Teksti suurus:

Valgjärve valla sotsiaalkorterite üürile andmise ja kasutamise kord

Väljaandja:Valgjärve Vallavolikogu
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst
Avaldamismärge:KO 2007, 29, 343

Valgjärve valla sotsiaalkorterite üürile andmise ja kasutamise kord

Vastu võetud 28.11.2006 nr 10

Määrus antakse Kohaliku  omavalitsuse korralduse seaduse § 6 lõike 1 ja lõike 3 punkti 1 ning § 22 lõike 1 punkti 37, sotsiaalhoolekande seaduse § 14 lõike 1, elamuseaduse § 8 punkti 2  alusel

1. peatükk
ÜLDSÄTTED

§ 1. Määruse reguleerimisala

(1) Määrusega sätestatakse sotsiaalkorteri mõiste, sotsiaalkorteri üürile andmise tingimused, sotsiaalkorteri üürilepingu sõlmimise, pikendamise ja lepingu lõpetamise kord ning sotsiaalkorteri üürniku õigused, kohustused ning piirangud sotsiaalkorteri kasutamisel.

(2) Määrus ei reguleeri sotsiaalabi vajavate isikute öist või ööpäevaringset lühiajalist majutamist.

§ 2. Sotsiaalkorteri ja sotsiaalelamu mõiste

(1) Sotsiaalkorter on Valgjärve valla munitsipaalomandis olev eluruum, mis antakse üürile sotsiaalteenusena eluaset hädasti vajavale isikule ja tema perekonnale, kes ise ei ole suuteline ega võimeline seda endale või oma perekonnale tagama.

(2) Sotsiaalelamu on elamu, mille kõik eluruumid on mõeldud kasutamiseks sotsiaalkorteritena.

(3) Eluruumi või elamu tunnistab sotsiaalkorteriks või sotsiaalelamuks Valgjärve Vallavolikogu.

§ 3. Sotsiaalkorteri üürile andja

(1) Sotsiaalkorteri üürile andmise otsustab Valgjärve Vallavalitsus (edaspidi vallavalitsus).

(2) Sotsiaalkorteri üürileandmise või mitteandmise vormistab vallavalitsus korraldusega.

2. peatükk
SOTSIAALKORTERI  ÕIGUSTATUD SUBJEKT

§ 4. Sotsiaalkorteri taotleja

(1) Sotsiaalkorterit võib taotleda sotsiaalteenusena eluaset  vajav vähekindlustatud lastega pere või kriisisituatsiooni sattunud üksikisik, kes ei suuda endale iseseisvalt hankida elamispinda ning kelle elukoht Eesti rahvastikuregistri andmetel on Valgjärve vallas (edaspidi taotleja).

(2) Sotsiaalkorterit võib taotleda sotsiaalteenusena eluaset  vajav isik, kelle eluruum on õnnetuse tagajärjel hävinud või kes elab elamiskõlbmatuks muutunud eluruumis ning  kelle elukoht Eesti rahvastikuregistri andmetel on Valgjärve vallas.

(3) Taotlejale, kelle aadressiandmed Eesti rahvastikuregistris ei ole Valgjärve vallas, eraldatakse sotsiaalkorter võimalusel järgmistel juhtudel:
1) taotleja on tulnud lastekodust ja vahetult enne lastekodusse suunamist oli isiku elukohaks Valgjärve vald;

2) taotleja vabanes kinnipidamiskohast ja vahetult enne kinnipidamiskohta paigutamist oli tema elukohaks Valgjärve vald.

(4) Sotsiaalkorteri lühiajalist kasutamist võib taotleda vabade pindade olemasolul käesoleva paragrahvi lõigetes 1 ja 2 nimetamata isik.

3. peatükk
SOTSIAALKORTERI ÜÜRILE ANDMINE, ÜÜRILEPINGU PIKENDAMINE JA LÕPETAMINE

§ 5. Sotsiaalkorteri taotlemine

(1) Sotsiaalkorteri taotleja esitab Valgjärve Vallavalitsusele   kirjaliku  avalduse, milles põhjendab oma taotlust.

