Teksti suurus:

Tervishoiuteenuse osutamise kvaliteedile eksperdihinnangu andmise kord

Väljaandja:Sotsiaalminister
Akti liik:määrus
Teksti liik:terviktekst
Redaktsiooni jõustumise kp:01.05.2004
Redaktsiooni kehtivuse lõpp:31.12.2007
Avaldamismärge:

Tervishoiuteenuse osutamise kvaliteedile eksperdihinnangu andmise kord

Vastu võetud 27.09.2002 nr 118
RTL 2002, 115, 1664
jõustumine 14.10.2002


Muudetud järgmiste määrustega: (kuupäev, number, avaldamine Riigi Teatajas, jõustumise aeg):

 

19.04.2004/30 (RTL 2004, 49, 854) 01.05.2004

Määrus kehtestatakse «Tervishoiuteenuste korraldamise seaduse» (RT I 2001, 50, 284; 2002, 57, 360; 61, 375; 62, 377) § 56 lõike 1 punkti 9 alusel ja kooskõlas sama seaduse § 52 lõike 1 punktiga 3.

§1. Arstiabi kvaliteedi ekspertkomisjon

(1) Tervishoiuteenuse osutamise kvaliteedile eksperdihinnangu andmiseks moodustatakse Tervishoiuameti juurde alaliselt tegutsev nõuandva õigusega arstiabi kvaliteedi ekspertkomisjon (edaspidi komisjon ).

(2) Komisjoni tegevuse eesmärgiks on patsiendile osutatud tervishoiuteenuse kvaliteedile sõltumatu eksperdihinnangu andmine.

(3) Komisjon juhindub oma tegevuses Eesti Vabariigi seadustest ja muudest õigusaktidest ning käesolevast tervishoiuteenuse osutamise kvaliteedile eksperdihinnangu andmise korrast.

§2. Komisjoni ülesanded

Komisjoni ülesanded on:
1) patsiendile osutatud tervishoiuteenuse kvaliteedi hindamine patsiendi või patsiendi nõusolekul kolmandate isikute kirjalikult esitatud taotluse alusel;
2) patsiendile osutatud tervishoiuteenuse kvaliteedi hindamine isiku kirjaliku taotluse alusel, kellele eksperdihinnang on vajalik tema seadusest tulenevate kohustuste täitmiseks;
3) patsiendile osutatud tervishoiuteenuse kvaliteedi hindamine tervishoiuteenuse osutaja kirjalikult esitatud taotluse alusel juhul, kui dokumentidest on eemaldatud patsiendi identifitseerimist võimaldavad andmed;
4) vajadusel ettepanekute tegemine Tervishoiuameti järelevalve osakonnale tervishoiuteenuse osutaja tegevuse kontrollimiseks;
5) vajadusel Eesti Haigekassa juhatusele ja/või Tervishoiuameti peadirektorile ettepanekute tegemine haigekassa ja tervishoiuteenuse osutaja vaheliste arstiabi kvaliteedialaste vaidlusküsimuste lahendamiseks;
6) eksperdihinnangu tellimine erialaarstidelt, kes ei ole vaidlusaluse tervishoiuteenuse osutajaga tööalaselt seotud.

§3. Komisjoni ja eksperdihinnangu andjate õigused

(1) Komisjonil on õigus:
1) keelduda menetlemast ebaselgelt sõnastatud ja arusaamatu sisuga avaldust;
2) keelduda hinnangu andmisest tervishoiuteenusele, mille osutamisest on möödunud rohkem kui viis aastat;
3) esitada ettepanekuid tervishoiutöötaja pädevuse hindamiseks ja/või täienduskoolitusele suunamiseks või tervishoiuteenuse osutaja töökorralduse muutmiseks;
4) esitada ettepanekuid Tervishoiuameti registrite ja tegevuslubade osakonnale tervishoiuteenuse osutaja tegevusloa kehtetuks tunnistamiseks või/ja väljaandmisest keeldumiseks ning Eesti Haigekassale temaga sõlmitud tervishoiuteenuse rahastamise lepingute ülevaatamiseks.

