Teksti suurus:

Tervisekaitsenõuded reisirongidele ja reisiteenuste osutamisele

Väljaandja:Sotsiaalminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.06.2002
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:31.12.2009
Avaldamismärge:RTL 2002, 56, 836

Tervisekaitsenõuded reisirongidele ja reisiteenuste osutamisele

Vastu võetud 02.05.2002 nr 70

Määrus kehtestatakse «Rahvatervise seaduse» (RT I 1995, 57, 978; 1996, 3, 56; 49, 953; 1997, 37/38, 569; 1999, 30, 415; 88, 804; 2001, 23, 128; 2002, 32, 187) § 8 lõike 2 punkti 16 alusel.

1. peatükk
ÜLDSÄTTED

§ 1. Reguleerimisala

Määrusega kehtestatakse tervisekaitsenõuded (edaspidi nõuded) reisirongidele ja reisiteenuste osutamisele.

§ 2. Mõisted

(1) Määruses kasutatakse «Raudteeseaduses» (RT I 1999, 29, 405; 2001, 31, 170; 93, 565) ja selle alusel kehtestatud õigusaktides määratletud mõisteid.

(2) Reisirongina käsitletakse reisijate veoks reisivagunitest koostatud rongi.

(3) Reisirongi koosseisus võivad olla reisijate veoks ehitatud vagunid:
1) iste-, magamis-, restoran- ja salongvagunid;
2) kupee- või üldvagunid.

(4) Määruses kasutatakse täiendavalt mõisteid järgmises tähenduses:
1) kupee – uksega suletav ruum reisijatele või teenindavale personalile;
2) kodujaam – vaguni alalise paiknemise jaam;
3) tambur – reisivaguni eeskoda.

§ 3. Tervisekaitse tagamine

(1) Reisijate tervisekaitse, ohutuse ja hea teenindamise tagamiseks on raudteeveo-ettevõtja ning veeremihoidja kohustatud hooldama vagunite tehnilisi seadmeid ja sisustust vastavalt kehtestatud nõuetele.

(2) Sotsiaalministri 23. detsembri 1997. a määruse nr 44 «Tervisekontroll nakkushaiguste leviku tõkestamiseks» (RTL 1998, 6/7, 48; 153/154, 576) kohaselt peavad restoranvaguni töötajad läbima eelneva tervisekontrolli mitte varem kui kolm kuud enne tööleasumist ja perioodilise kontrolli iga kahe aasta järel.

(3) Enne tööleasumist läbivad vagunisaatjad ja restoranvaguni töötajad hügieenialase väljaõppe. Hügieenialane väljaõpe toimub Tervisekaitseinspektsiooni kooskõlastatud koolituskava järgi.

(4) Nõuetest kinnipidamise eest restoranvagunis vastutab toitlustusettevõtja.

2. peatükk
REISIVAGUNI SISSESEADE JA SISUSTUSE NÕUDED

§ 4. Üldnõuded

(1) Vaguni sise- ja välisseinad ning aknad peavad olema puhtad.

(2) Veemahutid ja -torustik peavad olema valmistatud roostevabast materjalist ning mahutama vett arvestusega mitte alla 25 l iga reisija kohta.

(3) Ilma konditsioneerita vaguni aknaid peab olema võimalik ülemises osas avada.

(4) Istevaguni ja magamiskupee aknaid peab olema võimalik katta valgust mitteläbilaskvate reguleeritava kõrgusega katetega.

(5) Kui ratastoolis reisija jaoks ei ole vähemalt ühes vagunis ette nähtud sobiva suurusega uksi, peab raudteeveo-ettevõtja tagama sellise reisija sisenemise vagunisse ja sihtjaamas vagunist väljumise.

§ 5. Vaguni sisseseade ja sisustus

(1) Reisirongi igas vagunis peab olema vähemalt üks tualettruum. Ruum peab olema varustatud WC-poti, kätekuivatuspaberi- ja tualettpaberihoidja ning valamuga. Valamus peab olema kuum ja külm vesi segistiga, v.a käesoleva määruse §-s 11 kehtestatud erisused.

(2) Laste mängunurga või -koha sisustus ning korrashoiukava tuleb kooskõlastada Tervisekaitseinspektsiooniga.

(3) Reisirongis võib olla sisustatud suitsetajatele eraldi kupee või vagun «Tubakaseaduses» (RT I 2000, 59, 379; 74, õiend; 2001, 43, 242; 88, 531) kehtestatud nõuete kohaselt.

(4) Koerte või teiste lemmikloomadega reisijad paigutatakse rongis reisijateveo-ettevõtja koostatud reisijateveo eeskirja kohaselt.

(5) Magamisvagunis peavad olema panipaigad või kapid puhta ja musta pesu eraldi hoidmiseks.

(6) Vaguni teenindusruumis peab olema laud, eraldi kapid nõudele ja jookidele, vee keetmise seade ning valamu.

