Teksti suurus:

Kaitseväelase riidevarustuse elementide loetelu ja kogused, nende kasutusse andmise, ladustamise, hooldamise, kõlbmatuks tunnistamise, mahakandmise ja hävitamise ning võõrandamise kord

Väljaandja:Kaitseminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:11.08.2006
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:31.12.2007
Avaldamismärge:RTL 2006, 62, 1129

Kaitseväelase riidevarustuse elementide loetelu ja kogused, nende kasutusse andmise, ladustamise, hooldamise, kõlbmatuks tunnistamise, mahakandmise ja hävitamise ning võõrandamise kord

Vastu võetud 28.07.2006 nr 18

Määrus kehtestatakse «Kaitseväeteenistuse seaduse» § 160 lõike 6 alusel.

1. peatükk
ÜLDSÄTTED

§ 1. Reguleerimisala

(1) Käesolev kord määrab kindlaks riigieelarvelistest vahenditest soetatud kaitseväelase riidevarustuse elementide loetelu ja kogused, nende kasutusse andmise, ladustamise, hooldamise, kõlbmatuks tunnistamise, mahakandmise ja hävitamise ning võõrandamise korra kaitseväes.

§ 2. Mõisted

(1) Käesolevas määruses on kasutatud järgmisi mõisteid:
1) riidevarustus – varustus, mis moodustub järgmistest varustusgruppidest: vormiriietus, eririidevarustus, eraldusmärgid, vooditarvikud ja lisariidevarustus;
2) vormiriietus – kaitseväelasele tagastamise kohustusega antavad kaitseväeliste tunnustega või tagastamise kohustuseta antavad kaitseväeliste tunnusteta riidevarustuse elemendid, mille kirjeldus kehtestatakse kaitseministri määrusega. Vormiriietus koosneb tavavormi, väli- või töövormi ning õhtuvormi elementidest;
3) eraldusmärgid – kaitseväelasele tagastamise kohustusega või tagastamise kohustuseta antavad riidevarustuse elemendid, mille kirjeldus kehtestatakse kaitseministri määrusega;
4) eririidevarustus – kaitseväelasele tagastamise kohustusega antavad riidevarustuse elemendid, mis on vajalikud teenistuskohustuste täitmiseks ja/või vormiriietuse täiendamiseks;
5) lisariidevarustus – kaitseväelasele tagastamise kohustuseta antavad riidevarustuse elemendid, mis on vajalikud kaitseväelase vormiriietuse täiendamiseks;
6) vooditarvikud – kaitseväelasele tagastamise kohustusega antavad riidevarustuse elemendid, mis kuuluvad kasarmuvarustuse hulka.

§ 3. Üldised nõuded

(1) Riidevarustust kasutatakse ainult selleks ettenähtud eesmärgil. Kaitseväelasel ei ole õigust müüa, anda teistele isikutele müügiks või muuks otstarbeks talle tagastamise kohustusega või tagastamise kohustuseta antud (edaspidi väljastatud) riidevarustust.

(2) Kaitseväelasel ei ole õigust vahetada talle väljastatud riidevarustust käesolevas korras sätestamata alustel.

(3) Kaitseväelane on kohustatud suhtuma heaperemehelikult talle teenistuskohustuste täitmiseks väljastatud riidevarustusse.

(4) Kaitseväelasele väljastatud eririidevarustus, vooditarvikud ja kaitseväeliste tunnustega vormiriietus on korduvkasutuses kuni kasutuskõlbmatuks tunnistamiseni ja kuuluvad tagastamisele, välja arvatud § 6 lõikes 18 esitatud erandjuhul.

(5) Kaitseväelasele väljastatav lisariidevarustus ja kaitseväeliste tunnusteta vormiriietus ei kuulu tagastamisele.

(6) Eraldusmärgid, mis väljastatakse kaitseväelasele komplektis koos riidevarustusega (vormi külge kinnitatuna), kuuluvad tagastamisele.

(7) Lepingulises tegevteenistuses olevale kaitseväelasele (edaspidi kaadrikaitseväelane) väljastatakse vormiriietus alates teenistusse astumisele järgnevast kalendriaastast kinnitatud arvestusliku piirmäära ulatuses, välja arvatud § 9 lõigetes 2, 3 ja 5 esitatud erandjuhtudel.

(8) Kaitseväelasele väljastatakse kvaliteediliselt vastuvõetud (lisa 9) uusi või eelnevalt kasutatud ja hooldatud riidevarustust.

2. peatükk
RIIDEVARUSTUSE VÄLJASTAMINE KAITSEVÄELASELE. RIIDEVARUSTUSE ELEMENTIDE LOETELU JA KOGUSED. KAADRIKAITSEVÄELASE VORMIRIIETUSE ARVESTUSLIK PIIRMÄÄR

§ 4. Riidevarustuse arvestuskaart

(1) Kaitseväelasele väljastatud, kasutuskõlbmatuks muutunud ja tagastatud riidevarustuse kohta peab kaitseväe väeosa või kaitseväe asutus (edaspidi väeosa või asutus) arvestust riidevarustuse arvestuskaardil. Arvestust peetakse ka tavavormi või õhtuvormi õmblemiseks ja sümboolika vahetuseks ja vormiriietuse parandustöödeks väljastatud individuaalõmblemislubade kohta. Individuaalõmblemisload säilitatakse koos arvestuskaardi väljatrükkiga.