(2) Komisjoni esimehel või aseesimehel on õigus vajadusel kaasata komisjoni tegevusse täiendavat ekspertkomisjoni või erialaasjatundjaid, haigekassa piirkondliku osakonna esindajaid ja asjassepuutuvate maavalitsuste esindajaid.

(3) Komisjonil ja komisjoni esimehe või aseesimehe volitatud eksperdihinnangu andmiseks kaasatud erialaasjatundjatel on õigus saada tervishoiuteenuse osutajatelt kõiki tervishoiuteenuse kvaliteedi hindamiseks vajalikke andmeid ja materjale, sealhulgas koopiat patsiendi haigusloost või selle epikriisi ja muid tervishoiuteenuse osutamist tõendavate dokumentide koopiaid, asjassepuutuvate tervishoiutöötajate kirjalikke selgitusi ning vajadusel täiendavaid selgitusi ja/või lisamate rjale.

§4. Komisjoni koosseis ja volituste kestus

(1) Komisjonil on koos esimehega neliteist liiget.

(2) Komisjoni koosseisu kuuluvad Tartu Ülikooli emeriitprofessor sisehaiguste erialal, Tartu Ülikooli emeriitprofessor kirurgia erialal, Eesti Arstide Liidu esindaja, Eesti Haiglate Liidu esindaja, õdede eriala esindaja, Eesti Patsientide Esindusühingu esindaja, Eesti Tervishoiujuhtide Kolleegiumi esindaja, maavanemate esindaja tervishoiuküsimustes, Sotsiaalministeeriumi patoloogia erialakomisjoni liige, Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna esindaja, Eesti Haigekassa esindaja, Tervishoiuameti järelevalve osakonna juhataja, Tervishoiuameti kvaliteedinõunik, Tervishoiuameti jurist.

(3) Komisjoni nimelise koosseisu, sealhulgas komisjoni esimehe, aseesimehe, liikmed ja sekretäri kinnitab Tervishoiuameti peadirektor viieks aastaks käskkirjaga.

[RTL 2004, 49, 854 – jõust. 01.05.2004]

§5. Komisjoni koosolekud

(1) Komisjoni töövorm on koosolekud, mis toimuvad vastavalt vajadusele, kuid mitte harvem kui üks kord kvartalis.

(2) Komisjoni koosolek on kinnine, välja arvatud juhul, kui komisjon patsiendi taotluse alusel otsustab arutada patsiendi esitatud kaebust avalikul koosolekul. Komisjoni koosolekule kutsutakse vajadusel päevakorras olevate küsimustega seotud isikud, sealhulgas võib komisjoni esimees või aseesimees lubada küsimuse arutelul osaleda kaebuse esitajal või tema esindajal ning vaidlusaluse tervishoiuteenuse osutajal või tema esindajal.

(3) Komisjoni tööd juhib ja koosolekuid juhatab komisjoni esimees või tema äraolekul aseesimees. Juhul kui koosolekul ei osale esimees ega aseesimees, juhatab koosolekut esimehe poolt volitatud komisjoni liige, kellel on koosoleku juhatamisel esimehe õigused.

(4) Komisjon on pädev vastu võtma otsuseid, kui koosolekul osaleb vähemalt viis komisjoni liiget.

§6. Koosoleku ettevalmistamine

Koosoleku toimumisest teatatakse komisjoni liikmetele elektrooniliselt vähemalt kümme päeva enne koosoleku toimumist. Komisjoni sekretär valmistab ette ja korraldab komisjoni liikmetele järgmiseks koosolekuks vajalike materjalide edastamise vähemalt seitse päeva enne koosoleku toimumist.