(2) Avalduses märgitakse
1) avaldaja isiku- ja kontaktandmed (nimi, sünniaeg, telefon, aadressandmed);
2) andmed perekonnaliikmete ja ülalpeetavate kohta.

(3)Asjaolude selgitamiseks on ametiasutuse sotsiaaltöötajal õigus vajadusel taotlejalt nõuda täiendavaid dokumente ja andmeid.

§ 6. Sotsiaalkorteri üürile andmine

(1) Sotsiaalkorter antakse tähtajaliseks elamiseks vastavalt  käesoleva korra paragrahvile 7 ning sõlmitakse vormikohane leping.

(2) Kui isik on vähemalt kaks korda järjest keeldunud talle pakutud sotsiaalkorterist, võib vallavalitsus jätta taotlejale sotsiaalkorteri eraldamata.

§ 7. Sotsiaalkorteri üürilepingu tähtaeg

(1) Sotsiaalkorteri võib üürile anda:

1)  kuni 1 aasta – kriisisituatsiooni sattunud peredel ja isikutel;

2) kuni 3 aastat – vähekindlustatud lastega pere, hävinud või elamiskõlbmatuks muutunud elamispinnal elavad isikud ning lastekodust või kinnipidamiskohast  tagasisaabunud isikud;

(2) Sotsiaalkorteri üürile andmise tähtaja määrab vallavalitsus.

§ 8. Üürilepingu sõlmimine

 (1) Isikuga, kellele vallavalitsus korralduse alusel sotsiaalkorteri eraldas, sõlmitakse nimetatud sotsiaalkorteri kasutamiseks kirjalik üürileping.

(2) Üürileping tuleb sõlmida 15 tööpäeva jooksul vallavalitsuse korralduse teatavakstegemisest. Nimetatud tähtaja jooksul üürilepingu sõlmimata jätmisel on vallavalitsusel õigus tunnistada vastav korraldus kehtetuks. Ettepaneku korralduse kehtetuks tunnistamiseks teeb isik, kes on volitatud üürilepingut sõlmima.

(3) Sotsiaalkorterile üürilepingu sõlmimisel lähtutakse võlaõigusseaduse § 272 lõike 4 punktis 4 sätestatust ning üürnikku tuleb eelnevalt teavitada, et sotsiaalkorteri, mille Valgjärve  vald on sotsiaalhoolekande seadusest tuleneva ülesande täitmiseks andnud üürile eluruumi hädasti vajavale isikule, üürilepingule ei laiene võlaõigusseaduses eluruumi üürimise kohta sätestatu.

(4) Vallavalitsuse volitatud isik sõlmib üürilepingu, lähtudes määruses sätestatust.

(5) Õigus kasutada konkreetset  sotsiaalkorterit tekib isikul pärast sotsiaalkorterile üürilepingu sõlmimist.

§ 9. Üürilepingu pikendamine

(1) Üürilepingu lõppemise tähtaja möödumisel ja sotsiaalkorteri vajaduse säilimisel, võib üürniku põhjendatud avalduse ja vallavalitsuse korralduse alusel isikule eraldatud sotsiaalkorteri üürilepingut pikendada. Sotsiaalkorteri üürilepingut pikendatakse juhul, kui isik on täitnud kõik üürilepingust tulenevad kohustused.

(2) Üürilepingut võib pikendada kuni üheks aastaks.

(3) Üürilepingut võib pikendada korduvalt.

(4) Sotsiaalkorteri üürilepingu pikendamiseks peab üürnik esitama avalduse ametiasutusele vähemalt üks kuu enne sotsiaalkorteri üürilepingu lõppemist. Avalduse mitteesitamisel puudub isikul üürilepingu tähtaja möödumisel õiguslik alus sotsiaalkorteri kasutamiseks ja isik on kohustatud üürilepingu lõppemisel sotsiaalkorteri koheselt vabastama.

(5) Üürile antud sotsiaalkorteri üürilepingu pikendamise otsuse tegemisel lähtub vallavalitsus senise sotsiaalkorteri sobilikkusest üürnikule ja tema perekonnale ning üürilepingujärgsete kohustuse täitmisest.

