Muudetud järgmise Vabariigi Valitsuse määrusega (vastuvõtmise aeg,
number, avaldamine Riigi Teatajas, jõustumise aeg):
11.06.2002 nr 188 (RT I 2002, 51, 319)
23.06.2002
14.02.2008 nr 50 (RT I 2008, 11, 75)
1.03.2008
Määrus kehtestatakse «Toiduseaduse»
paragrahvi 14 lõike 5 ja paragrahvi 38 lõike 5 alusel.
1. peatükk
ÜLDSÄTTED
§ 1. Meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks
ettenähtud toiduna (edaspidi ravitoit) käsitatakse eritoidu
gruppi, mis on spetsiaalselt valmistatud ja ette nähtud inimese
täielikuks või osaliseks toitmiseks arsti juhendamise all järgmistel
juhtudel:
1) kui inimesel on haiguse tõttu piiratud, halvenenud või
häiritud tavatoidust saadavate toitainete või nendest moodustunud
ainevahetusproduktide saadavus, seedimine, imendumine, metabolism või
eritumine ja
2) kui tavalist toiduvalikut muutes või teisi eritoite
kasutades, samuti neid kahte ühendades, ei saa inimesele meditsiinilise
näidustuse tõttu tagada tavapärasest erineva toitainete vajaduse katmist.
§ 2. Määruses lähtutakse järgmisest
ravitoitude liigitusest:
1) toitaineliselt täisväärtuslik ja
standardse toitainelise koostisega ravitoit, mis vastavalt
tarvitamisjuhisele valmistatuna ning kasutatuna katab ainsa toiduna
inimese päevase toitainete vajaduse;
2) toitaineliselt
täisväärtuslik ja toitainelise koostise poolest teatud haiguste või
meditsiiniliste seisundite raviks kohandatud ravitoit, mis vastavalt
tarvitamisjuhisele valmistatuna ja tarvitatuna katab ainsa toiduna
inimese päevase toitainete vajaduse;
3) toitaineliselt
mittetäisväärtuslik ja standardse toitainelise koostisega või toitainete
koostiselt teatud haiguste või meditsiiniliste seisundite raviks
kohandatud ravitoit, mis ei ole sobiv kasutamiseks ainsa toiduna inimese
päevase toitainete vajaduse katmiseks;
4) punktides 1 ja 2
nimetatud ravitoite võib kasutada ka osana inimese päevases
toiduratsioonis.
[RT I 2002, 51, 319 – jõust. 23.06.2002]
§ 3. Ravitoidu koostis peab vastama
üldtunnustatud meditsiini ja toitumise põhimõtetele. Tarvitamisjuhise
kohane ravitoidu kasutamine peab olema inimesele, kellele see on ette
nähtud, ohutu, kasulik ning efektiivne, rahuldades haigusest tingitud
tavapärasest erinevad toitumuslikud vajadused. Eespool nimetatud
ravitoidu omadused peavad olema tõestatud üldtunnustatud teaduslike
uuringutega.
§ 31. Ravitoidu puhul tuleb
järgida Vabariigi Valitsuse 29. detsembri 1999. a määruse nr 436
«Eritoitude koostis- ja kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks
kasutatavate ainete ja eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete
ning eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete
ja korra kinnitamine» (RT I 2000, 2, 6; 2002, 18, 101) punktiga 1
kinnitatud «Eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe edastamise
erinõudeid ja korda», kui käesolevas määruses või teistes õigusaktides
ei ole sätestatud teisiti.