(2) Kaitseväelase arvestuskaart koostatakse vastavalt kaitseväelase väeliigile ja ametikohale. Riidevarustuse arvestuskaardid on esitatud käesoleva määruse lisas 8 ja jagunevad järgmiselt:
1) ajateenija arvestuskaart;
2) kaadrikaitseväelase arvestuskaart;
3) õppekogunemisele kutsutud reservväelase arvestuskaart.

(3) Käesoleva määruse lisas 8 esitatud kaadrikaitseväelase arvestuskaardi vormi kasutamisel lähtutakse vormiriietuse osas kuni 1. jaanuarini 2007 tabelites esitatud kandmistähtaegadest.

(4) Rotatsiooni käigus väeosa või asutust vahetava kaadrikaitseväelase või ajateenija arvestuskaardi ja seonduvad dokumendid edastab väeosa või asutus elektrooniliselt ja paberkandjal uue ametikoha järgsesse väeosasse või asutusse ja elektrooniliselt väljavõtte arvestuskaardist Kaitseväe Logistikakeskusele (edaspidi Logistikakeskus) 10 (kümne) tööpäeva jooksul pärast kaadrikaitseväelase või ajateenija ametikohalt üleviimist.

(5) Ajateenistuse ja reservõppekogunemise lõppemisel, kaadrikaitseväelase tegevteenistuse lepingu lõppemisel, reservi või erru arvamisel jääb tema arvestuskaardi väljatrükk väeosa või asutuse arhiivi.

§ 5. Riidevarustuse väljastamine ajateenijale. Ajateenija riidevarustuse elementide loetelu ja kogused

(1) Ajateenijale väljastatav eririidevarustus, vooditarvikud ja kaitseväeliste tunnustega vormiriietus kuuluvad tagastamisele ning on korduvkasutuses kuni kasutuskõlbmatuks tunnistamiseni.

(2) Eraldusmärgid, mis väljastatakse ajateenijale komplektis koos riidevarustusega (vormi külge kinnitatuna), kuuluvad tagastamisele.

(3) Ajateenijale väljastatav lisariidevarustus ja kaitseväeliste tunnusteta vormiriietus ei kuulu tagastamisele.

(4) Ajateenijale väljastatava riidevarustuse loetelu ja kogused on toodud käesoleva määruse lisa 1 punktide 1, 5 ja 6 tabelites.

(5) Riidevarustus väljastatakse ajateenijale teenistuskohajärgse väeosa või asutuse laost. Ajateenija tagastab eririidevarustuse, vooditarvikud ja kaitseväeliste tunnustega vormiriietuse ajateenistuse lõppemisel teenistuskohajärgse väeosa või asutuse lattu.

(6) Enne teenistusaja lõppu kasutuskõlbmatuks muutunud eririidevarustuse, vooditarvikud ja kaitseväeliste tunnustega vormiriietuse tagastab ajateenija väeosa või asutuse lattu, saades asendamise korras kasutusele uue või varem kasutatud ja hooldatud riidevarustuse elemendi.

(7) Mereväe ajateenijale väljastatakse baasväljaõppeks ettenähtud eririidevarustus (käesoleva määruse lisa 1 tabel 1.2.2) lähtuvalt sesoonsetest vajadustest.

(8) Mereväe ajateenija tagastab baasväljaõppeks väljastatud eririidevarustuse baasväljaõppe lõppemisel väeosa või asutuse lattu.

(9) Üksik-vahipataljoni auvahtkonna ülesandeid täitvale ajateenijale väljastatakse lisaks käesoleva määruse lisa 1 tabelis 1.3 esitatud auvahtkonna eririidevarustus.

(10) Teise väeossa määramisel tagastab ajateenija teenistuskohajärgse väeosa või asutuse lattu talle väljastatud eririidevarustuse ja vooditarvikud.

(11) Teise väeliiki määramisel tagastab ajateenija teenistuskohajärgse väeosa või asutuse lattu talle väljastatud eririidevarustuse, vooditarvikud ja kaitseväeliste tunnustega vormiriietuse, mis on väeliigiti erinev (käesoleva määruse lisa 2 tabel 1 ja 2). Uuel ametikohal väljastatakse ajateenijale uus või eelnevalt kasutatud, kuid hooldatud riidevarustus.

§ 6. Riidevarustuse väljastamine kaadrikaitseväelasele. Kaadrikaitseväelase riidevarustuse elementide loetelu ja kogused

(1) Kaadrikaitseväelase väljastatava riidevarustuse elementide loetelu ja kalendriaastal väljastatava riidevarustuse elementide suurim kogus on esitatud käesoleva määruse lisa 1 punktide 2, 4, 5 ja 6 tabelites.

(2) Kaadrikaitseväelasele väljastatavad kaitseväeliste tunnustega vormiriietuse elemendid on kasutuses kuni kasutuskõlbmatuks muutumiseni ja kuuluvad tagastamisele.

(3) Kaadrikaitseväelasele väljastatav eririidevarustus ja vooditarvikud on kasutuses kuni kasutuskõlbmatuks muutumiseni ja kuuluvad väljavahetamisele asendamise korras.

(4) Kaadrikaitseväelasele väljastatav lisariidevarustus ja kaitseväeliste tunnusteta vormiriietus ei kuulu tagastamisele.

