Teksti suurus:

Liitumistasu toetuse taotlemise, menetlemise ja andmise täpsustatud tingimused ning kord

Väljaandja:Regionaalminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:algtekst-terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:22.01.2009
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:11.10.2009
Avaldamismärge:RTL 2009, 7, 80

Liitumistasu toetuse taotlemise, menetlemise ja andmise täpsustatud tingimused ning kord

Vastu võetud 16.01.2009 nr 3

Määrus kehtestatakse «Elektrituruseaduse» § 741 lõike 4 alusel.

1. peatükk
ÜLDSÄTTED

§ 1. Määruse reguleerimisala

Käesoleva määrusega sätestatakse liitumistasu toetuse (edaspidi toetus) taotluse esitamise ja menetlemise kord, taotluse hindamise kriteeriumid, taotluse rahuldamise ja rahuldamata jätmise otsuse, toetuse väljamaksete tegemise ning toetuse tagasinõudmise kord.

§ 2. Mõisted

Käesoleva määruse tähenduses on:
1) võrguettevõtja – jaotusvõrguettevõtja;
2) kasusaaja – koos taotlejaga elamus koos elavate inimeste arv.

§ 3. Taotleja

Toetuse taotlejaks on füüsiline isik, kes vastab «Elektrituruseaduse» § 742 lõigetes 1 ja 2 toodud tingimustele.

§ 4. Kinnistule ja elamule esitatavad nõuded

(1) Kinnistu, millel paikneb elektriühenduseta elamu, asub hajaasutusega piirkonnas ja on kantud kinnistusregistrisse. Käesolevas määruses käsitletakse kinnistut «Kinnistusraamatuseaduse» § 51 punktide 1 ja 2 tähenduses.

(2) Elamu peab vastama järgmistele nõuetele:
1) elamu on taotleja alaliseks rahvastikuregistrisse kantud elukohaks ning sobilik aastaringseks elamiseks;
2) elamu on taotleja omandis või õiguspärases valduses;
3) elamu on kantud ehitisregistrisse ning on püstitatud hiljemalt 1. oktoobriks 1995. a;
4) elamu vastab «Ehitusseaduse» §-st 3 tulenevatele ehitise ohutuse osas sätestatud nõuetele;
5) elamu elektripaigaldise kasutuselevõtmine peab toimuma vastavalt «Elektriohutusseaduse» §-s 11 sätestatud nõuetele.

§ 5. Toetuse omafinantseeringu määr

(1) Toetuse taotleja omafinantseering on 10 protsenti liitumistasu osalt, mis on väiksem kui 200 000 krooni ja 1 protsent liitumistasu osalt, mis ületab 200 000 krooni. Minimaalne omafinantseeringu suurus on 10 000 krooni. Omafinantseeringu arvestuse aluseks on liitumistasu koos käibemaksu ja liitumise menetlustasuga. Omafinantseeringu arvestamisel lähtutakse liitumislepingu pakkumises sätestatud liitumistasust.

(2) Kui toetuse maksimaalne toetussumma suureneb vastavalt «Elektrituruseaduse» § 747 lõike 3 punktile 7, suurendatakse taotlejapoolset omafinantseeringu summat.

2. peatükk
TAOTLUSE ESITAMINE JA MENETLEMINE

§ 6. Võrguettevõtjale liitumistaotluse esitamine

(1) Liitumistaotlus tuleb esitada võrguettevõtjale vähemalt 30 kalendripäeva enne § 7 lõikes 1 nimetatud taotluse esitamise tähtaega.

(2) Kui taotluse esitaja ei ole elamu omanik, esitab ta võrguettevõtjale samaaegselt lisaks lõikes 1 nimetatud liitumistaotlusele elamu omaniku kirjaliku nõusoleku elamu ühendamiseks elektrivõrguga.