[RT I 2002, 51, 319 – jõust. 23.06.2002]
2. peatükk
MEDITSIINILISEL NÄIDUSTUSEL KASUTAMISEKS ETTENÄHTUD TOIDU KOOSTIS- JA
KVALITEEDINÕUDED NING SELLE VALMISTAMISEKS KASUTATAVATE AINETE JA
KÄITLEMISE SUHTES ESITATAVAD NÕUDED
§ 4. Imikule (kuni kaheteist kuu vanune laps)
ettenähtud, paragrahvi 2 punktis 1 nimetatud ravitoidus olevate
allnimetatud vitamiinide sisaldus peab olema järgmine:
1) vitamiin A
|
–
|
14 µg-RE / 100 kJ (60 µg-RE / 100 kcal) kuni
43 µg-RE
/ 100 kJ (180 µg-RE / 100 kcal);
|
2) vitamiin D
|
–
|
0,25 µg / 100 kJ (1 µg / 100 kcal) kuni
0,75 µg / 100
kJ (3 µg / 100 kcal);
|
3) vitamiin K
|
–
|
1 µg / 100 kJ (4 µg / 100 kcal) kuni
5 µg / 100 kJ
(20 µg / 100 kcal);
|
4) vitamiin C
|
–
|
1,9 mg / 100 kJ (8 mg / 100 kcal) kuni
6 mg / 100 kJ (25 mg /
100 kcal);
|
5) tiamiin
|
–
|
0,01 mg / 100 kJ (0,04 mg / 100 kcal) kuni
0,075 mg / 100 kJ
(0,3 mg / 100 kcal);
|
6) riboflaviin
|
–
|
0,014 mg / 100 kJ (0,06 mg / 100 kcal) kuni
0,1 mg / 100 kJ
(0,45 mg / 100 kcal);
|
7) vitamiin B6
|
–
|
0,009 mg / 100 kJ (0,035 mg / 100 kcal) kuni
0,075 mg / 100 kJ
(0,3 mg / 100 kcal);
|
8) niatsiin
|
–
|
0,2 mg NE / 100 kJ (0,8 mg NE / 100 kcal) kuni
0,75 mg NE / 100
kJ (3 mg NE / 100 kcal);
|
9) foolhape
|
–
|
1 µg / 100 kJ (4 µg / 100 kcal) kuni
6 µg / 100 kJ
(25 µg / 100 kcal);
|
10) vitamiin B12
|
–
|
0,025 µg / 100 kJ (0,1 µg / 100 kcal) kuni
0,12 µg /
100 kJ (0,5 µg / 100 kcal);
|
11) pantoteenhape
|
–
|
0,07 mg / 100 kJ (0,3 mg / 100 kcal) kuni
0,5 mg / 100 kJ (2 mg
/ 100 kcal);
|
12) biotiin
|
–
|
0,4 µg / 100 kJ (1,5 µg / 100 kcal) kuni
5 µg / 100
kJ (20 µg / 100 kcal);
|
13) vitamiin E
|
|
0,1 mg α-TE / 100 kJ (0,5 mg α-TE / 100 kcal), sealjuures 0,5 α-TE
/ 1 grammi polüküllastumata rasvhapete (väljendatuna
linoolhappena) kohta kuni 0,75 mg α-TE / 100 kJ (3 mg α-TE / 100
kcal). α-TE = tokoferooli ekvivalent (rahvusvaheline ühik) = 0,67
mg d-α-tokoferooli.»;
|
[RT I 2002, 51, 319 – jõust. 23.06.2002]
§ 5. Imikule ettenähtud, paragrahvi 2
punktis 1 nimetatud ravitoidus olevate allnimetatud mineraaltoitainete
sisaldus peab olema järgmine:
1) naatrium
|
–
|
5 mg / 100 kJ (20 mg / 100 kcal) kuni
14 mg / 100 kJ (60 mg /
100 kcal);
|
2) kloriidid
|
–
|
12 mg / 100 kJ (50 mg / 100 kcal) kuni
29 mg / 100 kJ (125 mg /
100 kcal);
|
3) kaalium
|
–
|
15 mg / 100 kJ (60 mg / 100 kcal) kuni
35 mg / 100 kJ (145 mg /
100 kcal);
|
4) kaltsium
|
–
|
12 mg / 100 kJ (50 mg / 100 kcal) kuni
60 mg / 100 kJ (250 mg /
100 kcal);
|
5) fosfor2
|
–
|
6 mg / 100 kJ (25 mg / 100 kcal) kuni
22 mg / 100 kJ (90 mg /
100 kcal);
|
6) magneesium
|
–
|
1,2 mg / 100 kJ (5 mg / 100 kcal) kuni
3,6 mg / 100 kJ (15 mg /
100 kcal);
|
7) raud
|
–
|
0,12 mg / 100 kJ (0,5 mg / 100 kcal) kuni
0,5 mg / 100 kJ (2 mg
/ 100 kcal);
|
8) tsink
|
–
|
0,12 mg / 100 kJ (0,5 mg / 100 kcal) kuni
0,6 mg / 100 kJ (2,4
mg / 100 kcal);
|
9) vask
|
–
|
4,8 µg / 100 kJ (20 µg / 100 kcal) kuni
29 µg / 100
kJ (120 µg / 100 kcal);
|
10) jood
|
–
|
1,2 µg / 100 kJ (5 µg / 100 kcal) kuni
8,4 µg / 100
kJ (35 µg / 100 kcal);
|
11) seleen
|
–
|
0,25 µg / 100 kJ (1 µg / 100 kcal) kuni
0,7 µg / 100
kJ (3 µg / 100 kcal);
|
12) mangaan
|
–
|
0,25 μg / 100 kJ (1 μg / 100 kcal) kuni
25 μg / 100
kJ (100 μg / 100 kcal);
|
13) kroom
|
–
|
kuni 2,5 µg / 100 kJ (10 µg / 100 kcal);
|
14) molübdeen
|
–
|
kuni 2,5 µg / 100 kJ (10 µg / 100 kcal);
|
15) fluoriidid
|
–
|
kuni 0,05 mg / 100 kJ (0,2 mg / 100 kcal).
