Teksti suurus:

Tartu Oskar Lutsu nimelise Linnaraamatukogu kasutuseeskirja kinnitamine

Väljaandja:Tartu Linnavolikogu
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst
Avaldamismärge:KO 2005, 180, 1803

Tartu Oskar Lutsu nimelise Linnaraamatukogu kasutuseeskirja kinnitamine

Vastu võetud 30.06.2005 nr 121

Võttes aluseks kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse § 6 lg 3 p 1 ning rahvusraamatukogu seaduse § 16, Tartu Linnavolikogu määrab:

1. Kinnitada Tartu Oskar Lutsu nimelise Linnaraamatukogu kasutuseeskiri vastavalt lisale.

2. Tunnistada kehtetuks Tartu Linnavolikogu 13.05.1999. a määrus nr 85 «O. Lutsu nimelise Tartu Linna Keskraamatukogu kasutamise eeskirja kinnitamine».

3. Määrus jõustub 05. juunil 2005. a.

Volikogu esimees Aadu Must

Lisa
Tartu Linnavolikogu 30. juuni 2005. a määruse nr 121 juurde

TARTU OSKAR LUTSU NIMELISE LINNARAAMATUKOGU KASUTUSEESKIRI

1. Raamatukogu kasutusõigus

1.1. Tartu Oskar Lutsu nimeline Linnaraamatukogu (edaspidi raamatukogu) on üldkasutatav rahvaraamatukogu. Raamatuid, ajakirju, videofilme, heliplaate ja muid teavikuid laenutatakse koju nendele raamatukogu külastajatele, kes on registreerinud end lugejaks. Raamatute ja teiste teavikute koju laenamiseks on vajalik lugejapilet või ID kaardiga registreerunutel ID-kaart.

1.2. Lugejapileti saab lugeja tasuta. Duplikaadi väljaandmine maksab 25 krooni. Lugejapilet antakse välja isikukoodi ja fotoga dokumendi alusel keskraamatukogu registratuuris või harukogudes. Pileti saamiseks tuleb kaasa võtta eale vastav foto (2,5 x 3 cm). Lugejaks vormistatakse ka ID-kaardi alusel. Kuni 10-aastastele lastele vormistatakse lugejapilet lapsevanema või muu seadusliku esindaja nõusolekul.

1.3. Lugejapilet või ID-kaart peab raamatukogu külastades alati kaasas olema ja seda ei tohi teistele isikutele edasi anda. Nii ID kaardi kasutajad kui lugejapileti omanikud peavad kord aastas raamatukogu kasutusõigust pikendama.

1.4. Ühekordset külastajakaarti saab vormistada raamatukogu registratuuris isikut tõendava dokumendi alusel. Külastajakaardiga lugejale antakse konsultatsiooni ja ta saab teavikuid kohapeal lugeda. Ühekordse külastajakaardiga teavikuid kaasa ei laenutata.

1.5. Raamatukogu kasutusõigus peatatakse järgmistel juhtudel:
1.5.1. lugejal on raamatukogu ees võlgnevus 100 krooni või enam, kuni 16-aastastel lastel ja üle 65-aastastel lugejatel 50 krooni;
1.5.2. teavikute tagastamistähtaeg on ületatud 180 päeva;
1.5.3. lugeja on rikkunud raamatukogu kasutamiseeskirja, kahjustanud raamatukogu teavikuid või muud vara või eiranud ühiskonna poolt tunnustatud käitumisnorme.

1.6. Lugejate paremaks teenindamiseks palume järgida raamatukogu kasutuseeskirja ning kasutada raamatukogu kogusid ning vara sihipäraselt.