(5) Tegevteenistust alustavale kaadrikaitseväelasele väljastatakse vormiriietus käesoleva määruse lisa 1 punktides 2.1.1, 2.1.2, 2.2.1 ja 2.2.2 esitatud loetelu ja koguste järgi, lähtudes tegevteenistust alustava kaadrikaitseväelase väeliigist, teenistusülesannetest ja sõlmitud tegevteenistuslepingu tingimustest. Tegevteenistust alustavale kaadrikaitseväelasele väljastatakse vajadusel individuaalõmblemisluba tavavormi elementide valmistamiseks ja sümboolika vahetuseks ning vormiriietuse parandustöödeks.

(6) Tegevteenistust alustavale kaadrikaitseväelasele, kellega on sõlmitud määratud tähtajaga tegevteenistuse leping, mille tähtaeg on lühem kui kaks aastat ja/või mis ei näe teenistusülesannete tõttu ette tavavormi elementide väljastamist ei väljastata käesoleva määruse lisa 1 tabelites 2.1.1, 2.1.2, 2.2.1 ja 2.2.2 esitatud tavavormielemente.

(7) Teist või mitmendat korda tegevteenistust alustavale kaadrikaitseväelasele väljastatakse väeosa või asutuse laost eririidevarustus, eraldusmärgid, lisariidevarustus ja vajadusel ka vooditarvikud käesoleva määruse lisas 1 esitatud loetelu ja koguste järgi, lähtudes tegevteenistust alustava kaadrikaitseväelase väeliigist, teenistusülesannetest ja sõlmitud tegevteenistuslepingu tingimustest.

(8) Teenistust jätkavale ning teist või mitmendat korda tegevteenistust alustavale kaadrikaitseväelasele väljastatakse:
1) väli- või töövormi elemendid;
2) tavavormielemendid ja/või
3) individuaalõmblemisluba tavavormielementide ja/või õhtuvormi valmistamiseks ning sümboolika vahetuseks ja vormiriietuse parandustöödeks kehtestatud arvestusliku piirmäära ulatuses.

(9) Riidevarustus väljastatakse kaadrikaitseväelasele tema teenistuskoha järgse väeosa või asutuse laost. Maa- ja õhuväelastele, kes teenivad või õpivad asutuses, kus puudub riidevarustuse ladu, väljastatakse riidevarustus Logistikakeskusest. Mereväelastele, kes teenivad või õpivad asutuses, kus puudub riidevarustuse ladu, väljastatakse riidevarustus Mereväebaasist.

(10) Mereväebaasi logistikakompaniis ja Miinilaevade Divisjoni tuukrigrupis teenivale kaadrikaitseväelasele väljastatakse vormiriietus käesoleva määruse lisa 1 punktis 2.2.3 esitatud loetelu ja koguste järgi. Miinilaevade Divisjoni tuukrigrupis teenivale kaadrikaitseväelasele väljastatakse eririidevarustus käesoleva määruse lisa 1 punktis 2.2.4, 2.2.5 ja 2.2.6 esitatud loetelu ja koguste järgi.

(11) Kaadrikaitseväelase suunamisel rahvusvahelise kaitseorganisatsiooni struktuuriüksusesse, rahvusvahelisse sõjaväelisse õppeasutusse või üksusesse ja välisriigi sõjalisse õppeasutusse kestusega üle kümne kuu väljastatakse talle põhjendatult suurem kogus vajaminevaid vormiriietuse elemente, kui käesoleva määruse lisa 1 tabelites 2.1.1, 2.1.2, 2.2.1 ja 2.2.2 on esitatud.

Riidevarustus väljastatakse tema viimase teenistuskoha järgse väeosa või asutuse laost.

(12) Individuaalõmblemisluba (käesoleva määruse lisa 3) väljastatakse kaadrikaitseväelasele:
1) kui tema kasutusse ei ole võimalik anda tsentraalselt hangitud, tema suurusele vastavat vormikuube, -pükse, -seelikut või mantlit;
2) õhtuvormi valmistamiseks;
3) sümboolika vahetuseks ja vormiriietuse parandustöödeks.

(13) Individuaalõmblemisteenus teostatakse lepingu alusel teenust osutavas äriühingus, individuaalõmblemisloa kehtivusajal.

(14) Individuaalõmblemisluba õhtuvormi valmistamiseks koos selle juurde kuuluva akselbandiga väljastatakse järgmistele kaadrikaitseväelastele väljaspool vormiriietuse arvestuslikku piirmäära:
1) kaitseväe esindusisikutele (kaitseväe juhataja, Kaitsejõudude Peastaabi ülem, väeliikide ülemad, väeosade ja asutuste ülemad, Kaitseliidu ülem);
2) sõjaväeatašeedele välisriikides;
3) kaitseväe esindajatele välisriikide sõjaliste organisatsioonide juures;
4) presidendi käsundusohvitseridele;
5) kaitseministri käsundusohvitseridele;
6) kaitseväe juhataja käsundusohvitseridele;
7) Kaitsejõudude Peastaabi ülema käsundusohvitseridele;
8) Kaitseliidu ülema käsundusohvitseridele;
9) Kaitseliidu malevapealikele.

(15) Õhtuvormi juurde kuuluva akselbandi, mis väljendab tsiviilteaduskraadi, saab kaadrikaitseväelane välja vahetada teaduskraadi muutumise korral.