|
[RT I 2008, 11, 75 – jõust. 1.03.2008]
§ 6. Imikule ettenähtud, paragrahvi 2
punktis 2 nimetatud ravitoidule, juhul kui toidu ettenähtud kasutusala
ei eelda ühe või mitme toitaine modifitseerimist, kohaldatakse
paragrahvides 4 ja 5 nimetatud, vitamiinidele ja mineraaltoitainetele
esitatavaid nõudeid.
§ 7. Imikule ettenähtud, paragrahvi 2
punktis 3 nimetatud ravitoidule, juhul kui toidu ettenähtud kasutusala
ei eelda ühe või mitme toitaine modifitseerimist, kohaldatakse
paragrahvides 4 ja 5 nimetatud vitamiinide ja mineraaltoitainete
maksimaalseid lubatud sisaldusi.
§ 8. Lisaks paragrahvides 4 kuni 7
sätestatule peab imikule ettenähtud ravitoit vastama Vabariigi Valitsuse
29. detsembri 1999. a määrusega nr 436 «Eritoitude koostis- ja
kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja
eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude
märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra
kinnitamine» kinnitatud «Imiku piimasegu ja jätkupiimasegu koostis- ja
kvaliteedinõuetega ning nende valmistamiseks kasutatavate ainete ja
käitlemise suhtes esitatavate nõuetega ning märgistamise ja muul viisil
teabe edastamise erinõuete ja korraga» kehtestatud imiku piimasegule ja
jätkupiimasegule esitatavatele teistele toitainelise koostise nõuetele,
kui ravitoidule ettenähtud kasutusala ei nõua muud.
§ 9. Paragrahvi 2 punktis 1 nimetatud
ravitoidus, välja arvatud imikule ettenähtud ravitoidus, olevate
allnimetatud vitamiinide sisaldus peab olema järgmine:
1) vitamiin A
|
–
|
8,4 µg-RE / 100 kJ (35 µg-RE / 100 kcal) kuni
43
µg-RE / 100 kJ (180 µg-RE / 100 kcal);
|
2) vitamiin D
|
–
|
0,12 µg / 100 kJ (0,5 µg / 100 kcal) kuni
0,65 µg /
100 kJ (2,5 µg / 100 kcal)
|
3) vitamiin D3
|
–
|
0,12 µg / 100 kJ (0,5 µg / 100 kcal) kuni
0,75 µg /
100 kJ (3 µg / 100 kcal)
|
4) vitamiin K
|
–
|
0,85 µg / 100 kJ (3,5 µg / 100 kcal) kuni
5 µg / 100
kJ (20 µg / 100 kcal);
|
5) vitamiin C
|
–
|
0,54 mg / 100 kJ (2,25 mg / 100 kcal) kuni
5,25 mg / 100 kJ (22
mg / 100 kcal);
|
6) tiamiin
|
–
|
0,015 mg / 100 kJ (0,06 mg / 100 kcal) kuni
0,12 mg / 100 kJ
(0,5 mg / 100 kcal);
|
7) riboflaviin
|
–
|
0,02 mg / 100 kJ (0,08 mg / 100 kcal) kuni
0,12 mg / 100 kJ
(0,5 mg / 100 kcal);
|
8) vitamiin B6
|
–
|
0,02 mg / 100 kJ (0,08 mg / 100 kcal) kuni
0,12 mg / 100 kJ
(0,5 mg / 100 kcal);
|
9) niatsiin
|
–
|
0,22 mg NE / 100 kJ (0,9 mg NE / 100 kcal) kuni
0,75 mg NE /
100 kJ (3 mg NE / 100 kcal);
|
10) foolhape
|
–
|
