Teksti suurus:

Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määruse nr 81 "Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord" muutmine

Lingimärkmikku lisamiseks pead olema MinuRT keskkonda sisse loginud

Väljaandja:Vabariigi Valitsus
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst
Jõustumise kp:01.02.2005
Avaldamismärge:RT I 2005, 3, 9

Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määruse nr 81 "Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord" muutmine

Vastu võetud 17.01.2005 nr 4

Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse» (RT I 1999, 30, 415; 2002, 13, 81; 61, 375; 63, 387; 102, 603; 2004, 27, 177; 34, 236) § 16 lõike 3 ja § 38 lõike 5 alusel.

§ 1. Vabariigi Valitsuse 7. märtsi 2000. a määrust nr 81 «Toidus lubatud lisaainete loetelu ja piirnormid toidugruppide kaupa, lisaainete kasutamise tingimused ja viisid ning lisaainete märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuded ja kord» (RT I 2000, 23, 131; 66, 428; 2002, 40, 248; 2003, 72, 482) muudetakse järgmiselt:

1) paragrahvi 2 punkt 7 sõnastatakse järgmiselt:

« 7) stabilisaatorid – ained, mis säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit. Stabilisaatorite hulka kuuluvad ained, mis hoiavad kahe või enama segunematu faasi ühtlast dispersiooni, säilitavad või tugevdavad toidu värvust või suurendavad toidu sidumisvõimet, sealhulgas valkudevaheliste võrkstruktuuride teket, mis võimaldavad siduda toidu osi taastatud toiduks;»;

2) paragrahvi 6 lõiget 3 täiendatakse lausetega järgmises sõnastuses:

«Imiku- ja väikelapsetoidud võivad sisaldada polüküllastumata rasvhapete preparaatide või vitamiinipreparaatide lisanditest tingituna naatriumoktenüülsuktsinaattärklist (E 1450). Tarvitamiseks valmis toitu võib vitamiinipreparaatidest üle kanduda naatriumoktenüülsuktsinaattärklist kuni 100 mg/kg ning polüküllastumata rasvhapete preparaatidest kuni 1000 mg/kg.»;

3) paragrahvi 7 lõige 1 sõnastatakse järgmiselt:

« (1) Määruse lisas 2 toodud toidus lubatud lisaainete sisalduse piirnormid arvestatakse tarbijale üleandmiseks ettenähtud tarvitamiseks valmis toidu või valmistaja antud tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toidu kohta, välja arvatud ortofosforhappe (E 338), fosfaatide (E 339–341, E 343) ning di-, tri- ja polüfosfaatide (E 450 – 452) piirnormid, mille puhul on lisas 2 esitatud maksimaalne lubatud lisatav kogus valmistoote kohta.»;

4) paragrahvi 7 täiendatakse lõigetega 9 ja 10 järgmises sõnastuses:

« (9) Toidus võib lõhna- ja maitseaines lubatud piirnormi piires sisalduda tema koostises kasutatud lõhna- ja maitseainest ülekandunud lisaainet eeldusel, et toitu ülekandunud lisaainel ei ole toidus tehnoloogilist funktsiooni.

(10) Lõhna- ja maitseainetes võib lisaaineid sisalduda minimaalses lõhna- ja maitseaine ohutuse ja kvaliteedi ning säilitamise tagamiseks vajalikus koguses. Lisaainete kasutamine lõhna- ja maitseainetes ei tohi eksitada tarbijat või ohustada nende tervist. Kui toitu lõhna- ja maitseainest ülekandunud lisaainel on selles tehnoloogiline funktsioon, käsitatakse seda toidu lisaainena, mitte lõhna- ja maitseaine lisaainena.»;

5) paragrahvi 12 lõike 4 punkt 5 sõnastatakse järgmiselt:

« 5) minimaalne säilimisaeg vastavalt Vabariigi Valitsuse 19. detsembri 2003. a määrusele nr 324 «Toidu märgistusele esitatavad nõuded ja märgistamise ning muul viisil teabe edastamise kord» (RT I 2003, 83, 562; 2004, 63, 442);»;

6) paragrahvi 12 lõige 6 sõnastatakse järgmiselt:

« (6) Eestis müüdava lisaaine puhul esitatakse lõigetes 2 ja 4 nõutav teave eesti keeles, välja arvatud juhul, kui teave on teises keeles või muul viisil esitatuna ostjale arusaadav.»;

7) paragrahvi 13 täiendatakse lõikega 5 järgmises sõnastuses:

« (5) Määruse 1. veebruaril 2005. a jõustunud nõuetele mittevastavate toodetega kauplemine ja nende kasutamine on lubatud kuni 27. jaanuarini 2006. a. Enne nimetatud kuupäeva turule viidud või märgistatud tooteid, mis ei vasta 1. veebruaril 2005. a jõustunud nõuetele, võib turustada kuni kauba lõppemiseni.»;

8) normitehnilist märkust 1 täiendatakse enne sõna «nõuetega» sõnadega «, 2003/114/EÜ (ELT L 24, 29.01.2004, lk 58)»;

9) normitehniline märkus 2 sõnastatakse järgmiselt:

«2 Tuleb esitada juriidilise isiku asukoht ja aadress, füüsilisest isikust ettevõtja puhul ettevõtte asukoht ja aadress või mõni muu aadress, mille kaudu on võimalik ühendust saada valmistaja, pakendaja või Euroopa Liidu liikmesriigis asutatud müüjaga.»;

10) lisa 1 «Lisaainete loetelu» veerus «Lisaaine nimetus» asendatakse sõna «Betaniin» sõnadega «Betaniin, peedipunane»;

11) lisa 1 veerus «Lisaaine nimetus» asendatakse sõnad «Kaltsiumkarbonaat (77 220) ja kaltsiumvesinikkarbonaat» sõnadega «Kaltsiumkarbonaat (77 220)»;

12) lisast 1 jäetakse välja rida:

Bifenüül E 230 säilitusaine

13) lisa 1 veerus «Lisaaine nimetus» asendatakse sõnad «Naatriumkarboksümetüültselluloos, karboksümetüültselluloos» sõnadega «Naatriumkarboksümetüültselluloos, karboksümetüültselluloos, tsellulooskummi»;

14) lisa 1 veerus «Lisaaine nimetus» asendatakse sõnad «Ensümaatiliselt hüdrolüüsitud karboksümetüültselluloos» sõnadega «Ensümaatiliselt hüdrolüüsitud karboksümetüültselluloos, ensümaatiliselt hüdrolüüsitud tsellulooskummi»;

15) lisas 1 lisatakse rea

Mikrokristalne vaha E 905 glaseeraine

järele rida
Hüdrogeenitud polü-1-detseen E 907 glaseeraine

16) lisas 1 lisatakse rea

Trietüültsitraat E 1505 stabilisaator

järele rida
Glütserüüldiatsetaat E 1517 lisaainete kandja

17) lisas 1 lisatakse rea

Glütserüültriatsetaat E 1518 niiskusesäilitaja

järele rida
Bensüülalkohol E 1519 lisaainete kandja

18) lisa 1 veerus «Lisaaine nimetus» lisatakse sõnade «Karrageen», «Tselluloosi sisaldav karrageen» ning «Pektiinid: 1) pektiin 2) amiiditud pektiin» järele ülaindeks «6» ja lisa 1 lõppu normitehniline märkus järgmises sõnastuses:

«6 Lisaainet võib standardida suhkrutega eeldusel, et sellealane teave antakse lisaks nimetusele ja numbrile.»;

19) lisa 2 «Lisaainete kasutamine ja piirnormid toidugruppide kaupa» punktides 1.1.2, 1.2, 1.3.2, 1.4.2, 1.4.3, 1.5.2 ja 1.6.1 asendatakse veerus «Lisaaine nimetus» sõnad «Kaltsiumkarbonaadid (77 220)» sõnadega «Kaltsiumkarbonaat (77 220)»;

20) lisa 2 punkti 1.4.1 «Pastöriseeritud, kõrgpastöriseeritud (UHT) ja steriliseeritud koored» tabeliosasse «Segarühm» lisatakse rea

Ortofosforhape ja fosfaadid E 338–341, E 343, 450–452 Kokku 5 g/kg

järele rida
Naatriumtsitraadid E 331 UHT kitsepiim, 4 g/l

21) lisa 2 punkti 1.6.1 «Valmimata juustud» tabeliosasse «Segarühm» lisatakse rea

Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg

järele rida
Pulbertselluloos E 460 (2) Viilutatud ja riivitud Mozzarella juust, vajalik kogus

22) lisa 2 punkti 1.6.3 «Vadakujuustud» tabeliosa «Segarühm» lõppu lisatakse rida

Pulbertselluloos E 460 (2) Viilutatud ja riivitud juustud, vajalik kogus

23) lisa 2 punkti 4.1.2 «Töödeldud pealispinnaga puu- ja köögiviljad» tabeliosast «Antioksüdandid, säilitusained» jäetakse välja rida

Bifenüül E 230 Tsitrusviljade pealispinna töötlemiseks, 70 mg/kg

24) lisa 2 punkti 4.1.2 «Töödeldud pealispinnaga puu- ja köögiviljad» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read

Meevaha E 901

Tsitrusviljad, melonid, pähklid, pirnid, õunad, virsikud ja ananassid, vajalik kogus pealispinna töötlemiseks

Candelilla vaha E 902
Karnaubavaha E 903
Šellak E 904

ridadega

Meevaha E 901

Tsitrusviljad, melonid, pähklid, pirnid, õunad, virsikud ja ananassid, vajalik kogus pealispinna töötlemiseks

Candelilla vaha E 902
Šellak E 904
Karnaubavaha E 903 Tsitrusviljad, melonid, pähklid, pirnid, õunad, virsikud ja ananassid, pealispinna töötlemiseks, 200 mg/kg

25) lisa 2 punkti 4.1.3 «Kooritud ja/või tükeldatud puu- ja köögiviljad» tabeliosasse «Segarühm» lisatakse enne ridu

Askorbiinhape ja askorbaadid E 300–302

Kooritud kartulid, tarbimiseks valmis pakendatud jahutatud puu- ja köögivili, vajalik kogus

Sidrunhape ja tsitraadid E 330–333

rida
Õunhape (DL-) E 296 Kooritud kartulid, vajalik kogus

26) lisa 2 punkti 4.2.1 «Kuivatatud puu- ja köögiviljad» tabeliosasse «Segarühm» lisatakse rea

Loetelu lisas 3   Vajalik kogus

ette rida
Hüdrogeenitud polü-1-detseen E 907 Pealispinna töötlemiseks, 2 g/kg

27) lisa 2 punkti 4.2.4.2 «Punktis 4.2.4.1 nimetamata tooted, sealhulgas vähendatud energiasisaldusega džemmid, ekstra džemmid, keedised, moosid, želeed, ekstra želeed, tsitrusmarmelaadid ja magustatud kastanipüreed» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read

Algiinhape ja alginaadid E 400–404

Kokku 10 g/kg

Agar E 406
Karrageen E 407
Jaanileivapuujahu E 410
Guarkummi E 412
Ksantaankummi E 415
Gellankummi E 418

ridadega
Algiinhape ja alginaadid E 400–404  

Kokku 10 g/kg

Agar E 406
Karrageen E 407
Jaanileivapuujahu E 410

Kastanid vedelikus, vajalik kogus

Guarkummi E 412
Ksantaankummi E 415
Gellankummi E 418  

28) lisa 2 punkti 4.2.8 «Puu- ja köögiviljatooted, v.a punktides 4.2.1–4.2.7» tabeliosasse «Segarühm» lisatakse rea

Rivieri titaanjuur E 425 10 g/kg, välja arvatud puuvilja-marjakompotid

järele read
Pektiin E 440

Puuvilja-marjakompotid, välja arvatud õunakompotid, vajalik kogus

Kaltsiumkloriid E 509

29) lisa 2 punkti 5.1 «Kakao- ja šokolaaditooted» tabeliosasse «Segarühm» lisatakse rea

Rasvhapete mono- ja diglütseriidid E 471 Vajalik kogus

järele rida
Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid sidrunhappega E 472c Vajalik kogus

30) lisa 2 punkti 5.1 «Kakao- ja šokolaaditooted» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read

Meevaha E 901

Šokolaadi pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Karnaubavaha E 903
Šellak E 904

ridadega
Meevaha E 901

Šokolaadi pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Šellak E 904
Karnaubavaha E 903 Šokolaadi pealispinna töötlemiseks, 500 mg/kg

31) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read

Rasvhapete propüleenglükoolestrid E 477 5 g/kg

Suhkrulised kondiitritooted

Stearüüllaktülaadid E 481–482 Kokku 5 g/kg
Rasvhapete sorbitaanestrid E 491–495 Kokku 5 g/kg

ridadega
Rasvhapete propüleenglükoolestrid E 477 5 g/kg

Suhkrulised kondiitritooted

Stearüüllaktülaadid E 481–482 Kokku 5 g/kg
Rasvhapete sorbitaanestrid E 491–495 Kokku 5 g/kg
Hüdrogeenitud polü-1-detseen E 907 Pealispinna töötlemiseks, 2 g/kg

32) lisa 2 punkti 5.2 «Kondiitritooted peale punktides 5.1 ja 5.3 toodute (sealhulgas vähendatud energiasisaldusega tooted)» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read

Meevaha E 901

Pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Karnaubavaha E 903
Šellak E 904

ridadega

Meevaha E 901

Pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Šellak E 904
Karnaubavaha E 903 Pealispinna töötlemiseks, 500 mg/kg

33) lisa 2 punkti 5.3 «Närimiskumm» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read

Meevaha E 901

Pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Karnaubavaha E 903
Šellak E 904
Mikrokristalliline vaha E 905

ridadega
Meevaha E 901

Pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Šellak E 904
Mikrokristalliline vaha E 905
Karnaubavaha E 903 Pealispinna töötlemiseks, 1200 mg/kg

34) lisa 2 punkti 5.3 «Närimiskumm» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read

Atsesulfaamkaalium E 950 800 g/kg

10 mg/kg, maitse tugevdamiseks toodetele, kuhu on lisatud suhkrut  3)

Aspartaam E 951 2,5 g/kg
Taumatiin E 957 10 mg/kg
Neohesperidiin DC E 959 150 mg/kg

ridadega
Atsesulfaamkaalium E 950 800 mg/kg

3); taumatiini 10 mg/kg, ainult maitse tugevdamiseks

Aspartaam E 951 2,5 g/kg
Taumatiin E 957 10 mg/kg
Neohesperidiin DC E 959 150 mg/kg

35) lisa 2 punkti 7.1 «Leib ja teised lihtpagaritooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida

Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202–203 Pakendatud viilutatud või pakendatud osaliselt küpsetatud tooted (ainult jaemüügiks), kokku 2 g/kg

reaga
Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202–203 Jaemüügiks pakendatud viilutatud ja pakendatud osaliselt küpsetatud ning vähendatud energiasisaldusega tooted, kokku 2 g/kg

36) lisa 2 punkti 7.2 «Valikpagaritooted» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read

Meevaha E 901

Šokolaadiglasuuriga magusate küpsiste pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Karnaubavaha E 903
Šellak E 904

ridadega
Meevaha E 901

Šokolaadiglasuuriga magusate küpsiste pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Šellak E 904
Karnaubavaha E 903 Šokolaadiglasuuriga magusate küpsiste pealispinna töötlemiseks, 200 mg/kg

37) lisa 2 punkti 8.3.1 «Kuumtöötlemata raie- või tükilihatooted» tabeliosasse «Antioksüdandid, säilitusained» lisatakse ridade

Gallaadid E 310–312

Kuivatatud tooted, kokku 200 mg/kg 1)

Butüülhüdroksüanisool E 320

järele rida

Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat E 315–316 Kauasäilivad ja soolatud tooted, kokku 500 mg/kg, arvestatuna isoaskorbiinhappena

38) lisa 2 punkti 8.3.2 «Kuumtöödeldud raie- ja tükilihatooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida

Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat E 315–316 Poolkonservid (pastöriseeritud) ja täiskonservid (steriliseeritud), kokku 500 mg/kg

reaga
Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat E 315–316 Kauasäilivad tooted, kokku 500 mg/kg, arvestatuna isoaskorbiinhappena

39) lisa 2 punkti 8.4.1 «Kuumtöötlemata hakklihast tooted» tabeliosasse «Antioksüdandid, säilitusained» lisatakse rea