2. Lugeja õigused

2.1. Lugejal on õigus tasuta kasutada raamatukogu kogusid, andmebaase ja osutatavaid põhiteenuseid.

2.2. Lugejal on üldjuhul õigus laenutada koju korraga kuni 30 teavikut, sealhulgas kuni 3 videokassetti või DVD-d ja 3 helikassetti või CD-d.
2.2.1. Raamatuid ja vanemaid ajakirju laenutatakse koju kuni 21 päevaks.
Eelpoolnimetatud tähtaega saab pikendada reeglina kaks korda (ka telefoni teel ja elektrooniliselt), kui raamatuid ei vaja teised lugejad.
2.2.2. Viimase poolaasta ajakirju ja suure nõudlusega raamatuid laenutatakse koju 7 päevaks ja nende tagastamistähtaega ei pikendata.
2.2.3. Video- ja helikassette, DVD-sid ning muusika CD-sid laenutatakse koju 3 päevaks ja nende tagastamistähtaega ei pikendata.
2.2.4. Lugemissaalide kogudesse kuuluvaid raamatuid võib raamatukogu otsusel koju laenutada 24 tunniks ja nende tagastamistähtaega ei pikendata.

2.3. Suure nõudlusega teavikute laenutamiseks on lugejal võimalus panna end järjekorda. Järjekorra lugejani jõudmisel tuleb teavikule järgi tulla 3 päeva jooksul.

2.4. Raamatukogus puuduvaid teavikuid on õigus tellida raamatukogudevahelise laenutuse (RVL) teel teistest Eesti raamatukogudest. Teavikute tagastamiskulu tasub lugeja.

2.5. Lugejal on õigus vaadata oma andmeid PIN-koodi abil veebikataloogis ESTER (laenutused, tagastamistähtajad, tekkinud viivis, laenutusjärjekorra saabumine, tagastamistähtaja pikendamisvõimalus). PIN-koodi saab keskraamatukogu registratuurist, haruraamatukogudest või veebikataloogist.

2.6. Raamatukogu tasulised teenused on: koopiate valmistamine; printimine; arvuti kasutamine rohkem kui 1 tund päevas; laenutusjärjekorra kättejõudmisest telefonitsi või SMS sõnumi teel teatamine; korduvad meeldetuletused. Tasuliste teenuste hinnakirja, mis asub Tartu Linnaraamatukogu koduleheküljel, kehtestab Tartu Linnavalitsus.

3. Lugeja vastutus

3.1. Lugejapileti või ID kaardi kaotamisest ja isikuandmete muutumisest tuleb raamatukogu kohe teavitada (tel: 7361 375, e-post: [email protected]).

3.2. Lugejal on kohustus tagastada raamatukogust laenutatud teavikud õigeaegselt või pikendada laenutähtaega.

3.3. Raamatute ja ajakirjade laenutähtaja ületamise eest tuleb tasuda viivist iga hilinetud tööpäeva eest järgmiselt:
3.3.1.täiskasvanutel – 20 senti 21 päevaks laenatud raamatu või ajakirja pealt;
3.3.2. lastel kuni 16 eluaastat – 10 senti 21 päevaks laenatud raamatu või ajakirja pealt;
3.3.3. lugejatelt alates 65. eluaastast ei võeta viivist 21 päevaks laenatud trükiste eest.

3.4. Viivise arvestab välja arvutiprogramm alates neljandast laenutähtaja ületanud päevast.

3.5. 7 päevaks koju laenutatud teavikute suhtes kehtib punktis 3.3.1 ja 3.3.2 kinnitatud viivise suurus iga üle tähtaja läinud päeva eest.

3.6. Iga õigeaegselt tagastamata CD, video- või helikasseti eest on kõikidele lugejatele viivis 15 krooni iga tähtajast üle läinud päeva eest.

3.7. 24 tunniks laenutatud raamatute laenutähtaja ületamisel hakatakse viivist arvestama 1 tunni möödudes tagastamistähtajast ja viivise suurus on 1 kroon iga üle läinud tunni eest.

3.8. Punktis 3.7. nimetatud teavikute suhtes ei kehti viivisevaba periood.

3.9. Lugeja kannab materiaalset vastutust tema kasutuses olevate teavikute eest.

3.10. Teaviku rikkumise või kaotamise korral tuleb see asendada sama või muu raamatukogule vajaliku trükisega või kompenseerida Tartu Linnavalitsuse poolt kinnitatud hinnakirja alusel.

Volikogu esimees Aadu MUST

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json