2,5 µg / 100 kJ (10 µg / 100 kcal) kuni
12,5 µg / 100
kJ (50 µg / 100 kcal);
|
11) vitamiin B12
|
–
|
0,017 µg / 100 kJ (0,07 µg / 100 kcal) kuni
0,17 µg /
100 kJ (0,7 µg / 100 kcal);
|
12) pantoteenhape
|
–
|
0,035 mg / 100 kJ (0,15 mg / 100 kcal) kuni
0,35 mg / 100 kJ
(1,5 mg / 100 kcal);
|
13) biotiin
|
–
|
0,18 µg / 100 kJ (0,75 µg / 100 kcal) kuni
1,8 µg /
100 kJ (7,5 µg / 100 kcal);
|
Kehtetu – RT I 2002, 51, 319
– jõust. 23.06.2002]
|
|
|
14) vitamiin E
|
|
0,1 mg α-TE / 100 kJ (0,5 mg α-TE / 100 kcal), sealjuures 0,5 α-TE
/ 1 grammi polüküllastumata rasvhapete (väljendatuna
linoolhappena) kohta kuni 0,75 mg α-TE / 100 kJ (3 mg α-TE / 100
kcal).α-TE = tokoferooli ekvivalent (rahvusvaheline ühik) = 0,67
mg d-α-tokoferooli.»
|
[RT I 2002, 51, 319 – jõust. 23.06.2002]
§ 10. Paragrahvi 2 punktis 1 nimetatud
ravitoidus, välja arvatud imikule ettenähtud ravitoidus, olevate
allnimetatud mineraaltoitainete sisaldus peab olema järgmine:
1) naatrium
|
–
|
7,2 mg / 100 kJ (30 mg / 100 kcal) kuni
42 mg / 100 kJ (175 mg
/ 100 kcal);
|
2) kloriidid
|
–
|
7,2 mg / 100 kJ (30 mg / 100 kcal) kuni
42 mg / 100 kJ (175 mg
/ 100 kcal);
|
3) kaalium
|
–
|
19 mg / 100 kJ (80 mg / 100 kcal) kuni
70 mg / 100 kJ (295 mg /
100 kcal);
|
4) kaltsium
|
–
|
8,4 mg / 100 kJ (35 mg / 100 kcal) kuni
42 mg / 100 kJ (175 mg
/ 100 kcal);
|
5) kaltsium3
|
–
|
12 mg / 100 kJ (50 mg / 100 kcal) kuni
60 mg / 100 kJ (250 mg /
100 kcal);
|
6) fosfor
|
–
|
7,2 mg / 100 kJ (30 mg / 100 kcal) kuni
19 mg / 100 kJ (80 mg /
100 kcal);
|
7) magneesium
|
–
|
1,8 mg / 100 kJ (7,5 mg / 100 kcal) kuni
6 mg / 100 kJ (25 mg /
100 kcal);
|
8) raud
|
–
|
0,12 mg / 100 kJ (0,5 mg / 100 kcal) kuni
0,5 mg / 100 kJ (2 mg
/ 100 kcal);
|
9) tsink
|
–
|
0,12 mg / 100 kJ (0,5 mg / 100 kcal) kuni
0,36 mg / 100 kJ (1,5
mg / 100 kcal);
|
10) vask
|
–
|
15 µg / 100 kJ (60 µg / 100 kcal) kuni
125 µg / 100
kJ (500 µg / 100 kcal);
|
11) jood
|
–
|
1,55 µg / 100 kJ (6,5 µg / 100 kcal) kuni
8,4 µg /
100 kJ (35 µg / 100 kcal);
|
12) seleen
|
–
|
0,6 µg / 100 kJ (2,5 µg / 100 kcal) kuni
2,5 µg / 100
kJ (10 µg / 100 kcal);
|
13) mangaan
|
–
|
0,012 mg / 100 kJ (0,05 mg / 100 kcal) kuni
0,12 mg / 100 kJ
(0,5 mg / 100 kcal);
|
14) kroom
|
–
|
0,3 µg / 100 kJ (1,25 µg / 100 kcal) kuni
3,6 µg /
100 kJ (15 µg / 100 kcal);
|
15) molübdeen
|
–
|
0,72 µg / 100 kJ (3,5 µg / 100 kcal) kuni
4,3 µg /
100 kJ (18 µg / 100 kcal);
|
16) fluoriidid
|
–
|
kuni 0,05 mg / 100 kJ (0,2 mg / 100 kcal).