Nitraadid E 251–252 Soolatud tooted, lisatav kogus kokku 300 mg/kg, jääksisaldus kokku 250 mg/kg

järele rida
Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat E 315–316 Kauasäilivad ja soolatud tooted, kokku 500 mg/kg, arvestatuna isoaskorbiinhappena

40) lisa 2 punkti 8.4.2 «Kuumtöödeldud hakklihast tooted» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse rida

Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat E 315–316 Poolkonservid (pastöriseeritud) ja täiskonservid (steriliseeritud), kokku 500 mg/kg, arvestatuna isoaskorbiinhappele

reaga

Isoaskorbiinhape ja naatriumisoaskorbaat E 315–316 Kauasäilivad tooted, kokku 500 mg/kg, arvutatuna isoaskorbiinhappena

41) lisa 2 punkti 9.3.1.2 «Keedetud, küpsetatud ja röstitud vähilaadsed, molluskid ja tooted nendest» tabeliosas «Antioksüdandid, säilitusained» asendatakse read

Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202–203

Krevetid, kokku 2 g/kg; Crangon crangon ja Crangon vulgaris, kokku 6 g/kg

Bensoehape ja bensoaadid E 210–213

ridadega
Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202–203 Keedetud vähilakad ja keedetud marineeritud pakendatud molluskid, kokku 2 g/kg

Krevetid, kokku 2 g/kg; Crangon crangon ja Crangon vulgaris, kokku 6 g/kg

Bensoehape ja bensoaadid E 210–213  

42) lisa 2 punkti 13.7 «Toidulisandid» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read

Meevaha E 901

 Vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Karnaubavaha E 903
Šellak E 904

ridadega
Meevaha E 901

Vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Šellak E 904
Karnaubavaha E 903 200 mg/kg

43) lisa 2 punkti 14.1.5 «Kohv, kohviasendajad, tee, taimsed leotised ja teised kuumad joogid, välja arvatud kakao» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read

Meevaha E 901

Kohviubade pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Karnaubavaha E 903
Šellak E 904

ridadega
Meevaha E 901

Kohviubade pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Šellak E 904
Karnaubavaha E 903 Kohviubade pealispinna töötlemiseks, 200 mg/kg

44) lisa 2 punkti 14.2.2 «Õunasiider ja pirnisiider» tabeliosast «Segarühm» jäetakse välja rida

Ortofosforhape ja fosfaadid E 338–341, E 343, 450–452 Kokku 2 g/l

45) lisa 2 punkti 14.2.3.1 «Naturaalsed veinid» tabeliosa «Antioksüdandid, säilitusained» lõppu lisatakse rida

Lüsotsüüm E 1105 Vajalik kogus

46) lisa 2 punkti 14.2.6.2 «Lahjad alkohoolsed joogid (alkoholisisaldusega alla 15 mahuprotsendi)» tabeliosas «Segarühm» asendatakse rida

Kampoli glütseroolestrid E 445 Hägused joogid, 100 mg/l

ridadega
Sahharoosdiatsetaat-
heksaisobutüraat
E 444 300 mg/l

Hägused joogid

Kampoli glütseroolestrid E 445 100 mg/l

47) lisa 2 punkti 15.1 «Teravilja, kartuli või tärklise baasil valmistatud suupisted» tabeliosas «Segarühm» asendatakse read

Meevaha E 901

Pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Karnaubavaha E 903
Šellak E 904

ridadega

Meevaha E 901

Pealispinna töötlemiseks, vajalik kogus

Candelilla vaha E 902
Šellak E 904
Karnaubavaha E 903 Pealispinna töötlemiseks, 200 mg/kg

48) lisa 2 tabelit täiendatakse punktiga 17 järgnevas sõnastuses

17. Lõhna- ja maitseained

Antioksüdandid, säilitusained

Sorbiinhape ja sorbaadid E 200, E 202–203

Kokku 1500 mg/kg

Bensoehape ja bensoaadid E 210–213
Propüülgallaat E 310

Eeterlikes õlides, 1000 mg/kg (gallaadid ja BHA üksikult või kombineeritult); lõhna- ja maitseainetes, välja arvatud eeterlikes õlides, 100 mg/kg (gallaadid üksikult või kombineeritult) või 200 mg/kg (BHA-d)