(7) Tualettruumi põrand peab olema kaldega trapi suunas. Peab olema välistatud reoveetorude külmumine.

(8) Vagunid tuleb varustada väljaheiteid sisaldava reovee kogumise süsteemiga.

§ 6. Mikrokliima, müra, vibratsioon ja valgustatus

(1) Reisi- ja mootorrongi vaguni ning rööbasbussi õhuvahetuse kordsus ja õhu liikumise kiirus peavad vastama valmistajatehase tehnilistes tingimustes toodud nõuetele.

(2) Vaguni õhutemperatuur ning valgustatus peavad vastama tabelis toodule:

Jrk
nr
Ruum või koht   Õhutemperatuur Valgustatus luksides, mitte vähem kui
1. Reisi- ja mootorrongi vagun  

tualettruum ja koridor

tambur

magamiskoha peats

20±2 °C  

16–18 °C

150 luksi 80 cm kõrgusel põrandast

50 luksi

30 luksi

150 luksi

2. Elektrirongi vagun 16–18 °C 75 luksi
3. Diiselrongi vagun 15–19 °C 75 luksi

3. peatükk
NÕUDED REISIKS VALMISTUMISEL JA REISI AJAL

§ 7. Nõuded reisiks valmistumisel

(1) Reisirongi vagun peab olema reisile saatmisel puhas ning kõik seadmed töökorras.

(2) Vagunis joogiks, toidukäitlemiseks ja muudeks olmevajadusteks kasutatav vesi peab vastama «Veeseaduse» (RT I 1994, 40, 655; 1996, 13, 241; 1998, 2, 47; 61, 987; 1999, 10, 155; 54, 583; 95, 843; 2001, 7, 19; 42, 234; 50, 283; 94, 577) alusel kehtestatud nõuetele.

(3) Enne reisi algust peavad vaguni veemahutid olema täidetud nõuetekohase joogiveega.

§ 8. Hügieeninõuded

(1) Vagunisaatja annab magamisvaguni igale reisijale voodivarustuse (madrats, padi, tekk) ja voodipesukomplekti (kaks voodilina, padjapüür ja käterätik).

(2) Madratsi- ja padjakatteid peab pesema või keemiliselt puhastama pärast määrdumist, kuid mitte harvem kui üks kord kvartalis. Madratseid, patju ja tekke peab pesema või puhastama pärast määrdumist, kuid mitte harvem kui üks kord aastas.

(3) Voodivarustust ei ole lubatud kasutada ilma voodipesuta.

(4) Kasutatud voodipesu kogutakse ja sorteeritakse pärast reisijate väljumist.

(5) Vagunit ja tualettruume tuleb koristada siht- ja kodujaamas ning määrdumisel.

(6) Vagunis peavad olema pesemis- ja desinfitseerimisvahendid ning eraldi kohad nende hoidmiseks. Vagunis peab olema hari, kühvel, prüginõu, sellekohase märgistusega ämber ja mopid (edaspidi koristusinventar) vaguni ning tualettruumide puhastamiseks, WC-pottide pesemisharjad ja kummikindad, mis peavad olema markeeritud ning paiknema muust inventarist eraldi.

(7) Tualettruumis peab olema dosaatorseep, kätekuivatus- ja tualettpaber.

(8) Prügi kogutakse prügikotiga vooderdatud ja kaanega prüginõusse, mis tühjendatakse prügikonteinerisse.

(9) Reisirongide peatumisel jaamades ning piiritsoonis peavad tualettruumide uksed olema lukustatud. Väljaheiteid sisaldava reovee kogumissüsteemi olemasolul võivad tualettruumid olla avatud.

(10) Vagunisaatja peab vajadusel osutama reisijatele esmaabi. Esmaabivahendid peavad olema vagunisaatjale kättesaadavas ja nõuetekohaselt märgistatud kohas.

(11) Reisirongis ei või olla olmeparasiite. Vagunisaatja on kohustatud olmeparasiitide tuvastamisel teavitama reisijateveo-ettevõtjat, kes peab võtma kasutusele abinõud nende hävitamiseks.

(12) Pärast reisi, enne kodujaama jõudmist tühjendatakse vaguni veemahutid.

§ 9. Nõuded toidu käitlemisele restoranvagunis

(1) Toidu käitlemisel peab lähtuma «Toiduseaduse» (RT I 1999, 30, 415; 2002, 13, 81) ja teiste asjakohaste seaduste ning nende alusel kehtestatud õigusaktide nõuetest.

(2) Restoranvaguni ruumide paigutus ja sisseseade peab olema otstarbekas ning tagama toidu käitlemise tehnoloogilise protsessi järjepidevuse.

(3) Kõrge ettevalmistusastmega toidutoorme ja valmistoitude töötlemiseks peavad olema eraldi töölauad. Lõikelauad ja -noad peavad olema asjakohaselt märgistatud või erivärvilised.