(16) Kaadrikaitseväelane tagastab teenistuskohajärgse väeosa või asutuse lattu:
1) § 6 lõigetes 2 ja 3 esitatud juhtudel;
2) eririidevarustuse ja kaitseväeliste tunnustega vormiriietuse väeliigiti erinevad elemendid (lisa 2 tabelid 3–8), kui uuele ametikohale määramisel muutub kaadrikaitseväelase väeliik;
3) eririidevarustuse ja vooditarvikud tema reservi või erru arvamisel;
4) talle väljastatud eririidevarustuse, vooditarvikud ja kaitseväeliste tunnustega vormiriietuse elemendid kaadrikaitseväelase vabastamisel lepingulisest tegevteenistusest süüdimõistva kohtuotsuse puhul;
5) talle väljastatud vooditarvikud, teise väeossa või asutusse määramisel;
6) talle väljastatud eririidevarustuse ja vooditarvikud, tema tegevteenistuslepingu peatamisel pikkusega enam kui 90 päeva.

(17) Käesolev määrus ei sätesta täielikku lisaks väljastatavate eririidevarustuse elementide loetelu ja koguseid sõjaväepolitseis teenivale kaadrikaitseväelasele. Sõjaväepolitseis teenivale kaadrikaitseväelasele väljastatud käesoleva määruse lisa 1 tabelis 2.1.8 ning tabelis loetlemata eririidevarustuse elemendid kuuluvad tagastamisele.

(18) Tegevteenistusest vabastatud reservi või erru arvatav vormikandmise õigusega kaadrikaitseväelane ei pea tagastama vormiriietust.

(19) Kaadrikaitseväelane ei pea kaadrikaitseväelaste reservis (pikkusega kuni 90 päeva) oleku ajal tagastama talle väljastatud riidevarustust.

§ 7. Riidevarustuse väljastamine kaadrikaitseväelastele missioonieelseks väljaõppeks ja missiooniüksuses teenimise ajaks. Kaadrikaitseväelase riidevarustuse elementide loetelu ja kogused

(1) Käesolev määrus ei sätesta täielikku eririidevarustuse elementide loetelu ja koguseid, mis väljastatakse Eesti riigi poolt rahvusvahelisi kohustusi täitvas kaitseväeüksuses (edaspidi missiooniüksus) teenivale kaadrikaitseväelasele missioonieelseks väljaõppeks ja üksuses teenimise ajaks.

Käesolevas määruses nimetamata eririidevarustuse elementide loetelu ja kogused kehtestab kaitseväe juhataja.

(2) Missioonieelseks väljaõppeks ja missioonil osalemise ajaks tegevteenistusse astunud kaadrikaitseväelasele, kes on sõlminud määratud tähtajaga tegevteenistuse lepingu, mille tähtaeg on lühem kui kaks aastat ja/või mis ei näe teenistusülesannete tõttu ette tavavormi elementide väljastamist, on väljastatavate vormiriietuse elementide loetelu ja kogused toodud käesoleva määruse lisa 1 tabelis 2.1.3; eririidevarustuse elementide loetelu ja kogused lisa 1 tabelis 2.1.4 ja 2.1.5 ning lisariidevarustuse elementide loetelu ja kogused lisa 1 tabelis 2.1.11.

(3) Missiooniüksusesse teenima asuvale kaadrikaitseväelasele lisaks väljastatavate eririidevarustuse elementide loetelu ja kogused on toodud käesoleva määruse lisa 1 tabelis 2.1.6.

(4) Kaadrikaitseväelane tagastab käesoleva määruse lisa 1 tabelis 2.1.5 ja 2.1.6 esitatud ja kaitseväe juhataja poolt kinnitatud täieliku eririidevarustuse elementide loetelu alusel väljastatud eririidevarustuse elemendid väeosa või asutuse lattu pärast missiooniüksusest naasmist.

(5) Vaatlejana missioonipiirkonnas teenivale ja seda külastavale kaadrikaitseväelasele lisaks väljastatavate eririidevarustuse elementide loetelu ja kogused on toodud käesoleva määruse lisa 1 tabelis 2.1.7. Vaatlejana missioonipiirkonnas teeniv ja seda külastav kaadrikaitseväelane tagastab lisaks väljastatud eririidevarustuse pärast missioonipiirkonnast naasmist.

(6) Missiooniüksuses teeninud kaadrikaitseväelane, missioonipiirkonnas vaatlejana teeninud või seda külastanud kaadrikaitseväelane ei pea tagastama väeosa või asutuse lattu käesoleva määruse lisa 1 tabelis 2.1.4, 2.1.5, 2.1.6 ja 2.1.7 tärniga tähistatud eririidevarustuse elemente.

§ 8. Riidevarustuse väljastamine õppekogunemisele kutsutud reservväelasele. Õppekogunemisele kutsutud reservväelase riidevarustuse elementide loetelu ja kogused

(1) Õppekogunemisele kutsutud reservväelasele väljastatav eririidevarustus, vooditarvikud ja kaitseväeliste tunnustega vormiriietus on korduvkasutuses kuni kasutuskõlbmatuks tunnistamiseni.

(2) Õppekogunemisele kutsutud reservväelasele väljastatav lisariidevarustus ja kaitseväeliste tunnusteta vormiriietus ei kuulu tagastamisele.

(3) Õppekogunemisele kutsutud reservväelase riidevarustuse elementide loetelu ja kogused on toodud käesoleva määruse lisa 1 punktide 3, 5 ja 6 tabelites.

(4) Riidevarustus väljastatakse õppekogunemisele kutsutud reservväelasele õppekogunemist korraldava väeosa või asutuse laost. Õppekogunemisele kutsutud reservväelane tagastab eririidevarustuse, vooditarvikud ja kaitseväeliste tunnustega vormiriietuse õppekogunemise lõppemisel sama väeosa või asutuse lattu.