§ 7. Taotluse esitamine valla- või linnavalitsusele ja taotlusele esitatavad nõuded

(1) Taotlusi esitatakse kaks korda aastas. Taotluse esitamise tähtpäevad on 1. aprill (I voor) ja 15. oktoober (II voor). 2010. aastal on taotluse esitamise tähtpäev 1. aprill. Toetuse saamiseks esitatakse vormikohane taotlus määruse lisas 1 toodud vormil paberkandjal kirjalikult või digitaalselt allkirjastatuna elektrooniliselt taotleja elukohajärgsele valla- või linnavalitsusele. Siseministeerium ning valla- või linnavalitsus teeb taotlus- ning aruandevormid ja asjakohased juhendid kättesaadavaks oma kodulehel.

(2) Taotluses märgitakse järgmised andmed:
1) taotleja ees- ja perekonnanimi;
2) taotleja isikukood;
3) taotleja rahvastikuregistrisse kantud elukoha aadress;
4) taotlejaga koos elavate elanike arv, sealhulgas alla 18-aastaste elanike arv;
5) andmed kinnistu kohta (omanik ja kinnistu number);
6) taotletav toetussumma;
7) taotleja omafinantseeringu suurus.

(3) Taotlusele lisatakse järgmised dokumendid:
1) võrguettevõtjale esitatud liitumistaotlus ja võrguettevõtja liitumispakkumine;
2) omakäeline kinnitus omafinantseeringu tasumise võimalikkuse kohta lähtuvalt liitumislepingu pakkumises tehtud liitumistasu suurusest ja §-s 5 sätestatust;
3) kinnisasja omaniku kirjalik nõusolek taotluse esitamiseks, kui taotleja on elamu õiguspärane valdaja.

(4) Valla- või linnavalitsus hindab toetuse taotleja ja taotluse vastavust «Elektrituruseaduse» §-s 742 ning käesolevas määruses sätestatud nõuetele «Elektrituruseaduse» §-s 745 sätestatud korras ning kontrollib taotluses toodud andmeid kohapeal 30 kalendripäeva jooksul taotluse valla- või linnavalitsusse laekumisest arvates. Kohapealse kontrolli käigus hindab valla- või linnavalitsus sealhulgas elamu sobivust aastaringseks elamiseks ning elamu vastavust «Ehitusseaduse» §-st 3 tulenevatele ehitise ohutuse osas sätestatud nõuetele.

(5) Nõuetele vastavaks tunnistatud taotlused koos «Elektrituruseaduse» § 744 lõikes 1 ja lõikes 6 nimetatud dokumentidega esitab valla- või linnavalitsus Siseministeeriumile viie kalendripäeva jooksul taotluste nõuetele vastavaks tunnistamisest arvates. (õ) 23.01.2009 15:50

§ 8. Taotluse menetlemine Siseministeeriumis

(1) Kõik taotlused registreeritakse Siseministeeriumi dokumendiregistris.

(2) Siseministeerium kontrollib taotluse ja taotleja vastavust «Elektrituruseaduse» § 742 lõikes 1 ja 2 ning käesolevas määruses sätestatud nõuetele. Täiendavate asjaolude ilmnemisel või taotluses esinevate puuduste kõrvaldamiseks tagastab Siseministeerium taotluse valla- või linnavalitsusele taotluses esinevate puuduste kõrvaldamiseks ja määrab tähtaja taotluse uueks esitamiseks. Menetlus pikeneb nimetatud tähtaja võrra.

(3) Taotluste hindamiseks moodustab regionaalminister valdkonna asjatundjatest nõuandva komisjoni (edaspidi komisjon).

(4) Taotluste hindamisel arvestatakse järgmiste kriteeriumitega:
1) kasusaajate hulk;
2) projekti teostatavus (tehnilise lahenduse optimaalsus, elluviimiseks vajalike kokkulepete olemasolu);
3) projekti kulu kasusaaja kohta.

(5) Komisjon koostab nõuetekohastest taotlustest pingerea lõikes 4 sätestatud valikukriteeriumitest lähtuvalt. Võrdsete taotluste puhul eelistatakse pikaajalisi samas elukohas elavaid taotlejaid ning taotlusi, milles märgitud elamus on suurem arv kuni 18-aastaseid lapsi. Taotluste hindamisjuhend kinnitatakse regionaalministri käskkirjaga. Pingeritta kantud taotluste osas teeb komisjon regionaalministrile ettepaneku taotluste rahuldamiseks, nõuetele mittevastavate taotluste osas teeb komisjon regionaalministrile ettepaneku taotluste rahuldamata jätmiseks.