|
[RT I 2002, 51, 319 – jõust. 23.06.2002]
§ 11. Paragrahvi 2 punktis 2 nimetatud
ravitoidule, välja arvatud imikule ettenähtud ravitoidule, kui selle
kasutusala ei eelda ühe või mitme toitaine modifitseerimist,
kohaldatakse paragrahvides 9 ja 10 nimetatud, vitamiinidele ja
mineraaltoitainetele esitatavaid nõudeid.
§ 12. Paragrahvi 2 punktis 3 nimetatud
ravitoidule, välja arvatud imikule ettenähtud ravitoidule, kui selle
kasutusala ei eelda ühe või mitme toitaine modifitseerimist,
kohaldatakse paragrahvides 9 ja 10 nimetatud vitamiinide ja
mineraaltoitainete maksimaalseid lubatud sisaldusi.
3. peatükk
MEDITSIINILISEL NÄIDUSTUSEL KASUTAMISEKS ETTENÄHTUD TOIDU
MÄRGISTAMISE JA MUUL VIISIL TEABE EDASTAMISE ERINÕUDED JA KORD
§ 13. Ravitoidu puhul tuleb järgida
«Toiduseaduse» § 38 lõike 5 alusel kehtestatud toidu märgistusele
esitatavaid nõudeid ja märgistamise ning muul viisil teabe edastamise
korda ning §-des 14–19 esitatud märgistamise nõudeid.
[RT I 2008, 11, 75 – jõust. 1.03.2008]
§ 14. Ravitoidule ei laiene Vabariigi
Valitsuse 29. detsembri 1999. a määrusega nr 436 «Eritoitude koostis- ja
kvaliteedinõuete ning eritoitude valmistamiseks kasutatavate ainete ja
eritoidu käitlemise suhtes esitatavate nõuete ning eritoitude
märgistamise ja muul viisil teabe edastamise erinõuete ja korra
kinnitamine» kinnitatud «Eritoitude märgistamise ja muul viisil teabe
edastamise erinõuete ja korra» punktis 7 kehtestatud eritoidu
märgistamise erinõuded.
§ 15. Ravitoidu nimetus peab olema järgmine:
«Toit meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks».
§ 16. Ravitoidu müügipakendi märgistus peab
sisaldama järgmist teavet:
1) energiasisaldus numbritega kJ-des
ja kcal-tes ning valgu-, süsivesikute- ja rasvasisaldus numbritega 100 g
või 100 ml müügipakendis oleva toidu kohta ning vajaduse korral 100 g
või 100 ml tarvitamiseks valmis toidu kohta (valmistatud vastavalt
tarvitamisjuhisele). Lisaks võib nimetatud teavet anda toidukorra või
portsjoni kohta, sealjuures peab müügipakendis olevate portsjonite arv
olema pakendil märgitud;
2) määruse peatükis 2 nimetatud
mineraaltoitainete ja vitamiinide keskmine sisaldus väljendatuna
numbritega 100 g või 100 ml müügipakendis oleva toidu kohta ja vajaduse
korral 100 g või 100 ml tarvitamiseks valmis toidu kohta (valmistatud
vastavalt tarvitamisjuhisele). Lisaks võib nimetatud teavet anda
toidukorra või portsjoni kohta, sealjuures peab müügipakendis olevate
portsjonite arv olema pakendil märgitud;
3) valikuliselt nende
valkude, süsivesikute, rasvade ja teiste toitainete või nende
komponentide, mille deklareerimine on vajalik ravitoidu õigeks
ettenähtud tarvitamiseks, sisaldus numbritega 100 g või 100 ml
müügipakendis oleva toidu kohta ja vajaduse korral 100 g või 100 ml
tarvitamiseks valmis toidu kohta (valmistatud vastavalt
tarvitamisjuhisele). Lisaks võib nimetatud teave olla antud ka
toidukorra või portsjoni kohta, sealjuures peab müügipakendis olevate
portsjonite arv olema pakendil märgitud;
4) vajaduse korral
teave ravitoidu osmolaalsuse või osmolaarsuse kohta;
5)
ravitoidus sisalduvate valkude või valgu hüdrolüsaatide algupära ja
omaduste kohta.