(5) Enne õppekogunemise lõppu kasutuskõlbmatuks muutunud eririidevarustuse, vooditarvikud ja kaitseväeliste tunnustega vormiriietuse tagastab õppekogunemisele kutsutud reservväelane õppekogunemist korraldava väeosa või asutuse lattu, saades asendamise korras kasutusele uue või varem kasutatud ja hooldatud riidevarustuse elemendi.

(6) Õppekogunemisele kutsutud reservväelasele väljastatakse riidevarustus vastavalt tema erialasele väljaõppele, õppekogunemise iseloomule ja toimumise ajale.

§ 9. Kaadrikaitseväelase vormiriietuse arvestuslik piirmäär

(1) Kaadrikaitseväelase vormiriietuse arvestuslike piirmäärade suuruse kehtestab kaitseminister kaitseväe juhataja ettepanekul. Piirmäära suuruse muutmise ettepanek esitatakse kalendriaasta 10. detsembriks.

(2) Kaadrikaitseväelase vormiriietuse arvestuslik piirmäär hakkab kehtima alates teenistusse võtmisele järgnevast kalendriaastast. Teist või mitmendat korda teenistust alustavale kaadrikaitseväelasele hakkab vormiriietuse arvestuslik piirmäär kehtima alates teenistusse võtmisest.

(3) Missioonieelseks väljaõppeks ja missioonil osalemise ajaks tegevteenistusse astunud kaadrikaitseväelasele, kellega on sõlmitud määratud tähtajaga tegevteenistuse leping, mille tähtaeg on lühem kui kaks aastat, hakkab vormiriietuse arvestuslik piirmäär kehtima alates teenistusse võtmisest ja kehtib kuni määratud tähtajaga tegevteenistuse lepingu lõppemiseni.

(4) Missioonieelseks väljaõppeks ja missioonil osalemise ajaks tegevteenistusse astunud kaadrikaitseväelasele, kellega on sõlmitud määratud tähtajaga tegevteenistuse leping, mille tähtaeg on lühem kui kaks aastat, määrab vormiriietuse arvestusliku piirmäära suuruse kaitseminister kaitseväe juhataja ettepanekul.

(5) Tegevteenistust alustavale kaadrikaitseväelasele, kellega on sõlmitud määratud tähtajaga tegevteenistuse leping, mille tähtaeg on lühem kui kaks aastat ja/või mis ei näe teenistusülesannete tõttu ette tavavormi elementide väljastamist, hakkab vormiriietuse arvestuslik piirmäär kehtima alates teenistusse võtmisest ja kehtib kuni määratud tähtajaga tegevteenistuse lepingu lõppemiseni.

(6) Tegevteenistust alustavale kaadrikaitseväelasele, kellega on sõlmitud määratud tähtajaga tegevteenistuse leping, mille tähtaeg on lühem kui kaks aastat ja/või mis ei näe teenistusülesannete tõttu ette tavavormi elementide väljastamist, määrab vormiriietuse arvestusliku piirmäära suuruse kaitseminister kaitseväe juhataja ettepanekul.

(7) Kui kaadrikaitseväelase vormiriietuse elementidest ei vaja kalendriaasta jooksul väljavahetamist arvestusliku piirmäära ulatuses vormiriietuse elemente, siis kasutamata jäänud osa kandub üle järgmisse aastasse.

(8) Kaadrikaitseväelase vormiriietuse arvestusliku piirmäära kasutamata jäänud osa ülekandmine toimub kaheaastase tsükliga.

(9) Kui kaadrikaitseväelase vormiriietuse elementidest vajab kalendriaastal jooksul väljavahetamist rohkem kui arvestusliku piirmäära ulatuses ette nähtud, võib kasutada 20% ülekulu käesoleva aasta summast järgmise aasta arvestusliku piirmäära arvelt.

(10) Kõik käesoleva korra lisas 1 loetletud riidevarustuse elemendid on väeosa või asutuse laos arvel Logistikakeskuses kinnitatud soetushinnaga. Kaadrikaitseväelasel peab olema võimalus tutvuda Logistikakeskuses kinnitatud hindadega.

(11) Väeosa või asutuse lattu kaadrikaitseväelase poolt tagastatud kasutuskõlblik vormiriietus hooldatakse ja võetakse arvele soetushinnast odavama hinnaga ning väljastatakse korduvkasutuseks kaadrikaitseväelasele vaid tema soovi korral.

3. peatükk
RIIDEVARUSTUSE LADUSTAMINE JA HOOLDUS

§ 10. Riidevarustuse ladustamine

(1) Logistikakeskusesse tarnitud riidevarustuse ladustamiseelne üleandmine – vastuvõtmine ja kvaliteediline vastuvõtmine toimub lisas 9 esitatud vormi kohaselt.

(2) Väeosad ja asutused esitavad taotluse riidevarustuse kasutada saamiseks (lisa 7). Taotluse menetlemise korra kehtestab kaitseväe juhataja.

(3) Väeosadele või asutustele väljastatud riidevarustuse mittevastavuse või ebakvaliteetsuse ilmnemisel teavitab väeosa või asutus sellest kohe Logistikakeskust, kes organiseerib tagasitarne.

(4) Riidevarustuse vastuvõtmise, ladustamise ja väljastamisega seotud tegevusi, nagu materjalide käsitlemine, ladustamine, inventariseerimine või laovarude kontroll, vedude ajaline planeerimine, lepingule mittevastava või ebakvaliteetse riidevarustuse tagasitarned tarnijatele, korraldab Logistikakeskus.