§ 9. Taotluse rahuldamise või rahuldamata jätmise otsuse tegemine

(1) Taotluse rahuldamise või rahuldamata jätmise otsuse teeb regionaalminister komisjoni ettepaneku alusel 30 kalendripäeva jooksul arvates taotluste Siseministeeriumisse laekumisest. Täiendavate asjaolude väljaselgitamise vajaduse korral on Siseministeeriumil õigus taotluse menetlemise tähtaega pikendada kuni 30 kalendripäeva.

(2) Taotluse rahuldamise otsuses sätestatakse:
1) toetuse saaja nimi;
2) toetuse suurus Eesti kroonides;
3) omafinantseeringu suurus Eesti kroonides;
4) toetuse saaja õigused ja kohustused.

(3) Taotluse rahuldamata jätmise otsus sisaldab taotleja nime ja taotluse rahuldamata jätmise põhjust.

(4) Taotluse rahuldamise või rahuldamata jätmise otsus tehakse taotlejale ja vastavale võrguettevõtjale teatavaks kirjalikult või elektrooniliselt viie kalendripäeva jooksul otsuse tegemisest arvates.

(5) Regionaalminister võib komisjon ettepaneku alusel taotluse rahuldamise otsust muuta või kehtetuks tunnistada «Elektrituruseaduse» § 746 lõikes 2 sätestatud juhtudel.

(6) Taotlejad, kelle taotlused rahuldati, kantakse liitumistasu toetuse andmise kavasse.

§ 10. Liitumistasu toetuse andmise kava

(1) Liitumistasu toetust antakse liitumistasu toetuse andmise kava alusel, mis koosneb liitumistasu toetuse saajate põhinimekirjast ja reservnimekirjast ning see kinnitatakse eraldi igal kalendriaastal. Liitumistasu toetuse andmise kavas on kohaliku omavalitsuse üksuste kaupa koos maksimaalse toetussumma ja omafinantseeringumääraga nimetatud liitumistasu toetuse saajad ning määratud võrguga ühendamise tähtajad võrguettevõtja esitatud liitumispakkumise alusel. Potentsiaalsed toetuse saajad, kellele ei ole võimalik antud aasta eelarvevahenditest toetust maksta, kantakse eelistusnimekirjana liitumistasu toetuse andmise kava reservnimekirja.

Liitumistasu toetuse andmise kava kinnitab regionaalminister.

(2) Valla- või linnavalitsus küsib võrguettevõtjalt liitumistasu toetuse andmise reservnimekirja kantud objekti või põhinimekirja kantud objekti kohta, mille rajamist ei jõutud aasta jooksul alustada, uue liitumispakkumise, mis edastatakse Siseministeeriumile.

(3) Lõikes 2 sätestatud juhul lähtutakse liitumistasu toetuse andmise kava kinnitamisel § 8 lõikest 5. Liitumistasu toetuse andmise kava iga-aastasel uuesti kinnitamisel kantakse eelmise aasta liitumistasu toetuse andmise kava reservnimekirjas olevad objektid, mille rajamist ei jõutud aasta jooksul alustada, põhinimekirja.

§ 11. Liitumistasu toetuse andmise kava muutmine

Regionaalminister võib komisjoni ettepaneku alusel põhjendatud juhtudel algatada liitumistasu toetuse andmise kava muutmise «Elektrituruseaduse» § 747 lõikes 3 sätestatud juhtudel.

§ 12. Toetuse andmisest teavitamine

(1) Toetuse andmisest ja kasutamisest teavitamist ning andmete avalikustamist koordineerib Siseministeerium.

(2) Siseministeerium, valla- või linnavalitsused ja võrguettevõtjad võivad töödelda ja omavahel vahetada teavet taotlejate ja toetuse saajate kohta ning muud menetluse käigus saadud teavet või dokumente»Elektrituruseaduses» ja käesolevas määruses nimetatud ülesannete täitmiseks.