§7. Koosoleku päevakord

(1) Komisjoni päevakorra määrab laekunud tervishoiuteenuste kvaliteedi hindamise taotluste, asja lahendamiseks vajalike materjalide ning komisjoni sekretäri ettepanekute põhjal kindlaks komisjoni esimees või aseesimees.

(2) Vajadusel võib komisjon koosoleku käigus päevakorda muuta või täiendada. Päevakorra muutmiseks või täiendavate küsimuste päevakorda võtmiseks on vajalik vähemalt viie kohaloleva komisjoni liikme nõusolek.

§8. Komisjoni otsus

(1) Komisjon lähtub otsuse tegemisel tervishoiuteenuse osutamist tõendavate dokumentide, seletuskirjade ja erialaasjatundjatelt tellitud eksperdihinnangute erapooletust analüüsist ning tervishoiuteenuse vastavusest selle teenuse osutamise ajal kehtestatud nõuetele ja arstiteaduse üldisele tasemele, üldtunnustatud headele arstlikele tavadele ja eetikanormidele.

(2) Otsus võetakse vastu konsensuse alusel, konsensuse mittesaavutamisel lihthäälteenamusega.

(3) Hääletamisel on igal komisjoni liikmel üks hääl, häälte võrdsel jagunemisel on otsustav esimehe, tema äraolekul koosoleku juhataja hääl.

(4) Komisjoni liige, kes jääb otsuse suhtes eriarvamusele, võib esitada koosolekul põhjendatud vastuväite, mis protokollitakse koos põhjendusega.

(5) Komisjoni otsused ja ettepanekud protokollitakse. Väljavõtted protokollist vormistatakse Tervishoiuameti üldplangil neljateistkümne päeva jooksul, arvates koosoleku toimumise päevast, ja allkirjastatakse komisjoni esimehe või aseesimehe poolt.

§9. Taandus

Komisjoni liige, kelle puhul on alust arvata, et ta pole käsitletavas küsimuses erapooletu, kaotab õiguse hääletada ja võib taanduda ise või võidakse komisjoni otsusel taandada kõnealuse juhtumi käsitlemiselt. Komisjoni liikme taandamise aluseks võib olla:
1) tema tööalane seotus vaidlusaluse tervishoiuteenuse osutajaga;
2) tema sugulus või hõimlus vaidlevate osapoolte või nende esindajatega.

§10. Juhtumi teistkordne käsitlemine

Juhtumit, mille kohta komisjon on otsuse teinud, komisjon teistkordselt ei käsitle, välja arvatud uute asjaolude ilmnemisel. Uute asjaolude ilmnemise või puudumise üle otsustab komisjon käesoleva määruse sätete alusel.

§11. Komisjoni asjaajamine

(1) Komisjoni asjaajamist korraldab komisjoni sekretär.

(2) Komisjoni kirjavahetus vormistatakse Tervishoiuameti kirjaplangil.

(3) Komisjoni paberkandjal protokolle säilitatakse Tervishoiuameti järelevalveosakonnas ja antakse üle Tervishoiuameti arhiivi komisjoni tegevuse lõpetamisel. Komisjoni menetletud juhtumi muud materjalid antakse juhtumi menetlemise lõpetamisel Tervishoiuameti arhiivi.

§12. Komisjoni tehniline teenindamine

Komisjoni töö tehnilise korraldamise ja selleks vajalikud vahendid tagab Tervishoiuamet.

§13. Komisjoniliikmete ja eksperdihinnangute andjate tasustamine

(1) Komisjoni tegevust rahastatakse «Tervishoiuteenuste korraldamise seaduse» § 52 lõike 1 punkti 3 alusel riigieelarvest.

(2) Komisjoni liikmete ja eksperdihinnangu andnud erialaarstide töö tasustamiseks riigieelarve vahenditest sõlmib Tervishoiuameti peadirektor lepingu komisjoni liikmete ja eksperdihinnangut andvate erialaasjatundjatega.

 

https://www.riigiteataja.ee/otsingu_soovitused.json