(5) Riidevarustust ladustatakse hoonetes, mis oma konstruktsiooni, tehnilise seisukorra ja varustuse poolest tagavad riidevarustuse füüsikalis-keemiliste ja kvaliteediomaduste säilimise ladustamisperioodi kestel.

(6) Riidevarustuse laod on varustatud vajaliku inventariga riidevarustuse vastuvõtmiseks, ladustamiseks, väljastamiseks ja kasutuskõlbmatuks muutunud riidevarustuse ladustamiseks.

§ 11. Riidevarustuse hooldus

(1) Riidevarustuse hooldus on käesoleva määruse mõistes ajateenija, õppekogunemisele kutsutud reservväelase ja kaadrikaitseväelase riidevarustuse hooldamine, et tagada riidevarustuse elutsükli maksimaalne pikkus.

(2) Ajateenija ja õppekogunemisele kutsutud reservväelase riidevarustuse hooldust teostatakse kaitseministeeriumi valitsemisala eelarvevahenditest. Hooldus- ja parandustöid koos alamprotsessidega koordineerib Logistikakeskus.

(3) Ajateenija ja õppekogunemisele kutsutud reservväelane:
1) peseb ja hooldab käesoleva määruse lisa 4 punkti 1 ja 3 tabelite esimeses liinis nimetatud riidevarustust;
2) teostab riidevarustuse pisiparandusi (näiteks: õmbleb vormiriietusele puuduolevaid nööpe, eraldusmärke jne).

(4) Käesoleva määruse lisa 4 punktides 1 ja 3 toodud tabelite esimeses liinis nimetatud riidevarustuse hoolduseks tagatakse väeosades ja asutustes hooldusseadmete- ja vahendite (pesumasinad, kuivatid, pesuvahendid, jalatsite hooldusvahendid jms) olemasolu.

(5) Hooldust vajavad riidevarustuse elemendid, mis on loetletud käesoleva määruse lisa 4 punkti 1 ja 3 tabelite teises liinis tagastab ajateenija ja õppekogunemisest osavõtnud reservväelane väeosa või asutuse lattu, saades asendamise korras kasutusele uue või varem kasutatud ja hooldatud riidevarustuse elemendi.

(6) Ajateenija ja õppekogunemisele kutsutud reservväelase riidevarustuse hoolduse sagedus sõltub riidevarustuse kasutaja teenistuse eripärast ja vajadusest. Varustuse vahetamise sagedus ei ole määratud.

(7) Kaadrikaitseväelane hooldab oma vahenditega talle väljastatud vormiriietust, lisariidevarustust ja käesoleva määruse lisa 4 punkti 2 tabelite esimeses liinis loetletud eririidevarustust. Teenistuse käigus määrdunud ja hooldust vajavad vooditarvikud ja eririidevarustuse elemendid, mis on loetletud käesoleva määruse lisa 4 punkti 2 tabelite teises liinis, tagastab kaadrikaitseväelane väeosa või asutuse lattu, saades asendamise korras kasutusele uue või varem kasutatud ja hooldatud varustuse.

(8) Kaadrikaitseväelasele väljastatud, käesoleva määruse lisa 4 punkti 2 tabelite teises liinis loetletud, varustuse hooldus ja kaadrikaitseväelase poolt väeosa või asutuse lattu tagastatud vormiriietuse hooldus teostatakse pärast otstarbekuse hindamist kaitseministeeriumi valitsemisala eelarvevahenditest.

(9) Käesolev määrus ei reguleeri kaadrikaitseväelase riidevarustuse hooldust missiooniüksuses- või piirkonnas teenimise ja külastamise ajal.

(10) Käesolev määrus ei reguleeri mereväe kaitseväelase riidevarustuse hooldust merel toimuvate pikemaajaliste õppuste ja operatsioonide ajal.

4. peatükk
RIIDEVARUSTUSE KASUTUSKÕLBMATUKS TUNNISTAMINE, MAHAKANDMINE JA HÄVITAMINE

§ 12. Riidevarustuse kasutuskõlbmatuks tunnistamine, mahakandmine ja hävitamine

(1) Kaitseväelasele tagastamise kohustusega väljastatud kaitseväeliste tunnustega vormiriietuse, eririidevarustuse, vooditarvikud ja eraldusmärgid (edaspidi riidevarustus) või lattu mingil põhjustel seisma jäänud riidevarustuse võib tunnistada kasutuskõlbmatuks, maha kanda ja hävitada, kui:
1) riidevarustuse element on osaliselt või täielikult hävinud (kaasaarvatud kadunud või varastatud);
2) on tõestatud riidevarustuse elemendi säilitamise ebaotstarbekus;
3) riidevarustuse element ei leidnud kasutamist;
4) riidevarustuse elementi pole õnnestunud võõrandada või müügist saadav tulu on eeldatavalt väiksem selle müügi kuludest.

(2) Reservi või erru arvatud kaadrikaitseväelase kaitseväeliste tunnustega vormiriietus kantakse kaitseväe materjaliarvestuse andmebaasist maha kaadrikaitseväelase reservi või erru arvamise käskkirja alusel.

(3) Kaitseväeliste tunnusteta vormiriietuse ja lisariidevarustuse mahakandmise kohta ei vormistata taotlust riidevarustuse kasutuskõlbmatuks tunnistamise, maha kandmiseks ja hävitamiseks (edaspidi taotlus). Kaitseväeliste tunnusteta vormiriietuse ja lisariidevarustuse mahakandmine kaitseväe materjaliarvestuse andmebaasist toimub nimetatud varustuse väljastamisel kaitseväelasele.