Samade seadmete ja töövahendite kasutamine toidutoorme ning valmistoidu töötlemiseks on keelatud.

(4) Käitlemisvahendite, toidutoorme ja toidu pesemise kohad peavad olema üksteisest ning kätepesukohtadest eraldatud. Valamu juures peavad olema seadeldised pesemis- ja desinfitseerimisainetega, kätepesuhari, paberkäterätikud ning prüginõu.

(5) Restoranvaguni valgustatus peab vastama tabelis toodud arvsuurustele:

Jrk nr Ruum või koht Valgustatus luksides, mitte vähem kui
1. Toiduvalmistamise ja nõudepesu kohad 500
2. Köögi ja söögisaali üldvalgustus 200

(6) Külmkambris ja -seadmes ei ole elavhõbedatermomeetri kasutamine lubatud.

(7) Külmikuid, külmkambreid ja muid külmseadmeid peab tootja kehtestatud nõuete kohaselt sulatama, pesema ja vajadusel desinfitseerima.

(8) Restoranvaguni ruumid peavad olema puhtad. Ruume peab reisijärgselt kodujaamas või vajadusel tihedamini põhjalikult puhastama. Suurpuhastust tehakse vähemalt üks kord nädalas.

(9) Söögisaali koristusinventari peab märgistama ja hoidma eraldi restoranvaguni teiste ruumide koristusinventarist.

(10) Laua- ja kööginõud pestakse käsitsi või võimalusel nõudepesumasinas kasutusjuhendi kohaselt.

(11) Nõudepesuks kasutatavaid harju, lappe või muid vahendeid peab iga päev hoolikalt pesema nõudepesuvahendiga, desinfitseerima ja kuivatama plast- või metallrestil.

§ 10. Toidukäitleja isikuhügieen

(1) Toitlustusruumides peab kandma puhast, kergesti pestavat või ühekordselt kasutatavat tööriietust, sobivaid jalatseid ja peakatet. Juuksed peavad olema peakatte all ja tööriietus peab täielikult katma töötaja isiklikud riided. Tööriietuse annab tööandja. Tööriietust tuleb vahetada iga päev ja pärast määrdumist.

(2) Toidukäitleja ei tohi tööriietust kanda väljaspool toidukäitlemisruume.

(3) Valmistoitu peab serveerima ja jaotama, kasutades ettenähtud tarvikuid ning vältima seejuures puhta toidunõu sisepinna ja valmistoidu puudutamist palja käega.

(4) Töötaja peab vahetult enne toidu käitlemisruumi sisenemist või vahetult sisenemise järel ja enne köögis töö alustamist pesema käsi ning käsivarsi küünarnukkideni. Käsi peab pesema alati enne kuumtöödeldud või valmistoidu käsitsemisele asumist, pärast toidutoorme puutumist, WC kasutamist ning muid toiminguid, mille käigus käed määrduvad.

(5) Kätel olevad sisselõiked, marrastused ja väiksemad nahavigastused peavad olema täielikult kaetud plaastriga.

(6) Toidujäätmed tuleb koguda kaanega suletavasse ja jalaga avatavasse mahutisse või nõusse, mis on prügikotiga vooderdatud ja sellekohaselt märgistatud («toidujäätmed», «tahked jäätmed»). Jäätmed antakse ära vahe- või kodujaamas.

§ 11. Nõuded mootorrongides ja rööbasbussides

(1) Mootorrongis peab olema vähemalt üks tualettruum, kus on WC-pott, valamu, paberihoidja ja paber. Elektrirongi vagunis ei pea tualettruumi olema.

(2) Vaguni õhutemperatuur ja teised mikrokliima parameetrid peavad vastama käesoleva määruse § 6 nõuetele.

(3) Mootorrongi vagunitele kehtivad käesoleva määruse § 4 lõiked 1, 3, 4 ja 5, § 5 lõiked 2, 3, 4 ja 8, § 6, § 7 lõiked 1 ja 2, § 8 lõiked 5, 6, 7 ja 8 ning §-d 11, 12 ja 13.

(4) Rööbasbussile kehtivad käesoleva määruse § 7 lõige 1 ning § 8 lõiked 5, 8, 10 ja 11.

4. peatükk
JÄRELEVALVE JA RAKENDUSSÄTTED

§ 12. Järelevalve

Riiklikku järelevalvet määrusega kehtestatud nõuetest kinnipidamise üle teostavad Tervisekaitseinspektsiooni järelevalveametnikud seaduses sätestatud korras.

§ 13. Määruse jõustumine

(1) Määrus jõustub projekteeritavatele reisivagunitele 1. juunil 2002. a ja käigusolevatele reisivagunitele 1. jaanuaril 2003. a.

(2) Määruse § 4 lõiked 3 ja 5 ning § 5 lõige 8 jõustuvad 1. jaanuaril 2005. a.

Minister Siiri OVIIR

Kantsler Hannes DANILOV

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json