(6) Juhul, kui üürnik ei ole täitnud kõiki üürilepingujärgseid kohustusi, kuid isikul säilib määruses sätestatud alustel õigus ja vajadus sotsiaalkorterile ning ta ei ole ise võimeline eluruumi endale või oma perekonnale tagama ja kui sotsiaalkorteri mitteeraldamine ohustab oluliselt isiku või tema perekonna toimetulekut, elu või tervist, võib vallavalitsus anda taotlejale üürile senisest vähem heakorrastatud ja väiksemaid kulutusi nõudva sotsiaalkorteri.

§ 10. Üürilepingu lõpetamine

(1) Sotsiaalkorteri üürilepingu võib üürnik ennetähtaegselt lõpetada, esitades vastava avalduse vallavalitsusele vähemalt üks kuu enne üürilepingu lõpetamist.

(2) Vallavalitsus võib sotsiaalkorteri üürilepingu ennetähtaegselt lõpetada juhul, kui sotsiaalkorteri üürnik ja temaga koos elavad isikud rikuvad pidevalt üürilepingu tingimusi ja/või teiste üürnike rahu.

(3) Üürilepingu lõpetamise vormistab vallavalitsus korraldusega.

4. peatükk
SOTSIAALKORTERI KASUTAMINE

§ 11. Üür ja kulude tasumine

(1) Sotsiaalkorteri üüri määrab vallavalitsus.

(2) Sotsiaalkorteri kasutamise kulud tasub sotsiaalkorteri üürnik.

(3)Vähekindlustatud sotsiaalkorteri üürnikul on õigus saada toimetulekutoetust sotsiaalhoolekande seaduses sätestatud tingimusel ja korras.

§ 12. Sotsiaaleluruumi kasutamise alused

(1) Sotsiaalkorteri üürnik on kohustatud
1) kasutama sotsiaalkorterit ja sotsiaalelamu abiruume ning kinnistut vastavalt nende otstarbele ning arvestama teiste sotsiaalelamu elanike ja naabrite huvidega;
2) pidama oma sotsiaalkorteris, sotsiaalelamu üldkasutatavates kohtades ning kinnistul kinni sanitaar-, tuleohutuse ja elamute ekspluateerimise eeskirjadest;
3) hoidma sotsiaalelamu üldkasutatavates ruumides ja kinnistul puhtust ja korda;
4) hüvitama üürniku või temaga koos elavate isikute süü läbi sotsiaalkorteri, nendes asuvate seadmete ja kinnistu rikkumisega tekitatud kahjud;
5) rakendama sotsiaalkorteris või sotsiaalelamu üldkasutatavates kohtades rikete avastamisel viivitamatult abinõusid rikete kõrvaldamiseks ning teatama rikete olemasolust ametiasutusele või üürileandja esindajale;
6) lubama avariide ja rikete likvideerimiseks sotsiaalkorterisse siseneda üürileandja esindajal;
7) andma üürilepingu lõppemisel sotsiaalkorteri üle üürileandja esindajale mitte halvemas seisukorras kui see oli üürilepingu sõlmimisel (v.a arvestades normaalset kulumist);
8) sõlmima elektri ostu-müügi lepingu AS-ga Eesti Energia;
9) vabastama sotsiaalkorteri pärast üürilepingu tähtaja lõppemist või taotlema vähemalt kaks nädalat enne üürilepingu lõppemist üürilepingu pikendamist.

(2) Sotsiaalkorteri üürnikul on keelatud
1) majutada üürile antud sotsiaalkorterisse isikuid, kes ei vasta määruses sätestatud nõuetele;
2) anda sotsiaalkorterit allkasutusse kolmandatele isikutele;
3) teha sotsiaalkorteri või selle seadmete ümberehitust või -paigutust ilma üürileandja kirjaliku nõusolekuta.

§ 12. Järelevalve

Kontrolli sotsiaalkorterite üürilepingute tähtaegadest kinnipidamise ja sotsiaalkorterite sihipärase kasutamise üle teostab vallavalitsus või tema volitatud isik.

6. peatükk
RAKENDUSSÄTTED

§ 13. Määrus  jõustub 5. detsembril 2006. a.   

§ 14. Määrust rakendatakse 1. jaanuarist 2007. aasta.

Volikogu esimees Hain RANDOJA

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json