(4) Lõikes 1 nimetatud riidevarustuse elementide kasutuskõlbmatuks tunnistamise, mahakandmise ja hävitamise otsustab väeosa või asutuse ülem tema poolt moodustatud komisjoni ettepanekul. Riidevarustuse kasutuskõlbmatuks tunnistamise, mahakandmise ja hävitamise komisjon (edaspidi komisjon) peab olema vähemalt kolmeliikmeline.

(5) Komisjon on otsustusvõimeline, kui sellest võtab osa vähemalt kaks komisjoni liiget, sealhulgas komisjoni esimees. Komisjoni töövorm on koosolek. Koosolekud protokollitakse. Otsused võetakse vastu lihthäälteenamusega.

(6) Taotluse esitab väeosas või asutuses riidevarustusega tegelev spetsialist. Taotlus vormistatakse kirjalikult käesoleva määruse lisas 5 esitatud vormi järgi. Taotluse kõik leheküljed allkirjastab komisjoni esimees. Taotluse vormi esimene osa sisaldab väeosa või asutuse ülema poolt moodustatud komisjonile esitamiseks järgmisi andmeid:
1) riidevarustuse elemendi täielik nimetus, kodifitseerimiskood, kogus, soetamise aeg (tarneaeg markeerimislipikul) ja soetushind;
2) riidevarustuse elemendi seisukorra lühike iseloomustus taotluse esitamise ajal;
3) riidevarustuse kõlbmatuks tunnistamise põhjus koos viitega käesoleva paragrahvi lõikes 1 toodud punktile.

(7) Komisjonil vaatab taotluse läbi 2 (kahe) nädala jooksul, komisjonil on õigus jätta riidevarustuse kasutuskõlbmatuks tunnistamise, mahakandmise ja hävitamise kohta tehtud taotlus rahuldamata ja jätta see väeosa või asutuse ülemale esitamata, kui taotlus pole piisavalt põhjendatud. Sel juhul tagastatakse materjalid taotluse esitajale koos põhjendusega ja antakse tähtaeg puuduste kõrvaldamiseks.

(8) Taotluse vormi teise osa täidab komisjon ja see sisaldab järgmisi andmeid:
1) riidevarustuse hävitamise viis ja korraldaja;
2) riidevarustuse hävitamiseks vajalike tööde eelarve;
3) riidevarustuse hävitamise aeg (kvartal, aasta).

(9) Taotluse kinnitab väeosa või asutuse ülem, tehes taotlusele märke KINNITAN ning kinnitades selle oma allkirja ja kuupäevaga. Kui väeosa või asutuse ülem ei kinnita taotlust, tagastab ta selle koos põhjendusega taotluse teinud komisjonile.

(10) Kinnitatud taotlus on aluseks ja kohustuseks kasutuskõlbmatuks tunnistatud riidevarustuse hävitamiseks töötlemise viisi, tähtaja ja tingimuste täitmise osas.

(11) Taotluse alusel koostatakse riidevarustuse hävitamise akt (lisa 6), mis kooskõlastatakse riidevarustuse seaduspäraseks hävitamiseks või töötlemiseks korraldatud hanke võitnud äriühinguga.

(12) Kinnitatud taotlus ja riidevarustuse hävitamise akt esitatakse elektrooniliselt või paberkandjal 5 (viie) tööpäeva jooksul Logistikakeskusele.

5. peatükk
RIIDEVARUSTUSE VÕÕRANDAMISE KORD

§ 13. Riidevarustuse võõrandamise komisjoni moodustamine

(1) Riidevarustuse võõrandamise otsustab kaitseväe juhataja või tema poolt volitatud isik riidevarustuse võõrandamise komisjoni (edaspidi komisjon) ettepanekul. Komisjon moodustatakse kaitseväe juhataja käskkirjaga.

(2) Lõikes 1 nimetatud komisjoni koosolek on otsustusvõimeline, kui sellest võtab osa vähemalt kolm komisjoni liiget, sealhulgas komisjoni esimees.

(3) Komisjoni töövorm on koosolek. Koosolekud protokollitakse. Otsused võetakse vastu lihthäälteenamusega.

§ 14. Riidevarustuse võõrandamise alused

(1) Riidevarustust võib võõrandada, kui:
1) vara ei ole vajalik avalikuks otstarbeks ega riigivõimu teostamiseks;
2) vara on muutunud kõlbmatuks avaliku kasutamise, riigivõimu teostamise ja tulu saamise otstarbeks;
3) vara on vajalik kohaliku omavalitsuse haridus- ja sotsiaalhoolekande asutustele või omavalitsuse muude funktsioonide täitmiseks;
4) vara on vajalik avalik-õiguslikule juriidilisele isikule tema seaduses sätestatud ülesannete täitmiseks;
5) võõrandamine on ette nähtud seadusega või toimub kohtuotsuse alusel.

(2) Riidevarustust võib võõrandada tasu eest, tasuta või alla hariliku väärtuse.

(3) Riidevarustust võib tasuta võõrandada käesoleva paragrahvi lõike 1 punktides 1 ja 2 ettenähtud juhtudel.

(4) Riidevarustust võib võõrandada tasu eest või alla hariliku väärtuse reserv- ja eruväelastele neid ühendavate vabatahtlike riigikaitseorganisatsioonide kaudu.