Oktüülgallaat E 311
Dodetsüülgallaat E 312
Butüülhüdroksüanisool E 320

Segarühm

Ortofosforhape ja fosfaadid E 338–341, E 343, E 450–452 Kokku 40 g/kg
Karaiakummi E 416 50 g/kg
Rasvhapete polüoksüetüleensorbitaanestrid E 432–436 Lõhna- ja maitseained, välja arvatud vedelad suitsutuspreparaadid ning vürtside õlivaikudel põhinevad lõhna- ja maitseained, kokku 10 g/kg; toidus, mis sisaldab vedelaid suitsutuspreparaate ning vürtside õlivaikudel põhinevaid lõhna- ja maitseaineid, kokku 1 g/kg 1)
Beeta-tsüklodekstriin E 459 Kapseldatud lõhna- ja maitseained maitsestatud teedes ja lahustuvates joogipulbrites, 500 mg/l; kapseldatud lõhna- ja maitseained maitsestatud suupistetes, tarvitamiseks valmis või valmistaja tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toitudes 1 g/kg
Amorfne ränidioksiid E 551 50 g/kg
Dimetüülpolüsiloksaan E 900 10 mg/kg
Trietüültsitraat E 1505

Lõhna- ja maitseained, tarvitamiseks valmis või valmistaja tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toitudes kokku 3 g/kg; üksikult või seguna. Jookide puhul on E 1520 piirnorm 1 g/l

Glütserüüldiatsetaat E 1517
Glütserüültriatsetaat E 1518
Propaan-1,2-diool (propüleenglükool) E 1520
Bensüülalkohol E 1519 Lõhna- ja maitseained liköörides, aromatiseeritud veinides, aromatiseeritud veinide baasil jookides ja aromatiseeritud veinitoodete kokteilides kasutamiseks, 100 mg/l; lõhna- ja maitseained kondiitritoodetes, sh šokolaadis ja valikpagaritoodetes kasutamiseks, tarvitamiseks valmis või valmistaja tarvitamisjuhise kohaselt valmistatud toitudes kokku 250 mg/kg

1) Vürtsi õlivaik on vürtsi ekstraktist ekstraheerimislahusti äraaurustamisel alles jääv eeterliku õli ja vaigu segu.

49) lisas 3 «Vajalikus koguses kasutada lubatud lisaained» asendatakse rida

E 170

Kaltsiumkarbonaadid 1) kaltsiumkarbonaat (77 220)
2) kaltsiumvesinikkarbonaat

reaga
E 170 Kaltsiumkarbonaat (77 220)

50) lisas 5 «Lisaainete kandjate loetelu» asendatakse rida

E 468 Võrkstruktuuriga naatriumkarboksümetüültselluloos Magusainete jaoks

reaga
E 468 Võrkstruktuuriga naatriumkarboksümetüültselluloos, võrkstruktuuriga tsellulooskummi Magusainete jaoks

51) lisas 5 lisatakse rea

E 553b Talk Toiduvärvide jaoks, maksimaalselt 5%

järele rida
E 555 Kaaliumalumiiniumsilikaat Titaandioksiidis (E 171) ning raudoksiidides ja -hüdroksiidides (E 172) (maksimaalselt 90% pigmendist)

52) lisas 5 lisatakse rea

E 1505 Trietüültsitraat  

järele rida
E 1517 Glütserüüldiatsetaat Lõhna- ja maitseainete jaoks

53) lisas 5 lisatakse rea

E 1518 Glütserüültriatsetaat (triatsetiin)  

järele rida
E 1519 Bensüülalkohol Lõhna- ja maitseainete jaoks

54) lisas 5 asendatakse rida

  1,2-propaandiool (propüleenglükool) Toiduvärvide, emulgaatorite, antioksüdantide ja ensüümide jaoks, maksimaalselt 1 g/kg toidu kohta

reaga
E 1520 1,2-propaandiool (propüleenglükool) Lõhna- ja maitseainete, toiduvärvide, emulgaatorite, antioksüdantide ja ensüümide jaoks, maksimaalselt 1 g/kg toidu kohta

§ 2. Määrus jõustub 1. veebruaril 2005. a.

Peaminister Juhan PARTS

Põllumajandusminister Ester TUIKSOO

Riigisekretär Heiki LOOT

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json