(3) Enne liitumistasu toetuse andmise kava kinnitamist võib avalikustada ainult statistilisi ülevaateid.

(4) Pärast liitumistasu toetuse andmise kava kinnitamist avalikustatakse liitumistasu toetuse andmise kava põhi- ja reservnimekirjas sätestatud toetuse saaja nimi ja toetuse summa Siseministeeriumi veebilehel.

(5) Mittevastavaks tunnistatud taotluse ja selle esitanud taotleja andmeid ei avalikustata.

§ 13. Liitumisleping

Liitumistasu toetuse andmise põhinimekirja kantud objektide kohta sõlmitakse toetuse saaja, võrguettevõtja ja valla- või linnavalitsuse vahel kolmepoolne liitumisleping, mis on pooltele siduv ja mille muudatused «Elektrituruseaduse» § 747 lõikes 3 sätestatud juhtudel vormistatakse lepingu lisaga.

3. peatükk
TOETUSE ERALDAMINE

§ 14. Toetuse väljamaksmine

(1) Toetus makstakse võrguettevõtjale välja pärast võrguühenduse lepingukohast väljaehitamist «Elektrituruseaduse» § 7410 lõikes 2 nimetatud käskkirja alusel «Elektrituruseaduse» §-s 7410 sätestatud korras.

(2) Toetuse väljamaksmiseks eraldatud summad kannab Siseministeeriumi rahandusosakond riigieelarvelise eraldise kasutamise lepingu alusel üle kohaliku omavalitsuse üksusele või riigi sihtasutusele.

(3) Riigi sihtasutus kannab toetuse kohaliku omavalitsuse üksusele vastavasisulise taotluse alusel vastavalt käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud käskkirjale. Kohaliku omavalitsuse üksus teeb toetuse väljamakse võrguettevõtjale.

(4) Kui Siseministeerium sõlmib «Elektrituruseaduse» § 7410 lõike 1 alusel riigieelarvelise eraldise kasutamise lepingu riigi sihtasutusega, siis võib riigi sihtasutus kasutada toetuse vahenditest kuni 0,3% toetuse väljamaksmisega seotud tegevuskulude katteks.

§ 15. Toetuse tagasinõudmine toetuse saajalt

Toetuse nõuab valla- või linnavalitsus toetuse saajalt tagasi «Elektrituruseaduse» § 7413 sätestatud alustel ja korras.

§ 16. Aruande esitamine valla- või linnavalitsusele

Võrguettevõtja on kohustatud esitama aruande määruse lisas 2 toodud vormil valla- või linnavalitsusele 30 päeva jooksul pärast võrguühenduse lepingukohast väljaehitamist. Aruandes kajastatakse tehtud töid ja elektriühenduse ehitamiseks kantud kulutusi, millest on maha arvatud liitumistasu toetuse saaja omafinantseering.

§ 17. Määruse jõustumine

Määrus jõustub 2009. aasta 22. jaanuaril.

Minister Siim Valmar KIISLER

Kantsler Märt KRAFT

Regionaalministri 16. jaanuari 2009. a määruse nr 3
«Liitumistasu toetuse taotlemise, menetlemise ja andmise täpsustatud tingimused ning kord»

lisa 1

LIITUMISTASU TOETUSE TAOTLUSE VORM

Taotluse registreerimine (täidab kohalik omavalitsus)

Taotluse registreerimise kuupäev:  
Taotluse nr:  

Taotleja andmed (täidab liitumistasu toetuse taotleja)

Taotleja ees- ja perekonnanimi:

 

Taotleja isikukood:

 

Taotleja rahvastikuregistrisse kantud elukoha aadress:

 

Mis ajast alates (aasta, kuu) on taotleja elektriühenduseta elamus alaliselt elanud?

 

Kas elamu on olnud elektrivõrguga ühendatud?