§ 17. Ravitoidu müügipakendi märgistusel
peavad olema sõnad «pane tähele» või mõni teine samatähenduslik viide ja
selle all:
1) väide, et ravitoitu tohib kasutada ainult arsti
juhendamisel;
2) väide, kas ravitoit on sobilik kasutamiseks ainsa
toiduna inimese päevase toitainete vajaduse katmiseks või osana inimese
päevasest toiduratsioonist;
3) vajaduse korral väide, et
ravitoit on ette nähtud teatud vanusegrupile;
4) vajaduse korral
väide, et ravitoit võib kahjustada nende inimeste tervist, kellel ei ole
haigust või meditsiinilist seisundit, mille puhul antud ravitoidu
kasutamine on ette nähtud.
§ 18. Ravitoidu müügipakendi märgistus peab
sisaldama:
1) väidet sõnadega «Toit on ette nähtud …. korral», kus
tühik täidetakse haiguste või meditsiiniliste seisundite loeteluga,
mille puhul antud ravitoidu kasutamine on ette nähtud;
2)
vajaduse korral väidet ettevaatusabinõude ja vastunäidustuste kohta;
3)
loetelu ravitoidu omadustest, mis muudavad selle sobilikuks kasutamiseks
konkreetse haiguse või meditsiinilise seisundi korral (vastavalt
vajadusele toitainete sisalduse vähendamine, suurendamine,
elimineerimine või modifitseerimine) ja toote kasutamise otstarve;
4)
vajaduse korral hoiatust, et ravitoit ei ole parenteraalseks
kasutamiseks.
§ 19. Ravitoidu märgistus peab vajaduse
korral sisaldama juhiseid valmistamiseks, kasutamiseks ja pärast
müügipakendi avamist säilitamiseks.
4. peatükk
MÄÄRUSE RAKENDAMINE
§ 20. Kuni 1. jaanuarini 2001. a võib jätkata
käesoleva määrusega kehtestatud koostis- ja kvaliteedinõuetele ning
valmistamiseks kasutatavate ainete ja käitlemise suhtes esitatavatele
nõuetele ning märgistamise erinõuetele mittevastava ravitoidu
valmistamist, märgistamist ja turustamist, kuid kooskõlas teiste
kehtivate toidu käitlemist reguleerivate õigusaktidega.
§ 21. Enne 1. jaanuari 2001. a valmistatud ja
märgistatud ravitoitu võib müüa kuni kauba lõppemiseni.
§ 22. Paragrahvi 5 punktis 12 sätestatud, 1.
märtsil 2008. a jõustunud nõudele mittevastavat imikule ettenähtud
ravitoitu võib valmistada ja turustada kuni 31. detsembrini 2011. a.
[RT
I 2008, 11, 75 – jõust. 1.03.2008]
1 Komisjoni direktiiv 1999/21/EÜ meditsiiniliseks
eriotstarbeks mõeldud dieettoitude kohta (EÜT L 91, 7.04.1999, lk
29–36), muudetud komisjoni direktiiviga 2006/141/EÜ (ELT L 401,
30.12.2006, lk 1–33).
[RT I
2008, 11, 75 – jõust. 1.03.2008]
2 Kaltsiumi
ja fosfori suhtarv peab olema vahemikus 1,2 kuni 2.
3 Ravitoidud,
mis on ette nähtud ühe kuni kümne aasta vanustele lastele.