(5) Riidevarustusest huvitatud riigikaitsega mitte seotud juriidilistele isikutele võõrandatakse kaitseväeliste tunnusteta riidevarustust.

§ 15. Riidevarustuse võõrandamise korraldamine

(1) Riidevarustuse võõrandamisest huvitatud juriidiline isik esitab kirjaliku võõrandamistaotluse § 13 lõikes 1 nimetatud komisjonile, mis peab sisaldama:
1) vara iseloomustavaid andmeid (nimetus, otstarve, kogus koos soovitud suurusnumbritega, tüüp);
2) ettepanekut vara võõrandamise viisi kohta (tasu eest, tasuta või alla hariliku väärtuse);
3) vara võõrandamise vajalikkuse põhjendust.

(2) Komisjon vaatab esitatud riidevarustuse võõrandamistaotluse põhjendatuse läbi kahe nädala jooksul alates selle saamisest ja teeb ettepaneku kaitseväe juhatajale või tema poolt volitatud isikule riidevarustuse võõrandamiseks või ettepaneku jätta taotlus kas osaliselt või täielikult rahuldamata, viidates rahuldamata jätmise põhjustele.

(3) Komisjoni poolt kaitseväe juhatajale või tema poolt volitatud isikule esitatud ettepanek riidevarustuse võõrandamiseks peab sisaldama lisaks käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud andmetele ka andmeid vara soetamise aja ja soetushinna kohta.

(4) Riidevarustuse võõrandamise otsus peab vastama «Haldusmenetluse seaduses» sätestatud sisu- ja vorminõuetele ning peab sisaldama vähemalt vara võõrandamise korraldaja, võõrandamise viisi ning vajaduse korral vara müügihinna.

(5) Võõrandamise viib läbi ja sõlmib lepingu võõrandamise korraldaja, kelle nimetab kaitseväe juhataja.

(6) Riidevarustuse võõrandamise leping sõlmitakse vastavalt kehtivale õigusele. Võõrandamisest laekunud summad kantakse riigieelarvesse.

(7) Kaitseväe juhataja on aruandekohustuslik kaitseministeeriumi ees.

(8) Riidevarustuse võõrandamise aruanne esitatakse kaitseministeeriumile iga aasta 20. jaanuariks ja 20. juuliks ning peab sisaldama järgmisi andmeid:
1) võõrandatud vara iseloomustavaid andmeid (nimetus, otstarve, kogus koos suurusnumbritega, tüüp);
2) infot vara võõrandamise viis kohta (tasu eest, tasuta või alla hariliku väärtuse);
3) infot vara soetamise aja ja soetushinna kohta;
4) müügihinda;
5) infot selle kohta, kellele vara võõrandati;
6) vara võõrandamise vajalikkuse põhjendust.

6. peatükk
LÕPPSÄTTED

§ 16. Aruandlus

(1) Väeosa või asutus esitab iga aasta 10. jaanuariks ja 20. juuliks Logistikakeskusele väljavõtte riidevarustuse materjaliarvestuse andmebaasist.

(2) Logistikakeskus esitab materjaliarvestussüsteemi käivitumisel väeosadest ja asutustest laekunud väljavõtete põhjal kaitseministeeriumile elektrooniliselt aasta koondaruande iga aasta 20. jaanuariks. Koondaruanne sisaldab järgmisi andmeid aruandeperioodi kohta:
1) laovarude suurenemine (uute riidevarustuse elementide juurdekasv, nimetused, kogused);
2) väeosadest või asutustest väljastatud riidevarustus (nimetused, ajateenijale, kaadrikaitseväelasele ja õppekogunemisele kutsutud reservväelasele väljastatud kogused);
3) puutumatusse varusse kantud ehk operatiivstruktuuri varudesse kantud riidevarustus (nimetused, kogused);
4) kinnitatud kasutuskõlbmatuks tunnistamise, mahakandmise ja hävitamise aktidega mahakantud riidevarustus (nimetused, kogused);
5) väeosade või asutuste ladudes oleva riidevarustuse summaarne varu, välja arvatud operatiivstruktuuri varud (nimetused, kogused).

§ 17. Vastutus

Käesoleva korra rikkumisel kannab kaitseväelane varalist vastutust «Kaitseväeteenistuse seaduse» § 187 kohaselt.

§ 18. Rakendussätted

(1) Määruse § 3 lõige 6; § 4 lõige 3; § 6 lõiked 8 ja 14; § 9 lõiked 2 kuni 9 ja § 16 lõige 2 jõustuvad alates 1. jaanuarist 2007.

(2) Määruse § 4 lõikes 3 nimetatud arvestuskaardi elektrooniline versioon võetakse kasutusele hiljemalt 1. jaanuaril 2008. a.

(3) Kaitseministri 20. märtsi 2006. a määrus nr 8 «Riidevarustuse võõrandamise kord» tunnistatakse kehtetuks.

Minister Jürgen LIGI

Kaitseplaneerimise asekantsler
kantsleri ülesannetes Lauri TUMM

Märkus. Lisad on avaldatud elektroonilises Riigi Teatajas. (Alus: «Riigi Teataja seaduse» § 4 lõige 2 ja riigisekretäri 02.08.2006. a resolutsioon nr 17-1/06-05165.)

lisa 3

lisa 5

lisa 8

Lisa 1054456 lisa 1

Lisa 1054457 lisa 2

Lisa 1054467 lisa 4

Lisa 1054470 lisa 6

Lisa 1054472 lisa 7

Lisa 1055962 lisa 9

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json