Jah (märkida, mis põhjustel ja millal elektriühendus katkes) Ei
   

Kas taotleja on:

Elamu (kinnisasja) omanik Elamu õiguspärane valdaja (märkida, kas isik elab elamus rendi-, üüri- või muu lepingu alusel või omaniku nõusolekul)
   

Taotleja kontaktandmed
(tel, e-post, postiaadress)

 
 

Elamu andmed

Millal on ehitis püstitatud (aasta, kuupäev)?

 

Kinnistu nimi ja katastriüksuse number:

 

Kinnistu (elamu) omanik

 
 
 

Elamus elavate inimeste arv

sh alla 18-aastaseid
Taotlejaga koos elavate elanike arv:    
Kas elamut kasutatakse aastaringselt elamiseks?    
 

Taotletav toetussumma

Elamu elektrivõrguga ühendamise üldmaksumus:

 

Taotletav toetussumma (vastavalt võrguettevõtja esitatud liitumispakkumisele elamu elektrivõrguga ühendamiseks vajalik summa, mis näidatakse ilma taotleja omafinantseeringuta):

 

Taotleja omafinantseeringu suurus (toetuse taotleja omafinantseering on 10 protsenti liitumistasu osalt, mis on väiksem kui 200 000 krooni ja 1 protsent liitumistasu osalt, mis ületab 200 000 krooni. Minimaalne omafinantseeringu suurus on 10 000 krooni.):

 
 

KOHUSTUSLIKUD LISADOKUMENDID

1) võrguettevõtjale esitatud liitumistaotlus;

2) võrguettevõtja liitumispakkumine;

2) taotleja omakäeline kinnitus omafinantseeringu tasumise võimalikkuse kohta lähtuvalt võrguettevõtja liitumislepingu pakkumises tehtud liitumistasu suurusest;

3) omaniku kirjalik nõusolek taotluse esitamiseks, kui taotleja on elamu valdaja.

KINNITAN, ET MUL PUUDUVAD AJATAMATA MAKSUVÕLAD JA ET TAOTLUSVORMIS ESITATUD ANDMED ON ÕIGED

Taotleja (nimi):
 
 

Allkiri:

Kuupäev:

Regionaalministri 16. jaanuari 2009. a määruse nr 3
«Liitumistasu toetuse taotlemise, menetlemise ja andmise täpsustatud tingimused ning kord»

lisa 2

LIITUMISTASU TOETUSE ARUANDEVORM VÕRGUETTEVÕTJALE

Täidab valla- või linnavalitsus

Aruande registreerimise kuupäev  
Aruande registreerija nimi  

Täidab võrguettevõtja

TEHTUD TÖÖD JA KANTUD KULUTUSED (liitumistasu toetuse saaja poolse omafinantseeringuta)

Liituja nimi:  
Liitumislepingu number:  
Elamu aadress:  
Võrguettevõtja:  
Projekti maksumus kokku:

Liitumistasu toetus

Liitumistasu toetuse
saaja omafinantseering

     
Projekti algus- ja lõppkuupäev:  
 
Tehtud elektrivõrgu ehitustöid Kogus Ühiku hind Maksumus
Õhuliinid        
Keskpinge (10–20 kV) õhuliinid m      
Madalpinge (0,4 kV) õhuliinid m      
Kaabelliinid        
Keskpinge (10–20 kV) kaabelliinid m      
Madalpinge (0,4 kV) kaabelliinid m      
6-20/0,4 kV alajaamad tk      
Trafod tk      
Elektrikilbid ja mõõtesüsteemid        
Demontaažtööd        
Muud tööd        
       

Kogumaksumus

       

Kinnitan, et kõik käesolevas aruandes esitatud andmed on õiged

Aruande koostamise kuupäev:  
Aruande koostaja nimi:  
Aruande koostaja kontaktandmed
(tel, e-post)
 
Aruande esitaja allkiri  


ÕIEND
Lugeda § 7 lõikes 5 õigeks tekstiosa:
„koos “Elektrituruseaduse“ § 744 lõikes 1 ja lõikes 6 nimetatud dokumentidega“.
Alus: "Riigi Teataja seaduse" § 17 lõige 31 punkt 2 ja Siseministeeriumi 22. jaanuari 2009. aasta taotluskiri.

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json