarboksümetüültselluloos | Magusainete jaoks |
reaga
E 468 | Võrkstruktuuriga naatriumkarboksümetüültselluloos, võrkstruktuuriga tsellulooskummi | Magusainete jaoks |
51) lisas 5 lisatakse rea
E 553b | Talk | Toiduvärvide jaoks, maksimaalselt 5% |
järele rida
E 555 | Kaaliumalumiiniumsilikaat | Titaandioksiidis (E 171) ning raudoksiidides ja -hüdroksiidides (E 172) (maksimaalselt 90% pigmendist) |
52) lisas 5 lisatakse rea
E 1505 | Trietüültsitraat |
järele rida
E 1517 | Glütserüüldiatsetaat | Lõhna- ja maitseainete jaoks |
53) lisas 5 lisatakse rea
E 1518 | Glütserüültriatsetaat (triatsetiin) |
järele rida
E 1519 | Bensüülalkohol | Lõhna- ja maitseainete jaoks |
54) lisas 5 asendatakse rida
1,2-propaandiool (propüleenglükool) | Toiduvärvide, emulgaatorite, antioksüdantide ja ensüümide jaoks, maksimaalselt 1 g/kg toidu kohta |
reaga
E 1520 | 1,2-propaandiool (propüleenglükool) | Lõhna- ja maitseainete, toiduvärvide, emulgaatorite, antioksüdantide ja ensüümide jaoks, maksimaalselt 1 g/kg toidu kohta |
§ 2. Määrus jõustub 1. veebruaril 2005. a.
Peaminister Juhan PARTS |
Põllumajandusminister Ester TUIKSOO |
Riigisekretär Heiki LOOT |